Wysłany: 2008-08-02, 20:22
Powód wysokich zarobków urzędników państwowych jest prosty (a właściwie założenie teoretyczne) wysokie zarobki miały na celu ograniczenie zjawiska korupcji (wychodzi się z założenia że osoba dobrze zarabiająca jest mniej podatna na korupcje) niestety wszyscy widzimy że nie zdało to egzaminu
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
zwyczajny brak wyksztalcenia, to co moze nie jest wina tych ludzi? ze go nie maja i nie moga znalezc pracy innej niz no kasjerka w supermarkecie?
Moja mama ma wyższe wykształcenie i ponad dziesięcioletnie wykształcenie w pracy, a nie mogła znaleźć jednak miejsca zatrudnienia. W końcu została konserwatorką powierzchni płaskich (czyli sprzątaczką). Teraz już pracuje normalnie, ale nie dam sie nabrać na bajki z wykształceniem, bo jak widać - to nie wszystko.
A co di posłów, to są na to regulacje i nie powinni zarabiać więcej (i nie jest to 12 tys). Dlaczego wysoko?? Z tych samych powodów, dla których sędziowie zarabiają dość dużo - żeby zapobiec korupcji. A że nie wyszło... No cóż.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Rząd ,posłowie, senatorowie - oczywiście ich dieta aż tak wielka nie jest ,ale do tego dochodzi szereg różnych świadczeń i lewe dochody na prawe osoby ,więc w sumie wychodzi nam na to ,że na papierze mamy jedno ,a w rzeczywistości drugie.
Co do zarobków to ja bym zwrócił uwagę na liczbę urzędników w Polsce za czasów PRL'u i przyrównał ją do liczby obecnej...
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
*Apple
Wysłany: 2008-09-08, 21:40
cichy napisał/a:
niestety wszyscy widzimy że nie zdało to egzaminu
no właśnie! tak więc od razu powinni coś z tym zrobic! potem panstwo tak wygląda jak wygląda. zarabiają tak dużo, że reszta, no prawie reszta ma płace rzeczywiscie marne. no i jak tu oni, znaczy się politycy mają zrozumiec i działa przede wszystkim dla reszty spoleczeństwa, skoro żyją na wyższym poziomie i pewne problemy w ogole ich nie dotyczą. "Syty nigdy nie zrozumie głodnego" A więc trzeba coś z tym zrobic!
*faris
Wysłany: 2008-09-09, 11:27
Apple, działaj. Daj im przykład.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.