Słowacja, Czechy i Austria - w sezonach zimowych na narty / snowboard. Samych państw raczej nie zwiedzałem, jeździłem na stoki. Austriackie lodowce są na prawdę świetne i polecam każdemu (najlepsze trasy po których jeździłem).
Grecja - wymiana uczniów za czasów liceum. Grecy są bardzo uprzejmi i mili. Byli w szoku jak się dowiedzieli, że u nas książki do szkoły trzeba sobie samemu kupować.
Co do klimatu to raczej można sobie wyobrazić... jak przyjechaliśmy to dziewczyny od nas się opalały a niektórzy Grecy z szeroko otwartymi oczami patrzyli na nich chodząc w... długich ubraniach.
Anglia - nie, nie jechałem do pracy. Chodziłem tam do szkoły przez wakacje. Deszcz, deszcz i jeszcze raz deszcz... sami Anglicy uprzejmi i nie miałem żadnych problemów. Niedobre jedzenie jak dla mnie (oczywiście uogólniam).
Niemcy - nie pamiętam.
Włochy - świetne miejsce. Byłem z rodziną, więc w sumie nie mogę się wypowiedzieć na temat samych ludzi tam mieszkających bo po prostu kontaktu w ogóle praktycznie nie miałem (dzieciak byłem). Wenecja - piękne uliczki, miejsca śmierdzi rybą.
Słowacja w szóstej klasie podstawówki. Szkolna wycieczka. Daleko nie zajechaliśmy - odwiedziliśmy jedynie niekryty basen, a w drodze powrotnej sklep z alkoholami.
Wiek: 20 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1500 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-06-09, 18:27
Niemcy - super autostrady
Holandia - zakochałam się w niej, jest cudowna <3 najbardziej osobliwa rzecz jaka tam mi wpadła w oko to tysiące rowerów. Odsyłam do tematu 'Holandia' xD
Szwajcaria - co za landszawciki! miałam piękny widok z okna na jezioro Leman. W sumie to taka śmieszna mieszanka niemiecko-francuska. Plus, jeśli dobrze pamiętam, egzotyczne rośliny nie wiadomo skąd.
Litwa - bleeeee, jedyne ładne miejsce jakie widziałam to środek Wilna, reszta taka jak w Polsce tylko brzydsza
Shagg napisał/a:
Niedobre jedzenie jak dla mnie
wszyscy tak twierdzą, ponoć najgorszy jest chleb. I jedzenie wegetariańskie w 99% wegetariańskie, jak to powiedział kolega-wegetarianin xD
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
*faris
Wysłany: 2008-06-09, 19:29
Niemcy, autostrady są faktycznie dobre.
Słowacja, kilka razy, tanie słodycze, Studentska i Lentilky, no i Zloty Bazant ^^
Węgry, baseny, baseny, baseny.
Ukraina - głównie to Lwów, i jak dla mnie to super miasto, stare, zniszczone ale swój urok ma. Tania wódka i świetne krówki. Chciałabym jeszcze zobaczyć Kijów.
Słowacja - kocham Spisz
Czechy - Praga
Niemcy - życie w Berlinie o wiele bardziej mnie kreci niż życie w Polsce. Plus Bawaria- swietnie.
Białoruś - dawno, nie pamiętam
Francja - wybrzeza Loary
USA - przereklamowane
Alpy Włoskie, Luxemburg - cudowny wyjazd..
i muszę Portugalię!!! muszę. niestety w planach na przyszłośc jest tylko Słowacja po raz kolejny.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
Wysłany: 2008-06-10, 01:04
Ja tak bardziej pod kątem sportów...
Czechy, Austria, Włochy, Francja na nartki
USA - pierwszy kontakt ze bardziej rozbudowaną formą sportów wodnych
oprócz sportów to jeszcze mój ukochany NY którego nie uważam za przereklamowany jak reszty USA polecam gorąco (www.nyc.com)
Egipt bajka dla miłośników sportów wodnych poniekąd mekka kitesurfingu jakby ktoś się wybierał standardowo we wrześniu to polecam wcześniej jakąś szkółkę na Hell-u żeby postawić pierwsze kroki (kitecenter.pl ma fajnych instruktorów których to i w egipcie spotkać można ) wtedy Egipt sprawia jeszcze więcej funu
Brazylia - podobnie jak egipt, świetne warunki do aktywnego wypoczynku
Osobiście nie należę do osób które uwielbiają oglądać zabytki i jakieś tam sfinksy czy piramidy Ja lubię śnieg i jak wieje, a emocje naprawdę nie zapomniane Polecam amatorom mocnych wrażeń
_________________ Ja jestem duchem który ciągle przeczy... J.W.Goethe
Apple
Wysłany: 2008-06-10, 15:13
Shagg napisał/a:
Apple - wypadałoby, żebyś sama się wypowiedziała.
No już się chwalę, spokojnie xD
Czechy- mnóstwo razy, bo blisko
Niemcy- bardzo fajnie, ale tam gdzie nie ma autostrad
shala napisał/a:
super autostrady
nienawidzę całym sercem autostrad! Wszystko psują. Tylko asfalt, asfalt i asfalt no i po drodze jeszcze 50-metrowe wiatraki. Też mi atrakcja!
Jedyną A4 jaką toleruję to jest ta zrobiona z płyt po drugiej wojnie światowej. Można ją spotkać w Polsce przy granicy niemieckiej jak się jedzie z Wrocławia. Ale niestety już ją prawie całą rozebrali Holandia- tylko na jeden dzień zobaczyć rekiny w akwarium, więc niewiele pamietam
Słowacja- na ciepłych źródłach oczywiście xD Krajobraz bardzo ładny.
Anglia- moje spełnione marzenie. Niesamowite wrażenie lewostronnego ruchu, dziwne kontakty, drzwi też, chleba normalnego nie jadają tylko tosty no i oczywiście te piękne wioski i miasteczka z tymi samymi domami, a raczej willami!
Lenka napisał/a:
USA - przereklamowane
Mnie na pewno zachwyci! Muszę tam jechać! Muszę zobaczyć Nowy Świat! To moje kolejne marzenie...
Wiek: 20 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1500 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-06-10, 15:27
Apple napisał/a:
Też mi atrakcja!
ale nie chodzi o atrakcję tylko o sprawne przemieszczanie się do celu xD
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Wlk. Brytania większość czasu, spędzam/łam tam na zakupach, ale jest świetnie.
Słowacja kilka razy na basenach..
Czechy ach ta stolica.. xD
Niemcy tu też zakupy, nie lubię tego kraju..
_________________ Wiem, że jest trudno, lecz jeśli nie złamiesz schematów
Tylko przez lornetkę zobaczysz drogę do lepszych czasów
[Grammatik]
Białoruś- niby nic tam nie ma, a jednak mi się bardzo podobało. Minsk śliczny, Grodno też niezle, Iwie to wiocha ale spokojna. Nad Świtezią fajnie, duze jezioro tylko zamarzniete bylo akurat xD
Anglia- podobałoo mi się, tanie zakupy mozna zrobic, fajne domki, lewo stronny ruch, elegancko. I tak pogoda deszcz <3
Cypr- pieknie, gorąco i wogole.
Holandia- ach i och. Amsterdam, Haga, Rotterdam, wiatraki, tulipany, rowery, Holendrzy.
Czechy- moga być.
Słowacja- tylko na basenie wiec nie wiem xD
Belgia- nic ciekawego tam nie zobaczylam, w sumei to bylam tylko przejazdem.
Niemcy- lubie, bylam duzo razy, na zakupach, na wycieczce, w Heide Parku, na warsztatach teatralno-muzycznych, tylko niemców nie lubie.
Francja- jak dla mnie troszke przereklamowana, a mi sie jakos szczególnie nie podobala.
no i Litwa- bardzo mi sie podobalo, najbardziej chyba utwił mi w pamieci kwas chlebowy który jest przepyszny. ogólnie warto pojechać.
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Ja byłam parę razy na Słowacji i to, co pamiętam, to oprócz pięknych Tatr, okropna kuchnia, a zwłaszcza wstrętne purre ziemniaczane. Teraz w kwietniu byłam na studenckiej dwudniowej wycieczce na Ukrainie, dokładnie we Lwowie. Było cudownie! Zwiedziliśmy cały Lwów, muzeum religii, piękne cerkwie, Cmentarz Łyczakowski, no i oczywiście połaziliśmy po sklepach i targach. Przywiozłam sobie 5 płytek z ukraińską muzyką - coś pięknego!
Anglia Kocham. Kocham za te kawiarenki, tanie ubrania, za język, i za anglików
Dubaj - przepięknie. Nie ma to jak wyprawa w lutym do gorącego Dubaju.
Malta - co prawda wyspa mała, ale jest tam ślicznie, Malta ma swój klimat.
Czechy - żadna rewelacja.
Ukraina - byłam pod wrażeniem. zawsze myślałam, że w Polsce jest najgorzej, jednak po tym co zobaczyłam we Lwowie stwierdziłam, że w naszym kraju żyje się dostatnio i nowocześnie ^^
_________________ We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing
Carrie
Wysłany: 2009-01-09, 21:02
Niemcy - nie lubię niemieckiego, Niemców i niemieckich uliczek. Mają jedynie fajny Aqua Park :p
Glasgow w Szkocji. Uwielbiam. Te centrum handlowe, wszystko w jednym, te parki górzyste, pełne kwiatów i fontann, te muzea i lot samolotem x ) No a poza tym ludzie nie patrzą na Ciebie jak na dziwaka jak ubierzesz się inaczej niż zwykle i wyjdziesz na miasto nieuczesana... Różnorodność narodowościowa, i te ceny... Tyle, że bez neta strasznie nudno w domu, jak mama zabrania samemu na miasto wychodzić bo ''Cię jeszcze nożem zadźgają" . Podobało mi się centrum i te charakterystyczne autobusy.. Na przystanek przyjeżdżały co 5 minut, więc jak się na jeden spóźniłam, to za chwilę był drugi.. Interesujące były także cmentarze. Mogłabym po takich dniami chodzić. Te, znane z filmów, nagrobki pionowe, i trawa.. Mhm.. Najstarsze były sprzed 800 lat... itd.
Poleciałabym tam jeszcze raz.
No i chciałabym też odwiedzić Paryż i jakąś gorącą wyspę, zwłaszcza że za oknem zimaa
No to tak - w 4 klasie podstawówki, za czasów poprzedniego wójta, co miał pieniądze, które zniknęły nagle, kiedy skończyła się jego kadencja (pewno ufo ukradło ), pojechałem za zachowanie i wyniki w nauce, do Paryża, ale że byłem mały, to mało pamiętam. Pamiętam wieżę Eiffela, Monę Lisę i Disneyland, poza ty mało...
Potem byłem kilkanaście razy w Czechach, bo ciocia mieszka przy granicy w Kudowie Zdrój.
Na wymianie młodzieży w Niemczech i na Ukrainie.
Na wycieczce zagranicznej w Egipcie dwa lata temu.
Na wycieczce zagranicznej w Izraelu i Jordanii w zeszłym roku w wakacje
To chyba tyle... Chyba, że liczyć kraje, przez które jechałem/nad którymi leciałem.
PS. W tym roku kraje bałkańskie z naciskiem na Chorwację. A w przyszłym chyba Turcja...
_________________ MENTAL SLAVERY
"Nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna"
Ostatnio zmieniony przez bosa 2009-01-10, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Anglia, Niemcy, Holandia, Austria, Włochy i Ukraina
najmilej wspominam Włochy - byłam wtedy na obozie z ok-tours, ale to dawno dośc było. NIemniej extra wspomnienia. Kadra była rewelacyjna, nie robili nam problemów, żeby wychodzic na dyskoteki czy siedzieć do wieczora na plaży i opuścić obiad;) Mieli do nas podejście, a to chyba rzadko się zdaża;))) No i ludzie przewspaniali byli.
To był zachywt młodzieńczy,a obecnie jestem Holandia zauroczona, spędziłam tam całe wakacje pracując, niemniej poznałam przez to mase ludzi i co nieco zwiedziłam. Mały ale klimatyczny kraj:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.