Forum Dyskusyjne :: Anoreksja i bulimia

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Medycyna » Anoreksja i bulimia

Przesunięty przez: Mokra
2007-01-07, 00:07
Anoreksja i bulimia
Autor Wiadomość

Patryśka 

Wysłany: 2007-01-03, 21:54   Anoreksja i bulimia

coraz wiecej osob zapada na te choroby. spotkaliscie sie z takimi ludzmi? moze sami macie podobny problem? czy moze uznac to juz za problem spoleczny?

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-01-03, 21:59   

Moja kolezanka miała anoreksje... bardzo bardzo schudła. Naszczęscie wyszła z tego i wszystko wskazuje na to że wróciła już całkiem do siebie.

Ona była troche przy ciele więc nie wyglada jak kościotrup ale i tak róznica jest przerażająca...

Komar

Wysłany: 2007-01-04, 11:13   

Też miałem koleżankę, przyjaciółkę w zasadzie, która się tak wpakowała. Nie wiedzieliśmy, co mamy robić, jak reagować. Straszne, naprawdę.
Smutne jest to, że dziewczyny myślą, że in chudsze będą, tym bardziej atrakcyjne. A to nie tak. Każdy facet lubi inną budowę i jak się zakocha, to kilogramy się nie liczą.

Anidra

Wysłany: 2007-01-04, 22:28   

miałam jakąś znajomą w szkole, taka dalsza sąsiadka nawet
jak schudła to wyglądała jak widmo, wszystko przez tą dietę kwaśniewskiego czy jak mu tam było <wesoly> w każdym badź razie jadała te durne zupki z kapusty, no i efekty tragiczne... 6 lat w sumie chorowała, mamusia ją zawoziła do psychiatry (raz w tygodniu), coś tam ksiądz modził nad jej psychiką (nie wiem co to ma wspólnego), ćwiczyła, pilnowali ją to i zaczęła jeść, i teraz bardzo ładnie wygląda

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-01-08, 12:41   

Ja tez miałam taka znajomą, która niby pojecgała do szpitala bo coś jej niby było, a każdy wiedział ze anoreksje, a nie....
Głopota jest się doprowadzić do takiego stanu...

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

#deela 

Wysłany: 2007-01-08, 23:56   

owszem i im bardziej obserwuje te zjawiska na przykladach w realu tym bardziej sie utwoerdzam w przekonaniu ze cieropia na nie dziewuszki z zazwyczaj majetnych rodzin co to w zyciu prawdziwego problemu nie mialy i maja zdecydowanie za duzo czasu zeby myslec o sobie i swoim wygladzie

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-09, 00:16   

Bzdura, wystapienie bulimii i anoreksji nie jest wynikiem braku czasu. Odchudzanie i obsesyjne myslenie o swoim wygladzie sa tylko objawem zewnetrznym problemow psychicznych. Tak naparwde nie mozna skupiac sie tylko na tym,aby dawac chorej do geby zarcie. Zazwyczaj osoby te chca miec kontrole nad swoim zyciem, co uwidocznia sie w obsesyjnym pilnowaniu wagi i wymiotowaniu. I niewazny jest stan posiadania zasobow materialnych, tylko spsob w jaki zostaly wychowane. Jesli przez cale zycie byly traktowane na rowni ze zwierzeciem,tj. byly krzywdzone, wysmiewane i niedoceniane, to nie dziwota,ze w doroslym zyciu czuja sie nic nie wartym gownem i ze traktuja swoje ciala jak worki treningowe. Tu ptrzebne jest przede wszytskim leczenie psychiki i duszy, a nie tylko ciala. One chca czuc ,ze w czyms sa naparwde dobre ,a ze w dziecinstwie pzrekazano im,ze nigdy nie jest dobrze, to tez niegdy nie jest im malo.
Czego zapewne nie wiecie, to kobiety te maja tzw. rytualy. Cale ich zycie jest poukladane w terminarzu, zazwyczaj perfekcjonistki w kazdej dziedzinie.
Who's playing tricks on me?"

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-09, 10:44   

deela napisał/a:
owszem i im bardziej obserwuje te zjawiska na przykladach w realu tym bardziej sie utwoerdzam w przekonaniu ze cieropia na nie dziewuszki z zazwyczaj majetnych rodzin co to w zyciu prawdziwego problemu nie mialy i maja zdecydowanie za duzo czasu zeby myslec o sobie i swoim wygladzie

Gowno prawda. To tak jaby powiedziec ze na raka choruja tylko palacze po 50. Chciala bym rowniez zwrocic uwage ze anoreksja i bulimia to dwa bieguny. One sie tylko podobmnie zaczynaja... BUlimia jest zazwyczaj wywolana innymi chorobami niz niechec do wlasnego wygladau. Ta niechec nabiera sie posniej... Kiedy bulimiczka wymitouje..to placze.. wszystko ja boli.. a najbardziej boli ja to ze wie ze sie krzywdzi... Anorektyczki to idiotki ktore chca byc chudsze, niezaleznie od tego jak sa juz chude.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-09, 18:36   

Mokra napisał/a:
Anorektyczki to idiotki ktore chca byc chudsze, niezaleznie od tego jak sa juz chude.

Nooo troche pojechalas.. To sa osoby o bardzo niskiej samoocenie, slabe psychicznie ktore zbyt pozno zaczynaja rozumiec co sie z nimi dzieja a zmiany w ich mogu spowodowane takim wycienczaniem organizmu powoduja, ze ak ciezko wyjasc im z tego stanu o ile wogole. One sa zaslepione pragnieniem bycia chudym, mysla ze tak beda atrakcyjniejsze.. ale klasyfikowanie ich pod kategorie idiotek tylko dlatego ze maja ze soba problem i nie sa w stanie sobie z nim poradzic jest zbt daleko idacym okresleniem.
To tak jak ja bym nazwala idiotami tych ktorzy pala papierosy bo rowniez calkiem swiadomie niszcza sobie zdrowie i zycie.. sadzisz, ze o adekwana ocena???

A BTW - mala ciekawosta, wiecie ze anorektyczki tak naprawde nigdy nie umieraja z glodu???
Ktos z was wie dlaczego? :>

Miodowo.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-09, 19:51   

Erill napisał/a:
To tak jak ja bym nazwala idiotami tych ktorzy pala papierosy bo rowniez calkiem swiadomie niszcza sobie zdrowie i zycie.. sadzisz, ze o adekwana ocena???

Tak, tak jest. W obu przypadkach jest to swiadome krzydzenie sie ktore pozniej zmieia sie w nalog. Ale anorektyczki nie wiedza wszedzie napisow: glodzenie sie zabija! Moze gdyby tak bylo co 100 by cos moze zrozumiala.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-09, 19:54   

Zawsze jestes taka czarno - biala w ocenie rzeczywistosci????

Miodowo.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-09, 21:42   

Mokra napisał/a:
Anorektyczki to idiotki ktore chca byc chudsze, niezaleznie od tego jak sa juz chude.
Mokra napisał/a:
Ale anorektyczki nie wiedza wszedzie napisow: glodzenie sie zabija! Moze gdyby tak bylo co 100 by cos moze zrozumiala.
Zaczyna mnie wk*rwiac to jeb*ane stereotypowe myslenie. Jesli nie znasz problemu, to nie wypowiadaj sie, bo czytam z politowaniem twoje wypociny.Zalosne i glupie. ONE CHCA KONTROLOWAC SWOJE ZYCIE, JESLI WAGA SPADA, CZUJA SIE USATYSFAKCJONOWANE I JEST TO DLA NICH NAGRODA(POCHWALA),BO MYSLA ,ZE WRESZCIE W ZYCIU COS IM SIE UDALO. ZRODLEM ANOREKSJI NIE JEST CHEC DAZENIA DO CIALA MODELKI TYLKO AKCEPTACJI SIEBIE JAKO CZLOWIEKA, KTORY JEST W STANIE COS (COKOLWIEK) OSIAGNAC. A CEL JEST NIEOSIAGALNY, BO TO IM WBITO DO GLOWY W DZIECINSTWIE I MLODOOSCI. JESLI ICH WAGA STOI, CZUJA SIE WTEDY NIC NIE WARTE TAK JAK IM MOWIONO.
Mokra napisał/a:
Kiedy bulimiczka wymitouje..to placze.. wszystko ja boli.. a najbardziej boli ja to ze wie ze sie krzywdzi...
Tak? a ja od bezposredniego zrodla dowiedzialam sie,ze je to rowniez sadysfakcjonuje.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-09, 21:57   

Świętoszka.
Ciekawi mnie skąd masz taka wiedze na ten temat. Z książek czy moze masz kontakt z osobami, które mają ten problem...? Bo wypowiadasz sie moim zdaniem rozsadnie i logicznie :)
Przy okazji można by dyskusje rozszerzyć też na kwestie zrobienie bumu z tego problemu w mediach a co za tym idzie pewne rewolucje w swiecie gdzie anorekcja jakby byla na porzadku dziennym - przeczytalam ostatnio w Przekroju bodajże o tym, ze Mediolan wprowadzil pewne restrycje dotyczace wagi i wskaznika BMI, jak i oswiadczen od lekarzy, ze dana modelka nie cierpi na anoreksje.

Miodowo.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-09, 22:05   

Erill napisał/a:
Przy okazji można by dyskusje rozszerzyć też na kwestie zrobienie bumu z tego problemu w mediach a co za tym idzie pewne rewolucje w swiecie gdzie anorekcja jakby byla na porzadku dziennym - przeczytalam ostatnio w Przekroju bodajże o tym, ze Mediolan wprowadzil pewne restrycje dotyczace wagi i wskaznika BMI, jak i oswiadczen od lekarzy, ze dana modelka nie cierpi na anoreksje
Jest to wynikiem smierci modelki, ktora zaglodzila sie piajac tylko cole. Miedzy innymi,Bum sie pojawil, poniewaz zadna z znajdujacych sie tam osob nie pospieszyla jej z pomoca. Zanik swidomosci jest u nich zjawiskiem tak powszechnym,ze nie zawracano sobie glowy kolejna mdlejaca. Gdyby pomoc nadeszla natychmiast, moze dziewczyna by przezyla.
Erill napisał/a:
Ciekawi mnie skąd masz taka wiedze na ten temat. Z książek czy moze masz kontakt z osobami, które mają ten problem...?
Ze studiow, ksiazek i... z doswiadczen zyciowych, o czym nie chce pisac, bo nie mam prawa mowic o tragediach bliskich mi osob.
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2007-01-09, 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

hXp 

Wysłany: 2007-01-09, 23:02   

Miałam problem z obiema chorobami. Mokra, one wcale nie są dwoma osobnymi biegunami. Szczerze mówiąc, bardzo się ze sobą łączą i jest między nimi cienka granica. Łatwo wpaść z jednej w drugą.

Świętoszka, powiedziałaś właściwie wszystko, co jest najważniejsze w tym temacie i nie ważne skąd masz te informacje, ale trafiłaś w sedno.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-09, 23:06   

hXp napisał/a:
Miałam problem z obiema chorobami. Mokra, one wcale nie są dwoma osobnymi biegunami. Szczerze mówiąc, bardzo się ze sobą łączą i jest między nimi cienka granica. Łatwo wpaść z jednej w drugą
dokladnie, nawet jest odpowiednia nazwa,dla anorektyczko - bulimiczek, aczkolwiek nie pamietaj jej.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-09, 23:06   

hXp napisał/a:
Mokra, one wcale nie są dwoma osobnymi biegunami

Nie do konca. Zaczynaja sie podobnie, bulimiczka nie osiagnie stanu takiego jak czesto konczy sie u anorektyczki. Anorektyczka wywoluje swoja chorobe kompleksami... a u bulimiczki moze byc przyczyna.. inna choroba.

hXp 

Wysłany: 2007-01-09, 23:10   

Mokra napisał/a:
Zaczynaja sie podobnie, bulimiczka nie osiagnie stanu takiego jak czesto konczy sie u anorektyczki.

Zamiast tego ma przeżarte gardło kwasami żołądkowymi. I staje się strasznie chuda. Po pewnym czasie może przestać jeść w ogóle

Mokra napisał/a:
Anorektyczka wywoluje swoja chorobe kompleksami... a u bulimiczki moze byc przyczyna.. inna choroba.

Jednak bulimia też bierze się przede wszystkim z kompleksów

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-09, 23:19   

Cytat:
Zamiast tego ma przeżarte gardło kwasami żołądkowymi. I staje się strasznie chuda. Po pewnym czasie może przestać jeść w ogóle

Nie zapominaj o "wilczym glodzie". Tu wlasnie pojawia sie roznica. Anorektyczka nie je. Wszystko dzieli na male kawaleczki, wszystko mietoli w buzi po 5 minut. Bulimiczka jak ma napad glodu zje wszystko. I je, jest jej z tym dobrze bo wie ze zaraz juz sie tego pozbedzie. Bulimiczki nie poznasz w tlumie, a anorektyczke tak.

hXp 

Wysłany: 2007-01-09, 23:23   

Napady głodu nie są konieczne. Ja ich nie miałam. Po prostu wymiotowałam każdą rzecz, którą zjadłam.

Odpowiedz do tematu