Po pierwsze mam pytanie: jak wam się podoba ten język?
Dla mnie jest nie najgorszy aczkolwiek trzeba złapać "bakcyla".
A po drugie mam prośbe, bo potrzebuje maleńkiej pomocy w napisaniu pare zdań o sobie i rodzice. Dosłownie kilka. ;] Ucze się dopiero od września to moge jedynie napisać jak mam na imie i ile mam lat hehe może coś bym jeszcze wymyśliła ale nie przychodzi mi na myśl.
Ktos mi pomorze?
_________________ Życia nie zmienisz...
A może jednak...
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ucze się dopiero od września to moge jedynie napisać jak mam na imie i ile mam lat
uczę się od września [wcześniej w podstawówce] i już muszę potrafić wskazać drogę, opisać obrazek [jak na maturze], opowiedzieć o swojej dzielnicy, mieszkaniu, sobie, co robię w wolnym czasie, zainteresowania i cechy charakteru ;p
ale napisz co tam masz, to ew pomogę. [po francusku, mogę coś dodać, na gotowca nie licz]
Język jest melodyjny itp ale mam go trochę dość xD Już nie mówię o mojej maturze z tego języka xD
A mianowicie kilka prostych zdań:
Mam na imię Karolina. Mieszkam w ... . Mam 16 lat. Lubię grać w siatkówkę i tenisa.
Wolny czas spędzam przed komputerem i z przyjaciółmi. Mam starszego brata Marcina. Ma on 20 lat. Mój brat studniuje w ... . Marcin lubi samochody i motory. Moja mama ma na imie Elżbieta. Ma 43 lata. Pracuje w ... . Lubi czytać ciekawe książki i oglądać telewizje. Lubi zajmować się ogrodem.
Tyle myśle wystarczy. Z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam
_________________ Życia nie zmienisz...
A może jednak...
Je m'appelle Caroline. J'habite á... J'ai 16ans. [seize]. J'aime jouer le volley-ball et le tenis [de table] albo -> Je fais du tennis.
J'adore recontrer avec mon amies. J'ai le frère, il's appelle Marcin et il est étudient. Il a 20ans [vingt]. Marcin aime le voiture.
Ma mer s'appelle Elżbieta. [?] Elle a 43ans [quarante deux]. Elle est... [tutaj wpisać zawód np. commedien - aktorka]. Elle aime lirer livre interessant et regarder le tele.
shall, sprawdź jeśli możesz. Niektóre zdania są na pewno źle, ale późno już jest xD
Możesz również dodać:
Je suis polonaise.
Je suis lycénne.
J'aprends francaise.
albo coś w ten deseń.
[nie myśl, że zrobiłam to z dobroci serca, sama też sobie przypomniałam pewne rzeczy ;p]
[ Dodano: 2007-11-25, 01:28 ]
Yenna napisał/a:
J'habite á
chyba powinien być akcent otwarty xD
[ Dodano: 2007-11-25, 01:29 ]
Yenna napisał/a:
J'ai le frère, il's appelle Marcin et il est étudient
i co do tego nie byłabym pewna
[ Dodano: 2007-11-25, 01:32 ]
Yenna napisał/a:
Elle aime lirer livre interessant
elle amie le livre interessant*
o, może tak po prostu
[cholera, ide już spać xD]
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1464 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-11-25, 11:04
Yenna napisał/a:
il's appelle
to będzie Il s'appelle
[ Dodano: 2007-11-25, 11:10 ]
Yenna napisał/a:
J'habite á
tu akcent na Berlin powinien być
a jeśli chodzi o państwo to będzie 'en': J'habite en..
Yenna napisał/a:
le voiture.
la voiture, samochód to rodzaj żeński we francuskim xD
Yenna napisał/a:
mer
mere i akcent nad pierwszym 'e' na Berlin
Yenna napisał/a:
le tele.
la tele i akcenty nad dwoma 'e' na Warszawę
[ Dodano: 2007-11-25, 11:11 ]
nie myślcie że ja to wszystko wiem, zaglądnęłam do paru zeszytów i słownika po prostu
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Od zawsze bardzo mi się podobał, chciałabym się nauczyć. ;> Na razie umiem tylko kilka pojedynczych słówek, ale planuję się zapisać do szkoły języków obcych od przyszłego roku. (;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.