Forum Dyskusyjne :: Jak tanio zwiększyć moc silnika?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Online & Offline » Motoryzacja » Jak tanio zwiększyć moc silnika?

Jak tanio zwiększyć moc silnika?
Autor Wiadomość

mano89 

Wysłany: 2007-03-19, 13:48   Jak tanio zwiększyć moc silnika?

słyszałem ze moc silnika można zwiększyć za pomocom strumienicy cena okło 50 zł na allegro czy to prawda montuje sie ja zamiast katalizatora.

ziela

Wysłany: 2007-03-19, 16:06   

Przewierć sobie tłoki to też zwiększysz moc silnika.

mano89 

Wysłany: 2007-03-19, 16:07   

ziela, Jak przewierćisz tłok to będzie dziura i nie będzie kmpresji

Gamal 

Wysłany: 2007-03-19, 17:33   

mano89,

Nie do końca. Owszem strumienica poprawi osiągi, ale:
1. Auto nie przejdzie badania technicznego (zbyt szkodliwe spaliny)
2. Zamontowanie strumienicy oznacza konieczność przeprogramowania układu zasilającego. Czasami może to kosztować krocie, albowiem sonda lambda zwariuje jak nie będzie katalizatora, a obejście tego problemu kosztuje.
Najlepszym wyjściem jest po prostu wymiana układu wtryskowego (gaźnika), poprawienie kolektorów, zamontowanie sportowych filtrów powietrza, układu wydechowego (całego a nie samej pierdzącej końcówki). Potem można rozwiercić cylindry i zwiększyć stopień sprężania. A na końcu zamontować sprężarkę.

mano89 

Wysłany: 2007-03-19, 18:20   

MOj brat mam ma 323f w niej nie ma sonda lambda tylko czysty katalizator.
I są strumienice w obudowie katalizatora poza tym który serwisant sprawdza spaliny :super:
A filtry powietrza i magnetyzery dają dodatko moc?? :?:

Gamal 

Wysłany: 2007-03-19, 21:03   

Nie może mieć katalizatora bez sondy lambda. Chyba, że silnik na gaźniku. Magnetyzer nic nie daje a filtr powietrza troszeczkę.
A który serwisant sprawdza spaliny? Np. mój.

mano89 

Wysłany: 2007-03-19, 21:56   

Ale jak masz znajomego to podobno da sie załatwić badania tak że serwisant nie musi widzieć auta

Gamal 

Wysłany: 2007-03-19, 23:31   

Jasne, że się da. Wszystko się da. Gorzej jak Cię patrol drogówki złapie (a młodych łapią najczęściej) i porządnie sprawdzi auto. Potem się okaże, że diagnosta który Ci podbił przegląd straci uprawnienia i pewnie bardzo ładnie Ci za to podziękuje.

mano89 

Wysłany: 2007-03-20, 19:10   

EEE tam przeciesz spalin wonchać nie bedzie lol :)

Gamal 

Wysłany: 2007-03-20, 20:25   

Nie będzie wąchać albowiem podłączy do analizatora który ma w radiowozie i tyle. Zresztą jak jest sprytny to zerknie czy kapie woda z rury wydechowej. Jak nie kapie to znaczy, że najpewniej nie ma katalizatora. A wtedy wzywa radiowóz z analizatorem spalin i leżysz.

A tak na marginesie to zamiast robić tuning po prostu zafunduj autko porządny remont. Tuning bez remontu samochodu jest bez sensu.
No i strumienica za 50 PLN to się nadaje co najwyżej do wyrzucenia na śmietnik.

mano89 

Wysłany: 2007-03-20, 20:51   

Czemu strumienica to kawałek rurki pusty w środku czym one mogą sie rużnić od siebie?

Gamal 

Wysłany: 2007-03-20, 21:02   

Tym, że np. silnik to kawałek żelastwa z dziurkami ale mimo wszystko czymś się jednak silniki między sobą różnią. Prawdziwa strumienica powinna być zaprojektowana pod konkretny model samochodu. Powinna mieć odpowiednią długość, średnicę i wykonanie. Inna sprawa, że sama strumienica da więcej szkody niż pożytku. Lepszy jest sportowy układ wydechowy z innymi kolektorami i katalizatorem.
Jak chcesz wydać 50 PLN to je odłóż i zrób remont silnika, albowiem 18-20 letnie auto będzie go potrzebować.

rafał17x 

Wysłany: 2008-06-24, 20:44   

Cytat:
słyszałem ze moc silnika można zwiększyć za pomocom strumienicy cena okło 50 zł na allegro czy to prawda montuje sie ja zamiast katalizatora.
wiesz to jest tak koles zamontowal sobie stromiennice w bmw 5-tce i wiesz co ?? wyssalo mu uszczelke spod glowicy ...... nie opyta sie w koszty wpadniesz ...

xbartxxx 

Wysłany: 2008-07-10, 20:03   

pamietaj ze jak juz tuningujesz auto to rob to z glowa bo czasami mozesz sobie zniszczyc auto a nie poprawic osiagi

arnoldzik 

Wysłany: 2008-07-21, 05:42   

ja mam wywalony katalizator, autko nie jest teraz "duszone" i lepiej sie wkreca na obroty. Nieda sie podnosić mocy małym kosztem. A te wszystkie magnetyzatory i inne badziewia to taki pic na wode tak samo jak chipy za pare złotych przecież to zabija silniki taki chip musi być napisacy indywidualnie do każdego auta po odpowiednich badaniach i testach. jeżeli masz nieodpartą pokuse pogrzebać w aucie to poczytaj sobie na temat filtrów stożkowych, dolotów, wydechów przelotowych. może jakies 5% uzyskasz. A jeżeli chcesz więcej to oddaj auto specjalistom jeżeli niemasz pojęcia na ten temat (oczywiście to już troszke kosztuje)

Odpowiedz do tematu