Forum Dyskusyjne :: Kawa czy herbata?
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wielka Książka Kucharska » Kawa czy herbata?

Kawa czy herbata?
Autor Wiadomość

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-08-09, 01:45   Kawa czy herbata?

Co wolicie pić? Ile razy dziennie, w jakich ilościach, z czym, jaki rodzaj itp?
Wszystko o kawie i herbacie xD

(omg :rotfl: )

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-08-09, 11:29   

Kawę raz dziennie, rozpuszczalna, Jacobs coś tam Gold, 1,5 - 2 łyżeczek cukru, mleko.

Herbatę jak mi się zachce, przeważnie 3-4-5 dziennie, biorę tylko trochę esencji - jakąś 1/6 szklanki - dolewam gorącej wody i zimnej wody (nie lubię czekać aż ostygnie) dodaję 1 - 1,5 łyżeczki cukru. Ostatnio popijam English Breakfast Tea jakiejś tam firmy (nie wiem skąd się u nas wzięła) lub jakąś Safari, Liptona stwierdziłam że nie lubię.

Teraz już wiecie czym i jak mnie uraczyć jak wpadnę z wizytą.
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

Mone 

Wysłany: 2007-08-09, 12:06   

Nie lubię kawy więc jej nie pijam :)
Herbatę za to lubię ale pije ją tylko raz a czasem nawet dwa razy dziennie,i wole herbate rozpuszczalną w granulkach np. cytrynowa,pomarańczową .
To na tyle :D

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-08-09, 17:29   

herbata ponad wszystko. zielona lipton z cytryną, z resztą każda inna z czymkolwiek: opuncją, grejpfrutem itd., oprócz niej earl grey. jesień/zima/wczesna wiosna to czas kiedy wędruję po domu/pracy z kubkiem gorącej, zawsze gorzkiej herbaty w ręce, w lecie natomiast pochłaniam spore ilości ice tea, która tak naprawdę niewiele ma wspólnego z prawdziwą herbatą, ale zwykłej zimnej nie lubię.

co do kawy... bywają takie dni w pracy, że nie potrafię wysiedzieć nawet 10 minut w miejscu, bo mnie nosi albo zbiera do spania i wtedy muszę sobie zaaplikować rozpuszczalną pół na pół z mlekiem. wiem, że kawa z mlekiem jest jednym wielkim picem i, że prawie wcale nie pobudza, jednakże moja podświadomość daje się nabrać i wtedy odzyskuję chęci do pracy. natomiast na codzień nie umiałabym tak po prostu wypić kawy, gdyż nie potrzebuje jej mój organizm.

Lady Honey 
she is fake.

Wysłany: 2007-08-09, 18:23   

Yenna napisał/a:
Co wolicie pić? Ile razy dziennie, w jakich ilościach, z czym, jaki rodzaj itp?
Wszystko o kawie i herbacie xD

Kawę. Najczęściej rano. Najbardziej lubię Frappe.

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-08-09, 23:36   

No to teraz ja xD
Kawy nie pijam, nie lubię (w sumie nie próbowałam), nienawidzę kiedy rano budzi mnie zapach kawy, popołudniem go nawet lubię xD

Herbatę pijam litrami dziennie, lubię Liptona, jeśli owocowe to Dilmah, chociaż Lipton też ma dobre (Egzotic, czy jakoś tak, bądź Indian Spice). Słodzę małą łyżeczkę, owocowych zazwyczaj wcale.
Bardzo lubię gorącą herbatę, chociaż zazwyczaj dolewam odrobinę zimnej wody.

[ Dodano: 2007-08-09, 23:38 ]
a oczywiście w moim ulubionym półlitrowym 'korytku' (taki kubek wielki xD)

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-08-10, 08:10   

Kawe pije rzadko. I to bardzo slodka. Lubie jednak wpasc czasem do coffy heven i rabnac duza czarna kawe poslodzona 5 torebeczkami brazowego cukru z dodatkiem cynamonu.

Lubie tez kapuczino. Orzechowe i waniliowe.

Co do herbaty. Uwielbiam ja, mam pokazna kolekcje herbat [aktualnie 49 rodzai] sypanej i tej w torebkach. Herbata poranna z mlekiem [bawarka] czyli tz herbata irlandzka, herbata z rumem, owocowa, z kawalkami jablka np [herbata cynamonowa i powrzucac tam kawalki jablka..pyycha], herbata z sokiem malinowym w czasie choroba, bo przypominam ze pijac w chorobie herbate z cytryna tylko ochladzacie swoj organizm. Czemu/ cytryna to owoc polodniowy i jak kazdy owoc "egzotyczny" mimo ze tak u nas juz pospolity ma za zadanie orzezwiac a nie ogrzewac. Poza tym wszelkie herbaty owocowe, poza ta z grejpfruta. Jest ohydna.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-10, 08:26   

Kawa- pija bardzo dużo, jedni jedzą rano śniadanie a ja pije kawę. Do tego musi być gorzką ( słodka kawą jest ohydna ) i z dużą ilością mleka. Kawę piję jakieś 6-7 dziennie.

Herbaty nie lubię i pije ja tylko jeśli jestem chora lub mam kaca. Jak już pije to musi być bardzo słodka.
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Jaśmina 

Wysłany: 2007-08-10, 21:52   

Kawę piłam może raz i mi nie spakowała więc nie pije wcale.

Hetbtkę lubię pić zimą, latem zastępuję ją w większości napojami i sokami.
Lubie herbatę pu-erh, inaczej mówiąc czrwonna i herbatki owocowe, a zwłaszcza malinowe.
Czasem pije earl grey, a zimą lubię wypić normalną herbatkę z miodem,

Tenar 

Wysłany: 2007-08-11, 12:34   

gdzie opcja kompot? z porzeczek, śliwek, wiśni, czereśni, agrestu, malin, jeżyn, jabłek, czyli wszystko co znajde w ogródku.

herbata zimą, latem sporadycznie podczas chłodnych ranków. kawa bardzo rzadko, a jeśli to rozpuszczalna, pół na pół z mlekiem i dwoma łyżeczkami cukru.

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-08-12, 14:15   

herbaty - maksymalnie szklanka dziennie :) czasem Nestea brzoskwiniowa - pol litra dziennie gora. Kawa - cappucino od czasu do czasu - waniliowe. Kawy nie pije - bo mi to nie pomaga, a herbaty nie lubie.

Fobika 

Wysłany: 2007-08-12, 18:34   

Z rana musze mieć kawke (z mlekiem, bez cukru). Dziennie wypijam ok 2 kaw, a co się tyczy herbaty, to jak jestem w domu praktycznie nie wypuszczam kubka z rąk i akceptuje tylko goracą herbate, nawet w lato :)

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-08-12, 20:24   

Ananasowa zielona herbatka - przefantastyczna ;)

za kawą nie przepadam ...

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2007-08-13, 19:16   

zdecydowanie herbata. nie pije kawy.
herbata najlepiej saga jablkowa.
lubie tez liptona ananasowa.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-08-13, 19:26   

kawa -o bleee
herbata- gdzies 2-3 razy dziennie- najlepiej lipton zielony cytrusowy, lub zwykła czarna

Zielona 

Wysłany: 2007-08-14, 13:52   

Kawa? Czasami...
Herbata - najlepiej cytrynowo malinowa bądź zielona z cytryną.

Poduszeczka 

Wysłany: 2007-08-14, 16:10   

kawa- tylko jak jestem u siostry
herbata- tylko przy sniadaniu
Ostatnio zmieniony przez Poduszeczka 2007-08-14, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  

Own3d 

Wysłany: 2007-08-15, 00:29   

Dajcie mi wódki !!

A tak na serio to lubię oba specjały ale nie chce mi się ich robić więc jak pije coś gorącego to święto jest.

I co piję zależy od potrzeb jak trzeba to kawkę ale ogólnie to jak miałbym wybierać to jednak cherbacia ;)

Martwa Dusza 

Wysłany: 2007-08-17, 18:48   

Kawa-nie pije,nie lubie.
herbata-nie przepadam,czasem zdarzy się ,że wypije u babci.

Siua 

Wysłany: 2007-08-17, 19:17   

Kawy nie pije, a cherbate rzadko i tylko z cytryną.

Odpowiedz do tematu