Forum Dyskusyjne :: Zdjęć kilka

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Hobby » Fotografia » Zdjęć kilka

Zdjęć kilka
Autor Wiadomość

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-13, 12:10   

lenka napisał/a:
zdjecie jest robione z daleka - zeby tam bardziej sie postarac musialabym przez siatke przejsc xD

A zoomem jakby potraktować te kwiatki? Czy to było już maksymalne przybliżenie?
hXp napisał/a:
czego sie nie robi dla sztulki ;]

+1

hXp 

Wysłany: 2007-07-13, 14:02   

Cytat:
A zoomem jakby potraktować te kwiatki? Czy to było już maksymalne przybliżenie?

na zoomie ciężko o dobrą ostrość. Bo koleżanka raczej profesjonalnym sprzętem nie dysponuje ;]

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-13, 14:21   

Yenna napisał/a:
Czy to było już maksymalne przybliżenie?
maksymalne, bo zdjecie robione z daleka.
hXp napisał/a:
Bo koleżanka raczej profesjonalnym sprzętem nie dysponuje ;]
raczej dysponuje - moze nie najlepszym ale ponad tysiaka dalam w sklepie z profesjonalnym sprzetem, czasem robie zdjecia tym gorszym aparatem ale te akurat sa robione profesjonalnym.

hXp 

Wysłany: 2007-07-13, 14:26   

lenka napisał/a:
moze nie najlepszym ale ponad tysiaka dalam w sklepie z profesjonalnym sprzetem,

w okolicach 2 tyś można kupić przeciętne aparaty. Jeśli chciałabyś naprawdę profesjonalny sprzęt wykosztujesz się przynejmniej 3-4 tyś.

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-13, 14:30   

hXp napisał/a:
Jeśli chciałabyś naprawdę profesjonalny sprzęt wykosztujesz się przynejmniej 3-4 tyś
niekoniecznie. Moj brat ma firme z aparatami profesjonalnymi - moj brat jest fotografem. Mam znizke na wszystkie aparaty.

[ Dodano: 2007-07-13, 16:49 ]
dodam cos jeszcze. zdjecie 2 i 3 z Krakowa - pozostałe to Mierzwice

[ Dodano: 2007-07-13, 16:51 ]
tfu tfu- zdjecie 3 i 4 to Kraków. a zdjecie ostatnie jest robione innym aparatem jest troche gorszej jakosci

PICT0144.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 46,9 KB

PICT0139.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 60,65 KB

PICT0042.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 29,68 KB

PICT0037.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 11,94 KB

gallery-26131538-500x500.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 40,12 KB

Penelopa 

Wysłany: 2007-07-13, 18:20   

Jak niżej.
Ostatnio zmieniony przez Penelopa 2007-07-14, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-14, 00:00   

lenka, więc tak [chcesz to masz xD]:
fioletowe kwiatki - widać majstrowałaś przy ostrości, technicznie dobrze wykonane

pniaki - albo pod innym kątem, albo zbliżenie, najlepiej jedno i drugie

dorożka (krakowska^^) - pogoda beznadziejna, przez co oświetlenie do kitu, ładniejsze ujęcie byłoby w dzień słoneczny, sceneria - nie ulica, ale jeśli to dorożka, to najlepiej postój dorożek na Rynku i zrobione z profilu

rzeźba w Łagiewnikach - z profilu to wygląda tak średnio, ale niebo za to korzystnie się rysuje

pole przed burzą - świetna gra kolorów (ciemne niebo, jasne pole, zielony las w tle), kłos na pierwszym planie (ten co się tak wyraźnie zaznacza) fajnie wygląda, wszystko w ruchu, widać poświęcenie dla sztuki (jak powiedziała hXp) przynosi efekty. Najlepsze spośród wszystkich tutaj.

Penelopa, ujęcia odważne, ciekawe, ale...
oko - prześwietlone, psuje całe zdjęcie.

"cień" - naturalna poza modelki, co mi się podoba, odwrócona profilem, dodaje to uroku i autentyczności zdjęciu, wyraźnie zaznacza sylwetka i jasne tło. Trochę jakby ta jasność nienaturalna, ale efekt ogólny ciekawy.

dwa kolejne zdjęcia (ust i to mroczno-tajemnicze) - nie podobają mi się, usta prześwietlone, drugie - jasna część za bardzo pomarańczowa, proponuję zrobić w b&w, wyglądało by ciekawiej i 'mroczniej' xD

zdjęcie do lustra - funkcja 'only red' podkreśliłaby kolor czerwonych koralików, znów takie pomarańczowe, proponuję przerobić w PS [btw - jaki to aparat?], w sumie takie nijakie.

żebra - kojarzy mi się ze zdjęciem a la 'witamy w Oświęcimiu', same przykre skojarzenia (anoreksja itp.), ale jest w tym zdjęciu pewna naturalność, która przyciąga wzrok, mam mieszane uczucia...

Penelopa, na ilu z tych zdjęć, jesteś Ty? Czy tylko na tym w lustrze? [chciałam wiedzieć, czy te zdjęcia robisz Ty, czy jesteś modelką...]

Penelopa 

Wysłany: 2007-07-14, 12:15   

To co chciałam już usłyszałam.
Ostatnio zmieniony przez Penelopa 2007-07-14, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

hXp 

Wysłany: 2007-07-14, 13:24   

lenka napisał/a:
Mam znizke na wszystkie aparaty

a jaki masz w tej chwili? bo nawet jeśli masz bardzo dobry aparat, to zdjęcia wyglądają na robione w trybie "auto".

Penelopa, niektóre są naprawdę niezłe, ale zdjęcia samej twarzy są po prostu nudne.

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-14, 18:11   

Penelopa, tak jak powiedziała hXp, niektóre ciekawe, inne po prostu nudne.

Warto się zastanowić nad tym, czy bycie jednocześnie fotografem i modelką (na raz) popłaca. Mimo dobrego sprzętu i możliwości, zdjęcia robione ze statywu itp. nie zawsze wychodzą dobre.
Pomysły masz, więc warto sprawdzić się w roli fotografa, a modelki, jak już chcesz.
Przykład zdjęcia 4 i 6: źle wykadrowane. Zwłaszcza ostatnie, lekko przesunięty psuje całość.

hXp 

Wysłany: 2007-07-14, 22:15   

Yenna napisał/a:
czy bycie jednocześnie fotografem i modelką (na raz) popłaca

mi sie to kojarzy ze zdjęciami na photobloga

a 5 zdjęcie wygląda na bardzo wzorowane na zjęciach Dojcz.

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-14, 23:49   

Żeby nie było, że tylko krytykuję, dam kilka zdjęć, żebyście się mogli nade mną poznęcać xD
Zdjęcia robione były kolegi aparatem, (więc nie miałam specjalnego wyczucia sprzętu) a przerabiane na szybko (w sumie z efektu nadal nie jestem zadowolona, ale cóż).
Wszystko jest w b&w, w różnych odcieniach, bo tylko to pasowało mi, aby zachować klimat miejsca. Pewnie się zorientujecie, gdzie to.

[ Dodano: 2007-07-15, 00:50 ]
teraz stwierdzam, że środkowe zdjęcie mogłoby być ciemniejsze, ale już nie mam siły poprawiać xD

p6131636apt6.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 79,23 KB

p6131634adq3.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 82,81 KB

p6131624ahl0a.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 69,8 KB

hXp 

Wysłany: 2007-07-15, 12:29   

ałszwic birkenał sialalalalala ;p xD

Pierwsze jest zdecydowanie ZA ciemne. I ja bym zrobiła na tych zdjęciach niektóre elementy czerwone (coś a la sin city). Np w pierwszym i trzecim drut, a w drugim tory. Żeby skupić na nich większą uwagę oglądających.

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-15, 17:10   

hXp napisał/a:
a jaki masz w tej chwili?
w tej chwili mam konice minolta - nie wiem dokladnie jaki to model bo jest w naprawie.
hXp napisał/a:
bo nawet jeśli masz bardzo dobry aparat, to zdjęcia wyglądają na robione w trybie "auto".
nie jest.
hXp napisał/a:
Np w pierwszym i trzecim drut, a w drugim tory. Żeby skupić na nich większą uwagę oglądających.
to by juz bylo zbyt sztuczne, zalatywalo tanim kiczem.

hXp 

Wysłany: 2007-07-16, 13:13   

lenka napisał/a:
nie jest.

no to musisz poważnie popracować nad dobieraniem trybu.
Cytat:
to by juz bylo zbyt sztuczne, zalatywalo tanim kiczem.

w sumie możliwe, bo osttnio przechodze przez okres fascynacj kiczem. chcociaz nie wydaje mi sie, zeby na moich zdjęciach tak to raziło (np z rozowymi baletkami w panterke)

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-17, 13:56   

Cytat:
w sumie możliwe, bo osttnio przechodze przez okres fascynacj kiczem. chcociaz nie wydaje mi sie, zeby na moich zdjęciach tak to raziło (np z rozowymi baletkami w panterke)
Ale takie cos kompletnie nie pasuje do Auschwiz. Mozna na czarno bialym zdjeciu dac taki element no ale tory w obozie zaglady to ma byc proste i wyraziste, bez zbednych upiekszen.

[ Dodano: 2007-07-17, 14:58 ]
Yenna, mi osobiscie najbardziej podoba sie pierwsze zdjecie, jest ciemne ale najlepiej pokazuje charakter miejsca.

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-17, 17:42   

Próbowałam je zrobić w sepii albo oldfoto, ale nie wyszło już tak fajnie.

trochę rozjaśniłam:

[ Dodano: 2007-07-17, 18:44 ]
w sumie to akurat za to zdjęcie nieźle mi się oberwało od przewodniczki, że włażę, tam gdzie nie wolno xD
ale zrozumiała, że to dla 'sztuki'

p6131636apt6.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 90,13 KB

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-17, 21:40   

to i ja dodam cos z czarno-bialych moich, choc zbyt wiele ich nie mam bo uwielbiam zdjecia w naturalnych kolorach i bez zbednych upiekszen.

tory.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 57,3 KB

aaa.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 115,29 KB

hXp 

Wysłany: 2007-07-26, 19:43   

lenka napisał/a:
Ale takie cos kompletnie nie pasuje do Auschwiz.

uwierz mi, wiem, co mówię. Fotografią bawię się nie od dziś ani nie od wczoraj. Temat Oświęcimia również przerabiałam (co prawda jedynie na zdjęciach ojca, ale lekcje mi na ten temat zrobił niezłą).

Lenka, postaraj się o jakiś element zaczepienia w swoich zdjęciach. Bo jak to mój ojciec kiedyś powiedział: "w zdjęciu musi o coś chodzić".

I jeszcze jedno zdjęcie ode mnie:

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-26, 22:17   

hXp, podoba mi się, bo nieprzerabiane, dzięki czemu widać brud na gitarze - wiele zyskało na naturalności.

Odpowiedz do tematu