Wysłany: 2008-08-19, 22:28
po co nam tarcza skoro Polsce nikt nie grozi a w razie ataku na polske rosji(do ktorego by nie doszlo na penwo gdyby nie ta tarcza a znia to jest mozliwe)a nawet jesli taka tarcza g*** da za przeproszeniem
Wysłany: 2008-08-19, 22:50
Magda93 napisał/a:
tarcza g*** da za przeproszeniem
Sama tarcza pewnie za wiele nie da ale tu chodzi o współprace strategiczną z USA, mając elemnty tarczy (warte wiele mlm dolarów) i podpisanie współpracy wrazie ataku daje nam poczucie bezpieczeństwa pozatym modernizacja polskiej armi i wyrzutnie słynnych raiet PATRIOT + rzeczy których nie ujawniono z negocjacji, wiec suma sumra wydaje mi się to dobrym posunieciem
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Dokladnie.. gdyby Rosja chciala Nas najechac rozbiliby Nas w puch w pare dni.. bo wkoncu terytorium spore trzeba sie najezdzic..
jedna czy pare baterii patryjotow to pikus.. jedna bateria ma bronic SYMBOLICZNIE Warszawy.. pindolenie Tuska ze sami musimy zadnac zeby sie bronic jest troche na wyrost
ale POLITYCZNIE ma to wielkie znaczenie.. bo USA inaczej bedzie sie zapatruwac na to jak ktos najezdza Gruzje a inaczej jak ktos najezdza kraj w ktorym stacjonuja ich wojska do tego instalacje strategiczne na ktore wydali miliardy
_________________ "Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992
powiedz to Chinom, Pakistanowi, Iranowi, Rosji itd. itp. duzo rzeczy na swiecie POWINNO.. swait wogole powinen byc piekny i dobry ale nie jest i nie bedzie
RATM 1992
Wysłany: 2008-08-20, 15:00
Magda93 napisał/a:
Ale na świecie takie rzeczy powinny być demontowane nie jeszcze nowe robić!
powinny ale swiat jest inny i nigdy sie nie zmieni, prawda jest tak ze wyścig zbrojeń zawsze był, jest i będzie, a pozatym tarcza ma charakter defensywny a Ruski mocno rozwijają taktyke ofensywną, (choć pewnie nie będzie w razie potrzeby problemów ze zmianą charakteru wyrzutni)
Polska muiała wybrać między sojuszem z USA lub Rosją (sojusz z UE nie wchodził w gre, unia przez kłótnie wewnętrzne jest zbyt słaba), wybraliśmy USA i wierze w to że był to dobry wybór.
Ja też wierzę, że wybór USA to dobry wybór, bo USA nie sa imperialistyczne tak jak Rosja i nie brakuje tam jakichkolwiek demokratycznych standartów. Ogólnie to Polska powinna umacniac pozycję w UE, ale że teraz jaja są z traktatem i Unia ma inne problemy to USA jest jak najlepszym wyborem. Przed II WŚ mieliśmy Wlk. Brytanię i Francję za sojuszników, które się na nas wypięły jak przyszło do wojny. Teraz mamy NATO i USA jeszcze bardziej niż w ramach NATO. Tarcza i sojusznik przyda się w obecnej sytuacji politycznej,
_________________ "For where thy treasure is, there is thy heart also" - The Gospel according to St Matthew
Ostatnio zmieniony przez chmarcoch 2008-08-22, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
najbardziej w tej calej histori podobaly mi sie polskie negocjacje oprocz samej budowy tarczy zostala wynegocjowana bateria rakiet patriot - czytaj amerykanie wysla do polski jedna ciezarowke z rakietami jakich w iraq czy afganstanie maja na kopki
mozemy byc dumni z polskiej dyplomacji
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2008-08-24, 04:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-08-25, 17:16
Widze że kolega wyżej niezbyt wie co to wogóle bateria PATRIOT a więc 1 bateria Patriot to 8 wyrzutni po 12 pociskow kazda czyli razem 96 sztuk + wozy z radarami i techniczne, koszt jednej baterii to około 0,5 do 0,6 miliarda złotych pozaty Polsce przyznano 10% rabat na zakup nastepnych baterii.
a w całych negocjacjach patrioty były sprawa drugorzędną (ale ważną)
Wysłany: 2008-08-25, 22:45
tak o tym tylko ze Polska dostanie wersje ośmiorurową PAC-3, troszke nowsza wersja od przedstawionej na zdjęciu ;p zamiast dawac zdjęcia napisz coś
patryjoty to sprawa drugorzedna.. polityczna wrecz.. militarnie jedna bateria czy 10 nie robi roznicy bo dla Rosji to byloby psinco..
ale propagandowo wielka sprawa dla Tuska
RATM 1992
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.