Forum Dyskusyjne :: Anoreksja i bulimia

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Medycyna » Anoreksja i bulimia

Przesunięty przez: Mokra
2007-01-07, 00:07
Anoreksja i bulimia
Autor Wiadomość

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-09, 23:26   

Świętoszka napisał/a:
Jest to wynikiem smierci modelki, ktora zaglodzila sie piajac tylko cole. Miedzy innymi,Bum sie pojawil, poniewaz zadna z znajdujacych sie tam osob nie pospieszyla jej z pomoca. Zanik swidomosci jest u nich zjawiskiem tak powszechnym,ze nie zawracano sobie glowy kolejna mdlejaca. Gdyby pomoc nadeszla natychmiast, moze dziewczyna by przezyla.

Okej. Wiem czemu tak sie stalo. A tak przy okazji.. to wcale nie jest proste przyjsc komus z pomoca. Bo jak pewnie wiesz rozmowy i logiczne argumenty nie przemawiaja. Poza tym mialam na mysli, ze to ze taki byl lansowany kanon... I nie chodzi o to, ze nikt z tam znajdujacych sie tam osob jej nie pomogl. Fashion week - bo na ten okres dziewczyny wychudzaja sie bo projektanci maja wymog by ich ciuchy reklamowal wieszaczek - jest dwa razy do roku. Aby wziasc w nim udzial do tej pory nalezelo mniec rozmiar 36 lub 34 nawet.. bo tylko tak dobrze sie prezentowal. Zadna agencja NIGDY, przed owym bumem nie powiedziala, ze dzeiwczyna jest za chuda na Fashion Week. Takie opnie pojawiaja sie tylko gdy agencja nie moze zarobic bo klient mowi, ze chce miec dziewczyne a nie szkielet do zdjec.
Po to wspomnialam o temacie, zeby unaocznic dwie rzeczy. Primo, ze wychudzony kanon sie zmienia - o cyzm pislalam poprzednio. A secudno, ze przy kazdym naglosnieniu jest i druga strona medalu, ze szczupla dziewczyna jest posadzana o anoreksje i wrecz sie jej ja wmawia a co poniekotre modelki przestaly dostawac dobre prace bo sa szczuple - nie dlatego, ze sie glodza, ale dlatego, ze maja aka urode...

Jak znajde to zamieszcze wam link do pametnika pewnej anorektyczki. Po jego lekturze bardzo brutalnie przekonalam sie co ta choroba moze zrobic z czlowieka...
mam - http://proza.interklasa.p...l_p&pokaz=14487

Miodowo.
Ostatnio zmieniony przez Erill 2007-01-09, 23:31, w całości zmieniany 1 raz  

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-10, 00:20   

Erill napisał/a:
A tak przy okazji.. to wcale nie jest proste przyjsc komus z pomoca. Bo jak pewnie wiesz rozmowy i logiczne argumenty nie przemawiaja
bynajmniej nie chodzilo mi tu o terapie. Dziewczyna padla ,to nalezalo jej pomoc medycznie, sztuczne odychanie etc.
Mokra napisał/a:
Anorektyczka nie je. Wszystko dzieli na male kawaleczki, wszystko mietoli w buzi po 5 minut.
skad ty masz te informacje? Anorektyczka tez moze miec napady glodu, a zamaist wymiotowania -cwiczy,cwiczy i jeszcze raz cwiczy.
Erill napisał/a:
A secudno, ze przy kazdym naglosnieniu jest i druga strona medalu, ze szczupla dziewczyna jest posadzana o anoreksje i wrecz sie jej ja wmawia a co poniekotre modelki przestaly dostawac dobre prace bo sa szczuple - nie dlatego, ze sie glodza, ale dlatego, ze maja aka urode...
Tez zwrocilam uwage na ten problem, moze to prowadzic do dyskryminacji. I w tym momencie testami BMI niczego nie osiagna. Zamiast tego powinny byc wprowadzone badania psychologiczne, wierz mi, to by zaltwilo sprawe.
Ps. Bulimia rowniez wynika z problemow psychicznych. Jesli skutkiem wymiotow jest choroba ciala, woczas nie mowimy o bulimii.
Who's playing tricks on me?"
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2007-01-10, 00:21, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-10, 00:23   

Cytat:
skad ty masz te informacje? Anorektyczka tez moze miec napady glodu, a zamaist wymiotowania -cwiczy,cwiczy i jeszcze raz cwiczy.

Anorektyczka moze sie najadac samym widokiem jedzenia. Zreszta nei mozna bazowac na jednym przykladzie anorektyczki/bulimiczki. Kazda jest inna ale kazda ma jeden cel.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-10, 00:32   

Mokra napisał/a:
Anorektyczka moze sie najadac samym widokiem jedzenia
Mozesz mi wierzyc, ze tak nie jest :( .
Mokra napisał/a:
Zreszta nei mozna bazowac na jednym przykladzie anorektyczki/bulimiczki. Kazda jest inna ale kazda ma jeden cel.
Czyli bycie akceptowana - przez spoleczenstwo i sama siebie :] ? Owszem,kazda jest inna - ale kazda jest perfekcjonistka i ta choroba (anoreksja/bulimia), jesli nie jest leczona prowadzi ku nieuchronnemu. Dlatego nalezy wspolczuc tym kobietom,a nie je obrazac.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-10, 00:38   

Cytat:
Mozesz mi wierzyc, ze tak nie jest .

A Ty mi ze jest...
Świętoszka napisał/a:
Owszem,kazda jest inna - ale kazda jest perfekcjonistka i ta choroba (anoreksja/bulimia), jesli nie jest leczona prowadzi ku nieuchronnemu. Dlatego nalezy wspolczuc tym kobietom,a nie je obrazac.

Nigdy nie obrazam samej siebie. Ogromnie szanuje kobiety ktorym udalo sie z tego wyjsc, dlatego szanuje siebie, choc pewien kompleks pozostal. Ja moze patrze na to troche inaczej. Mnie do bulimi[jezeli rzeczywiscie bylam bulimiczka, bo tak naprawde latwo jest kogos nazwac kims takim a o sobie to tak... inaczej trudniej] zmusila choroba. Toz e ciagnela sie duzo dluzej nie oznacza zeto mnie usprawiedliwia... Ja mowie jak bylo ze mna z moimi kolerzankami ze szpitala... kazda jest inna, kazda ine miala sposoby.. kazda robila cos co pozniej doradzala innej...

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-10, 00:54   

Mokra napisał/a:
Cytat:
Mozesz mi wierzyc, ze tak nie jest .

A Ty mi ze jest
Zauwazylam juz wczesniej,ze o samej anoreksji nie masz duzo informacji, skad wiec ta wiedza?
Cholera, w sumie nie mozna uogolniac, a my wlasnie to robimy, chociaz przyznalysmy,ze
Mokra napisał/a:
Kazda jest inna
Mokra napisał/a:
Mnie do bulimi[jezeli rzeczywiscie bylam bulimiczka, bo tak naprawde latwo jest kogos nazwac kims takim a o sobie to tak... inaczej trudniej] zmusila choroba
Szczerze mowiac, to nie wydaje mi sie ,ze byla to bulimia. Moge sie mylic, bo oprocz niej moglas miec psychiczne uwarunkowania.Nie chce jednak zadawac Ci niewygodnych pytan,bo nie czuje sie uprawniona do tego,wiec nie bede drazyc tego tematu.

#deela 

Wysłany: 2007-01-10, 00:55   

Erill napisał/a:
Ciekawi mnie skąd masz taka wiedze na ten temat. Z książek czy moze masz kontakt z osobami, które mają ten problem...?
ja mam kontakt z takimi osobami, wierzcie mi ze to rozpuszczone gowniary w wiekszosci i gdzies mam jakies pierdoly psychologiczne o perfekcjonizmie niskiej samoocenie itp jakby gowniary mialy tak biede w domu ze nie byloby co do gara wlozyc to by sie tak nie osmieszaly a nieeee. te wrecz przeciwnie maja wlasne lazienki do zygania (a propos bulimiczek) i drogie skomplikowane wagi do wazenia jedzenie (anorektyczki) kopa w dupe na rozped i won prawdziwe zycie ogladac a nie wymyslac se kretynskie problemy

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-10, 01:05   

deela napisał/a:
ja mam kontakt z takimi osobami, wierzcie mi ze to rozpuszczone gowniary w wiekszosci i gdzies mam jakies pierdoly psychologiczne o perfekcjonizmie niskiej samoocenie itp jakby gowniary mialy tak biede w domu ze nie byloby co do gara wlozyc to by sie tak nie osmieszaly a nieeee. te wrecz przeciwnie maja wlasne lazienki do zygania (a propos bulimiczek) i drogie skomplikowane wagi do wazenia jedzenie (anorektyczki) kopa w dupe na rozped i won prawdziwe zycie ogladac a nie wymyslac se kretynskie problemy
Tak, jasne. Twoja wiedza do glebi mnie poruszyla, szkoda tylko,ze osoby, ktore poznalam potrafily zachorowac w wieku 26,30 i powyzej,miec rodziny i kupe problemow na glowie.Ale rzeczywiscie z d*py sobie to wyjelam i Ty oczywiscie masz racje.
deela napisał/a:
jakby gowniary mialy tak biede w domu ze nie byloby co do gara wlozyc to by sie tak nie osmieszaly a nieeee. te wrecz przeciwnie maja wlasne lazienki do zygania (a propos bulimiczek) i drogie skomplikowane wagi do wazenia jedzenie (anorektyczki) kopa w dupe na rozped i won prawdziwe zycie ogladac a nie wymyslac se kretynskie problemy
dziwne, bo najmniej po Tobie moglabym spodziewac sie tak stereotypowej wizji anorektyczek i bulimiczek. Nie skomentuje tej wypowiedzi w sposob jaki bym chciala, poniewaz za bardzo Cie szanuje.
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2007-01-10, 01:10, w całości zmieniany 1 raz  

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-10, 01:15   

Świętoszka napisał/a:
bynajmniej nie chodzilo mi tu o terapie. Dziewczyna padla ,to nalezalo jej pomoc medycznie, sztuczne odychanie etc.

Primo, zeby isc na terapie trzeba wiedziec i zdawac sobie sprawe z tego, ze ma sie problem. A secudno.. akurat nie wiedzialam o tym, ze nikt jej nie udzielil pierwszej pomocy.

Cytat:
Tez zwrocilam uwage na ten problem, moze to prowadzic do dyskryminacji. I w tym momencie testami BMI niczego nie osiagna. Zamiast tego powinny byc wprowadzone badania psychologiczne, wierz mi, to by zaltwilo sprawe.

W czym??? W tym, ze wiadomo by bylo kto ma problem?? To nie jest kwestia zbadania dziewczyn, czy tez uprzedzenia faktu i wylapania kto jestna to podatny. TYlko - na cale szczescie zmieniajacy sie - kanon wieszaka. Dopki projektanci i Ci ktorzy dyktuja jak ma wygladac modelka nie zmienia przekonac co do jej wygladu badania niczego nie rozwiaza.. Bo ktos musi isc po tym wybiegu.. TYle dobrze, ze przynajmniej nie beda po nich chodzily wyglodzone dziewczyny...

Poszlam w swich rozwazaniach troche z zbyt jednym kierunku...

[ Dodano: 2007-01-10, 01:20 ]
deela napisał/a:
ja mam kontakt z takimi osobami, wierzcie mi ze to rozpuszczone gowniary w wiekszosci i gdzies mam jakies pierdoly psychologiczne o perfekcjonizmie niskiej samoocenie

Ciekawe...
Cos Ci powiem moze i owszem sa rozpuszczone - jak moja kolezanka - ale jak najbardziej maja niska samoocene i daza do perfekcjonizmu - chocby w tym zakresie..Jest kilka opcji skad sie to bierze. Moga byc niedowartosciowane i w domu i na zewnatrz wiec wyglad jest jedynym sposobem na to, zeby zyskac w oczach rowniesnikow - a wiec dazy sie do wygladu jaki jest kanonem, druga rzecz, ze dziecko moze byc rozpuszczone w dziecinstwie, a otem miec brutalna stycznosc ze swiatem zewnwtrzym ktory juz owej dziewczyny nie uwaza za 8 cud swiata, wiec chcac zwrocic a siebie uwage i dopasowac sie do otoczenia...
deela, to co Ty nazwyasz rozpusceniem to wlasnie maskowana samoocena..

Miodowo.
Ostatnio zmieniony przez Erill 2007-01-10, 01:24, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-10, 10:18   

W dupie mam czy zaliczasz mnie do bulimiczek czy nie. Nie ma sie czym chcwlic. Przeszlam swoje, ty swoje. Alkoholik tez ci si enie przyzna ze pije. Wiec taka to jest rozmowa. Mozemy tylko uogolniac.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-10, 11:58   

Erill napisał/a:
Primo, zeby isc na terapie trzeba wiedziec i zdawac sobie sprawe z tego, ze ma sie problem. A secudno.. akurat nie wiedzialam o tym, ze nikt jej nie udzielil pierwszej pomocy
Tia, no to sie dowiedzialas. Co do twojego "primo", to jest oczywiste, nie musialas o nim pisac.
Erill napisał/a:
W czym??? W tym, ze wiadomo by bylo kto ma problem?? To nie jest kwestia zbadania dziewczyn, czy tez uprzedzenia faktu i wylapania kto jestna to podatny.
Na jedno wychodzi.
Erill napisał/a:
TYlko - na cale szczescie zmieniajacy sie - kanon wieszaka
Buhahaha , w co ty wierzysz. Dopoki sami projektanci i czasopisma kobiecie promuja (a beda promowac) ten kanan sie nie zmieni. Co jest najciekawsze, niektorzy z tych pierwszych sa chorzy na anoreksje. Wniosek nasuwa sie sam. Zaglodzone beda chodzic po wybiegu i nic tu nie zmieni chwilowe "bum".
Erill napisał/a:
TYle dobrze, ze przynajmniej nie beda po nich chodzily wyglodzone dziewczyny...
Pozyjemy ,zobaczymy. Cos nie chce mi sie wierzyc,ze tak sie stanie.
Erill napisał/a:
Cos Ci powiem moze i owszem sa rozpuszczone - jak moja kolezanka
Kolejne uogolnianie po jednym przykladzie.
Mokra napisał/a:
dupie mam czy zaliczasz mnie do bulimiczek czy nie. Nie ma sie czym chcwlic.
Cieszy mnie to, poniewaz nie chce i nie chcialam drazyc tego tematu.
Mokra napisał/a:
Wiec taka to jest rozmowa. Mozemy tylko uogolniac.
Nie, nie mozemy. To nie jest socjologia, gdzie mozna postawiac kobiety w jednym szeregu- a te to sa takie ,a tamte takie.
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2007-01-10, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-10, 12:56   

Świętoszka napisał/a:
Erill napisał/a:
W czym??? W tym, ze wiadomo by bylo kto ma problem?? To nie jest kwestia zbadania dziewczyn, czy tez uprzedzenia faktu i wylapania kto jestna to podatny.
Na jedno wychodzi.

Taka jestes pewna.. okej. Zyj dalej w swojej blogiej nieswiadomoscie, ze badania zbawia ten swiat :)

Świętoszka napisał/a:
Erill napisał/a:
TYlko - na cale szczescie zmieniajacy sie - kanon wieszaka
Buhahaha , w co ty wierzysz. Dopoki sami projektanci i czasopisma kobiecie promuja (a beda promowac) ten kanan sie nie zmieni. Co jest najciekawsze, niektorzy z tych pierwszych sa chorzy na anoreksje. Wniosek nasuwa sie sam. Zaglodzone beda chodzic po wybiegu i nic tu nie zmieni chwilowe "bum".

W co wierze? W to co wiem, co slysze, co widze. Myslisz ze wypowiadam sie na sucho???

Świętoszka napisał/a:
Erill napisał/a:
Cos Ci powiem moze i owszem sa rozpuszczone - jak moja kolezanka
Kolejne uogolnianie po jednym przykladzie.

Napisałam gdzies wszystkie??? Co więcej napisałam moze, wiec jest to tryb przypuszczajacy. Skoro jestes tak wyczulona na uogolnienia to tez powinnas byc na to,ze ktos nie pisze, ze jest czegos pewnien...

[ Dodano: 2007-01-10, 12:58 ]
Świętoszka napisał/a:
Mokra napisał/a:
Wiec taka to jest rozmowa. Mozemy tylko uogolniac.
Nie, nie mozemy. To nie jest socjologia, gdzie mozna postawiac kobiety w jednym szeregu- a te to sa takie ,a tamte takie.

Tylko psychologia co? Rozpatrywanie pojdynczych przypadkow? I tak i tak one juz sa w jakiejs grupie - pod plakietka anorektyczka, bulimiczka. I dopiero wewnatrz tek grupy moga sie roznic i dalej dzielic. Zawsze beda w jakis sposob uszeregowane. I one, i Ty i ja i kazdy inny czlowiek...

Miodowo.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-10, 16:16   

Erill napisał/a:
Taka jestes pewna.. okej. Zyj dalej w swojej blogiej nieswiadomoscie, ze badania zbawia ten swiat
Po czesci skaza zawodowa. Po czesci lubie zyc w blogiej nieswiadomosci.
Erill napisał/a:
W co wierze? W to co wiem, co slysze, co widze. Myslisz ze wypowiadam sie na sucho???
Nie wiem, nie jestem wrozka.Co raz czesciej mam do czynienia z takimi osobami.
Erill napisał/a:
Napisałam gdzies wszystkie??? Co więcej napisałam moze, wiec jest to tryb przypuszczajacy. Skoro jestes tak wyczulona na uogolnienia to tez powinnas byc na to,ze ktos nie pisze, ze jest czegos pewnien...
Skoro nie jest pewien to niech nie pisze.
Erill napisał/a:
Tylko psychologia co? Rozpatrywanie pojdynczych przypadkow? I tak i tak one juz sa w jakiejs grupie - pod plakietka anorektyczka, bulimiczka. I dopiero wewnatrz tek grupy moga sie roznic i dalej dzielic. Zawsze beda w jakis sposob uszeregowane. I one, i Ty i ja i kazdy inny czlowiek
Mnie bynajmniej nie musisz tego uprzytomniac, aczkolwiek jest to dyskusja bardziej doglebna niz socjologiczne. Zbyt duzo mamy przypadkow obok, by zamknac sie na grupy spoleczne i tworzenie cech stalych.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-10, 18:06   

Świętoszka napisał/a:
Nie wiem, nie jestem wrozka.Co raz czesciej mam do czynienia z takimi osobami.

I zobacz. Postulujesz o nie stosowanie uogolnien a sama to robisz. Mniej lub bardziej.

Świętoszka napisał/a:
Skoro nie jest pewien to niech nie pisze.

Jakby na to nie patrzec forum jet do dzielenia sie dwoim zdaniem, nawet jesli nie jest ono w 100% potwierdzone chocby empirycznie. A fakt, ze ktos mowi w trybie przypuszczajacym raczej swiadczy o tym, ze jest twatry na opinie i stara sie nie uogolniac. Dlaczego od razu ma sie nie wypowiadac? Przeciez zawsze mozna taka osobe wyprostowac a ona jest na to otwarta.

Dobra, koniec OT.

Miodowo.

fallen angel 

Wysłany: 2007-01-12, 13:10   

Nie, nie spotkałam się z takimi osobami. Żal mi takich dziewczyn, które nie wiedzą, kiedy nie należy przekraczać pewnej granicy. Ale w końcu nie dziwię się, że w telewizji pokazują takie chude jak ja (albo nawet chudsze) modelki czy gwiazdy kina. Młode panny chcą tak samo wyglądać i poświęcają swoje cenne zdrowie. Myślą, że będą akceptowane wtedy przez najbliższe otoczenie, że staną się piękniejsze. Niestety takie dziewczęta dość często wytykane są palcami. Chociaż może i dobrze, bo wtedy przestaną w końcu stosować te niby diety odchudzające.

Jeśli chodzi o bulimię. Cóż... Choroba psychiczna - jak dla mnie - którą trzeba leczyć, nie ma innej rady. Wydaje mi się, że dziewczyna sama by sobie z tym nie poradziła.

Odpowiedz do tematu