Forum Dyskusyjne :: nowe zasady dotyczące prawo jazdy

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Online & Offline » Motoryzacja » nowe zasady dotyczące prawo jazdy

nowe zasady dotyczące prawo jazdy
Autor Wiadomość

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-02-12, 22:34   nowe zasady dotyczące prawo jazdy

Jakie nowości

Zmiany w szkoleniu kandydatów:
- testy psychologiczne
- dodatkowe jazdy w terenie niezabudowanym
- obowiązkowy egzamin wewnętrzny w szkole jazdy
- na kurs będzie się mógł zapisać już 16-latek. Po zdaniu egzaminu wewnętrznego przez minimum rok będzie prowadził auto tylko pod okiem opiekuna w samochodzie z zielonym liściem. Dopiero potem będzie się mógł starać o prawo jazdy.

"Młodzi" kierowcy:

- Dwuletni okres próbny
- W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy okresu próbnego młody kierowca:
- musi przejść szkolenie z zagrożeń w ruchu drogowym, w tym m.in. zaliczyć zderzenie przy dużej prędkości z tekturową ścianą
- musi jeździć z naklejonym zielonym listkiem
- nie może przekraczać prędkości 50 km/h na obszarze zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym, nawet jeśli znaki pozwalają jechać szybciej
- nie może łamać przepisów. Jeśli to zrobi, za pierwsze wykroczenie dostanie list ostrzegawczy, po drugim wydłuża się mu okres próbny, po trzecim traci prawo jazdy.

"Starzy" kierowcy:

- za 24 punktów karnych kierowca będzie wysyłany na kurs reedukacyjny
- jeśli w ciągu pięciu lat ponownie zbierze 24 punkty karne, straci prawo jazdy. By je odzyskać, musi podejść do egzaminu
- kierowca złapany na jeździe po pijanemu musi odbyć szkolenie z profilaktyki przeciwalkoholowej

Co o tym sądzicie? Jakie odczucia macie w związku z wprowadzanymi zmianami dotyczącymi młodych kierowców?

KaSieK 

Wysłany: 2007-02-12, 22:48   

Jak oni coś wymyslą to pochlastać się można :/ i akurat to będzie obowiązywało za 2 lata -.^ I jeszcze na odpowiedź na teście kilka sek. będzie, a jak sie pomylisz do doopa. Nie no bzdura ja chooj ;]

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-12, 22:56   Re: nowe zasady dotyczące prawo jazdy

goszka napisał/a:

- testy psychologiczne

Jestem za. Jakby na to nie patrzec zeby byc kierowca trzeba miec jakies predyspozycje a nie same checi. Jakies opanowanie, dobre spostrzeganie, uwaga, koncentracja, umiejetnosci dzielenia uwagi, etc.

Cytat:
- dodatkowe jazdy w terenie niezabudowanym

Tez za. Przeciez to uczy zachowan w trasie. A jazda na trasie sie jednak rozni od tej miejskiej. Uczy opanowania, umiejetnosci wyprzedzania. A to wazne.

Cytat:
- obowiązkowy egzamin wewnętrzny w szkole jazdy

Mam mieszane uczucia, choc bardziej na nie. Nie wiem coby to mialo dac.

Cytat:
- na kurs będzie się mógł zapisać już 16-latek. Po zdaniu egzaminu wewnętrznego przez minimum rok będzie prowadził auto tylko pod okiem opiekuna w samochodzie z zielonym liściem. Dopiero potem będzie się mógł starać o prawo jazdy.

Bardzo dobry pomysl. Funkcjonuje w stanach. I uwazam, ze dzieki temu dziecko nabiera jednak jakiejs tam oglady na drodze, przywyka do drogi. Ja np. be przepisu przez 2 miesiace musialam jezdzic z kims w aucie zeby miec poczucie, ze ktos nade mna czuwa. Nabiera sie pewnosci.

Cytat:
- Dwuletni okres próbny

To chyba tez chodzilo o rygor. Tez dobre. Wiekszosc ludzi, ktorzy dostaja prawo nagle zaczyna sie wydawac ze sa bogami drog. I nie znajac dobrze auta wciskaja gaz tylko dlatego ze potrafia. Robia to bezmyslnie, dla szpanu czy innego glupiego powodu.

Cytat:
- W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy okresu próbnego młody kierowca:
- musi przejść szkolenie z zagrożeń w ruchu drogowym, w tym m.in. zaliczyć zderzenie przy dużej prędkości z tekturową ścianą

Nie najgorszy pomysl, ale jestem zdania, ze kompletnie nic nie da. Nauczy jak omijac sciane a nie jak sie czlowiek czuje, achowuje podczas wypadku. Powinno sie bardziej nauczyc ludzi odruchow na sliskiej drodze, jak omijac potencjaly wypadek, lub co zrobic gdy widzac, ze takie zderzenie nastapi zminimalizowac skutki i u siebie i w aucie.

[quote]- musi jeździć z naklejonym zielonym listkiem[quote]

I dobrze.

Cytat:
- nie może przekraczać prędkości 50 km/h na obszarze zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym, nawet jeśli znaki pozwalają jechać szybciej

Zgadzam sie z miestem i terenem zabudowanym ale nie ze wszedzie nawet jesli mozna jechac szybciej.

Cytat:
- nie może łamać przepisów. Jeśli to zrobi, za pierwsze wykroczenie dostanie list ostrzegawczy, po drugim wydłuża się mu okres próbny, po trzecim traci prawo jazdy.

I bardzo dobrze!

Cytat:
za 24 punktów karnych kierowca będzie wysyłany na kurs reedukacyjny

Czy ja wiem, czy to cos nowego?

Cytat:
- jeśli w ciągu pięciu lat ponownie zbierze 24 punkty karne, straci prawo jazdy. By je odzyskać, musi podejść do egzaminu

I dobrze i zle. Bo ludzie moga po prostu przestac jezdzic z prawkiem. Ktos taki napewno sie znajdzie.

Cytat:
- kierowca złapany na jeździe po pijanemu musi odbyć szkolenie z profilaktyki przeciwalkoholowej

Za malo.

Miodowo.

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2007-02-12, 22:57   

Będę się musiał czym prędzej na prawko zapisać, żeby uniknąć tego całego cyrku. ;p

goszka napisał/a:
- testy psychologiczne

Już na samym wstępie by mnie skreślono. xD

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-02-12, 22:58   

KaSieK, na szczęście się nie załapie jeszcze dziesięć godzin i robię adios kursowi (miejmy nadzieję) zostanie tylko egzam. wiesz, z jednej strony jest to próba wyeliminowania po.ebnych kierowców, a z drugiej teraz jest ciężko zdać prawko, to co będzie po tych zmianach.

p.s w piekle jest lepiej. wierz mi :)

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-12, 23:13   

KaSieK napisał/a:
i akurat to będzie obowiązywało za 2 lata -.^ I jeszcze na odpowiedź na teście kilka sek. będzie, a jak sie pomylisz do doopa. Nie no bzdura ja chooj ;]

Czyzby??
A ile czasu masz na drodze, zeby wiedziec jaki masz znak i jak sie zachowac?? 2 minuty??? W tyle dojezdzasz do kolejnych swiatel, lub przejezdzasz skrzyzownie nie wiedzac czy masz pierwszenstwo czy nie.. jesli przejedziesz bez dzwona..

Miodowo.

KaSieK 

Wysłany: 2007-02-13, 08:54   

Erill napisał/a:
A ile czasu masz na drodze, zeby wiedziec jaki masz znak i jak sie zachowac?? 2 minuty???

No dobra. Ale jak jedziesz samochodem to też jest inaczej, raczej widzisz all co się dzieje, czasami wiesz juz co to będzie za znak, czy coś. A na teście stres i każą Ci odpowiadać tak raz, dwa.

goszka napisał/a:
na szczęście się nie załapie jeszcze dziesięć godzin i robię adios kursowi

No to masz szczęście. Chyba mój rocznik jest najbardziej poje..... xD

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-02-13, 09:17   

KaSieK, oj nie powiedziałabym, że na drodze jest inaczej. można zgłupieć całkowicie. wierz mi. to tylko się wydaje takie hop siup.

Prymas, ja na szczęście kończę już za nie długo prawko :D

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-13, 15:00   

KaSieK napisał/a:
Erill napisał/a:
A ile czasu masz na drodze, zeby wiedziec jaki masz znak i jak sie zachowac?? 2 minuty???

No dobra. Ale jak jedziesz samochodem to też jest inaczej, raczej widzisz all co się dzieje, czasami wiesz juz co to będzie za znak, czy coś. A na teście stres i każą Ci odpowiadać tak raz, dwa.

Jasne, ze jest inaczej. Podstawowa roznica polega na tym, ze na tescie placisz tylko zla odpowiedzia, na trasie odpowiedzialnoscia za np. wypadek lub zagrozenie na drodze.
Czasem wiesz, czasem nie. Najwiekszym bledem kazdego kierowcy jaki zdarza mu sie popelniac to jezdzenie na pamiec... Trzeba umiec panowac nad stresem. Ja wyszlam jako jedna z pierwsych na teorii. To na aprkatyce jes wiekszy stres, bo nie masz pewnosci jaka ma wyjadacz drog i jezdzic nie tak jak kierowca ale tak by zdac...

Miodowo.

KaSieK 

Wysłany: 2007-02-13, 20:36   

Ok. Nie będę się z Toba kłócić. Ty wiesz swoje, ja swoje. Poza tym jeżeli ktoś umie jeździć to raczej zna przepisy i zdąży oblookać wszystkie znaki i raczej nagle nikogo nie potrąci ani nic.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-13, 22:07   

OOotoz wlasnie. Do tego daze. Umiec jezdzic i umiec szybko orientowac sie w sytuacji :)
A to kwestia doswiadczenia po prostu.

Miodowo.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-15, 03:24   

goszka napisał/a:
na kurs będzie się mógł zapisać już 16-latek.
teraz też tak jest tylko, że oczywiście musisz jeżdzić z osobą pełnoletnią. Jesli ona jest coś piła to zabierają Tobie prawko.
Według mnie to jest głupota nowe przepisy... więcej pytań, z których nie masz podanych wszystkoch tylko na logike.. <no niby przydatne, ale większy stres>.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

Pinkusia 

Wysłany: 2007-02-26, 22:48   

Ogólnie sama nie wiem co o tym myśleć. I tak jeśli ktoś będzie miał wypadek, to to niczego nie zmieni. Ja prawo jazdy mam już za sobą. Cieszę się, że na starych zasadach. Teraz Ci, którzy będą zdawać, będą mieli o wiele ciężej, ale przyznam, ze nie mam zadania na ten temat.

Violcia88 

Wysłany: 2007-06-14, 19:42   zmiany w przepisach.

hej.jestem nowa na tej stronce,ale mam pytanie dotyczace prawa jazdy. niestety nie mialam mozliwosci wczesniej zapisac sie na prawko i chce isc we wrzesniu.dowiedzialm sie jednak ze teraz prawko bedzie kosztowalo 2 razy wiecej czyli tak ponad 2 tys. To prawda??

izusia2908 

Wysłany: 2007-12-16, 17:37   

witam jestem tu nowa.mam taki problem:szwagra w 99r zlapano na jezdzie pod wplywem alkoholu(byl wtedy w wojsku i mial sprawe w sadzie garnizonowym) wczoraj znow miał pecha i go zlapali mial leciutko ponad dozwolony limit(bral przez 2 tyg 2x dziennie zastrzyki na alkoholu).czy ktos wie czy tamta stara sprawa sprzed lat ma jeszcze znaczenie i czy jest jeszcze w polcyjnych papierach??prosze o odp.

Neti 

Wysłany: 2007-12-26, 23:09   

yyy cos powątpiewam w te nowe zasady... nie chce mi się wierzyć że aż takie rewolucje u nas przejdą...

kotlecik 

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2007-12-27, 09:56   

goszka napisał/a:
m.in. zaliczyć zderzenie przy dużej prędkości z tekturową ścianą
ale super xD ja chce ja chce xDxDxDxD

Odpowiedz do tematu