Forum Dyskusyjne :: Tarcza antyrakietowa...

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » Tarcza antyrakietowa...

Tarcza antyrakietowa...
Autor Wiadomość

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-06, 22:46   

Nie ma co sie ustosunkowywać :) 2 wojna światowa nam sie odbija czkwaką poprostu. Ja nie mam poglądów prorosyjskich,prozachodnich czy jakichkolwiek,mam swoje poglądy na różne sprawy.W tym wypadku mam poglądu pacyfistyczne. Ruski sie napinają z Gruzją a i tak nic nie będzie.Chociaż konflikt zbrojny na skale światową w przeciągu kilkudziesciu lat jest nieunikniony.Ameryka słabnie,oj słabnie. Widzicie to jak UE wkracza na gruzinskie tereny jakby Putin rozkazał ten region Gruzinski zawłaszczyć czy coś ? PRzecież oni rady nie potrafią sobie dać z Łukaszenką nawet :rotfl:

Cichy,to w takim razie po co jest ta tarcza :) Przed kim ona ma nas WSZYSTKICH chronić ? Ja słyszałem że przed Iranem

WOLNY ŚLONSK

cichy 

Wysłany: 2008-08-06, 22:59   

Prawda jest taka że tarcza jest po to aby chronic przed Rosją tylko nikt tego otwarcie nie przyzna, ja tez nie jest nastawiony prozachodnio czy coś w tym stylu (wyraźnie zaznaczyłem że tarcza tak ale tylko w tedy kiedy przyniesie nam korzyści)

Dżem napisał/a:
Ruski sie napinają z Gruzją a i tak nic nie będzie

Lepiej żeby nic nie było bo eskalacja tego konfliktu byłaby ogromna, wybuch tej wojny pociągnołby za sobą sici powiązań politycznych jakie w tej chwili mamy.

Dżem napisał/a:
PRzecież oni rady nie potrafią sobie dać z Łukaszenką nawet

A z Białorusią sobie nie radzą bo mimo wszystko zły Lukaszenko jest dla nich lepszy od każdego demokraty
Ręce mam po to by zbudować życie na tym

I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-06, 23:11   

cichy napisał/a:
wybuch tej wojny pociągnołby za sobą sici powiązań politycznych jakie w tej chwili mamy.

Coś mi sie wydaje że te sici po wybuchu wojny by sie nagle poprzecinaly ;)

cichy napisał/a:
aby chronic przed Rosją tylko nikt tego otwarcie nie przyzna

No ale każdy obeznany troszeczke człowiek to wie,więc po co mydlić oczy.Zwykłe napinanie mięśni przez Busha i granie na nosie Ruskom.

WOLNY ŚLONSK

cichy 

Wysłany: 2008-08-06, 23:18   

Dżem napisał/a:
Coś mi sie wydaje że te sici po wybuchu wojny by sie nagle poprzecinaly

nie byłybym tego taki pewien to zachwiało by równowagą w Europie
Dżem napisał/a:
No ale każdy obeznany troszeczke człowiek to wie,więc po co mydlić oczy.Zwykłe napinanie mięśni przez Busha i granie na nosie Ruskom.

A czy Rosjanie przyznali się oficjalnie do tego że embargo na polskie produkty jest spowodowane wetem Polski?? Bo chyba o tym każdy wie :P
A pozatym to jest właśnie polityka! gdzie sugestie maja czasem większe znaczenie od konkretów

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-08, 11:18   

http://wiadomosci.onet.pl/1803491,12,item.html
Jednak ten konflikt nie jest taki nieprawdopodobny jak sądziłem.Tylko że zachód wyjdzie na idiotów bo ta cała Osetia nie różni sie niczym od Kosowa :) Zresztą w Polsce informacje są zawsze troszke podkolorowane pod niekorzyść Ruską (wiadomo-51 stan USA).Z zagraniczncyh inforamcji jasno wynika że to Gruzini otworzyli ogień,a prawda jest taka że Ruski nawet nie muszą walczyć tylko im prąd i gaz odetną.A gdyby doszło jednak do konfliktu to by było takie rosyjski Blitzkrieg (nie wiem jak to sie pisze)

WOLNY ŚLONSK

cichy 

Wysłany: 2008-08-08, 12:21   

Dżem napisał/a:
Z zagraniczncyh inforamcji jasno wynika że to Gruzini otworzyli ogień,a prawda jest taka że Ruski nawet nie muszą walczyć tylko im prąd i gaz odetną

Otworzyli ogień ponieważ Rosja rozlokowała swoje wojska w Oseti co która jest częścią Gruzjii, w ten sposób Rosjanie złamali prawo międzynarodowe, a sprawa Osteti jest wewnętrzną sprawą Gruzji SUWERENNEGO państwa, a cała ta sytuacja zaskakująco przypomina sytuacje z 17 września 1939 roku kiedy to ZSSR wkroczył do Polski podobno w konieczności ochrony mienia i życia zamieszkujących wschodnie tereny polskie Ukraińców i Białorusinów oraz uwalnianiu ludu polskiego od wojny.
Podobno historia lubi się powtarzac

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-08, 12:23   

Osetia to region gruziński tylko z geograficznego punktu widzenia :) Zresztą musialbym sie więcej dowiedzieć o tym problemie.

WOLNY ŚLONSK

cichy 

Wysłany: 2008-08-08, 14:38   

Dżem napisał/a:
Osetia to region gruziński tylko z geograficznego punktu widzenia Zresztą musialbym sie więcej dowiedzieć o tym problemie.

No a Rosjanie stają się wielkimik wyzbowicielami Oseti, i wypowiadają wojne Gruzji (oczywiście oficjalnie jest to wina złych Gruzinów i tego że chcą zachowac swoją suwerennośc, no i oczywiście nie jest to wojna tylko są to działania zbrojne)
ale jeśli mamy dyskutowac na ten temat to trzeba rozpocząc nowy temat

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-08, 15:07   

No załóż bo wiesz więcej na ten temat :P Mi sie wydaje że zachód będzie miał związane ręce gdyż niedawno poparł Kosowo.Zresztą to zależy od samej Osetii czy wolą być pod naciskiem Gruzji czy Rosji.USA pilnuje porządku to dlaczego Rosja nie możę ?

WOLNY ŚLONSK

puerr 

Wysłany: 2008-08-15, 14:20   

Mnie tylko niepokoi ostatnio cały nastrój wojenny, jaki ciąży ostatnio w mediach. "Należy zacząć szkolić wojska, nie tylko do misji, ale także do działań obronnych"

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-15, 20:29   

No i mamy tarcze :) Amerykańce nas może obronią przed zagrożeniem skoro inwestują tu miliardy dolców

WOLNY ŚLONSK

puerr 

Wysłany: 2008-08-15, 22:10   

Ostatnio Rosjanie nic nie mówią też o przekierowaniu satelit na nas:)

Magda93 

Wysłany: 2008-08-18, 22:58   

Warszawa, Polska — Greenpeace od początku swego istnienia prowadził działania przeciwko zagrożeniom związanym z bronią nuklearną, niezależnie od miejsca jej pochodzenia. Fundamentem naszego działania jest przekonanie, że przyszłość bezpieczna dla ludzi nigdy nie była i nie będzie zagwarantowana przez jakąkolwiek broń lub groźbę jej użycia. Jej jedyną gwarancją może być sprawiedliwy i zrównoważony dostęp do tego, co w każdej minucie dostarcza nam żyjąca planeta.

Amerykański system obrony rakietowej nie jest w rzeczywistości defensywną „tarczą”, ale nowym, ofensywnym „mieczem”. Rzekoma obrona przed atakiem ze strony takich państw jak Iran czy Korea Północna jest jedynie wymówką. System „Wojen Gwiezdnych”, którego częścią ma być tarcza antyrakietowa, ma być w założeniu ukoronowaniem doktryny „dominacji”, ucieleśnieniem marzenia administracji Bush’a o możliwości „uderzenia prewencyjnego” na terenie całej planety. Jest również krokiem w kierunku zdobycia przewagi strategicznej nad pozostałymi mocarstwami – Chinami oraz Rosją.

Skutkiem decyzji o budowie tarczy będzie rozpoczęcie nowego wyścigu zbrojeń oraz militaryzacja przestrzeni kosmicznej. Philip Coyle, najdłużej urzędujący szef wydziału testowania broni w Pentagonie i były podsekretarz obrony USA stwierdza jednoznacznie – ponieważ „tarcza” może przechwycić tylko ograniczoną ilość rakiet, odpowiedzią na nią ze strony takich państw jak Chiny czy Iran będzie zwiększenie ich ilości oraz jakości. Zwiększenie arsenału przez Chiny spowoduje, że Indie poczują się zmuszone do zrobienia tego samego. Kolejnym krajem będzie Pakistan. I tak dalej…

Amerykański system “Wojen Gwiezdnych” nie zwiększy bezpieczeństwa obywateli Stanów Zjednoczonych, którego największym zagrożeniem nie są obecnie obce rakiety, lecz możliwość ataku terrorystycznego, sprowokowanego amerykańską polityką zagraniczną. Rozbudowa tego systemu jest też w istocie prezentem dla przemysłu zbrojeniowego oraz dla rządów Rosji, Chin, Iranu czy Korei Północnej. Dzięki niej zwolennicy „twardego kursu” w stosunku do USA zostaną wzmocnieni, a globalne fundusze przeznaczane na zbrojenia ulegną powiększeniu, zamiast posłużyć rozwiązaniu najbardziej palących problemów, takich jak zmiana klimatu.

Decyzja o instalacji tarczy znacząco obniży bezpieczeństwo Polski. Amerykańska Agencja Obrony Rakietowej we wniosku o fundusze na 2008 rok podała, że pierwszym celem instalacji baz w Polsce i w Czechach ma być obrona radarów w Wielkiej Brytanii i na Grenlandii. W przypadku ataku z jakiejkolwiek strony, pierwszym celem będzie „oślepienie” całego systemu, czyli atak na instalacje w Polsce i Czechach. Żadna ilość wytargowanych Patriotów nie zapewni Polsce bezpieczeństwa w przypadku konfliktu, którego prawdopodobieństwo jest zależne właśnie od rozbudowy arsenału rakietowego na Ziemi.

Zezwolenie na ulokowanie części systemu na swoim terytorium oznacza, że Polska staje się również współodpowiedzialna za popieranie doktryny najbardziej niebezpiecznej dla pokoju na świecie. Greenpeace wzywa społeczeństwo Polski do sprzeciwu i odrzucenia planów instalacji tarczy na jej terytorium, w duchu działań bez przemocy, dzięki którym to właśnie w Polsce rozpoczął się proces, który doprowadził do upadku komunizmu. Tak samo jak wtedy, wierzymy, że również i dziś, zbrojenia nie są rozwiązaniem dla światowych problemów.

http://www.greenpeace.org...-do-nowego-wy-c

cichy 

Wysłany: 2008-08-19, 17:08   

hehe gp wypowiada sie na temat bezpieczeństwa dobre, niech lepeij przykują się do tych drzew w miejscu gdzie powstanie tarcza ;P

apadak 

Wysłany: 2008-08-19, 19:52   

GP jak zawsze wykazuje sie totalnym ignoranctwem i jak zawsze dziala z pobudek politycznych
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992

Magda93 

Wysłany: 2008-08-19, 20:01   

Ja tam popieram to co napisali, chociaż nie ze wszystkim, ale fakt faktem tarcza antyrakietowa wiąze się równiez z degradacją środowiska i wydaje mi się, że GP głównie o to chodzi, bo w końcu od tego głównie jest ta oganizacja.

cichy 

Wysłany: 2008-08-19, 20:07   

Z degradacją środowiska wiąże się wszystko, więc jak tak będziemy myślec to zatrzymamy się na poziomie średniowiecza, trzeba umiec wszystko zrównoważyc, tak aby nie ograniczac rozwoju ale też zadbac o środowisko naturalne.

Magda93 

Wysłany: 2008-08-19, 20:34   

Ale tarcza jest niepotrzbna wiec po co niepotrzebnie degradowac srodowisko?

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-19, 20:55   

Jest potrzebne,bo to cień szansy na pomoc USA w razie ataku.

WOLNY ŚLONSK

cichy 

Wysłany: 2008-08-19, 21:12   

Magda93 napisał/a:
Ale tarcza jest niepotrzbna wiec po co niepotrzebnie degradowac srodowisko?

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?? masz wyrobione swoje zdanie czy tylko tak uważasz bo obrońcy przyrody tak mówią??

Odpowiedz do tematu