Forum Dyskusyjne :: Oczy

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Medycyna » Oczy

Oczy
Autor Wiadomość

mrmartin 

Wysłany: 2007-05-02, 18:49   Oczy

siedzicie długo przed kompem oczy zaczynają boleć znacie coś na to i w ogóle na po prawe wzroku chodzi mi o medycynę naturalną domową
ja znam na razie takie na oczy zmęczone okłady z herbaty
a na po prawe wzroku jeść dużo marchewki ogólnie witaminy A
a wy znacie jeszcze jakieś?

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-05-02, 18:50   

ja znam... mniej siedzieć przed kompem
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Mara 

Wysłany: 2007-05-02, 19:02   

idz do okulisty
sa rozne sposoby
chocby taka "gimnastyka"
dla zmeczonych oczu jest wskazana
:)

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-05-02, 20:05   

Przy komputerze powinno si emiec jakies roslinki zeby patrzec na nie w razie szczypania. Podobno to upokaja cos tamm i jest lepiej. POza tym reklamowane sa krople do oczu zmeczonych.

mrmartin 

Wysłany: 2007-05-03, 11:41   

a coś bardziej domowego żeby nie trzeba było chodzić do lekarza i zażywać jakiś leków

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-05-03, 11:43   

Oto kilka rad, jak uczynić swoje miejsce pracy przyjaznym dla oczu:

# Zorganizuj przestrzeń na biurku w taki sposób, aby siedząc, zachować odpowiednią odległość od monitora (za taką uważa się długość wyciągniętego ramienia) i siedzieć na wprost niego, a nie pod kątem. Oczy powinny być mniej więcej na wysokości górnej krawędzi ekranu, a odległość obojga oczu od monitora powinna być taka sama. Niewskazane są też bardzo ciemne blaty biurek, kontrastujące z jasnym ekranem i białymi kartkami dokumentów. Aby można było swobodnie trzymać ręce na klawiaturze i jednocześnie patrzyć na ekran, klawiatura powinna być na wysokości łokcia.
# Gdy pracujesz z dokumentami, dbaj, by były w takiej samej odległości od oczu jak ekran. To pozwoli uniknąć problemów z akomodacją.
# Ustaw jasność ekranu na wartości najbardziej ci odpowiadające.
# Używaj większych czcionek - bardzo małe utrudniają czytanie. Dobrze, żeby tekst był czytelny z odległości 50-70 cm.
# Pamiętaj o tym, aby kontrast pomiędzy jasnym ekranem a otoczeniem nie był zbyt duży; w miarę możliwości nie ustawiaj monitora ani przy oknie, ani przy bardzo ciemnej ścianie.
# Ekran powinien być oświetlony z góry, w całym wnętrzu musi też być wystarczająco jasno.
# Staraj się, aby w pomieszczeniu, w którym pracujesz, panowała odpowiednio wysoka wilgotność, ponieważ suche powietrze dodatkowo męczy oczy i wysusza spojówki. Niestety w budynkach z centralnie sterowaną klimatyzacją nie jest to możliwe i dlatego warto mieć przy sobie krople do suchych i zmęczonych oczu (tzw. sztuczne łzy) i aplikować je kilka razy dziennie.
# Najlepiej co godzinę, przynajmniej co dwie, rób krótką, 5-10-minutową przerwę w pracy i w jej czasie patrz przez okno, staraj się skupić wzrok na odległych obiektach. Ale nawet nie przerywając wykonywanych zajęć spróbuj kilka razy na godzinę przenosić wzrok na dalej położone przedmioty lub poruszać gałkami ocznymi w różne strony – „gimnastykować oczy”.
# Podczas pracy zwracaj uwagę na to, by wykonywać na zmianę czynności wymagające patrzenia na ekran komputera i takie, przy których nie jest to konieczne. Często mrugaj, aby spojówki nie wysychały.

[źródło - http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=215 - wystarczy sie troche wysilić]

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2007-05-04, 08:11   

odpoczynkiem dla oczu jest sen i danie im spokój jak sa po całym dniu wlepiania się w monitro czy TV

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-05-04, 10:22   

to niewiarygodne, ale mój dom i miejsce pracy spełniają wymogi, o których napisano w artykule wklejonym przez Mordreda ;-)

może oprócz tego, że w pracy klimę mamy straszną.

*Apple 

Wysłany: 2007-05-04, 11:22   

Ja Ci proponuję, abyś spojrzała za okno i wpatrywała się przez około 3-5 minut w światła latarni, które są w oddali. To pomaga :)

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-05-04, 11:26   

Cytat:
wpatrywała się przez około 3-5 minut w światła latarni, które są w oddali.

zwłaszcza w południe :rotfl:

flemh 

Wysłany: 2008-02-26, 22:09   Re: Oczy

mrmartin napisał/a:
siedzicie długo przed kompem oczy zaczynają boleć znacie coś na to i w ogóle na po prawe wzroku chodzi mi o medycynę naturalną domową
ja znam na razie takie na oczy zmęczone okłady z herbaty
a na po prawe wzroku jeść dużo marchewki ogólnie witaminy A
a wy znacie jeszcze jakieś?

herbatke to sie pije, a nie robi z niej oklady. promieniowanie z kompa jest zabojcze dla oka, herbatka ci nie pomoze. odciagnij sie od ekranu, bo sobie krzywde zrobisz. moze sprobuj jakis kropel do oczu, jest torche tego na rynku, powinnas znalezc cos dla siebie. odradzam visine, natomiast dobre sa krople z polpharmy.

*faris 

Wysłany: 2008-02-26, 22:18   

Zawsze też można nosić odpowiednie okulary przy pracy z kompem.
Mumiiiiinki!

thorido

Wysłany: 2008-02-27, 13:21   

ja mam bardzo bardzo odpowiednie okulary do pracy przed monitorem i mimo wszystko czasem sobie muszę zakroplić starazolin i kropka. wg mnie dobre krople to podstawa.

sabina 

Wysłany: 2008-02-27, 17:56   

np tak, okulary z antyrefleksem i rople to podstawa ochrony oczu. flemh - pisząc o kroplach polpharmy miales na mysli starazolin wlasnie? Bo to nowe ich kropelki :) A visine to... :cenzura:

flemh 

Wysłany: 2008-02-27, 20:57   

no tak, one kiedys na recepte byly, teraz normalnie je mozna kupic. 2-3 razy dziennie zakroplisz i problem z glowy, nie ma powodow by cierpiec jak sa na to sposoby.

Odpowiedz do tematu