Forum Dyskusyjne :: strach się bać... nie ma gdzie przed demokracją zwiać

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » strach się bać... nie ma gdzie przed demokracją zwiać

strach się bać... nie ma gdzie przed demokracją zwiać
Autor Wiadomość

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-19, 21:38   strach się bać... nie ma gdzie przed demokracją zwiać

Wpadła mi dziś do ucha właśnie ta piosenka... "strach się bać.. normalnie strach się bać.. nie ma gdzie przed demokracją zwiać". :super: Nasunęło mi się od razu pytanie do Was.
W Polsce wybory wygrała partia moherowa i rydzykowa sp. jawna. Sprawna manipulacja doprowadziła do wyboru... jakiego wszyscy wiemy.
Czy powinniśmy bać się demokracji w takim jej wydaniu.. gdzie część społeczeństwa nakręcona przez pewne osoby decyduje o losie całego kraju, a osoby które mają coś do powiedzenia milczą bo "nie warto i tak wygra zmanipulowana większość"...
Wyżej przytoczona treść piosenki jest bardzo trafna moim zdaniem.. W tym momencie w Polsce strach się bać demokracji... a ci Wy myślicie na ten temat???

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 21:58   

ehhh piosenki Lady Pank (notabene taki dobry zespół) tak komercyjnej jeszcze nie słuchałem. I Panas pozujący jak się da na Jaggera :)

Nie ma co zbytnio się rozpisywać o Polsce jaką mamy w dzisiejszym wydaniu. PiS i dodatki kłamią w żywe oczy i obrzucają błotem kogo się da, ale to jeszcze jest do zniesienia, bo taka jest polityka. Najgorszą rzeczą jest to, że elektorat to wszystko łyka :( Nie mam sił żeby o wszystkich takich sprawach pisać, ale wystarcyz spojrzeć na dzisiejszy "wyciek" (haha) listy 500, o dziwo w dniu dużego protestu pielęgniarerk i lekarzy tuż pod oknami Kaczyńskich.
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2007-06-19, 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-19, 22:07   

Igloo napisał/a:
Najgorszą rzeczą jest to, że elektorat to wszystko łyka :(

wniosek z tego taki, że gość ma rację w tym śpiewa... strach się bać... :mur:
Dziwne tylko, że połowie elektoratu (wg badań bardziej wykształconej) obojętne są losy Polski.. szkoda..
Żeby nie było tak, że Kacz... zastał Polskę murowaną a zostawi drewnianą... tylko, że czyja to będzie wina..- nasza (społeczeństwa)..... :dobani:

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:08   

nieosiągalna21 napisał/a:
Sprawna manipulacja doprowadziła do wyboru...

raczej dobra kampania, dobre pozy, al'a naturalność i wiele innych. ktoś musiał dokonać wyboru, a nagle wszyscy umywają od tego ręce.

owszem kacze rządy, są poniekąd zagrożeniem dla młodej demokracji, która jest obecnie w naszym kraju. trzeba pocieszać się myślą, że może kiedyś coś się zmieni. że znajdą się ludzie, którzy będą warci oddania na nich głosu.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 22:11   

goszka a czy wykorzystywanie rydzyka do zagrywek politycznych to też element kampanii? Chociaz z drugiej strony masz rację, populistycznie poobiecywali pojechali resztę, naobiecali lustracji (która wyrokiem TK jest niezgoda z Konstytucją :super: ) i wygrali. A wiecie dlaczego? Bo w naszym społeczeństwie kiedyś przeważał plebs pod względem majątkowym. Teraz przeważa plebs pod względem intelektualnym. I wybiera swoich.

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:18   

Rydzyk w czasie kampanii wyborczej owszem mówił o tym, że popiera PiS, lecz PiS nie nawiązywało wówczas współpracy z nim. więc nie rozumiem Twojego toku myślenia.
a może po prostu Polacy są naiwni? i wierzą w obietnice. by mieć demokrację typową w kraju, trzeba pokazać ludziom jak wygląda państwo demokratyczne i jakie cechy w nim się znajdują.

[ Dodano: 2007-06-19, 23:18 ]
aha i moim zdaniem tak piosenka nie pasuje, bo jest to próba ucieczki przed demokracją (czyli formą rządów), a nie przed rządzącymi [subtelna różnica]

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 22:21   

Dlaczego sądzisz, że nie nawiązywało? Nie podali w TV czy jak? :)

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:25   

żałosne. owszem okazywali swój patriotyzm i swoją religijność, lecz odcinali się [niby] od zachowań typu będziemy współpracować z kościołem.

chyba za dużo naczytałeś się angory :-)

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 22:29   

Przecież oczywiste jest, że nie można było się do tego przyznać. A współpracowało się na całej linii, bo trzeba było wziąć te parę milionów wiernych słuchaczy. I choć Rydzyk według mnie z KRK ma bardzo mało dziś wspólnego, to jednak go reprezentuje.

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:31   

a czy ja powiedziałam, że tak nie było? powiedziałam [w sumie napisałam] jak to wyglądało np. dla zwykłego Polaka, którego polityka nie za bardzo interesuje.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 22:33   

ha :) i tutaj dochodzimy właśnie z powrotem do smutnej konkluzji o inteligencji elektoratu... w większości tego głosującego -> vide sprawa plebsu.

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:37   

ale nie oszukujmy się i tak nie było lepszych kandydatów albo Giertych, albo Tusk albo Lepper... nawet gdyby wybory były obowiązkowe to i tak nie byłoby na kogo głosować.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 22:42   

kiedyś w Rzymie mówili - "wybierzcie każdego - byle nie Galbę...". Dla mnie Tusk był o wiele bardziej wartościowym człowiekiem. Ogólnie przy porównywaniu tusk-Kaczyński ten pierwszy wypadał znacznie lepiej. Miał lepszą prezencję, słowność (nie mówię tu o kampanii wyborczej, w której wiele się obiecuje i na tym ona polega), posłowie z jego partii sprawiali wrażenie rozsądnych, nie ciążyło na nich multum afer, procesów, wyroków etc... dużo by wymieniać. JA w każdym bądź razie ogrmnie się zdziwiłem i byłem zawiedziony, że mój głos na Tuska przepadł - a wygrał Kaczyński...

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:45   

owszem Tusk był lepszym kandydatem, lecz też nie był dla mnie super, nie zgadzałam się poniekąd z jego programem politycznym i też w pewnym sensie dążył za wszelką cenę do władzy.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-19, 22:47   

Igloo napisał/a:
a czy wykorzystywanie rydzyka do zagrywek politycznych to też element kampanii

to prędze R. wykorzystywał całą resztę a nie odwrotnie..
goszka napisał/a:
PiS nie nawiązywało wówczas współpracy z nim.

myślisz, że trąbiliby o tym w mediach "Rydzyk współpracował?"... ojj mylisz się...Wytłumaczę "na chłopski rozum" bo w szczegóły i polityczne zagrywki nie pakujmy się.
Spójrz na to trzeźwo. Kaczor w kościele...kaczor wita się z biskupem,....kaczor przyjął w swoim domu gościa w sutannie.. kaczor każdy dzień zaczyna od mszy... naprawdę nie widzisz w tym nic dziwnego? :cisza: (sytuacje sprzed wyborów nagłaśniane medialnie oczywiście a o Rydzu ciszzzaaaa)

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 22:49   

nieosiągalna21, proszę czytaj ze zrozumieniem bo zauważam u Ciebie problem z tym.

pisałam o tym, że kaczory izolowały się przedwyborami od tego ! a napisałam, że teraz tak jest? czytaj uważnie.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-19, 23:15   

goszka napisał/a:
nieosiągalna21, proszę czytaj ze zrozumieniem bo zauważam u Ciebie problem z tym.

kto tu ma problem zastanowiłabym się bo..
goszka napisał/a:
pisałam o tym, że kaczory izolowały się przedwyborami od tego ! a napisałam, że teraz tak jest? czytaj uważnie.

Dziecko wrzuć na luz i rozejrzyj się. Zmieniło się coś sprzed wyborów? Czepiłaś się czasu, który użyłam (celowo :mur: żeby coś podkreślić... mam wyjaśnić Ci co?? żebyś przypadkiem znów źle nie odebrała i powiedziała, że mam problem ze zrozumieniem tekstu...........) wyluzuj.. :dobani:

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 23:19   

poza tym Kaczyńscy nigdy od Rydzyka się nie izolowali (jeśli dobrze rozumiem znaczenie tego słowa). Ani faktycznie, ani specjalnie medialnie...
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2007-06-19, 23:20, w całości zmieniany 1 raz  

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-06-19, 23:20   

dobrze, Pani dorosła, oprócz czytania masz problem ze składnia zdań, które piszesz.
tak zmieniło się coś sprzed wyborów jest jeszcze gorzej. ;-)

ViniCator 

Wysłany: 2007-06-19, 23:25   

nieosiągalna21 napisał/a:
Czy powinniśmy bać się demokracji w takim jej wydaniu..

Polska demokracja jest stosunkowo młoda, elektorat i szeroko pojeta "etyka" wyborcza społeczeństwa musi jeszcze dojrzeć. Zanim do tego dojdzie - społeczeństow musi się swoiście "poparzyć" i właśnie obserwując obecny rząd (w szególności, najgorsze od lat działania w sferze polityki zagranicznej) obecnie jest chyba preludium surrealizmu z Giertychem i Lepperem w rządzie. A co do pdatnych na populizm "moherowych armi" to za 15-20 lat juz ich nie będzie, a na ich miejsce nie przyjda nowe szeregi. Termin "moher" choc powstały nie tak dawno, jest pośrednim wytworem i skansenem czasów PRLu, który jest skazany na wymarcie, nie tylko ideologicznie ale jakkoliwk to zabrzmi - z technicznego punktu widzenia rówież, choc to bardzo zimnie powiedziane, ale sam mam babcie która jest klasycznym przykładem "kombatantki RM" absolutnie trwałą w zakorzenionych poglądach.

Odpowiedz do tematu