Forum Dyskusyjne :: Z±b kana³owy
Najlepsze forum m³odzie¿owe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  U¿ytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona G³ówna » Ogólne » Medycyna » Z±b kana³owy

Z±b kana³owy
Autor Wiadomo¶æ

Limka

Do³±czy³: 26 Sty 2007

Wys³any: 2007-01-26, 11:37   Z±b kana³owy

Proszê o pomoc, ci±gle boli mnie z±b. By³am wczoraj u dentystki. Zêba robi³a mi 40 minut. Okaza³o siê ¿e on jest jaki¶ kana³owy. Ku³a mi ig³ami chyba czy¶ci³a te kana³y. Od wczoraj przez to do tej pory bardzo mnie on boli :( Proszki nie pomagaj±...Mo¿e znacie jakie¶ domowe sposoby, które nie wymagaj± wizyty u dentysty...?

Kasieczek 
szybko mówi±ca

Do³±czy³a: 27 Gru 2006
Sk±d: wroc³aw

Wys³any: 2007-01-26, 12:04   

yy nie mog³a chyba tak od razu czy¶ciæ kana³ów, bo najpierw trza zêba zatruæ, czy jak to siê tam mówi..

Powinna wierciæ, doj¶æ do kana³ów i za³o¿yæ truciznê, aby pó¼niej móc leczyæ kana³owo zêba.
Jak ju¿ j± za³o¿y, to mo¿e boleæ jedynie w pierwszym dniu, bo w koñcu to u¶mierca / unieszkodliwia nerwy. Pó¼niej nie powinna¶ ju¿ nic czuæ.

Ból minie po jakim¶ czasie. A jak nie to radzê siê przej¶æ do dentysty.

#Mokra 
Bobson

Do³±czy³a: 07 Pa¼ 2006
Sk±d: z doliny muminkow

Wys³any: 2007-01-26, 13:53   

Rumianek. I idz do dentysty tez za jakis tydzien zeby Ci sparwdzila czy jakas roa gdziesCi tam sie nei ostala...

Kasieczek napisa³/a:
yy nie mog³a chyba tak od razu czy¶ciæ kana³ów, bo najpierw trza zêba zatruæ, czy jak to siê tam mówi..

Nie. Trucie i leczenie kanalowe to dwie rozne sprawy. Leczenie kanalowe jest to zupelne pozbawienie zeba nerwow przez co poprostu juz go nie ma. I robi sie to gdy zab wymiera od srodka... Trucie jest wtedy gdy zab jest tak..ee jak by to poweidziec zniszczoy i od zwenatrz i od wewnatrz ze wprowadza sie "trucizne" i niszczy ona to co jest zle w zebie. NIekoniecznie zabija.

Kasieczek 
szybko mówi±ca

Do³±czy³a: 27 Gru 2006
Sk±d: wroc³aw

Wys³any: 2007-01-26, 14:05   

no doobra ;p nie znam siê ;)

Limka

Do³±czy³: 26 Sty 2007

Wys³any: 2007-01-26, 14:59   

Dziêkujê za porady :) A ja tego zêba i tak mia³am wcze¶niej zatruwanego...:)

#Mokra 
Bobson

Do³±czy³a: 07 Pa¼ 2006
Sk±d: z doliny muminkow

Wys³any: 2007-01-26, 16:14   

Bo kanal to ostatecznosc. A boli Cie bo masz opuchniete dziaslo, wiec pare dni, plucz rumiankiem i szuwia.

agulaaa

Do³±czy³: 25 Sty 2007

Wys³any: 2007-01-27, 21:30   

Nie martw sie tym zembem.Ja tez nienaweno miala czyszczenie kana³owe zêba bo inaczej sie nie obesz³o.Na poczatku mnie bardoz bola³o ale potem przesta³o i teraz jest spoko bo mnie wogóle nic nie boli.Wiêc warto troche pocierpieæ

#Magda 
z przymru¿eniem oka

Do³±czy³a: 15 Sie 2006
Sk±d: Kraków!

Wys³any: 2007-01-27, 21:56   

chyba leczenie kana³owe zeba? :D

nie ma domowego sposobu :-)

Abaddon

Do³±czy³: 20 Lut 2007

Wys³any: 2007-02-21, 19:38   

Na ból raczej nic ci nie pomo¿e [tak ju¿ jest ] ale je¿eli chcesz to mo¿esz sobie kupiæ morfinê ;p

Thar 

Do³±czy³a: 08 Lut 2007

Wys³any: 2007-02-22, 19:17   

Mokra napisa³/a:
Nie. Trucie i leczenie kanalowe to dwie rozne sprawy. Leczenie kanalowe jest to zupelne pozbawienie zeba nerwow przez co poprostu juz go nie ma. I robi sie to gdy zab wymiera od srodka... Trucie jest wtedy gdy zab jest tak..ee jak by to poweidziec zniszczoy i od zwenatrz i od wewnatrz ze wprowadza sie "trucizne" i niszczy ona to co jest zle w zebie. NIekoniecznie zabija.

Nie jest to prawd±! Mo¿na leczyæ zêba kana³owo bez trucia. Wyci±ga siê te nerwy - tak przynajmniej zrozumia³am z opisu mojego mê¿czyzny ;) Teraz trucia siê ju¿ raczej w bardziej specjalistycznych gabinetach nie stosuje. Ale je¶li stomatolog nie potrafi przeprowadziæ kana³ówki bez tego - to zatruwa zêba i w ten sposób go u¶mierca od ¶rodka, rozpuszczaj±c - bez pozbawiania go nerwów jako takiego. Trucie stosuje siê te¿ gdy jest obrzêk dzi±s³a i inne trudno¶ci uniemo¿liwiaj±ce przeprowadzenie normalnej kana³ówki. zawsze po kana³ówce boli. Radzê braæ leki przeciwbólowe i co najwa¿niejsze nie rozgrzewaæ przez pewien czas. Jest to interwencja w twój zêbodó³ w koñcu. Ja do dentysty chodzi³am dok±d mog³am bardzo chêtnie :D Teraz niestety mam aparat ortodontyczny wiêc jedyne co mo¿e mi robiæ mój stomatolog to zmienianie kolorowych ligatur i wyci±gów - reszt± zajmuje sie ortodonta.

balbinka 

Do³±czy³a: 10 Cze 2008
Sk±d: konin

Wys³any: 2008-06-10, 21:45   

PÓ£ SZKL.WODY PÓ£ £YZECZKI SOLI P£UCZ POMO¯E NA 100%

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Profesjonalne pozycjonowanie stron internetowych. • projekty domówProjekty domów • Znajdziesz tu ¶mieszne Opisy GGForum