Forum Dyskusyjne :: czy warto kupować bilety lotnicze u pośredników

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Turystyka » czy warto kupować bilety lotnicze u pośredników

czy warto kupować bilety lotnicze u pośredników
Autor Wiadomość

słoma66 

Wysłany: 2008-08-25, 20:21   czy warto kupować bilety lotnicze u pośredników

mam takie pytanie we wrześniu wybieram sie do Paryża i nie wiem czy opłaca się kupować bilety lotnicze u pośredników i gdzie najlepiej kupić taki bilet?? Bede wdzieczna za odpowiedz

mala mi 

Wysłany: 2008-08-26, 08:44   

Wiesz, portale lotnicze są jedyną alternatywą dla tych, którzy nie posiadają karty kredytowej, jak również dla takich, którzy lubia mieć wszystko podane w jednym miejscu. Wg mnie sa oki i wielu ludziom ułatwiają życie.
Obecnie jest taka konkurencja na tym rynku, że jest mnóstwo promocji, atrakcyjnych połączeń, jak i zauważyłam, że niektóre wyszukiwarki znajdują naprawdę dobre połączenia w niskich cenach.
A Ciebie interesuje połączenie w jedną czy w obie strony? Podaj może orientacyjny termin wylotu i przylotu to czegoś poszukamy.
Ja tez nie tak dawno byłam kompletnie zielona, a dzisiaj pomagam znajomym zakupić bilet.

*likeAstar* 

Wysłany: 2008-08-26, 08:59   

Hm tak czytam i czytam ale kurcze skąd mieć pewność że trafi się na uczciwego pośrednika. Mi zawsze kupowanie czegoś online kojarzyło sie z kupowaniem kota w worku :d no niby jest produkt wszystko cacy ty zapłacisz a co jeśli nie dostaniesz tego co zamawiałaś ? a przy biletach lotniczych to ja bym miała jeszcze większe obawy. Nie znam żadnych serwisów które się tym zajmują bo bilety zawsze kupowałam w tradycyjny sposób. A poza tym myślę że u pośrednika czasem może być drożej. Tylko czy tak jest w praktyce?

mala mi 

Wysłany: 2008-08-26, 09:33   

generalnie panuje takie przekonanie, że u pośredników jest drożej - sporo w tym prawdy, ale niekoniecznie. Ja do tej pory tak myślałam, ale to względne. Bo czasem znajdujesz taniej niż bezpośrednio na stronie danej linii!
Ja tak miałam i nie mogłam tego pojąć, ale jak się okazuje - to zależy od umowy, jaką pośrednik ma podpisaną z przewoźnikiem, od prowizji, etc.
Czasem te nowe portale mają naprawdę dobre ceny, na zachętę np. albo lepszą wyszukiwarkę.

słoma66 

Wysłany: 2008-08-26, 14:42   

ja tez jak większość pewnie mam obawy przed kupowaniem w internecie ale niestety jest to jedyna możliwość jak dla mnie bo nie mam czasu biegać po biurach. A karty też nie posiadam, więc zostają mi tylko pośrednicy. mam tylko nadzieje, że znajdzie się jakaś promocja :) , żebym nie wydała na bilet majątku. interesuje mnie lot w obie strony najlepiej 25.09 -29.09 więc jeśli możecie to pomóżcie mi coś znaleźć albo napiszcie gdzie szukać.

mala mi 

Wysłany: 2008-08-27, 07:20   

Jeśli jesteś jeszcze w stanie określić miejsce wylotu i przylotu to na pewno coś znajdziemy.

słoma66 

Wysłany: 2008-08-27, 16:54   

chce lecieć z Warszawy do Paryża - lotnisko Charles de Gaulle

mala mi 

Wysłany: 2008-08-28, 09:14   

na lataj pl. znalazło mi interesujące Cię połączenie w cenie - 792.64 PLN
na tym nowym flicket.pl znalazło mi jeszcze taniej za - 779, 26 zł PLN

Wydaje mi się, że takie ceny są dobre - więc warto, abyś sobie sama zobaczyła szczegóły. Możesz sama sprawdzić jeszcze na fru.pl, bilety.lotnicze lub lataj.pl.

słoma66 

Wysłany: 2008-08-28, 12:34   

dzięki Mala mi, że poswięciłas czas na szukanie dla mnie tych połaczeń :) tez wydaje mi się, że 779,26 zł na flicket.pl to dobra cena jak za lot w obie strony. chociaż ta róznica nie jest duża, ale dobre i co :) zaraz posprawdzam sobie wszystko dokładnie

mala mi 

Wysłany: 2008-08-28, 13:46   

Looknij sobie tez na te inne, fru, lataj, etc. Może znajdziejsz coś taniej. Ale ten flicket.pl przypadł mi do gustu na pierwsze wrażenie, jest jednym z ciekawszych portali i w sumie wszystko wyglada pewnie, a z autopsji wiem, ze warto kupowac na takich nowych, bo oni wyjątkowo jeszcze dbają o klienta.
Sama kiedyś nie wiedziałam, gdzie kupować, a bezpośredni przewoźnicy odpadali, polecono mi kilka serwisów, w tym jeden, który działał może od miesiąca, dwóch, a jak się okazało - zakup u nich okazał się strzałem w dziesiątkę.

słoma66 

Wysłany: 2008-09-01, 22:45   

jednak nie znalazłam już nic tańszego, więc zamówie na flicket.pl. a ta strona jest rzeczywiście bardziej przejrzysta i lepiej mi się na niej wyszukiwało połączenia niż na innych. myśle, że z rezerwacją nie bede miała większego problemu. mam nadzieje, że mój wybór to tez bedzie strzał w 10 :)

mala mi 

Wysłany: 2008-09-03, 10:18   

to prawda, bo portal jest na poziomie. A co do dalszej wypowiedzi to wg mnie nie powinniśmy się kierować tylko i wyłącznie ceną.

słoma66 

Wysłany: 2008-09-07, 21:46   

no wiadomo, że nie tylko ceną, ale to chyba czynnik decydujący, bo ja niestety nie moge sobie pozwolić na drogi bilet. a na flicket.pl nie dość, że tanio to jeszcze przejrzyście, łatwo sie wyszukuje połączenia, prosto rezerwuje bilet i ma się możliwość wyboru formy płatności.

*likeAstar* 

Wysłany: 2008-09-16, 22:11   

Dobre są te serwisy co wy tu piszecie o nich. spodobał mi się bardziej flicket.pl bo ma przejrzysty layout. i przyciąga oko a ja wzrokowcem jestem. pozatym dobrze mi sortuje wyszukane połączenia i nie czekam długo. sam fakt że to tak idzie sprawnie i szybko już nastawia cię jakos pozytywniej do serwisu.

flemh 

Wysłany: 2009-05-21, 12:05   

Ja ustawiam moj peirwszy lot (wsty, ale nie lecialem nigdy wczesniej) w Lot. Maja teraz jeden bilet o polowe taniej, wiec jest niezle. poza tym wole sie rozdziewiczyc z poczuciem spokojnej glowy, a nie zastanawiac sie, czy w ostatniej chwili cos sie nie sypnie.

szaluna 

Wysłany: 2009-11-13, 17:33   

Moi rodzice zawsze rezerwują u nich bilety
http://www.esky.pl/bilety-lotnicze.html
tanio i dużo promocji zarówno tanich linii jak i tych rejsowych (teraz jest nawet konkurs- rezerwujesz bilet i możesz wygrać wycieczkę do Aten/Rzymu) także jak widać u pośredników nie musi być drogo, a czasem są dodatkowe bonusy:)

kornelia99 

Wysłany: 2009-11-13, 19:33   

Dobrze ze wspomniałas o biurze eSKY, bo z przyjaciółmi chcielismy sobie cos wyszukac na sylwestrowa noc.Jak tam jest z anulowaniem rezerwacji ? Czy oni pobieraja jakies opłaty ?

funProject 

Wysłany: 2009-11-27, 20:42   

Bardzo rzadko kupuję bilet na lotnisku, albo bezpośrednio od przewoźnika, przeważnie korzystam z rezerwuje.pl. Zazwyczaj zaczynam od porównania cen i różnych ofert. No i rezerwuję tam, gdzie jest najtaniej. Już kilka razy pozwoliło mi to zaoszczędzić parę stów.

Odpowiedz do tematu