kostka została rzucona (gra się rozpoczęła, - słowa, które miał wypowiedzieć 10 stycznia 49 r. p.n.e. J. Cezar przekraczając Rubikon i wbrew rozkazom senatu rozpoczynając wojnę domową; wyrażenie oznaczające śmiałą i nieodwołalną decyzję
jagus napisał/a:
veni vidi vici
przyszedłem, zobaczyłem, zwyciężyłem - słowa Cezara zawiadamiające senat o swym zwycięstwie w 47 p.n.e. nad Farnacesem - królem Pontu
[ Dodano: 2007-08-28, 11:33 ] Aut odit, aut amat mulier ninil est tertium- kobieta albo kocha, albo nienawidzi trzeciej ewentualności nie ma
sine amicis vita tristis esset - życie bez przyjaciół byłoby nudne
varium et mutabile semper femina - niestałą i zmienną jest zawsze kobieta
ab alio exspectes, alteri quod feceris - co zrobisz drugiemu, oczekuj od niego
ab imo pectore - z całym sercem
Si Deus pro nobis, quis contra nos? Jeśli Bóg jest z nami, któż przeciwko nam? moje ulubione przysłowie łac. znałam je na pamięć; ) (uczę sie niestety łaciny)...
Ad perpetuam rei memoriam - na wieczną rzeczy pamiątkę
Quem di diligunt, adolescens moritur - Wybrańcy bogów umierają młodo
Tempus fugit - Czas ucieka.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas - Marność nad marnościami i wszystko marność
Po pierwsze pisała, a po drugie tak,pisałam te z głowy
Proszę Was, abyście jak możecie umieszczali od razu polską wersję
verbis parvam rem magnam facere - (dosł. słowa czynią z małej rzeczy wielką) robić z igły widły
verum dicere - powiedzieć prawdę
vestigia terrent - odstraszają (mnie) ślady (innych, którym się nie powiodło)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.