Forum Dyskusyjne :: Depresja

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Medycyna » Depresja

Depresja
Autor Wiadomość

Penelopa 

Wysłany: 2007-09-09, 15:11   Depresja

'Depresja jednobiegunowa - zaburzenie psychiczne charakteryzujące się objawami, które można następująco pogrupować:
- symptomy emocjonalne: obniżony nastrój - smutek i towarzyszący mu często lęk, utrata radości życia (począwszy od utraty zainteresowań, skończywszy na zaniedbywaniu potrzeb biologicznych); czasem dysforia (zniecierpliwienie, drażliwość);
- symptomy poznawcze: negatywny obraz siebie, obniżona samoocena, samooskarżenia, pesymizm i rezygnacja, (w skrajnych wypadkach mogą pojawić się także urojenia depresyjne);
- symptomy motywacyjne: problemy z mobilizacją do wszelkiego działania, które może przyjąć wręcz formę spowolnienia psychoruchowego; trudności z podejmowaniem decyzji;
- symptomy somatyczne: zaburzenie rytmów dobowych (m.in. zaburzenia rytmu snu i czuwania), utrata apetytu (ale w depresji łagodnej czasem obserwuje się wzrost a nie spadek wagi ciała chorego), osłabienie i zmęczenie, czasem skargi na bóle i złe samopoczucie fizyczne.

Typy depresji

* depresję epizodyczną - trwa krócej niż dwa lata i charakteryzuje się wyraźnym początkiem;
* zaburzenia depresyjne nawracające - powtarzające się epizody depresji bez objawów wzmożonego nastroju i zwiększonej energii w przeszłości
* depresję endogenną - uwarunkowana biologicznie; ostrzejsza w przebiegu od egzogennej;
* depresję egzogenną (depresja reaktywna) - poprzedzona stresującym zdarzeniem.

Niektórzy badacze twierdzą, iż w rzeczywistości mamy tu do czynienia z tą sama depresją jednobiegunową, a powyższy podział tak naprawdę odzwierciedla podział na depresję ostrą i łagodną.

* depresję przewlekłą - trwa co najmniej dwa lata, a remisja nie trwa dłużej niż dwa miesiące.
* depresję poschizofreniczną - przejawia się w epizodzie depresyjnym po psychozie schizofrenicznej. Objawy schizofreniczne, występują, lecz nie dominują już w obrazie klinicznym.

Na depresję częściej chorują kobiety niż mężczyźni, zwykle rozwija się ona później niż depresja dwubiegunowa.

15% pacjentów z ciężką depresją umiera wskutek samobójstwa, 20-60% chorych na depresję próbuje sobie odebrać życie, 40-80% ma myśli samobójcze.'

Chorowaliście lub chorujecie na depresje?
Ktoś bliski choruje?
Jeżeli tak, jak próbujecie mu pomóc?
Ostatnio zmieniony przez Penelopa 2007-09-09, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-09-09, 15:21   

Penelopa napisał/a:

nie
Penelopa napisał/a:
Ktoś bliski choruje?

tak

Cytat:

na poczatku farmakologia pozniej duzo rozmow, tlumaczen, przedatne sa wszelkie zmiany otoczenia,
po 6 -7 latach jest juz ok ( rzekl bym powrot do normalnosci) ale zaczynalem od stanu gorszego niz depresja..

----------------------------
narazie niewiem czy kce sam ( od siebie) cos wiecej pisac w tym temacie

Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-09-09, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-09-09, 15:52   

Penelopa napisał/a:
nie.
Penelopa napisał/a:
Ktoś bliski choruje?
nic mi o tym nie wiadomo.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-09-09, 17:47   

Cytat:

Nie

Penelopa napisał/a:
Ktoś bliski choruje?

Nie. Przynajmniej nikt mi bliski
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Blant 

Wysłany: 2007-09-29, 10:42   

Chorowałem na depresje, ale sie wyleczylem...

kasiek268 

Wysłany: 2007-09-29, 12:13   

nie chcę nikogo obrażać ale mamy wiek modny na depresję....
Można ja traktować z całą pewnością jako choroba cywilizacyjną, ALE... !!!!

mam wiele koleżanek, które nie ukrywając denerwują mnie.... ostatnio pisałam do koleżanki czy nie chce sie spotkać. i wiecie co mi odpisała? że nie, bo ma depresje. no to zaczęłam sie wgłębiać w temat pytam sie czy ma jakis problem? a ona, że nie ma tylko jej się z łóżka nie chce wstać i jest jakaś osłabiona!! no cholera myślałam, że szlag mnie trafi... a nie pomyślała, że to z czystego lenistwa i po ostatniej imprezie lub po dniu pracy jest zmęczona i osłabiona? NIE!!!! to wg niej od razu depresja.... i to nie jest odosobniony przypadek uwierzcie mi.

*faris 

Wysłany: 2007-09-29, 13:23   

Penelopa napisał/a:

Z 5-6 lat temu.

Teraz już nie, chociaż objawy nadal mam czasem :rotfl:
Mumiiiiinki!

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-09-29, 13:51   

kasiek268 napisał/a:
że nie ma tylko jej się z łóżka nie chce wstać i jest jakaś osłabiona!

To między innymi są objawy depresji. Wiec może więcej zrozumienia dla swojej koleżanki. Niektórzy ludzie są bardziej predysponowani do stanów depresyjnych inni mniej i tyle.
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-09-29, 14:04   

faris napisał/a:
Z 5-6 lat temu.

czy ktos zadal sobie zatem trud przeczytania tego, co napisala Penelopa? tam jest dokladnie wyjasnione czym jest depresja..
faris... jedenastolatka chorujaca na depresje? wybacz, ale nie wydaje mi sie, zeby majac jedenascie lat potrafila dostrzec 'cala beznadziejnosc zycia'...
majac jedenascie lat, niezaleznie od tego za jak dojrzae dziecko sie uwazasz, to nadal jestes tylko dzieciakiem, a one raczej nie choruja na depresje
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-09-29, 14:08   

luba napisał/a:
jedenastolatka chorujaca na depresje?

Jeśli tak pisze to może miała ją zdiagnozowaną. Może w tym wieku przeżyła coś co spowodowało depresję. Jeśli chodzi o takie zaburzenia to nie ma reguły. Znam przypadek zdiagnozowania zaburzeń u osoby która była zbyt młoda na taką chorobę a jednak.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-09-29, 14:10   

tak , chorowalam.

Ktoś bliski choruje?
tak

wsparciem emocjonalnym
Who's playing tricks on me?"

*faris 

Wysłany: 2007-09-29, 14:11   

luba napisał/a:
faris... jedenastolatka chorujaca na depresje? wybacz, ale nie wydaje mi sie, zeby majac jedenascie lat potrafila dostrzec 'cala beznadziejnosc zycia'...
majac jedenascie lat, niezaleznie od tego za jak dojrzae dziecko sie uwazasz, to nadal jestes tylko dzieciakiem, a one raczej nie choruja na depresje

Widzę luba, że wiesz lepiej od lekarzy, hm ? Jesteś jakimś wybitnym specjalistą o którym jeszcze nie jest głośno? Szkoda, że nie trafiłam do Ciebie te 6 lat temu, pewnie byś mi lepiej uświadomiła co to jest depresja, ale ale... skoro taka jesteś tego wszystkiego pewna, to powinnaś się jakoś zareklamować "luba - wybitny specjalista od depresji, nie wierzcie innym lekarzom, uwierzcie me! me! me!" oh ah.

Nie pieprz głupot o czymś o czym nie masz najwidoczniej bladego pojęcia. Nie znasz mnie, nie znałaś mnie wcześniej i nie możesz wiedzieć lepiej ode mnie czy chorowałam czy nie. To tak samo jak z gadaniem, że 7-9 latka nie może zajść w ciążę...
Mumiiiiinki!

Blant 

Wysłany: 2007-09-30, 07:38   

Chorowałem na depresje ale na szczescie z tego wyszedlem :)

***KOSMITKA*** 

Wysłany: 2007-11-12, 16:03   

chorowalam na depresje i nie tylko , powiem tak najlepsza jest farmokologia+psychoterapia=efekt

Annó 

Wysłany: 2008-01-02, 20:43   

Co druga kobieta, dziewczyna ma depresje, ponoć (według badań jakichś tam).
Ja? No, powiedzmy że mam tzw. dołki kilkutygodniowe, tygodniowe, czasem dwudniowe. Potem przerwa i znów. Narazie żyję. A myśli samobójcze? Nie mam.
Ostatnio zmieniony przez Annó 2008-01-02, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2008-01-02, 22:42   

Annó napisał/a:
Co druga kobieta, dziewczyna ma depresje, ponoć (według badań jakichś tam).
Ja? No, powiedzmy że mam tzw. dołki kilkutygodniowe, tygodniowe, czasem dwudniowe. Potem przerwa i znów. Narazie żyję. A myśli samobójcze? Nie mam.

masz 13 lat i juz wpadasz w dolki ..?

niewiedzialem ze w dzisiejszych czasach zycie nastolatka jest takie ciezkie :/

p.s. co bedzie jak zaczna sie 'prawdziwe problemy'

Ostatnio zmieniony przez Tofman 2008-01-02, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2008-01-03, 10:30   

Tofman napisał/a:
masz 13 lat i juz wpadasz w dolki ..?

niewiedzialem ze w dzisiejszych czasach zycie nastolatka jest takie ciezkie
Tof, przeca dzieci teraz wcześniej dorastają ^^ dla nich to jest już dorosłe życie xD

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-02-04, 18:57   !

Czy choruje ? Tak - klasyczne objawy depresji
Szukales pomocy ? Tak, ale do tej pory najlepiej pomogłem sobie sam
Ktos z rodziny ? Nie mam pojecia - bo niby jak sie tego dowiedzieć, kiedy kontakt z drugim czlowiekiem ogranicza sie do minimum

A teraz najlepsze! :D

Cytując monolog z pewnego polskiego filmu:

"Jedyna istota która jest mi bliska mój syn wychowywał się w piekle mojego małżeństwa, tak jak ja wychowywałem się w piekle małżeństwa moich rodziców..."

Nie musi to być jedyny powód depresji, wystarczy najmniejszy "błąd" podczas procesu powstawania człowieka i oto jest! Osoba wrażliwa na to co w dzisiejszych czasach już mało sumieni porusza. Taki relikt uznany za nieznośnego bachora, któremu się w główce poprzewracało.

Bo po co pomagać komuś się podnieść - łatwiej go dobić i zepchnąć gdzieś w krzaczory.

Wy Hiperaktywny - Tak! Istnieją na tym świecie tacy, którym trudniej osiągnąć szczęście i może dlatego dostrzegają rzeczy znajdujące się "dalej" niż kawałek kiełbasy. ;)
Ostatnio zmieniony przez Tabris88 2008-02-04, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-02-04, 19:52   

"Nie musi to być jedyny powód depresji, wystarczy najmniejszy "błąd" podczas procesu powstawania człowieka i oto jest! Osoba wrażliwa na to co w dzisiejszych czasach już mało sumieni porusza. Taki relikt uznany za nieznośnego bachora, któremu się w główce poprzewracało."
po co pierdolic, po prostu neurotyk. jedno slowo, a tyle mowi-prawda?

"Bo po co pomagać komuś się podnieść - łatwiej go dobić i zepchnąć gdzieś w krzaczory." nie, wystarczy umiec sie wyslowic. nikt nie ma rentgena w oczach.
Zycie mozna sobie ulatwiac na rozne sposoby.innym rowniez.
Who's playing tricks on me?"

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-02-04, 20:12   !

Świeta napisał/a:
jedno slowo, a tyle mowi-prawda?

Nie wybaczaj, kiepski ze mnie uczeń.
(zamiast poznawać nowe słowa zajmuję sie pierdoleniem

Świeta napisał/a:
nie, wystarczy umiec sie wyslowic.

Wytłumacz to tym, których umysł krzyczy, a usta nie potrafia tego wypowiedzieć.

Świeta napisał/a:
Zycie mozna sobie ulatwiac na rozne sposoby.innym rowniez.

Tak mnie się na odczepkę to zdaje, ale zgadzam się z Tobą. Najprostsze wyjście jest zawsze najlepsze, jeno jak, ot problem mały :D

A i z tym rentgenem to ciekawa sprawa, bo ponoć pewne dziewcze posiadało ową zdolność, ale to już temat na inna bajkę.

Odpowiedz do tematu