karinka01
Wysłany: 2007-09-06, 02:51 Quady
Quady są ekstra!
ja troszkę jeździłam ze znajomymi ale chętnie sama bym takiego sobie kupiła Jeździł ktoś z was kiedyś? Podobało wam się? A może byście chcieli pojeździć? Piszczie
Wiek: 23 Dołączyła: 14 Sie 2006 Posty: 2326 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2007-09-06, 08:50
Miałam okazję kilka razy pojeździć sobie na nich i przyznam Ci rację - fajna jest przy tym zabawa. Swojego quada mieć nie chcę, ponieważ wystarczy mi, że znajomy je ma ;-)
_________________ mrau...
*Apple
Wysłany: 2007-09-06, 12:54
Nigdy nie jechałam na quadzie, ale kiedy widzę, jak obok mojego domu śmigają na polach to sama mam chętkę na taką przejażdżkę. Jednak quadysą straaaaasznie drogie. Po prostu przyjemność dla bardziej zamożnych.
w Anglii tego sporo, ludzie na tym do pracy i na zakupy jezdza, nieco wiekszymi sprzataja parki (jezdza i specjalnymi 'szczypcami' zbieraja, rzucaja na mini-kontener ustawiony za plecami i heja dalej). ja nigdy nie jezdzilem i szczerze powiedziawszy wolalbym skuter/motor.
Apple napisał/a:
Nigdy nie jechałam na quadzie, ale kiedy widzę, jak obok mojego domu śmigają na polach to sama mam chętkę na taką przejażdżkę.
to sa traktory, a nie quady.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
karinka01
Wysłany: 2007-09-06, 23:20
Mordred jesteś pewien że te Twoje "trochę większe" quady to też nie traktor?
Co do motorów to zupełnie inna kategoria. Motorem nie pojeździsz po trudniejszym terenie (no chyba że crossem), a to jest w tej zabawie najważniejsze
Ceny quadów nie są znowu takie wysokie można kupić za tą samą cenę co motor (są oczywiście i droższe). Używany lub kiepskiej firmy nawet za pare tys. zł.
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-09-07, 09:47
karinka01 napisał/a:
Ceny quadów nie są znowu takie wysokie można kupić za tą samą cenę co motor
Tylko że motocyklem możesz jeździc po ulicach a quadem nie.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
*Apple
Wysłany: 2007-09-07, 14:09
Mordred napisał/a:
to sa traktory, a nie quady.
aha. dziękuję za oświecenie
karinka01
Wysłany: 2007-09-07, 23:24
Wróżbiarka napisał/a:
Tylko że motocyklem możesz jeździc po ulicach a quadem nie.
Z tego co wiem można nimi jeździć po ulicach. Można zarejestrować jako motor i smigać po ulicach Ale cały urok polega na jeździe w terenie. Z tego dopiero jest radocha
P.S dobry quadzik po zdemontowaniu jakichś tam ograniczników podobno może jechać koło 100km na godzinę
Wysłany: 2007-09-08, 10:22
Cytat:
Z tego co wiem można nimi jeździć po ulicach.
tylko dwa quady( chodzi mi o typ) mają homologację i można je zarejestrować ale one kosztują tyle co samochód.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
moj sąsiad ma quady (sąsiad z Mierzwic) i tam sobie czasem śmigamy, miejsce jest fajne bo teren dostosowany do takich pojazdow, zabawa jest fajna tak pojezdzic ale nie daje to takich wrazen jak motor - calkiem inne uczucie.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
karinka01
Wysłany: 2007-09-11, 00:50
Wróżbiarka mam znajomego w ubezpieczeniach, który mówi że każdego quada się da zarejestrować. Albo trzeba zamontować wszystkie potrzebne światła i zarejestrować jako samochód albo uprzeć się że to motor i wtedy za wiele nie trzeba zmieniać
Poza tym w zimę motorem po ulicach też za bardzo nie pojeździsz, a quadem jak najbardziej (nawet po śniegu)
Wysłany: 2007-09-11, 08:17
karinka01 napisał/a:
uprzeć się że to motor
karinka01 napisał/a:
zarejestrować jako samochód
Rzeczywiście jak złamiesz prawo i wmówisz komuś w urzędzie komunikacji że motocykl ma cztery koła albo że to samochód to i owszem. Tylko mowa jest o możliwościach legalnej rejestracji. Bo żeby jeździć po drogach jest potrzebna homologacja a tej quady nie mają
karinka01 napisał/a:
mam znajomego w ubezpieczeniach,
Podaj jaka firma to nie będę korzystać bo namawiają ludzi do przestępstwa.
karinka01 napisał/a:
zimę motorem po ulicach też za bardzo nie pojeździsz,
Znam takich co jeżdżą cały rok i nie narzekają. Trzeba mieć dobry sprzęt i umiejętności.
karinka01
Wysłany: 2007-09-11, 23:46
Wróżbiarka napisał/a:
Rzeczywiście jak złamiesz prawo i wmówisz komuś w urzędzie komunikacji że motocykl ma cztery koła albo że to samochód to i owszem. Tylko mowa jest o możliwościach legalnej rejestracji.
Hmm, nie jest to złamanie prawa. Polskie prawo w ogóle nie bierze pod uwagę że coś takiego jak quad istnieje. A poza tym są motory które mają 3 koła to dlaczego nie 4? A poza tym jeżeli chodzi o szczegóły techniczne to quad jest bardziej podobny do motoru niż samochodu.Więc taka rejestracja jest jak najbardziej legalna. Jak nie wierzysz to zapytaj jakiegoś specjalistę w tym temacie.
pozdrawiam
Wysłany: 2007-09-12, 21:22
karinka01 napisał/a:
Polskie prawo w ogóle nie bierze pod uwagę że coś takiego jak quad istnieje.
I właśnie dla tego nie można go bez oszustw zarejestrować.
karinka01 napisał/a:
motory które mają 3 koła
To się nazywa trojka
karinka01 napisał/a:
Jak nie wierzysz to zapytaj jakiegoś specjalistę w tym temacie.
Nie musze rozróżniam quada od motocykla.
karinka01
Wysłany: 2007-09-13, 00:22
Wróżbiarka napisał/a:
I właśnie dla tego nie można go bez oszustw zarejestrować.
hmm twierdzisz, że żaden quad nie jest w Polsce zarejestrowany legalnie? Według mnie jest ich trochę. O tym co piszę może świadczyć fakt, że w naszym kraju organizowane są różne triale dla quadowców, a uczestniczące w nich pojazdy chyba muszą być zarejestrowane?
Wróżbiarka napisał/a:
Nie muszę rozróżniam quada od motocykla.
Nie chodziło mi o to że ich nie rozróżniasz tylko jakbyś popytała albo poszukała w necie to dowiedziałabyś się że rejestracja w podany przeze mnie sposób jest jak najbardziej legalna i nie grożą za to żadne grzywny bądź kary. A skoro nie ma zastrzeżeń i konsekwencji prawnych to chyba można tak zrobić. Nie sądzisz?
Poza tym przydało by się trochę konstruktywnej krytyki w Twoich postach bo stanowisko "nie można bo nie" nie poparte żadnymi dowodami nie jest zbyt racjonalne i nic do dyskusji nie wnosi
pozdrawiam
hmm twierdzisz, że żaden quad nie jest w Polsce zarejestrowany legalnie? Według mnie jest ich trochę. O tym co piszę może świadczyć fakt, że w naszym kraju organizowane są różne triale dla quadowców, a uczestniczące w nich pojazdy chyba muszą być zarejestrowane?
ta, a hummera mozna zarejestrowac specjalnie na jakowys wyscig samochodów terenowych, co nie zmienia faktu, iz ze wzgledów technicznych nie mozna sie nim po polskich drogach na codzień poruszać (tu akurat chodzi o szerokosc).
karinka01 napisał/a:
Poza tym przydało by się trochę konstruktywnej krytyki w Twoich postach bo stanowisko "nie można bo nie" nie poparte żadnymi dowodami nie jest zbyt racjonalne i nic do dyskusji nie wnosi
ile razy mozna ci pisac o braku homologacji? ale nie, twoje argumenty sa konstruktywne, w stylu 'quad ma 4 kola ale blizej mu do motoru, bo sa motory, ktore maja 3 kola' (troche to podrasowalem, ale jakby polaczyc te wszystkie glupoty to prawie cos takiego wyjdzie).
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Wysłany: 2007-09-13, 07:58
karinka01 napisał/a:
hmm twierdzisz, że żaden quad nie jest w Polsce zarejestrowany legalnie?
Nie, nigdzie tego nie stwierdziłam. Jakbyś czytała uważnie moje posty to wiedziałabyś że są dwa typy quadów które mają homologację i można je bez problemu zarejestrować.
karinka01 napisał/a:
Nie sądzisz?
Nie sądzę.
karinka01 napisał/a:
poparte żadnymi dowodami nie jest zbyt racjonalne i
Za to Twoje są np mój znajomy powiedziała jak obejść prawo. Bardzo racjonalny argument.
karinka01
Wysłany: 2007-09-14, 01:24
ehh, reasumując piszę po raz kolejny :
quada można zarejestrować jako motor i nikt się nie przyczepi. Czyli to jest nielegalne? Przyznaje że jest to obejście prawa ale póki co legalne. Sama znam takie przypadki i piszą o tym ludzie na forach o tematyce quadowej.
Przyznaje że jest to obejście prawa ale póki co legalne. Sama znam takie przypadki i piszą o tym ludzie na forach o tematyce quadowej.
po pierwsze nie do końca można nazwać legalnym jakiekolwiek obejście prawa (wykluczamy przypadki jakiś praw pracownika wykorzystanych w umiejętny sposób przeciw pracodawcy), a to, że ludzi na forach tak piszą to nie musi oznaczać, że jest to legalne.
Zresztą nie ma co porównywać quada i motoru. Jak dla mnie to quady na ulicach (a nie 'rekraacyjnie') są dla gównażerii chcącej się popisać, a motor wymaga już wiedzy na ten temat.
karinka01
Wysłany: 2007-09-15, 00:24
Yenna napisał/a:
Zresztą nie ma co porównywać quada i motoru. Jak dla mnie to quady na ulicach (a nie 'rekraacyjnie') są dla gównażerii chcącej się popisać, a motor wymaga już wiedzy na ten temat.
W niektórych quadach silnik jest taki sam jak w motorze (np.Yamaha) więc pod tym względem można by pokusić się o porównania, ale jak już pisałam przeznaczenie obydwu jest znacznie inne (wyjątkiem są crossy) tak samo zresztą jak i samochodów(chciaż też są terenowe). Więc nie zamierzam nim jeździć po ulicach, nie w tym celu chce go kupić... no może sporadycznie do sklepu jak będę na działce
A co do tej rejestracji po prostu wiem że ludzie tak jeżdżą... Kłócić się nie zamierzam po prostu mówię co wiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.