Forum Dyskusyjne :: Czy szczęście to wyłącznie miłość?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Szkoła uczuć » Czy szczęście to wyłącznie miłość?

Czy szczęście to wyłącznie miłość?
Autor Wiadomość

AlexN 

Wysłany: 2008-02-18, 14:03   Czy szczęście to wyłącznie miłość?

Przeczytałam kilka postów z tego co działu, i chciałabym zapytać..
Co daje Wam szczęście w życiu i czy szczęście to tylko miłość?

Czy oprócz miłości i wzniosłego "ach, ech", oprócz szukania tego jedynego czy tej jedynej liczy się dla Was w życiu coś jeszcze, czy też może Miłość i Druga Połowa jest Najważniejsza i w gruncie rzeczy nic poza nią nie ma znaczenia?

P.S
Cieszy mnie słońce, które co rano budzi, kawa, którą dane jest mi wypić, uśmiech przechodnia, który przecież wcale mnie nie zna, śniadanie, którego inni mogą dzisiaj nie mieć, chwile, których nikt mi nie odbierze, nawet jeśli już minęły i fotografie, które w pięknych momentach zapisuję sobie wyłącznie w głowie- bo tylko te nigdy nie zginą. Cieszy mnie praca.
Dzięki temu jestem też Szczęśliwa.

A Wy?[/u]

Mania 

Wysłany: 2008-02-18, 15:59   

Cytat:
Co daje Wam szczęście w życiu

Miłe wspomnienie sa dla mnie szczęściem, w sumie tym najcenniejszym bo nikt nie może mi ich odebrac. A pozatym to drobnostki zycia codziennego <usmiech, jakis smakołyk, ładna pogoda, miły zapach>. Niestety sa chwilowe i ulotne...
Cytat:
i czy szczęście to tylko miłość?

Szczęście w miłosci jest jednym z tych najważniejszych. Tyle ze czesto sama miłosc daje wiecej przykrosci niz szczęścia.
Cytat:
Czy oprócz miłości i wzniosłego "ach, ech", oprócz szukania tego jedynego czy tej jedynej liczy się dla Was w życiu coś jeszcze, czy też może Miłość i Druga Połowa jest Najważniejsza i w gruncie rzeczy nic poza nią nie ma znaczenia?

Ja czekam na ta najważniejsza miłość w zyciu… żadna dotad nia nie była. I mysle ze jak ja poznam swiata pozania widziec nie będę <a raczej mam taka nadzieje>. Jak na razie liczy się dla mnie sukces, dążenie do perfekcji, kształtowanie samej siebie. Heh brzmi troche kretyńsko dla ludzi którzy mnie nie znaja <ale sens w tym jest>
Ostatnio zmieniony przez Mania 2008-02-18, 16:04, w całości zmieniany 1 raz  

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-02-18, 16:07   

AlexN napisał/a:
oprócz szukania tego jedynego czy tej jedynej liczy się dla Was w życiu coś jeszcze

oczywiście że tak, na drugiej połówce świat się nie kończy, czego potwierdzeniem są tak liczne szczęśliwe a jednocześnie samotne osoby (np ja xD).
liczy się dla mnie rodzina, ciekawe rozmowy ze znajomymi i moje kochane wyjazdy, które stały się nieodłączną częścią mojego życia. Ten jedyny to tylko ukoronowanie radości.

AlexN napisał/a:

dla mnie szczęście to skutek ostateczny wszystkich poczynań, jak powiem: szczęście daje mi szczęście to wyjdzie masło maślane.

AlexN napisał/a:
czy szczęście to tylko miłość?

po części tylko
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

AlexN 

Wysłany: 2008-02-18, 17:18   

shala napisał/a:
na drugiej połówce świat się nie kończy, czego potwierdzeniem są tak liczne szczęśliwe a jednocześnie samotne osoby (np ja xD).

o:) jak miło to słyszeć - tzn czytać.

Miłość jest ważna, ale bez niej też można być baardzo szczęśliwym

ForceRecon 
Ośka

Wysłany: 2008-02-18, 19:16   

Oczywiście, ze miłość daje mi wielkie szczęście. Miłość i mój partner.
Ale oprócz tego istnieją jeszcze inne aspekty. Szczęście jest wokół mnie - to moi bliscy, moi przyjaciele, jeśli oni są szczęśliwi ja również. A jeżeli jestem szczęśliwa to wszystko się układa, w pracy, na uczelni i wszędzie, wszędzie.

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2008-02-19, 16:36   

Każdy z nas szczeście rozumie w inny sposób, nie da sie zdefiniowac szcześcia. kazdy musi to czuć.Ale ważne nie czym jest szczeście ważne by je mieć i by dawać je innym.

AlexN napisał/a:

przyjaciele,rodzina że mogę każdym dniem się cieszyć, widze jej w każdym małym szczególe

AlexN napisał/a:
czy szczęście to tylko miłość?

Nie, to tylko jeden fragnemt składający się z szcześcia

#bLu 
I dont like iT

Wysłany: 2008-02-20, 17:41   

milosc, kasa, wolny czas (ktorego wciaz brakuje).. w sumie poza nim to nie brakuje mi niczego i jestem szczesliwa. wiec cos w tym jest ;)

tomussss2 

Wysłany: 2008-02-20, 18:29   

według mnie to nie wszystko ale decydowanie wiele ;-)

"... łapie chwile ulotne jak ulotka..."

kasiu(L)a 

Wysłany: 2008-02-20, 21:11   

Największym szczęściem są przyjaciele... Miłość przeminie i zrani...Przyjaźń Zawsze Będzie Trwac...

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2008-02-20, 22:53   

AlexN napisał/a:

ej, dla mnie np partner wcale nie oznacza szczescie, czasem tak, ale np kiedy jestem wolna moge zyc na calego, spotykac sie z przyjaciolmi, zyc bez ograniczen jakie daje mi partner wtedy moge powiedziec ze jestem szczesliwa.

turtel 

Wysłany: 2008-02-21, 13:42   

wszystkie ważne wartśsci w życiu!!! wiadomo, że nie tylko miłość!! - temat trochę banalny :]

#bLu 
I dont like iT

Wysłany: 2008-02-21, 14:18   

dla kazdego najwazniejszym jest cos innego, tym bardziej ze na roznych fazach w zyciu sie to zminia:) kiedys najwazniejsi byli koledzy czy kolezanki.. a teraz partner i wlasna rodzina..
wszystko sie zmienia :)
ale fakt ze milosc jest bardzo wazna, i nie chodzi o przypadkowych kolejnych partnerow o ktorej wyzej ktos pisal, bo to logiczne ze niewiele dla ciebie znacza a jedynie urozmaicaja czas (po jakims czasie mozna dojsc do takich wnioskow). ale jesli juz sie kocha.. i jest sie szczesliwym, to z pewnoscia po stracie tego szczescia jest duzo mniej z zycia

*miss irony 

Wysłany: 2008-02-25, 16:40   

szczęście to nie tylko miłość, ale bez milości pełnia szczęścia nie jest możliwa.
A ja cie kocham

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2008-02-25, 20:12   

Gdyby na szczeście składa sie tylko miłość. to jak by wygladał dzisiejszy świat? nie każdy miłość doświadcza, a znam osoby którę są same i są szcześiwe.
Miłość to nie tylko związek z drugą osobą ale także miłość do rodziny, przyjaciół itp.w bliskich nam osobach jest ukrytę szczeście.

Vivian 

Wysłany: 2008-02-25, 22:01   

oczywiście, że nie tylko miłość daje szczęście... dla mnie szczęście to też leżenie pod kocykiem przed fajnym filmem... codzienny ciepły obiad... wiatr - taki, w którym czuć wiosnę... muzyka, którą lubię... kawałek czekolady... szczekanie mojego psa na nic... lejąca się na mnie woda pod prysznicem...
hm... wszystko to i jeszcze więcej daje mi szczęście, nie tylko ludzie. ale chyba i to można nazwać miłością:)
And you're all my life
I say you're never die
In my heart you're still alive

JaRoSzKaAa 

Wysłany: 2008-02-28, 10:08   

Szczęście to tak wiele, cieszę się tym że mam rodzinę, mam na kogo liczyć :)
Mam kochanych przyjaciół z którymi spędzam czas wolny, gdy mam chwile załamania oni mi zawsze pomogą ;)
Szczęściem jest posiadanie szcześcia :) Nie każdy jest szczśliwy :( Nie każdy doznał szczęście.... Dlatego cieszmy się tym co mamy i pomyślmy również o innych :) Aby oni doznali szczęścia to im napewno jest potrzebne :) Miłość to również szczęście;) :super:

*Nessa* 

Wysłany: 2008-03-01, 22:44   

Moim zdaniem szczęście to nie tylko miłość jak sądzi połowa nastolatek , myślą "będe miec tego jedynego to będe szcześliwa"

Szczęście dla mnie to jest to że mam rodzinę , przyjaciół , szczęście ze się urodziłam i mam po co życ , tak jak JaRoSzKaAa sądze że nie kazdy jest szczęśliwy i nie kazdy doznaje tego szczęścia... szczęście jest pozytywną emocją, spowodowaną doświadczeniami ocenianymi przez podmiot jako pozytywne. Szczęście jest być szczęśliwą..ja jestem ... he he

Jak pisze w wikipedii :
Według amerykańskiego psychologa Abrahama Maslowa istotą szczęścia jest zaspokojenie potrzeb. Maslow przyjmuje, iż ludzie posiadają następujące potrzeby:

potrzeby fizjologiczne - głód, pragnienie, sen
potrzebę bezpieczeństwa
potrzebę przynależności i miłości
potrzebę szacunku
potrzebę samorealizacji

Zgadzacie się z Tym ???

Hmm...ja tak bo nie będe czuła się szcześliwa będąc głodna..he he ..ale co mają powiedzieć te biedne wygłodniałe dzieci :( :( :rozpacz: :rozpacz: z Afryki..oj nie...
Nessa

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-03-01, 23:41   

*Nessa* napisał/a:
potrzeby fizjologiczne - głód, pragnienie, sen
potrzebę bezpieczeństwa
potrzebę przynależności i miłości
potrzebę szacunku
potrzebę samorealizacji

tego na wosie i biologii uczą jak dobrze pamiętam. podstawa.

no taa, zgadzam się
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

pinkiboy 

Wysłany: 2008-05-22, 00:39   Re: Czy szczęście to wyłącznie miłość?

AlexN napisał/a:
Przeczytałam kilka postów z tego co działu, i chciałabym zapytać..
Co daje Wam szczęście w życiu i czy szczęście to tylko miłość?

P.S
Cieszy mnie słońce, które co rano budzi, kawa, którą dane jest mi wypić, uśmiech przechodnia, który przecież wcale mnie nie zna, śniadanie, którego inni mogą dzisiaj nie mieć, chwile, których nikt mi nie odbierze, nawet jeśli już minęły i fotografie, które w pięknych momentach zapisuję sobie wyłącznie w głowie- bo tylko te nigdy nie zginą. Cieszy mnie praca.
Dzięki temu jestem też Szczęśliwa.

A Wy?[/u]

Miłośc niejedno ma imię, bez miłości nie można byc spełnionym i szczęsliwym, szczerze w to wierzę. Wierzę też, że szczęscie to tylko stan przejściowy, nie trwa permamentnie. W życiu ważne są też inne momenty, smutne, tragiczne, trzeba je tylko umiec docenic.
Miłośc to nie tylko "ach i ech", "ach i ech" to jest maciupińki składnik miłosci. I Ty też coś kochasz, prawda? Kochasz życie, dlatego jestes szczęśliwa!

lusiamusia00 

Wysłany: 2008-05-25, 12:40   

miłosc daje duzo szczescia ale nie tylko jest wiele rzeczy na swiecie ktore daja szczescie.. i moga to byc nawet najmniejsze drobiazgi. najgorsze co mozna robic to dołowac sie mysla ze nie ma sie drugiej polowki;]

Odpowiedz do tematu