W Iraku przetrzymuje się tysiące więźniów. Raz telewizja pokazała jak się znęcano nad kilkoma w jednym więzieni, więc czego wymagasz, doskonałości? To ma być mordowanie cywlilów?
Strzelają do zwykłych przechodniów? A to dobre podaj jakieś przykłady.
Nie zachowuj sie nie powaznie.
Bo w takim razie ja moge zarzad od ciebie abys mi podał przykład iz nie strzelają co ?
Otóz to nie potrafisz.
Ja ci na 100% nie powiem ze tak jest,lecz znam wielu irakjiczyków którzy mówią iz wojsko jakie tam sie znajduje traktuje ich conajmniej zle....
A,strzelanie do przypadkowych osób zdarza sie dosc czesto.
Był zreszta raz przypadek iz brytyjscy zołnieze,wraz z amerykanami wpadli na posterunek i strzelali do policjantów.....
Najpierw mówisz, że mordują cywili, a potem, że zdarzają się wypadki. Ja tu widzę małą rozbieżność. Natomiast irakijczycy mordują swoich rodaków umyślnie.
NIe wszyskie przypadki są odnotowywane....
Poza tym,ta wojna nie prowadzi do niczego dobrego.
Tarczy nie powinno byc w Polsce a my nie powinnismy usługiwac Amerykanom
Wojny nigdy nie prowadzą do niczego dobrego, albo spotyka to tylko jedną stronę. a co do usługiwania Amerykanom, to już kwestia polityki zagranicznej. Tarcza, opłacana przez Amerykanów i nie posiadająca żadnej eksterytorialności nie przyniesie nam nic złego. A może przyniesie coś dobrego. Czyli: może nei zyskamy ale na pewno nie stracimy.
[ Dodano: 2007-06-22, 21:21 ]
Dla Twojego ułatwienia przytoczę kilka argumentów:
1) Pogarszanie stosunków z Rosją - to bzdura, to jest nasze terytorium i nci im do tego co my na nim robimy, a Wszechruś zawsze ma powody, by się obrażać na wszystko co na Zachód od niej (i Wschód).
2) Bezpieczeństwo - jesteśmy członkiem największego i najsilniejszego sojuszu na świecie, to raz, a dwa, nic i nikt nam teraz nie zagraża i mamy dużo czasu na przygotowania do ewentualnych zagrożeń.
3) Od lat dążymy, by tarczę mieć u siebie - ja o tym pomyśle usłyszałem co najmniej dwa lata temu - i wtedy jakoś nie podnoszono głosów krytyki. A gdy sytuacja się urealnia, podnoszą głowy ludzie zaślepieni antyamerykanizmem.
4) Wiadomo, że tarcza chroni USA, ale faktycznie chroni też kraje, które obejmuje, gdyż bycie w sojuszu z hegemonem światowym niewątpliwie coś znaczy.
5) Zastanówmy się, które relacje są dla nas ważniejsze, istotniejsze? Z Ameryką? Czy możez Rosją, krajem, który przy każdym ważnym europejskim wydarzeniu sie obraża na wszystkich i wszystko, który prowokuje i blokuje, i który wreszcie wciąż uważa Polskę za swojego dziedzicznego wasala?
Jestem na nie Polska ma być 51 stanem Ameryki a co oni dla nas zrobili ? Polacy są naiwni i to ich zawsze traci,nie ma co sie mieszać w kolejną zimną wojne.
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-06, 13:25
Dżem napisał/a:
Jestem na nie Polska ma być 51 stanem Ameryki a co oni dla nas zrobili ? Polacy są naiwni i to ich zawsze traci,nie ma co sie mieszać w kolejną zimną wojne.
no twoim tokiem rozumowania trzeba dojsc do wniosku że Niemczy już są 51 stanem ponieważ na swoim terytorium mają Amerykańskie bazy i również już są stroną w nowej zimnej wojnie .
Ja jeste na tak dla tarczy jeśli przyniesie nam korzyści, a te napewno przyniesie i nie chciej abym przyoczył jakieś konkrety bo tych nie znamy nie z tego względu że ich nie ma ale z powodu tajnoście negocjacie.
A tak pozatym tarcza antyrakietowa jest sprawą SUWERENNYCH państw (Polski i Czech) więc niech Rosja nie wpier... się w nasze interesy mogą wyrazic swój sprzeciw ale nie mogą nas straszyc. Swoje argumenty opierają o polityke bezpeiczeństwa na świecie i euroopie, o utrzymanie równowagi sił itd. wiec niech nie dbają o równowage a nie ingerują w sprawy takich państw jak chodźby Gruzja bo (prawdopodobny!) konflikt Rosyjsko-Gruziński jest większym zagrożenim od tarczy w Polsce (Gruzja otrzymała gwarancje pomocy od UE i USA)
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Jak Rosja wiozła rakiety na kube to było bee,a jak Amerykany pokazują swą "siłe" tuż pod nosem Rosji to jest dobrze ? Eksperci wypowiadają sie że ustawianie tarczy w tym miejscu to pomyłka. A Niemcy mają własne zdanie w negocjacjach z Białym domem,a Polska ma bo nie zauważyłem...
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-06, 17:32
Dżem napisał/a:
A Niemcy mają własne zdanie w negocjacjach z Białym domem,a Polska ma bo nie zauważyłem...
Jeśli nie ma własnego zdania to dlaczego odrzuciła obecną propozycje USA w sprawie tarczy??? (takie tam głupie pytanie retoryczne )
Wysłany: 2008-08-06, 21:51
Ok wiozła te rakiety na Kube i je tam ZAINSTALOWAŁA, nie zwracając uwagi na zdanie innych i w ten oto sposób twój argument stał się moim argumenem
Ja słyszałem że Ameryka wtedy głośno zaprotestowała i wojna atomowa wisiała na włosku Ale to wina mojej historyczki z gim Dobra nieważne,ale jaka była wtedy reakcja USA ? Dla mnie to dalej niepotrzebnie wymachiwanie pieścią przed nosem.
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-06, 22:21
Kryzys Kubański 15-28 października 1962 roku .
Rozmieszczenie rakiet przez ZSRR było odpowiedziom na umieszczenie rakiet w Turcji przez USA, zażegnany i obie strony zdemontowały swoje instalacje rakietowe.
Ale nie porównuj tamtych wydarzeń do dzisiejszych ponieważ instalacje rakietowe miały charakter ofensywny zaś celem tarczy antyrakietowej jest defensywa czyli ochrona.
Przed czym ? Tylko nie mów że przed Iranem lub Koreą Jak już pisałem Eksperci pukają sie w głowe myśląc jaki cel ma rozmieszczenie tej tarczy właśnie tutaj. To tak samo jakby powiedzieć że Amerykancom w Iraku na serio chodziło o Husajna xD
Zresztą nazwa "tarcza antyrakietowa" może być tylko przykrywką przed zbrojeniem sie w tej części świata-no ale to już tylko moje hipotezy.
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-06, 22:29
Ja mama wielką nadzieję, że tego nie zamontują argumentów za moim zdaniem pało dużo, a przedewszytskim dla mnie najważneisjze są te jakie podał Dżem i degradacja środowiska naturalnego.
Wysłany: 2008-08-06, 22:36
Dżem napisał/a:
Przed czym ? Tylko nie mów że przed Iranem lub Koreą Jak już pisałem Eksperci pukają sie w głowe myśląc jaki cel ma rozmieszczenie tej tarczy właśnie tutaj. To tak samo jakby powiedzieć że Amerykancom w Iraku na serio chodziło o Husajna xD
Ale czy ja powiedziałem że służy przeciwko ochronie przed Iranem??
Wiem dobrze że przy obecnym stanie uzbrojenia "państw osi zła" nie ma możliwości aby tarcza działała przeciw nim.
No to ty teraz ustosunkuj sie do mojego argumentu o konflikcie Gruzińsko-Rosyjskim
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.