Wysłany: 2005-12-15, 18:41 Oltre Fiat jak... Hummer!
Na salonie w Bolonii Fiat zaskoczył obserwatorów nietypową premierą. Zaprezentował bowiem duży terenowy samochód o charakterystycznej "kanciastej" stylistyce nazwany Oltre Fiat.
Za bazę do konstrukcji tego pojazdu posłużyło Iveco LMV (Light Multirole Vehicle), wojskowy pojazd wielozadaniowy, który produkowany jest dla włoskiej i brytyjskiej armii. O samochodzie tym pisaliśmy niedawno w naszym serwisie.
Oltre Fiat może imponować rozmiarami. Ma 487 cm długości, 205 wysokości i 220 szerokości, a jego rozstaw osi to 323 cm. Całkowita masa tego kolosa to niespełna cztery tony. Może on zabrać na pokład do pięciu ludzi i trzech ton ładunku, osiągając w sumie wagę siedmiu ton!
amochód wyposażono w układ napędu na wszystkie koła. W normalnych warunkach napędzana jest tylko jedna oś, zaś w razie potrzeby automatycznie dołączany jest napęd drugiej. Układ posiada trzy dyferencjały, z których każdy posiada blokadę, dlatego też zdolności terenowe fiata są bardzo wysokie - może podjechać pod zbocze o nachyleniu aż 80 proc oraz pokonać trawers o nachyleniu 40 proc. Oltre Fiat bez problemu pokona również brody o głębokości 85 cm, a po zamontowaniu specjalnego dolotu powietrza oraz podniesieniu układu wydechowego - do 1,5 metra.
¬ródłem napędu pokazanego w Bolonii prototypu jest trzylitrowy, czterocylindrowy silnik Diesla z turbosprężarką o zmiennej geometrii. Jego maksymalna moc wynosi 185 KM i jest dostępna przy 3700 obr/min. Maksymalny moment obrotowy to 456 Nm (przy 1800 obr/min). Współpracuje on z automatyczną, sześciostopniową skrzynią biegów.
jak dla mnie bomba
_________________ Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)
Co to? Jakaś zabawka? Ja bym się wstydził czymś takim jeĄdzić. Ludzie wytykaliby palcami i w ogóle...
A ja bym własnie chciała sobie takim czyms pojezdzic to by było takie szalone.i taki szpan by tez troche był...A Prymas, jak zwykle taki skromny.... 8)
_________________ "Ludzkie spojrzenia słodkie są choć, pełne chciwości, kłamstwa, zazdrości łeż - poznasz je... poznasz bliżej, kiedy osłabniesz i głowe rozbijesz o mur..."
tylko szkoda ze jak bym zostawił takiego na parkingu to po godzinie juz by go ktos zawinął
ale masz pewno że policja je szybko znajdzie takie auto jest dość nietypowe i szybko się rzuca w oczy
_________________ Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)
A co do samochodziku... to wyglad fajny bo taki nie typowy Ale wez go gdzies sprobuj zaparkowac w centrum miasta w godzinach szczytu Zycze wtedy powodzenia
skoro wam się nie podoba to nikogo nim nie podwioze
jak dla mnie autko miodzio oczywiście by sie troszke wyróżniał z tłumu i raczej do mojego garażu by się nie zmieścił ale jakbym miał kiedyś takie autko to bym chyba skakał z radości a wyglą na pewno futurystyczny jak się go chce porównać z autkami które jeżdżą aktualnie po drogach ale tak właśnie mają wyglądać autka przyszłości
oto przykłady:
Ciekawe czemu jeszcze takie nie jeżdżą po ulicach. Jest dużo ludzi, których byłoby na to stać, więc nie rozumiem, czemu nie są jeszcze w masowej produkcji...
Niezly jest ten drugi czerwony samochodzik z tymi monitorami i telewizorem Czy nie jest on przypadkiem po programie "Pimp My Ride"
to jest prototyp pojazdy multimedialnego dla młodzieży
Cytat:
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=685768
bo to dopiero prototypy ale Oltre wejdie na 100% do masowej produkcji
to kino na kółkch raczej też
Jest to jeszcze kwestia tego zanim to dojdzie do Polski. Za czasów komuny byliśmy chyba ze 30 lat za USA pod wzegędem nowinek technologicznych. A chociaż, może trochę przesadzam... W sumie to nawet dzisiaj jesteśmy strasznie zacofani z technologiami, a wystarczy spojrzeć na Japonię, aby znaleĄć potwierdzenie(czy Wy sobie zdajecie sprawę z tego, jakie tam mają łącza internetowe?).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.