Forum Dyskusyjne :: Język Angielski

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Edukacja » Języki Obce » Język Angielski

Język Angielski
Autor Wiadomość

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2006-08-04, 17:27   Język Angielski

Chciałbym w tym temacie poruszyć coś co mnie boli od dawna. Mianowicie coraz częściej ,gdzie tylko nie spojrzę pojawiają różne teksty w języku angielskim. Dosłownie na jaką stronę nie wejdę zaraz widze jakieś teksty,opisy,podpisy,tytuły (Ba! Nawet nicki co mnie najbardziej przeraziło) w tymże języku. Kroplą która przelała czarę goryczy okazał się opis mojego kumpla na gg który brzmiał "I'm so sad:(" nie dalej jak tydzień temu ten sam kolega wstawił sobie opis który radośnie informował "I'm pirate:):):)". Do czego zmierzam? Ano do tego ,że takich przypadków jest coraz więcej.I tu pojawia się moje pytanie.Czy młodzi ludzie uważają że jak napiszą coś po Angielsku to będą lepsi od innych?Czy młodych ludzi jara używanie tego języka przy każdej możliwej sytuacji? Czy po to Norwid zdychał na suchoty w Paryżu żeby teraz jakiś 15-letni napinacz co drugie słowo pisał ,,I'm happy" albo "I love you" ?? Czy nasz język aż tak okropny żeby zastępować go jakimś innym? Obcym? Czy po to Mickiewicz umarł na emigracji żebym teraz musiał znosić jak ktoś zamiast ,,sz" pisze ,,sh" albo zamiast ,,u" ,,oo" ? Czekam na wasze opinie na ten temat.
Podsumuję ten post znanym cytatem "Niech narodowie wżdy postronni znają,
Polacy nie gęsi, iż swój język mają"

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]
Ostatnio zmieniony przez Códak 2006-08-04, 17:28, w całości zmieniany 1 raz  

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2006-08-04, 17:47   

Angielski staje się językiem światowym i nic dziwnego, że widać go wszędzie. Sam chyba nieraz wplatałem w swoje wypowiedzi różne makaronizmy. Ale fakt - nadużywanie to przesada. Co do opisów w języku angielskim to też nieraz mnie denerwują, bo muszę szperać po słowniku, aby je zrozumieć. :p Też mi się zdaje, że to jakaś forma przechwalania, próba "wyróżnienia" (choć na dzień dzisiejszy już bardziej wyróżnia się osoba pisząca je po polsku). Hmm... w takim kierunku idzie "rozwój", bo w końcu co chwile dochodzą do nas głosy, że mieć opanowany język angielski to dzisiaj podstawa, aby dostać jakąś lepszą pracę... Może Polacy są po prostu przestraszeni i próbóją wpajać sobie ten język przy takich zwykłych codziennych sytuacjach... Że niby wtedy łatwiej się nauczą. :p Ehh, ogólnie to wolę swój język - przynajmniej nie mamy takiego śmiesznego akcentu - jak dla mnie nasz ma w sobie dużo więcej powagi.

Cudak napisał/a:
(Ba! Nawet nicki co mnie najbardziej przeraziło

Mój jest pochodzenia łacińskiego, więc chyba nie ma problemu. :P

karda90 

Wysłany: 2006-08-04, 18:23   

Ja osobiście nie nawidze jezyka angielskiego(jesli chodzi o jego nauke) ale musze sie przyznac ze uzywam takich wyrazow jak "cool" "ok" itp. denerwuje mnie to ze na stronach polskich sa umieszczane angielskie napisy, ktore nie sa dla mnie zrozumiane. Co mage dodac aby cie Cudaku pocieszyc to to ze moda na angielskiprzemija tak jak kiedys byl modny rosyjski, który teraz nikomu do zycia nie jest potrzebny tak i angielski z czesem przeminie.

Leeloo 
Drum'n'bass :)

Wysłany: 2006-08-15, 16:13   

A w moim przypadku jest tak, ze z angielskim mam do czynienia od urodzenia, i moimi jezykami jest polski i angielski (w sumie bardziej amerykański) i dobrze mi z tym... ale napisać na polskim sklepie SALE (wyprzedaż) to porażka... taka np. starsza pani co angielskiego nie zna moze pomyśleć: O sale do wynajęcia!!! :lol2: i dÓpa...
"...find me inside evry heartbeat... "
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2006-08-15, 16:32   

Cytat:
musze sie przyznac ze uzywam takich wyrazow jak "cool" "ok" itp

to już w pewnym sesnie zapożyczenia
a co do tematu, który poruszył Cudak:
dla mnie jest to chęć zaszpanowania- ja napisze takie zdanie i nikt go nie będzie rozumiał bo jestem najlepszy z angielskiego, pokaże im że też cos umiem...
ja w sumiie rzadko wstawiam opis po angielsku (jak już wogóle wstawiam) to jest to jakis wers piosenki, co moim zdaniem głupie by było tłumaczyć na polski...

Gabrysia 

Wysłany: 2006-08-16, 19:14   

karda90 napisał/a:
kiedys byl modny rosyjski
khm khm, no nie powiedziałabym, że był modny, lol! Raczej przymusowy, a to różnica ;p

Odnośnie tematu, chodziłam do klasy językowej i na porządku dziennym było, że mówiliśmy ze znajomymi częściej po angielsku/niemiecku niż po polsku, nawet w swoim gronie, w prywatnych rozmowach. Pasjonaci języków obcych tak mają już, takie zboczenie "zawodowe" ^^ I nie widzę w tym nic złego, jak długo jesteśmy w stanie zbudować piękne, poprawne zdanie po polsku. Bo paranoją byłaby sytuacja, gdyby ktos nie potrafił wypowiedzieć się, nie używając zwrotów obcojęzycznych. Tak, to trzeba "leczyć".

W sprawie opisów na komunikatorach internetowych... sama mam często niemieckie / angielskie / łacińskie. I w tym również nie moge dopatrzyć się niczego niestosownego. Mam taką pasję życiową - uczę się języków obcych. To nie jets żaden "szpan", nie rozmawiam po angielsku z każdym, by ludzi zawstydzać nieznajomością angielskiego - rozmawiam po angielsku z osobami, co do których mam pewność, że życza sobie tego i będę w stanie się z nimi porozumieć.

Dziękuję za uwagę. Pytania, spostrzeżenia?

*Apple 
my crazy world

Wysłany: 2007-05-14, 15:34   

Cudak, jesteś patriotą!
Wiesz co, teraz po prostu nastała moda na ten język i nie da się jej zatrzymać. Ludzie wtrącają do swoich wypowiedzi różne angielskie słówka,zeby być trendi, jak już powiedziałeś.
tez mnie to poniekąd irytuje, gdyż Polacy za mało się cenią. Wszystko by chcieli zagraniczne, bo niby lepsze :]

A co do mojego nicka to powstał pod wpływem chwili i się nie zastanawiałam czy urazi polskich patriotów. W każdym razie co do patriotów to mogę nawet sie do nich zaliczać, bo lubię grać na gitarze śpiewając "jeszcze polska nie zginęła" co strasznie denerwuje dziadka, bo on by wolał :deutschland, deutschland uberalles".
All this time you were pretending
So much for my happy ending ``

adelaida 

Wysłany: 2007-05-14, 15:45   

Gabrysia napisał/a:
Raczej przymusowy, a to różnica

ahahhahaha jeeejjs;d; dobre;df

ja sie cuze tego zjebane...;] jezyka;-0

nigdy mnie nie poznasz

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-05-14, 17:53   

Cytat:
W każdym razie co do patriotów to mogę nawet sie do nich zaliczać, bo lubię grać na gitarze śpiewając "jeszcze polska nie zginęła" co strasznie denerwuje dziadka, bo on by wolał :deutschland, deutschland uberalles".

Apple! polski hymn, a woóle to żaden hymn to nie jest przygrywka do popijawy!!

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-11-16, 21:48   

Według mnie angielski zaczyna pełnić funkcje jaką niegdys pełniła łacina ( i wierzcie mi ze lepszy angielski niz łacina, ucze jej sie od września i jestem przerażona!). To wpływy za ocenu sprawiły, ze dzis ten język jest wszędzie. Możemy sie przeciw temu buntować, ale to nam nic nie przyniesie. Skoro otacza nas wszędzie to aby cokolwiek zrozumiec trzeba go znać.
Osobiscie nie jestem za tym zjawiskiem. Każdy naród ma swój język i nim powinien sie posługiwać. "tandeta" zza granicy zalewa nasz kraj, zaczyna zalewac naszą kulturę, czyli również język. Czy da się radę to zatrzymać? szczerze nie wiem. nie zastanawialam się nad tym. Sądze tylko, że nasz pokolenie to pokolenie "angielskie", które nadużywa tego języka. Być moze powodem tego jeste też nacisk w szkołach pt:"JĘZYK TO PODSTAWA", czy "UCZ SIE JĘZYKA BO BEZ NIEGO ANI RUSZ".

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-11-16, 21:52   

NIe lubie jezyka angielskiego, wplywa na to zarowno jego prostota i brzydota jak i to ze go nie umiem/nie potrafie. Niestety to ze coraz wiecej jest obecnych rzeczy w tym ze jezyku wynika iz polska z europy srodkowej przemienia sie w zachodnia. Co zrobic, zycie. Poza tym wole już sluchac jak nawijaja po angielsku niz jak kalecza nasz jezyk.
Códak napisał/a:
opis mojego kumpla na gg który brzmiał "I'm so sad:(" nie dalej jak tydzień temu ten sam kolega wstawił sobie opis który radośnie informował "I'm pirate:):):)

szczerze to wole na to patrzec w tym jezyku bo polowy wtedy nei rozumiem i automatycznie mnei to przestaje interesowac, poza tym jak ktos ma pisac frazesy i egzaltowac sie w jezyku polskim to juz neich pisze nawet po arabsku.

*Apple 
my crazy world

Wysłany: 2007-11-16, 22:25   

Mokra napisał/a:
NIe lubie jezyka angielskiego, wplywa na to zarowno jego prostota i brzydota

Jak możesz! Język angielski jest taki delikatny! A zwłaszcza taki melodyjny! Własnie ta niesamowita melodyjność miliony ludzi przyciąga. Dla mnie język angielski jest uniwersalny i jak najbardziej słusznie pasuje do prowodyra dzisiejszej globalizacji. Ja sama mogłabym angielski słuchać godzinami... w przeciwieństwie do francuskiego... jak oni tam faflą! uff! cieszmy się, że nie powrócił francuski do łask tak jak kiedyś!
Aha, i jeżeli chodzi o prostotę... to przecież wiadomo, że to co proste to właśnie najpiękniejsze ;-)

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-11-16, 22:27   

Apple napisał/a:
! Język angielski jest taki delikatny!

nie jest delikaty, jest zwykly i nieciekawy, delikatny jest jezyk francuski np
Apple napisał/a:
A zwłaszcza taki melodyjny!

zwlaszcza w wykonaniu np paris hilton
Jedyne jaki angielski moge tolerowac to rodowity w wykonaniu np H.Granta, taki typowy akcent. Ale neiwiele ludzi to potrafi a juz na pewno nie polacy.

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-11-16, 22:36   

Apple napisał/a:
w przeciwieństwie do francuskiego... jak oni tam faflą!

i "już" Cie nie lubie!

jak nie rozumiesz francuskiego to i nie lubisz!
nie porównuj angielskiego do francuskiego, bo angol jest mechaniczny i schematowy, a frnacuski jest o wiele bardziej lekki i przyjemny

#luba 
kurewka

Wysłany: 2007-11-17, 02:13   

Mokra napisał/a:
rodowity w wykonaniu np H.Granta, taki typowy akcent
co rozumiesz przez typowy akcent?
angielskiego slucha sie swietnie, jesli nie jest to cockney lub akcent szkocki... O Amerykanach nawet nie wspominam... Juz wole Szkotow sluchac.

[ Dodano: 2007-11-17, 02:14 ]
drobiczek napisał/a:
bo angol jest mechaniczny i schematowy, a frnacuski jest o wiele bardziej lekki i przyjemny
nieprawda... w zaleznosci od plynnosci wymowy i glosu osoby mowiacej.

*Apple 
my crazy world

Wysłany: 2007-11-17, 13:41   

Mokra napisał/a:
zwlaszcza w wykonaniu np paris hilton

Gadam o angielskim, a nie o amerykańskim.
Ale rzeczywiście... jak mieliśmy takiego Amerykana w szkole to zrozumieć w ogóle go nie szło. Okropnie tam mielą tymi jęzorami!
A z Angielką już miałam do czynienia i nie zgodzę się, że to jest mechaniczny język.
drobiczek napisał/a:

Tu nie chodzi o rozumienie, a barwę. Rozumiem "że tę" i mi się nie podoba!

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-11-17, 13:43   

Cytat:

nie ma wcale takiej reguły. Ja lubiłam francuski dopóki nie zaczęłam się go uczyć i co za tym idzie rozumieć (chociaż do duże słowo)

[ Dodano: 2007-11-17, 13:45 ]
Mokra napisał/a:
edyne jaki angielski moge tolerowac to rodowity w wykonaniu np H.Granta, taki typowy akcent.

o tak, to ma coś w sobie. Aż miło jest słuchać jak Anglik mówi z ichnim akcentem a nie zapożyczonym z filmów <3
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2007-11-17, 15:57   

luba napisał/a:
O Amerykanach nawet nie wspominam...

Oni są niczym w porównaniu z Australijczykami ; Ich to nawet zrozumieć jest ciężko xD

shala napisał/a:
Aż miło jest słuchać jak Anglik mówi z ichnim akcentem

Mi najbardziej się podoba akcent Johnny'ego Rottena z Sex Pistols. Dziwny jakiś mi się wydaje ;]

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]

#luba 
kurewka

Wysłany: 2007-11-17, 16:06   

Códak napisał/a:
Oni są niczym w porównaniu z Australijczykami ; Ich to nawet zrozumieć jest ciężko xD
mnie chodzilo raczej o to, ze to nie jest prawdziwy angielski, rozumiec jest latwo, maja prostacki akcent :rotfl:

_Happy^^ 

Wysłany: 2008-04-19, 19:00   

Códak napisał/a:
Ba! Nawet nicki co mnie najbardziej przeraziło

Ja mam nick po angielsku i co? To ze polacy idą naprzód ucząc sie innych jezyków nie oznacza ze od razu nie są patriotami...Mam lepsze oceny z anglika niz z polskiego i co? Trzeb amnie od razu za to karac?? :offtopic:

Odpowiedz do tematu