Wiek: 19 Dołączyła: 26 Maj 2008 Posty: 108 Skąd: z piekła rodem
Wysłany: 2008-06-07, 20:29 Truskawki
Jest sezon na truskawki. Więc pomyślałam, że można by coś z nich wyczarować w kuchni... Znacie jakieś proste przepisy na ciasta z truskawkami albo jakieś inne pyszne desery?
_________________ Oczy ma, jeśli trzeba, raz modre, raz szare,
czarne, wesołe, bez powodu pełne łez.
Wysłany: 2008-06-07, 21:53
Możesz upiec biszkopt, na to dać galaretkę z truskawkami i na to jeszcze śmietankę kremówkę ; ), to najłatwiejsze ciasto, a bardzo dobre. Właśnie chłodzi sie u mnie w lodówce .
_________________ Tyle nieotartych łez zanim los przytulił mnie,
Tyle pustych dni nim uwolniłam się z tamtych chwil,
Każdy dzień oddala gniew, bo jego ramię siłą jest,
Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona...
MĄKA 40 dkg
CUKIER 40 dkg
MARGARYNA 40 dkg
JAJKA 6
0,5 kg truskawek
Galaretka truskawkowa w proszku
Sposób przygotowania:
Tłuszcz ukręcić z cukrem i jajkami. Następnie dodać mąki i dobrze wymieszać. Podpiec w piekarniku ok.25 min w temp.220-250 st. Na wierzch po ostygnięciu nałożyć truskawki.
Polać galaretką przyrządzoną wcześniej wg opisu na opakowaniu. Włożyć do lodówki i pozostawić do stężenia.
Wysłany: 2008-06-08, 21:11
faris napisał/a:
albo można odwrotnie - biszkopt, masa budyniowa, truskawski i na to galaretka ;- )
można też do kremu dać truskawki i na to galaretkę, tych przepisów jest na prawde bardzo dużo. Albo można zrobić zwykłe ciasto ucierane i na to truskawki, potem tylko posypać cukrem pudrem, też jest bardzo dobre .
Koti_88 napisał/a:
Lenka napisał/a:
Truskawki z bitą smietana
Albo z czekoladą
a ja lubie z miodem ; D
_________________ Tyle nieotartych łez zanim los przytulił mnie,
Tyle pustych dni nim uwolniłam się z tamtych chwil,
Każdy dzień oddala gniew, bo jego ramię siłą jest,
Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona...
Wysłany: 2008-06-08, 23:39
AJ nie przepadam, owszem na poczatku sezonu moge zjesc ale pozniej juz mi nosem wychodza. Wole [to sa jaja] np czeresnie.
Ale co do truskawek to chyba tylko w postaci dzemow, mamb itp. Swieze to ze smietana i cukrem, albo np w nalesnikach
Ja to nie mogę truskawek, mam jakieś uczulenie i jestem na truskawkowym głodzie, jedynie kisielkiem truskawkowym kolorkiem mogę w sezonie się zadowolić
żałuj girl żałuj bo truskawki są super ale w tym roku jakieś na razie takie kwaśne bez smaku:( a przepis hmm pokroić w plasterki posypac cukrem i śmietanom zamknąć sie w pokoju i jesć szybo bo rodzina ci zje:PP
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.