*faris
Wysłany: 2007-11-04, 20:17
karpatka
snickers
tort czekoladowy z wiśniami
SERNIK
kremówka
aha, i taki biszkopt z masą, truskawkami/borówkami i galaretką, pyyyyycha
oprócz tego szarlotka <3
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
mam ich kilka ale chyba najlepszym jest waniliowe gwiazdeczki na boże narodzenie http://tinyurl.com/2qzvsx tam sa wspaniale przepisy z których często korzystam tiramisu, sernikiale gwiazdeczki na boże narodzenie to poprostu rewelacja Wypróbuje je jeszcze przed swiaeami tak abyćie mogli zaskoczyc swoich domownikow
*Apple
Wysłany: 2007-11-23, 14:59
Uwielbiam wszystkiego rodzaju ciasta, nawet bardziej od słodyczy. Aż na samą myśl mi ślinka cieknie xD Najbardziej lubię ciasta kremowe, takie jak karpatka, kremówka, lubie też jabłecznik, babkę piaskową, mazurek czekoladowy, sernik z galaretką (ale nie pieczony!), aha i 'ożartego francka' jeszcze. Mniam! I jeszcze lubię wszlekiego rodzaju rolady, te zawijane. Pychota!
Kiedyś robiłam ciasta co sobotę, ale jakoś mi się odechciało. A szkoda. Bo rzadko ktoś teraz się do tego zabiera
Moja ciocia ostatnio zrobila Sernik wiedeński na swoich imieninach, według mnie jest przepyszny iobecnie zajmuje miejsce ulubionego ciasta. Zamieszczam przepis jej autorstwa:
Składniki:
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
50 dag. białego sera
20 dag cukru
15 dag masła kerrygold
6 jajek
30 dag. migdałów posiekanych
3 dag rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło, wsypać budyń, rodzynki, migdały oraz dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 min. w temp.180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować kawalkami czekolady.
Troche zajmuje czasu jego przygotowanie, ale naprawde warto:)
uroki dzieciństwa i podjadanie mamie ciasta przy pieczeniu^^
dzieciństwa? ja do tej pory wyjadam chociaż teraz już rzadziej mama robi ciasta a raczej ja sama.
Dobry jest też kopiec kreta, mniam z bananami własnej roboty. <3
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Ostatnio zmieniony przez Złośnica 2007-11-25, 00:09, w całości zmieniany 1 raz
ja najbardziej lubię drożdżowe i sernik (bez rodzynek)
dalej: marchewkowe i kruche
_________________ Anybody can sympathize with the sufferings of a friend,
but it requires a very fine nature to sympathize with a friend's success
Truskawkowa.
Wysłany: 2007-12-04, 18:03
Zdecydowanie karpatka oraz snickers.
_________________ `Lecz w gąszczu złudzeń wciąż
Gubimy się,
I oddalamy się od siebie.
Szukamy odpowiedzi w niebie.
Lecz zamiast szukać wyjścia
My wolimy błądzić.
Trudniej zrozumieć innych,
Łatwiej ich osądzić.`
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.