Forum Dyskusyjne :: Zdjęć kilka

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Rozrywka » Hobby » Fotografia » Zdjęć kilka

Zdjęć kilka
Autor Wiadomość

hXp 

Wysłany: 2007-07-11, 13:37   

Yenna napisał/a:
Dobrze powiedziane, nawet przeróbka w photoshopie nie pomoże, kiedy zdjęcie jest nieostre.

dokładnie. Jak tylko naładuję baterie pokażę kilka różnic między takimi samymi zdjęciami tylko w różnej ostrości. Naprawdę, zdjęcia nieostre wyglądają fatalnie i śmierdzą amatorszczyzną na kilometr. Nawet nie sprawiają wrażenia profesjonalnych

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-11, 23:36   

ja sie pochwale swoimi - wiem ze nie jest to profeska ale coż.

PICT0093.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 27,59 KB

PICT0087.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 64,53 KB

PICT0081.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 59,86 KB

PICT0076.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 40,15 KB

PICT0072.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 19,67 KB

PICT0068.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 41,13 KB

PICT0064.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 40,02 KB

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 00:17   

na 4 ostrość mogłaby być na odwrót. Tak poza tym, to technicznie dobrze, ale więcej pomysłu by sie przydało.

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-12, 00:30   

No dobra lenka, no to tak, lecimy po kolei (skala 1 - 10 - tak będzie prościej ;-p):

tulipany - trochę ciemne widać robione wieczorem, nie wiem czy masz taką opcję/czy ją wtedy włączyłaś, robienie zdjęć w nocy, są jaśniejsze, ale nie przez lampę, ale tak bardziej naturalnie. (przeciętne - 5)

żółte kwiatki - całkiem fajne, ale mogłaś ustawić ostrość tylko na te kwiatki, były by ciekawie zaznaczone, bo mają ładny kolor (również 5)

most - zdecydowanie najbardziej mi się podoba, fajna perspektywa, ujęcie dobre, z ostrością mogłaś się pobawić jeszcze (np. wyostrzyć tył albo przód), ale i tak świetne zdjęcie (na tle innych Twoich - 10) a no i dobre oświetlenie, robione wieczorem, takie ciepłe kolory, a jakby się uparł to nawet wschód słońca tam wciśniesz (chyba, że to wschód xD)

biały kwiatek - zepsute zdjęcie, bo ujęcie dobre, ostrość na kwiatka, nie na drogę albo jeśli w tym przypadku na drogę, to kwiatka nie w centrum, ale jakby trochę kadr przesunąć na bok (2 za pomysł i ujęcie)

jezioro - oświetlenie też ładne (znów ciepłe kolory), ale czegoś mi w tym zdjęciu brakuje, takie nijakie, niczym nie wyróżniające się jak jakieś zdjęcie ładnego widoku z wakacji, bez polotu (3)

most+jezioro - zachód słońca+, widok+, ujęcie- (z trochę innej strony byłoby lepiej, np. więcej/mniej krzaków), również bez polotu (4)

droga - hmm.. wyraźne, za bardzo, również po majstrować z ostrością, coś zaznaczyć wyostrzając, pominąć coś zmazując, widok ładny (j.w. 4) nie porwało mnie xD

lenka napisał/a:
wiem ze nie jest to profeska ale coż.

ale jesteś na dobrej drodze xD

most mi się najbardziej podoba (jeszcze wyląduje u mnie na tapecie, mogę? xD), tak jak Luiza, pobaw się ostrością, próbuj tego i owego, a zdjęcia będą ciekawsze. Widzę, że masz warunki tzn. piękna okolica (Mierzwice- cudo) i chyba całkiem niezły sprzęt, bo zdjęcia jakościowo dobre.

To tyle ode mnie, wprawdzie profesjonalistą nie jestem, ale znam się na tym i tamtym.
Może rady się przydadzą na przyszłość xD
Powodzenia.

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 00:45   

Yenna napisał/a:
tulipany - trochę ciemne widać robione wieczorem, nie wiem czy masz taką opcję/czy ją wtedy włączyłaś, robienie zdjęć w nocy, są jaśniejsze, ale nie przez lampę, ale tak bardziej naturalnie. (przeciętne - 5)

ja bym te tulipany zrobiła tak:
stanęłabym prosto do ściany (Ty to zrobiłaś pod lekkim kątem), w jasny, słoneczny dzień. Zrobiłabym zdjęcie tylko kilku kwiatów i tej kratki takiej. I jeszcze uchwyciła trochę drewienka. Na sporym zbliżeniu. No i tu by sie akurat złoty podział przydał

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-12, 01:00   

hXp napisał/a:
Zrobiłabym zdjęcie tylko kilku kwiatów i tej kratki takiej. I jeszcze uchwyciła trochę drewienka. Na sporym zbliżeniu.

albo tylko jednego, całkowite zbliżenie, ale tak, żeby w tle właśnie było trochę tego drewna (oczywiście drewno nieostre)
I rzeczywiście, słoneczny dzień byłby stanowczo lepszy, jeśli chodzi o to.

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 01:06   

Yenna napisał/a:
albo tylko jednego, całkowite zbliżenie, ale tak, żeby w tle właśnie było trochę tego drewna (oczywiście drewno nieostre)

w każdym bądź razie, można to zdjęcie zrobić na wiele innych sposobów. Najlepiej wypróbować wszystkie jakie przyjdą do głowy (i nawet pstryknąć kilka fotek na oślep, bo masz cyfrówke, a ona nie wymaga takiej precyzji jak analog). Potem spokojnie wybrać najlepsze, może troszkę pobawić się ostrością, kontrastem i barwami (ale bez przesady, zdjęcie ma wyglądać naturalnie).

Z przerabianiem zdjęć jest jak z makijażem: powinno podkreślać urodę zdjęcia, a nie tworzyć je od nowa.

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-12, 01:12   

hXp napisał/a:
Z przerabianiem zdjęć jest jak z makijażem: powinno podkreślać urodę zdjęcia, a nie tworzyć je od nowa.

bardzo ładnie powiedziane,
za bardzo przerobione zdjęcia, nie są już takie ładne i naturalne, tracą swój 'urok'.
Fakt faktem, niektóre w miarę dobre zdjęcia, w których np. są problemy z ostrością, można poratować fotoszopem, ale w granicach rozsądku.

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 01:21   

Cytat:
Fakt faktem, niektóre w miarę dobre zdjęcia, w których np. są problemy z ostrością, można poratować fotoszopem, ale w granicach rozsądku.

ja tam zawsze troszkę się pobawię, zanim pokażę światu zdjęcie ;] w photoshopie łatwo podkreślić niektóre elementy, albo uzyskać kolorystycznie odpowiedni efekt. Każde z moich zdjęć jest przynajmniej w pewnym stopniu przerobione w photoshopie ;]

sztukowy 

Wysłany: 2007-07-12, 07:55   

http://www.deviantart.com/deviation/45740761/

http://www.deviantart.com/deviation/34090857/

http://www.deviantart.com/deviation/30455720/

http://www.deviantart.com/deviation/20898606/

http://www.deviantart.com/deviation/30455720/

Generalnie jestem zwolennikiem "naturalnych fot". Jeśli już używam PS`a, to raczej na subtelnych maskach i kanałach. Lubię fotografię b&w i w sepii więc jeśli chodzi o mniejsze, czy większe manipulacje, to najczęściej ograniczam się tylko do kolorów.

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-12, 11:26   

sztukowy napisał/a:
Lubię fotografię b&w i w sepii

jedne z lepszych 'wynalazków' photoshopów chyba, też strasznie lubię te efekty.

Co do Twoich sztukowy, zdjęć to powiem Ci, że bardzo mi się podobają ujęcia. Są takie naturalne, nawet, gdy na zdjęciu jest model, nie widać krzty pozowania, czy udawania. Zdjęcia bardzo naturalne, dobrze podkreślone (przerobione) w PS. Z resztą technicznie też poprawne. No super :-)

sztukowy 

Wysłany: 2007-07-12, 11:31   

A dziękuję, dziękuję. Miło słyszeć.

I pomyśleć, że kiedyś nie znosiłem fotografii, a na zaliczenie musieli mnie ciągnać za rogi ;]

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-12, 12:11   

sztukowy napisał/a:
I pomyśleć, że kiedyś nie znosiłem fotografii, a na zaliczenie musieli mnie ciągnać za rogi ;]

a jednak się opłaciło jak widzisz xD
sama zresztą myślałam o tego typu studiach, ale jako drugi kierunek.

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 12:28   

sztukowy, bardzo dobre zdjęcia. Podesłałam je nawet ojcu (zawodowy fotograf), to też nie miał sie do czego przyczepić. Naprawdę, jestem pod wrażeniem.

aha, bo bym zapomniała: jaki masz aparat?
Ostatnio zmieniony przez hXp 2007-07-12, 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

sztukowy 

Wysłany: 2007-07-12, 12:44   

Yenna napisał/a:
a jednak się opłaciło jak widzisz xD
sama zresztą myślałam o tego typu studiach, ale jako drugi kierunek.

Sam bym chciał tak zrobić ;] To był mój pierwszy, a teraz muszę się męczyć z ekonomią. Zupełnie na odwrót niż w myśl zasady - najpierw praca, potem przyjemność ;]

hXp napisał/a:
sztukowy, bardzo dobre zdjęcia. Podesłałam je nawet ojcu (zawodowy fotograf), to też nie miał sie do czego przyczepić. Naprawdę, jestem pod wrażeniem.

aha, bo bym zapomniała: jaki masz aparat?

Dzięki. Pozdrów ojca. Dawno nie słyszałem żeby jakiś fotograf docenił moje pstryki ;] Jeśli chodzi o sprzęt to jestem fanem Nikona. Używam D70 + Sigme 18-70 f/2.8

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 12:51   

sztukowy napisał/a:
Nikona. Używam D70

I jak sie sprawuje? Ja przez pewien czas miałam D80 (dopóki ojciec sie nie zorientował, że zabrałam i kazał mi oddać).

Teraz planuję kupić sobie jakiegoś taniego rosyjskiego analoga i pobawić się troszkę w wywoływanie.

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-12, 13:12   

hXp napisał/a:
Teraz planuję kupić sobie jakiegoś taniego rosyjskiego analoga i pobawić się troszkę w wywoływanie.

to podobno jedna z najlepszych części pacy fotografa, przynajmniej z opowiadań słyszałam, że to strasznie fajne uczucie, gdy można się tak pobawić własnymi zdjęciami.
Może jak mi się uda, to w przyszłości sama się tym będę zajmować.

sztukowy 

Wysłany: 2007-07-12, 13:21   

U mnie sprawuje się dobrze. Nie miałem z nim do tej pory żadnych problemów. Nikony mają też bardzo dobrze rozwiązaną kwestie zasilania. D70 potrafi cyknąć do 500 zdjęć na 1 naładowaniu. Konstrukcja jest solidniejsza niż w Canonach, a optycznie wypada ok. W dużej mierze to też kwestia obiektywu...

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-07-12, 20:10   

Yenna napisał/a:
(jeszcze wyląduje u mnie na tapecie, mogę? xD),
mozesz jak chcesz moge przeslac w wiekszym rozmiarze bo zmniejszone bo oryginal byl za duzy xD
Yenna napisał/a:
jezioro -
to jezioro to rzeka Bug xD
hXp napisał/a:
ja bym te tulipany zrobiła tak:
stanęłabym prosto do ściany (Ty to zrobiłaś pod lekkim kątem), w jasny, słoneczny dzień. Zrobiłabym zdjęcie tylko kilku kwiatów i tej kratki takiej. I jeszcze uchwyciła trochę drewienka. Na sporym zbliżeniu. No i tu by sie akurat złoty podział przydał
zdjecie jest robione z daleka - zeby tam bardziej sie postarac musialabym przez siatke przejsc xD

hXp 

Wysłany: 2007-07-12, 23:20   

Yenna napisał/a:
zdjecie jest robione z daleka - zeby tam bardziej sie postarac musialabym przez siatke przejsc xD

czego sie nie robi dla sztulki ;]

Odpowiedz do tematu