Wysłany: 2008-08-08, 18:44
no jednak mnie uprzedziłeś moje zdanie na ten temat już znasz ja znam twoje zobaczymy co sądzą o ty inni
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Troche już o tym usłyszałem,przeczytałem ,ale zbytnio nie chce mi sie w to zagłębiać narazie.Wnioskuje narazie że Gruzja zaatakowała Osetie a Rosja sie broni.Prezydent sie troche przeliczył z poparciem zachodu... Zresztą ten cały region od lat 90 uniezależnij sie od rządu Gruzinskiego.Zobaczymy jak to będzie.Ja sądze że Ruski szybko rozwalą przeciwników i sprawa przejdzie bez echa i reakcji państw ościennych.Gruzinscy sciągają wojska z Iraku czyli lokalna wojna wybucha na całego.
PS. Mała dygresja z mojej strony- Gruzja podobnie jak Polska za super przyajciela ma USA,zobaczymy co na to Bush.Dzisiaj sobie ponoć rozmawiał o tym "problemie" (cudownie powiedziane) z Putinem podczas lunchu (smacznego) w Pekinie
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-08, 19:00
Dżem napisał/a:
Gruzja zaatakowała Osetie a Rosja sie broni.
Ale Rosja się nie możeb bronic ponieważ to nie jest jej terytorium!!!!!!! A jak są tacy ponocni względem innych nacji to niech wreszcie zostawią w spokoju Czeczenów
Masz racje ale nie róbmy z niej tych złych. Bo mieszkańcy Osetii bardziej sie skłaniają wobec Rosjanom a ci im obiecają autonomie(oczywiście taką autonomie jaką miała Polska do 89 ) To tak jakby Śląsk zaczął walczyć o odłączenie sie od Polski a Niemcy by im to zbrojnie umożliwili -to tylko przykład. Ja czekam na reakcje USA-jutro powinno sie wiele spraw wyjaśnić.Może wtedy pojmiecie że przedewszystkim liczą sie dobre kontakty z sąsiadami.
J. Ligoń
WOLNY ŚLONSK
Ostatnio zmieniony przez Dżem 2008-08-08, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-08-08, 19:20
Dżem napisał/a:
Może wtedy pojmiecie że przedewszystkim liczą sie dobre kontakty z sąsiadami.
no wiadomo że każdy chce miec dobre kontakty z sąsiadem ale ten sąsiad musi CHCIEC tych dobrych kontaktów
Wysłany: 2008-08-09, 12:03
coś wczoraj o tym w faktach mówili, ale akurat nie słuchałam... pamiętam wojne z Libanem i Izraelem akurat w jej czaisie byłam w Ustce i wiadomsoci w kólko o tym były
Tak jak myślałem Nato i USA poczekają aż Ruskie rozjebią w pył Gruzinskich nawiniaków. Z Polską by było tak samo moi drodzy. Władze Gruzinskie też mają nawalone w głowie.Ostrzliwują cywiłow.Wybili 1500 niewinnych ludzi zanim Ruskie przyjechały.W Sumie nie wiem kto ma racje w tym konflikcie. Bo Gruzja z jednej strony ma prawo zrobić porządek na swoim terytorium a z drugiej to jest jej terytorium tylko na mapach.Putin chce pomóc swoim bądź co bądź bracią z Osetii. Rusy podsycali separystyczne nastawienia w tym regionie... Ogólnie pojebane to wszystko tylko znów będzie wiele niewinnych istot cierpieć.
J. Ligoń
Teraz wszyscy trąbią, że to Rosjanie zaatakowali Gruzję i należy sie jej integralność, a to przecież Gruzja pierwsza zaatakowała Osetię, bo prezydent uznał odzyskanie tych terenów za sprawę narodowego prestiżu. I chyba trochę się przeliczył. Do tego jeszcze nie wydaje mi się, że termin całego napadu jest przypadkowy.
No ale Rosja też nie jest bez winy. Pod przykrywką "przymuszania do pokoju" . A tak naprawdę każdy wie, o co tak naprawdę chodzi.
A najbardziej poszkodowani są ludzie, którzy giną.
_________________ Gdyby pomidory miały być melonami, by wyglądały bardzo głupio. Nie rozumiem więc, czemu jedni udają innych.
Termin ataku był ustalony od dawna bo Putin jest w Pekinie-przynajmniej tak czytałem. Apropo w zapisie IO jest punkt że państwo w stanie wojny nie może uczestniczyć w zawodach Na Ameryke już przymknieto oko,ciekawe co zrobią z Rosją i Gruzją.Dla mnie to jest troche deptanie głównej idei tego święta... No ale rządzą pieniądze... Mam tylko nadzieje że Rosjanie nie bedą sie bawić i szybko rozpieprzą pseudoarmie Gruzjii.
J. Ligoń
Szakaszwili sam sie o to prosił.Zniszczył miasta Osetii i dokonał ludobójstwa a że Ruski wietrzą w tym szanse na odzyskanie wpływów w regionie to pospieszyli z misją "pokojową". Poczują sie pewni bo prawda jest taka że w Europie zachodniej to same panienki są jeśli chodzi o działanie wojenne a Bush sie boi solówki z Putinem Niech teraz Kaczyński znów zacznie najwięcej szczekać ( sprawa kosova) a Szasze itp z rozpędu sobie wjadą do Warszawy by ratować promil Rosjan na terytorium Polski. Smutne ale prawdziwe jest to że podczas wielkiego konfliktu zbrojnego(który mam nadzieje nie nastąpi) ten stek bzdur pt. Nato czy UE nie wiele znaczą...
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-09, 14:02
Dżem napisał/a:
Szakaszwili sam sie o to prosił.Zniszczył miasta Osetii i dokonał ludobójstwa a że Ruski wietrzą w tym szanse na odzyskanie wpływów w regionie to pospieszyli z misją "pokojową".
Wszystkie informacje o ludobójstwie popełninym przez Gruzinów pochodzą od Rosjan, którzy nie są obiektywni poniważ są stroną konflikcie, nie zostały potwierdzone przez ŻADNĄ organizacje międzynarodową, koonflikt w Oseti jest wewnętrzną sprawą Gruzji i dopuki nie ma dowodów na łamanie tam praw człowieka tak powinno pozostac, a pozatym Rosjanie bombardują tereny Gruzji (w tym sensie że nie są to tereny Oseti), a więc to już nie jest misja pokojowa
Dżem napisał/a:
Ostrzliwują cywiłow.Wybili 1500 niewinnych ludzi zanim Ruskie przyjechały
A ilu niewinnych Ruski wybili w Czeczeni??? pewnie więcej niż 1,5 tyś a pozatym tak jak już pisałem są to informacje niepotwierdzone przez niezależnych obserwatorów
Dżem napisał/a:
Putin chce pomóc swoim bądź co bądź bracią z Osetii
Według statystyk Rosjanie stanowią 1% ludności Gruzji
[ Dodano: 2008-08-09, 15:05 ]
Dżem napisał/a:
Apropo w zapisie IO jest punkt że państwo w stanie wojny nie może uczestniczyć w zawodach
Jest również zapisane że państo organizujące IO musi przestrzegac praw człowieka tak więc są to martwe czysto teoretyczne zapisy
[ Dodano: 2008-08-09, 15:14 ]
aha i jeszcze jedno od kiedy to wojska pokojowe są w znacznej części złożone ze Specnazu??
aha i jeszcze jedno od kiedy to wojska pokojowe są w znacznej części złożone ze Specnazu??
Te wojka pokojowe to z mojej strony czysta ironia
cichy napisał/a:
Według statystyk Rosjanie stanowią 1% ludności Gruzji
Chodzi o Gruzinów chcących odzielności Osetii.
cichy napisał/a:
koonflikt w Oseti jest wewnętrzną sprawą Gruzji i dopuki nie ma dowodów na łamanie tam praw człowieka tak powinno pozostac,
A dzienikarze ? Zresztą mi sie wydaje że agencja Routera( czy jakoś tak) podawała te informacje.Rosjanie chcą odzyskania wpływów i w tamtych rejonach są bogactwa naturalne.Sądze także że Szakaszwili by sie nei cofnął przed niczym aby spełnić obietncie i spacyfikwoać Osetie i Abchazje...
cichy napisał/a:
A ilu niewinnych Ruski wybili w Czeczeni???
Racja,Putin zachował sie jak konduktor nie kasujący biletu ;D Czeczeńcy jednak to inna sprawa,oni jak dostali wiecej "wolności" to zaczęli współpracować z jakimiś mafiami islamskimi.Oni są zdrowo pokręceni Ciekawe jak przywódcy narodów wytłumaczą poparcie dla Kosova i niepoparcie dla Osetii ? Zresztą gdy oglądam zagraniczne dzienniki informacyjne (tak z czystej ciekawośći) to podczas transmitowania wiadomości z Gruzji czesto pojawiają sie dwa słowa : "Kaczyński" i "Poland"....
ps. Gdzie ta Amerykaaaaaaa ?
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-09, 17:04
Dżem napisał/a:
Te wojka pokojowe to z mojej strony czysta ironia
Wiem ale to odnosiło się do nazewnictwa używanego przez Rosjan
Obserwatorzy są zgodni co do tego że do ludobujstwa nie mogło dojśc z przyzwolenia władz Gruzińskich które w tej sytuacji straciłyby poparcie innych państw, wczoraj w bombardowaniu miasta
A oto relacja prosto z Gruzji Andrzeja Mellera:
"...Zapytałem stojącego ze mną Gruzina, czy także jedzie do Tblisi. – Nie, w przeciwną stronę, do Cchinwali – odparł. – Tam są wszyscy mężczyźni z mojej rodziny, nie zostawię ich, jadę walczyć.
Po jakimś czasie zatrzymał się żółty ikarus z rezerwistami wracającymi z frontu na tyły – i czekający ze mną tłum rzucił się do środka. Żołnierze siedzieli bez koszul, w pół goli, z nieśmiertelnikami na szyjach, wymęczeni. Broń obijała się o krzesła.
Kiedy przejeżdżaliśmy obok palących się bloków na przedmieściu Gori, kobiety zaczęły histeryzować i płakać. Obok bloków stały niedokończone jeszcze, nowe domy, które też stały się ofiarą rosyjskich bomb. – Bolszewickie skurwysyny! Ledwo stanęliśmy na nogi po tylu latach, a tu znowu – krzyczał na cały autobus dziadek, który potem wysiadł w Mcchecie. Autobus gnał ponad 100 km na godzinę, kierowca i pasażerowie bali się rosyjskiego nalotu.
Na całej trasie od Gori do Tblisi, przez 60 kilometrów, w cieniu drzew chowali się przed słońcem żołnierze, policjanci i mieszkańcy wiosek. W paru miejscach młodzi chłopcy, najwyraźniej nie objęci jeszcze poborem, zapisywali się przy ustawionych biurkach – na ochotnika, do walki. Podeszło do mnie paru chłopców. Zapytali: "Dlaczego Rosjanie nas zabijają? Powiedz światu, że niedługo nas nie będzie, jeśli nie przestaną"...."
Jasno wynika z niej że ci ludzie nie poddają się bez walki i dla Rosjan może to byc drugi Afganistan który już od ponad 20 lat odbija im się czkawką
Dodam jeszcze że wczorajszym i dzisiejszym bombardowaniu Gori zgineło według światków setki a może nawet tysiące cywilów.
[ Dodano: 2008-08-09, 18:10 ]
A nie dziwi was brak reakcji ze strony ONZ??
Powód jest prosty Rosja w Radzie bezpieczństwa ma prawo weta więc Gruzini nie mają co liczyc na pomoc niebieskich hełmów ;/ niestety w tym przypadku widac wyraźnie że ONZ w tej formie jest organizacją zbędną poniważ kilka państw może zawetowac wysiłki wielu innych
Ostatnio zmieniony przez cichy 2008-08-09, 17:11, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie to jest i tak wina Szakaszwilego. Uniósł sie honorem i teraz giną ludzie.Przecież było pewne że jak on wprowadzi wojska do Osetii to Putin zrobi dokładnie to samo. Zresztą te wszystkie informacje mogą być manipulowane przez państwa wrogie Rosjii.
J. Ligoń
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.