Wysłany: 2008-07-09, 16:41 Organizacja czasu ludziom starszym
Dziś, wracając z zakupów, wstąpiłam do moich dziadków. Usiadłam przy stole, dziadek w kuchni, babcia siedzi w fotelu. Dziadek inwalida, babcia po udarze. Babcia wstaje o 7, by przyjąć tabletki i... nie robi nic. Jak to ujęła " Siedzę sobie albo leżę". Jej wszystkie seriale (całe jej życie od dnia wystąpienia udaru) startują od około 18.
Przejdźmy do sedna sprawy. Nie mam czasu siedzieć dzień w dzień od rana u dziadków, bo pracuję, a od października studia. Dziadek, jak dziadek, wyjdzie na spacer, poczyta coś, rozwiąże krzyżówki. Choć to i tak mało
Jak wypełnić ludziom takim jak moja dziadkowie (a szczególnie babcia) czas? Ja po prostu nie mam pomysłów! Wszystkie wydają mi się głupie i praktycznie niemożliwe do spełnienia...
Wysłany: 2008-07-09, 16:54
szachy? karty?
proponuje tez by cwiczyla swoja prawa reke. Moja mama tak kazala mojemu dziadkowi ktory tez jest po wylewie. Jako rehabilitantka. Dala mu taka.. hmm.. gabkowa? pileczke zeby sciskal i wyrabial sobie reke. Dobrze tez robia proby pisania.
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2008-07-09, 16:56, w całości zmieniany 1 raz
Babcia ma taką piłeczkę gumową z wypustkami do ściskania. Ćwiczenia -fakt, pomogły trochę z czasem ale nie do końca. Z kartami właśnie jest ten problem, że ciężko z trzymaniem ;/ Sytuacja beznadziejna, bo siedząc po prostu nie ma co robić
Wysłany: 2008-07-09, 18:59
niech maluje.Pocwiczy sobie reke zrelaksuje sie. Mozesz jej np kupic takie rebusowe cos dla dzieciakow z duzymi obrazkami itp zeby lltawiej jej bylo cos tam wykonac. Przy okazji sobie pocwiczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.