Wysłany: 2007-09-27, 12:17 Wielcy politycy XX wieku
Generał P. napisał/a:
Wiek XX to wiek pełen wydarzeń i niepokojów politycznych . W tych czasach napewno byli ci "wielcy" którzy doprowadzili do zmiany w swoim kraju, kontynencie czy na całym świecie . Ludzie którzy uratowali kraj od biedy i zniszczenia, któzy uratowali świat od wojny totalnej . Własnie kim oni byli . Kogo uważacie za takich własnie polityków ?
Gen. Augusto Pinochet - Uratował Chile i całą ameryke łacińską przed czerwoną zarazą ( komunizmem ) przeprowadzając zamach stanu . No i to za co go najbardziej cenie to zniesienie obowiązku ubezpieczeń . Dzięki jego polityce Chlie w dalszym ciągu jest najbogatszym krajem ameryki łacińskiej a przeciętnemu emerytowi żyje się lepiej niż w wielu innych krajach, chociaż by w polsce.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
MaciekOWP
Wysłany: 2007-10-22, 14:26
Ja powiem o polityku XX wieku ale z Polski,. naszego.
bez wątpienia geniusz polityki - Roman Dmowski.
Dzieki niemu odzyskalismy tyle ziem na konferencji pokojowej.
Za swoje przedstawienie kompletnego zarysu I Wojny Swiatowej i za dzialalnosc - dostal doktorat Honoris Causa uniwersytetu Cambridge.
Uzyskal dzieki swej dzialalnosci i geniuszowi politycznemu zgode panstw Europy, aby oddzialy Komitetu Narodowego Polski - przez niego org utworzona - były na zasadach ambasad. Co bylo czyms zupelnie nieprawdopodobnym. Polski wtedy nie bylo na mapie swiata, nie istniala. A udalo mu sie, aby KNP za granica, zostal uznany przez panstwa Europy za osrodki ambasad nieistniejacego w gruncie rzeczy jeszcze panstwa.
Maz stanu, mowiacy ze tylko ten moze cos zrobic dla Ojczyzny, kto nie szuka slawy, poklasku, ani korzysci dla siebie. Albo: Trzeba myslec jaka bedzie Polska, a nie o tym, czym my w niej bedziemy.
To byl prawdziwy Maz Stanu. Polityk. Dzis sa tylko mali politykierzy.
Jesli sie nie myle sejm w 1993 roku (na pewno w okresie lat 90) przyjal ustawe oddajaca hold i wyrazajaca uznanie dla tego Meza Stanu i Wielkiego Polaka. Geniusza Polityki.
Polecam ksiazke wydawnictwa PAX (2 tomy) Polityka Polska i odbudowanie kraju.
Gwarantuje ze kazdy bedzie pod wrazeniem Jego geniuszu politycznego
Jeśli chodzi polskich polityków, to bezdyskusyjnie:
Roman Dmowski
Władysław Grabski
Józef Piłsudski
Wincenty Witos
...
Jan Olszewski
Z przykrością muszę stwierdzić, iż żaden polityk obecnej III Rzeczypospolitej nie zasługuje na to, by znaleźć się na powyższej liście. Wpisałem tylko jednego - Jana Olszewskiego, który miał ambicję dokonać autentycznego rozliczenia z komunizmem, na co nie pozwolił mu Lech Wałęsa i jego towarzysze. Ci, którzy mogliby się jeszcze na niej znaleźć niestety nie wykazali się wystarczającą aktywnością polityczną i skutecznością. A ten stan rzeczy nie jest przypadkowy...
Ostatnio zmieniony przez eMJay 2008-05-25, 22:47, w całości zmieniany 1 raz
Napisze ogółem, jak dla mnie osoby które naznaczyły się w historii to przede wszystkim działacze Solidarności, być może dzisiejszy ustrój państwa nie jest idealny, ale walczenie o niezależność Polski. Cele, ideały które tam były świetnością umierają powoli dziś.
I ci o których historia nie naznaczyła w honorowy sposób, ludzie którzy walczyli o nasza niepodległość, może to nie byli wielcy działacze polityczni ale sprawili, że Polska mogła przebić się po przez wrogów i teraz istnieję.
Wysłany: 2008-05-31, 19:31
A ja wymienie T. W. Wilson, Neville Chamberlain, Winston Churchill, James Earl Carter, Ronald Regan, Nelson Mandela, Robert Schumman, Jean Monet wole nie wymieniac tych negatywnych
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
gen. Augusto Pinochet, Francisco Franco (w późnej fazie swoich rządów), Ronald Reagan, Margaret Thatcher (oboje z Reaganem za tworzenie nowej , konserwatywno-liberalnej prawicy).
A przypisywanie Pinochetowi meeega wielkich zbrodni to manipulacja. W wyniku rządów Allende z głodu zmarłoby więcej osób socjaliści nie mają pojęcia o gospodarce, ot co. Dzisiaj można powołać się na szczególny wyraźny symbol Zimbabwe
_________________ "If you pay people not to work and tax them when they do, don't be surprised if you get unemployment."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.