Chciałam zapytać, czy ktoś z was ma taki poblem jak ja? Mam dysplastyczne biodro i nie wiem co robić? Ciągle boli.Byłam u lekarza, a on w sumie nic mi nie powiedział na ten temat. Tylko tyle,że już nigdy nie będę miała zdrowego biodra i cały czas będzie bolało.A w końcu będę miała operację, ale to za jakieś 20 lat. A teraz?? Terraz co mam ze sobą robić?? Proszę jeżeli jest ktoś, kto ma taki problerm odezwijcie się do mnie :-((((
Wysłany: 2007-01-02, 17:09
MOja mama jest rehabilitantka, z dysplastycznym biodrem jest tak ze musisz je cholernieoszczedzac, nie mozesz na nim spac, siadaj na poduszce, najlepiej jakbys sbie trzecia noge sprawila. A operacja jest konieczna... jezeli jest mozliwosc to nawet prywatnie.
Dzięki, ale to do końca życia teraz będę musiała się tak cholernie oszczędzać?? Ja nie wytrzymam. A jeżeli chodzi tę operację to kiedy najlepiej?Bo niektórzy mi mówią, że najlepiej by byłoo już teraz ją zrobić????
_________________ (...) To co nam zapisane, nie da zmienić się (...)
Wysłany: 2007-01-02, 17:44
Im szybciej tym lepiej. Poza tym to chyba sluzba zdrowie Ci cos tam zwraca, jak chcesz to sie podpytam. Ale bez operacji to w wieku 30 lat czy tam 40 bedziesz chodzic gorzej niz niejedna 90
Wysłany: 2007-01-02, 21:55
No wiec tak. sa dwa sposoby leczenia tego. Moze to byc operacja lub rehabilitacja. Operacja polega na odciazeniu lub zmiany konta pochylenia biodra do czegos tam. Natomiast rehabilitacja to stek cwiczen podwieszen i innych takich. Oba sposoby sa bardzo dobre, ich dlugosc tez jest taka sama gdyz po operacji muszisz tez przejsc szmat czasu cwiczen.
Ale jezeli chcesz jakos polepszyc sasma to: najlepiej spij w pozycji.. yy jak by to poweidziec rozstaw szeroko nogi i podluz pod kolana poduszki. Jezeli to tylko jedno biodro to tylko pod niego, muszig je odciazac, ale nie w zupelnosci.. Bo to jest w koncu niedorozwuj tak stawu biodrowego. NO i trzecia noga choc musisz duzo nia ruszac.
iecej Ci powiedziec nie moge, mowie to co mi mama powiedziala, idz do ortopedypowiedz ze chcesz jakas rehabilitacje. Powodzenia. Jak masz jakies jeszcze pytania to wal.
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 2452 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-01-03, 12:12
Ja mam pytanie... co to właściwie ta dysplazja biodra? oO
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Wysłany: 2007-01-03, 13:15
shala napisał/a:
dysplazja biodra
dysplazjajak sama nazwa wskazuje jest to niedorowoj. Jes to wada wrodzona, wada czy choroba. Poprostu nie do konca wyksztaucily sie stawy i tyle. Mysle ze zrobili lekrze blad z kolezanka gdyz dysplazje powinno sie leczyc od... samego urodzenia. Niemowle jest wtedy w specyficzny sposob utzymywane. Np pieluchy zaklada sie szeroko[?] czyli nogi diecka sa szeroko rozstawione. Nie wiem jak to inaczej opisac...
Jest to niedorozwój stawu biodrowego, będący najczęstszą wadą wrodzoną u człowieka. Niedorozwój dotyczy panewki biodra. Panewka jest spłycona, w mniejszym stopniu pokrywająca głowę kości udowej, cechuje się stromym nachyleniem, Nieprawidłowo ukształtowany jest także koniec kości udowej będący elementem stawu.
BIODRO ZDROWE Panewka pokrywa głowę kości udowej, która jest w niej pogrążona.
BIODRO CHORE Panewka jest płytka i stroma, nie pokrywa głowy kości udowej umożliwia jej wychodzenie.
_________________ . . .
musicie byc jak szalona rzeka
jak tajfun który obala mur
a jednocześnie tak tajemniczy
jak księzyc co wygląda tu zza chmur
. . .
I ja to właśnie mam. Ubolewam bardzo, pytając "czemu ja?" Ale niestety nie mam na to pytanie odpowiedzi. Muszę tylko bardzo o siebie dbać i wierzyć, że będzie dobrze. Boję się tylko tego,że nie będę miałą możliwości żeby chodzić na rehabilitację, a operacji się boję :-(
No urodziłam się z tą chorobą.Moi rodzice wiedzieli, nawet miałam nosić jakąś szynę. Podobno nosiłam ,ale bardzo krótko. A ostatnio poszłam do lekarza, bo od dłuższego czasu bolało mnie biodro.Lekarz powiedział,że to dysplastyczne biodro. Poprostu rodzice myśleli,że mi to przeszło, a to nie było tak. Jak powiedziałam lekarzowi o moim problemie jak się urodziłam to już był pewny,że to napewno dysplazja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.