Forum Dyskusyjne :: Styl Metro

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Polecamy: finanse wariancja

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Moda » Styl Metro

Styl Metro
Autor Wiadomość

Penelopa 

Wysłany: 2007-09-09, 15:14   Styl Metro

Ostatnio na forum nie ma nic nowego, więc co myślicie o tym:

"Metroseksualizm, Styl Metro - zjawisko społeczne, styl życia upowszechniany wśród młodych mężczyzn przez współczesną kulturę masową, w którym szczególną rolę odgrywa skupienie na własnej cielesności, podążanie za modą, korzystanie ze zdobyczy kosmetyki, przywiązywanie wagi do własnej atrakcyjności - cechy dotychczas kojarzone z kobiecością. Z metroseksualizmem kojarzone są również takie cechy osobowości, jak wrażliwość i delikatność, ciepło i zdolność do empatii. Zainteresowania mężczyzny metroseksualnego skupiają się w dużym stopniu wokół sztuki i nauk humanistycznych, a aktywność sportowa ma na celu w większym stopniu zachowanie kondycji aniżeli przyrost masy mięśniowej.

Terminem metroseksualista po raz pierwszy posłużył się felietonista Mark Simpson, opisując stereotyp zakochanego w sobie mężczyzny, mieszkańca wielkiego miasta, konsumenta idealnego z punktu widzenia koncernów kosmetycznych czy odzieżowych. Mężczyzna metroseksualny w powszechnym rozumieniu to taki, który używa tylko markowych kosmetyków, często korzysta z usług kosmetyczki, stosuje manicure, żeluje włosy, odwiedza solarium, doskonale zna się na modzie. Antagonistyczny wobec metroseksualisty jest stereotyp macho.

Wbrew nazwie, metroseksualizm nie wiąże się z określoną orientacją seksualną, mimo iż określenia tego używa się zazwyczaj w odniesieniu do mężczyzn heteroseksualnych. Etymologia słowa metroseksualista może być zinterpretowana na co najmniej trzy sposoby:

* przedrostek metro- (tłumaczony jako "pomiędzy") może odnosić się do zatarcia różnic między płcią męską i żeńską w dziedzinie stylu życia i podejścia do własnej cielesności;
* ten sam przedrostek, kojarzony odruchowo z infrastrukturą miejską, może wskazywać, że zjawisko dotyczy mieszkańców wielkich miast;
* brzmienie słowa metroseksualista mogło celowo budzić skojarzenia z orientacją seksualną - przed upowszechnieniem się tego zjawiska dbałość o własną atrakcyjność przypisywano głównie gejom.

Za przyczyny upowszechniania się metroseksualizmu uznaje się konsekwentną politykę marketingową wytwórców produktów kosmetycznych i odzieżowych, prowadzącą do zwiększenia zainteresowania męskiej części populacji ich produktami. Często wskazuje się jednak także na zacieranie się ról, jakie we współczesnym społeczeństwie pełnią kobiety i mężczyźni, a co za tym idzie - uaktywnienie się u kobiet cech męskich, a u mężczyzn - cech kobiecych. Nie oznacza to, że mężczyźni metroseksualni porzucają cechy typowo męskie (jak stanowczość, demonstrowanie siły), lecz uzupełniają je cechami związanymi z uczuciowością.

Za wzór mężczyzny metroseksualnego uchodzą m.in. piłkarz David Beckham, aktor Tom Cruise, brazylijski aktor Tuca Andrada,brytyjski dziennikarz Richard Hammond, piosenkarz H.P. Baxxter z zespołu Scooter, aktor Dominic Monaghan, Amplitur i wiele innych osób."

(Źródło: Wikipedia)

Moim zdaniem nie ma nic złego w tym, że mężczyzna o siebie dba.
Tylko niech nie spędza więcej czasu przed lustrem niż ja x )
Jakie jest wasze zdanie, na ten temat?

moo 

Wysłany: 2007-09-09, 15:36   

metroseksualizm nie przemawia do mnie. facet używający kosmetyków ! ? ! zdecydowanie nie na mój gust.

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-09-09, 15:57   

Lubię większość cech metroseksualnych. Schludne, modne ciuszki, zawsze świetna fryzura, zadbane ciało, ładny zapach, no i wydepilowane pachy. Nie przeszkadza mi absolutnie, że facet stoi przed lustrem dłużej niż 10 minut. Wręcz cieszy mnie fakt, że chce się podobać i chce podkreślić, to jak dobrze się z sobą czuje.
Nie przepadam jednak za noszeniem różowego koloru, wizytami u kosmetyczki w wydaniu męskim.

moo 

Wysłany: 2007-09-09, 16:03   

owszem. facet musi być zadbany, pachnący, ogolony (wystarczy na twarzy).

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-09-09, 16:09   

Jak już mowa o goleniu się, nie jestem w stanie znieść takę wydepilowanych rąk i nóg, bo facet bez tego jest według mnie wybrakowany ;-)
buzia może być - a nawet powinna być gładka :-)

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-09-09, 16:10   

:hyhy:

Lubię metroseksualistów ale tylko tych, co się specyficznie ubierają. Nie lubię natomiast, gdy facet ma żel na włosach (to bardziej w stylu macho jak dla mnie) lub gdy widać, że chodzi na solarium (o wiele lepsza jest naturalna opalenizna).
Nie do każdego też to pasuje i od razu można wyczuć, czy ktoś nim jest na pokaz czy dla samego siebie, bo się z tym dobrze czuje.

W ogóle każdy facet, metro czy nie, powinien zbać o swój wygląd i używać odpowiednich kosmetyków - bynajmniej nie mówię tu o tuszu do rzęs czy pudrze xD

Penelopa napisał/a:
piłkarz David Beckham

o? nie powiedziałabym? za bardzo męski jak na metro xD nie mówię, że metroseksualiści nie są, są tylko trochę inaczej męscy.

[ Dodano: 2007-09-09, 17:10 ]
Magda napisał/a:
buzia może być - a nawet powinna być gładka

Tak <3 jak pupcia niemowlaczka ^.^
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ostatnio zmieniony przez shala 2007-09-09, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  

moo 

Wysłany: 2007-09-09, 16:45   

golenie nóg czy pach u faceta to przesada. facet musi być męski.

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-09-09, 16:47   

moo napisał/a:
golenie nóg czy pach u faceta to przesada

tu się zgadzam. Tylko twarzyczka.

leyah 

Wysłany: 2007-09-09, 16:47   

Eh... osobiście nie przepadam za tym, że facet chodzi w obcisłych koszulkach i spodniach, chodzi na solarium i do kosmetyczki. Facet powinien byC facetem, a nie jakimś lalusiem ładniejszym od swojej panienki. Nie, zdecydowanie nie podobają mi się metroseksualiści.
Taka jak ja
Niby nic, a jednak zerkasz
Jak się dostać do pudełka
Odkryć tajemnicę słodką
Delikatnie zdjąć złotko "

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-09-09, 16:51   

fujj, nie ma nic obrzydliwszego niz nieoogolone pachy.ble ble ble uhyh :rotfl:
Co do metro, to ciezko znalezc tu granice pomiedzy dbaniem o siebie a przesada. Faktycznie , makijaz to za duzo jak na mezczyzne. Co do fajnego stylu, fryzury i zapachu - jestem na tak. Kosmetyki do pielegnacji, takze.
Jesli chodzi o roz, to popieram noszenie rzeczy w takim kolorze, ale tylko u naparwde 100% samca. Chudzinki z buzka dzieciatka nie zaliczaja sie do tej kategorii.
Who's playing tricks on me?"

moo 

Wysłany: 2007-09-09, 16:53   

róż dla faceta zdecydowanie odpada. fe !

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-09-09, 17:00   

kwestia gustu i zbednych ograniczen.
Who's playing tricks on me?"

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-09-09, 17:12   

Facet wygląda fajnie w lekko różowej koszuli ;>

[ Dodano: 2007-09-09, 18:13 ]
chociaż to też zależy od ogólnego wyglądu, nie do każdego by pasowała

moo 

Wysłany: 2007-09-09, 17:13   

dla mnie to jakoś ciotowato wygląda. tak zniewieściale.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-09-09, 18:39   

no cóż... po spotkaniu faceta w żelu, po wizycie na solarium, w obcisłej różowej bluzce , obcisłych biodrówkach (między bluzką a spodniami było ciało...) stwierdzam że a fuuuuuuuuuuj ... bez przesady! ale ogólnie faceci którzy potrafią o siebie zadbać są fajni

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-09-09, 21:55   

Milo gdy mezczyzna dba o siebie. Zabawnie gdy zdarza mu sie wybierac w sklepie cos dluzej ode mnie.
Ale milo tez gdy wciaz zachwuje w sobie te meska niechlujnosc pod postacia zarostu dluzszego.. pomietych ciuchow, czy nie umycia wlosow przy pierwszj oznace nieswiezosci ;)

Miodowo.

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-09-09, 22:34   

shala napisał/a:
Facet wygląda fajnie w lekko różowej koszuli ;>

w ogóle w koszuli facet bosko wygląda^^

Znam parę przypadków, gdzie facet umie się lepiej ubrać od dziewczyny (jeśli można to tak porównywać) i rzeczywiście fajnie to wygląda, ale facet po solarium - nie.
Erill napisał/a:
milo tez gdy wciaz zachwuje w sobie te meska niechlujnosc

otóż to

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-09-10, 22:39   

moo napisał/a:
facet używający kosmetyków ! ? !

nie wiem, czy wiesz, ale mydło to tez kosmetyk. i juz jestem metro. do tego żel do golenia, woda po goleniu + szampon i co, pedal?

notoryczne formatowanie tekstu nie zrobi z Ciebie elo-krejzolki, juz tak jedno dziewcze pisalo na forum (kylie bodajze), poza tym to chyba zabronione.

mnie przesadny metroseksualizm smieszy, ot - po prostu bawi. co kto lubi.

moo 

Wysłany: 2007-09-11, 06:51   

hahahaha. elo-krejzolka. żebym wiedziała co to w ogóle oznacza.

kosmetyki w senscie puder, szminka, tusz do rzęs itp.

#deela 

Wysłany: 2007-09-16, 15:20   

metrosexualisci sa tylko o pol kroku od gejow moim zdaniem
facetwo starczy mydlo dezodorant ewentualnie jakas woda po goleniu
ale jakby moj chlop mial swoje peelingi do ciala, maseczki kremy itp umarlabym ze smiechu
dla mnie to objaw niemeskosci, facet to facet a nie jaka wystrojona panienka
i w przeciwienstwie do kobiet
facetowi zmarszczki dodaja uroku i dostojnosci a siwizna nobliwosci, faceci zazwyczaj dobrze sie starzeja.... wiec cale to zamieszanie z kosmetyczkami i solarka np moim zdaniem tych pseudofacetow osmiesza

Odpowiedz do tematu