ja mam takie:
-gołąbki
-pieczeń z śliwką
-kluski z serem
-kurczak w pomidorach
-fasolka po bretońsku(wbrew nazwie danie polskie)
-zupa pomidorowa
-zupa biała
-żurek z białą kiełbasą i jajkiem
-buraczki smażone
-mizeria
to te najbardziej ulubione
Ostatnio zmieniony przez Dark Side 2007-10-08, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
*faris
Wysłany: 2007-10-08, 13:10
Dark Side napisał/a:
-gołąbki
To nie polska potrawa tylko turecka!!
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2007-10-08, 13:57
golabki po samej nazwie sa polskie faris, turecie "golabki" sa zupelnie inne nie mowiac o o tym ze nawet sama potrawa stamtad sie nei wziela
Dark Side napisał/a:
zupa biała
nie czaje w ogole jaka to zupa
pomidorowa i mizeria, poza tym nic
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
*faris
Wysłany: 2007-10-08, 13:57
Dark Side napisał/a:
chyba coś Ci się pomyliło dziewczyno albo piorun siekną w drzewo pod którym stałaś
Nic mi się nie pomyliło, gołąbki to turecka potrawa, pierwotnie podawana jako kapusta i ryż z dodatkami osobno. Dawniej była to potrawa biednych ludzi, bo tylko na to było ich stać. Z czasem przeniosła się do innych krajów, w różnych krajach różnie to podawano, w Polsce przyjęło się, że gołąbki to ryż z z pieczarkami zawijane w kapuście i podawane z sosem pomidorowym, z czasem przyjęło się, że jest to 'danie polskie', powstały różne kombinacje i odmiany, np. do ryżu zaczęto dodawać mięso, i używać sosu grzybowego. Ale to nie jest z pewnością polskie danie.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nic mi się nie pomyliło, gołąbki to turecka potrawa, pierwotnie podawana jako kapusta i ryż z dodatkami osobno. Dawniej była to potrawa biednych ludzi, bo tylko na to było ich stać. Z czasem przeniosła się do innych krajów, w różnych krajach różnie to podawano, w Polsce przyjęło się, że gołąbki to ryż z z pieczarkami zawijane w kapuście i podawane z sosem pomidorowym, z czasem przyjęło się, że jest to 'danie polskie', powstały różne kombinacje i odmiany, np. do ryżu zaczęto dodawać mięso, i używać sosu grzybowego. Ale to nie jest z pewnością polskie danie.
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-10-08, 15:12
mizeria i zupa grzybowa
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
*faris
Wysłany: 2007-10-08, 15:25
Dark Side napisał/a:
http://pl.wikipedia.org/w...85bki_(potrawa)
...to chyba wszystko na ten temat .,.,.,.,.,., co łyso ?
Tutaj pisze, że to potrawa tradycyjna w Europie Wschodniej i Środkowej, czyli to nie jest TYLKO i WYŁACZNIE polskie danie.
I nie, nie łyso. Wikipedia nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem wiedzy, mam w domu całe tysiące książek kucharskich, z różnych lat, różnych wydawnictw itp. Mój ojciec jest kucharzem od 25 lat, i to wszystko składa się na to, że wiem lepiej od tej wikipedii. Gołąbki nie są polską potrawą, tylko turecką.
A tak wracając do tematu :
- bigos
- zupa pomidorowa
- w polskiej i węgierskiej odmianie placki ziemniaczane
- barszcz czerwony
- zupa grzybowa
- polska 'lasagne'
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Chodzi mi o tradycyjne Polskie gołąbki czyli takie z mięsa mielonego,ryżu,jajek owijane w liście białej kapusty podawane ze sosem pomidorowym.
faris napisał/a:
gołąbki to turecka potrawa, pierwotnie podawana jako kapusta i ryż z dodatkami osobno
to nie są tradycyjne gołąbki
faris napisał/a:
Mój ojciec jest kucharzem od 25 lat,
to zapytaj się taty bo pewnie się jeszcze nie pytałaś a powie Ci ,że gołąbki pochodzą (te tradycyjne) z Polski i Litwy ,tak ,tak.
Ostatnio zmieniony przez Dark Side 2007-10-08, 15:45, w całości zmieniany 1 raz
*faris
Wysłany: 2007-10-08, 15:51
Dark Side napisał/a:
Chodzi mi o tradycyjne Polskie gołąbki czyli takie z mięsa mielonego,ryżu,jajek owijane w liście białej kapusty podawane ze sosem pomidorowym.
gołąbki i jajka ? coś Ci się popierdaszyło.
nie ma czegoś takiego jak tradycyjne polskie gołąbki, to już odmiana, poza tym każdy region Polski ma inną tradycję i innaczej się je podaje. W jednym krańcu Polski dostaniesz je z sosem pomidorowym a w innym z sosem grzybowym. Nie ma reguły na to, także nie ma też czegoś takiego jak tradycyjne polskie gołąbki.
Dark Side napisał/a:
to nie są tradycyjne gołąbk
Ależ są, ale w Turcji, i trochę dawniej, naucz się czytać, potem pisz.
Dark Side napisał/a:
to zapytaj się taty bo pewnie się jeszcze nie pytałaś a powie Ci ,że gołąbki pochodzą (te tradycyjne) z Polski i Litwy ,tak ,tak.
Tatuś powiedział, żebyś poszedł się jeszcze douczyć trochę o polskiej kuchni, boś duży a taki głupi.
Nie ma czegoś takiego jak tradycyjne polskie gołąbki, tak samo jak tradycyjne polskie pierogi ruskie, które przywędrowały z krajów wschodnich. To są tylko odmiany, w różnych krajach różnie podawane, ale niektórzy koniecznie chcą sobie zawłaszyć pewne rzeczy, omg.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
tak samo jak tradycyjne polskie pierogi ruskie, które przywędrowały z krajów wschodnich
nie.......nie.......pierogi ruskie pochodzą z kuchni Polskiej i Ukraińskiej
Przeczytaj sobie którąś z książek Roberta Makłowicza.pozdro
Wysłany: 2007-10-08, 16:08
Z polskiej ? Chyba w tym wieku, haha, to zaszczytne danie pojawiło się bodjaże na przełomie 12/13 wieku i przywędrowału na nasze rejony ze wschodu, zza Ukrainy, jednakże rozpowszechniły się w zarówno na Ukrainie jak i w Polsce, a także w innych krajach. Obecnie w kilku wschodnich pańtwach można je spotkać, a także w Niemczech, jednakże teraz to i tak w większości są to modyfikacje, gdyż prawdziwe pierogi ruskie robi się na ostro, a teraz to ciapcianie się z tym.
A Ty zamiast powoływać się na jedną książkę kucharską poczytałbyś jeszcze inne. A jak to za dużo dla Ciebie, to popytaj innych i bardziej doświadczonych od Ciebie zamiast wykłócać się o coś, w czym nie masz racji.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wiek: 23 Dołączyła: 14 Sie 2006 Posty: 2326 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2007-10-08, 16:17
nienawidzę polskiej kuchni, wszelkie fasolki po bretońsku, grochówki, gołąbki, flaczki, bigosy i inne cuda kojarzące mi się z obrzydliwie tłustymi, starymi facetami działają na mnie odpychająco.
jedyne co lubię to ogórkową, pomidorową, szczawiową i inne zupy, no i pierogi - a nawet nie wiem czy to polskie danie.
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-10-11, 19:09
zapomniałam jeszcze o bigosie, tatarze, flaczkach i fasolce po bretońsku
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
naleśniki z serem (ser, cukier puder, jogurt)
pierogi ruskie
barszczyk z uszkami
żurek z jajkiem
biały ser (może danie niezbyt polskie, ale za granicą takich nie mają )
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.