Inna sprawa- podatki, złodziejskie podatki
Osobiście Popieram podatek liniowy w wysokości 15%. Dotyczyło by to zarówno PIT, CIT i VAT. To najuczciwsza forma podatku, w dodatku pobudza gospodarkę. Wystarczy spojrzeć na Estonię czy Słowację. By nie uderzyło to w najbiedniejszych, osoby zarabiające do 900 złotych powinny móc liczyć na rekompenstę podatku, czyli zwrócenie całej sumy. Kwota wolna od podatku tworzy zbędne formalności, które ten system likwiduje. Jak więc widać, podatek ten jest neutralny dla budżetu, pobudza gospodarkę, co jest najważniejsze, a także jest sprawiedliwy. To najdoskonalszy stworzony podatek.
Niestety Polska według mnie jest obecnie zbyt słaba gospodarczo i ekonomicznie by pozwolić sobie na podatek liniowy. To, że sprawdza się on w krajach Zachdu niestety nie znaczy ,że sprawdzi się on u nas. W końcu ludzie nie obawialiby się go gdyby byli pewni ,że będzie lepiej. W Polsce nie ma co przeprowadzać szybkich ,niemal rewolucyjnych zmian w obojętnie jakiej sferze życia. Zmiany muszą następowac powoli ,stopniowo ,ale skutecznie a wprowadzenie ot.tak podatku 15% jest zbyt dużym skokiem.
Poza tym
Miodek napisał/a:
Czekam na kontre
Czy ja nie mogę się z Tobą czasami zgodzić?
Miodek napisał/a:
No ale mimo wszystko jesteś na lewo
Bingo. A przynajmniej bardziej na lewo niż na prawo. Zresztą zawsze uważałem ,że każde popadanie w skrajności jest złe. Po porstu z dwójki PO , PiS wybrałem posługując się racjonalizmem tą drugą partię.
Chociaż w subkulturze ,do której należę poglądy lewizoce są jak najbardziej tępione. (lewizowe nie znaczy ,że komunistyczne).
Pozdrawiam.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Wysłany: 2006-02-23, 13:57
dipe napisał/a:
podatku 15% jest zbyt dużym skokiem.
Vat na budowlanke wzrósł O 15% a ceny się wogóle niezmieniły...a nawet jeśli by sie zmieniły to jedne by potaniały, inne zdrożały, a nie byłoby takiego podziału w podatkach.
dipe napisał/a:
Czy ja nie mogę się z Tobą czasami zgodzić?
Oczywiście że możesz, ale wydaje mi sie że skrajno liberalne podejście, w stosunku do lewicowego....
_________________ Kocham Cię Pati :* "A love is a flame..."
Bylam ostatnio na hospitacjach w Osrodku Adopcyjno-Opiekunczym,dowiedzialam sie ze matki pomimo tego,ze zrzekaja sie praw do dziecka po porodzie dostaja becikowe...Ponoc coraz wiecej pojawia sie przez to porzuconych dzieciakow.PiS i LPR moga byc z siebie dumne osiagneli co chcieli-jest wiecej dzieci.Szkoda tylko,ze nikt tym biednym maluchom nie zapewni zycia w dobrobycie,ale co tam...BYLE BYLO NAS WIECEJ Zalosne i chore....
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
Czemu nie umieściłaś w tej grupie jeszcze PO ,które głosowało "za"?
aaa faktycznie,zwykle przeoczenie.
And I have no privacy
Wysłany: 2006-02-25, 10:52
dipe napisał/a:
Czemu nie umieściłaś w tej grupie jeszcze PO ,które głosowało "za"?
Przypomne ci jeszcze raz....PO GŁOSOWAŁO PRZECIW BECIKOWYM TYLKO DLA NAJBIEDNIEJSZYCH! PROJEKT PRZESZEDŁ WIĘC ZAGŁOSOWALI ZA BECIKOWYM DLA WSZYSTKICH.
Skoro matka ma dostawać becikowe za dziecko, to dlaczego tylko 1 na 10?
dipe napisał/a:
Mógłbyś rozwinąć? Poza tym dostrzeglem kilka spraw ,kitóre w rządach PiS'u mi się nie podobaja ,ale o tym narazie cicho...
skrajno liberalne podejście i lewicowe kłócą sie zupełnie.
Mnie sie w PiSie niepodoba wiele rzeczy, a budowa świątyni opatrzności to kolejna rzecz, która moim zdaniem jest mega głupootą i jest niezgodna z konstytucją
Mnie sie w PiSie niepodoba wiele rzeczy, a budowa świątyni opatrzności to kolejna rzecz, która moim zdaniem jest mega głupootą i jest niezgodna z konstytucją
dokładnie. jeżeli buduja kościół(choć twierdzą ze to bęzie muzeum) to niech zbudują cerkwie, meczet i wszyskie te miejsca kultu religijnego w kazdej religji.
_________________ All good things come to an end...
;]
Wysłany: 2006-02-27, 22:44
drobiczek napisał/a:
dokładnie. jeżeli buduja kościół(choć twierdzą ze to bęzie muzeum) to niech zbudują cerkwie, meczet i wszyskie te miejsca kultu religijnego w kazdej religji
Ciekawe ile pieniędzy pójdzie na muzeum...Janusz Weiss z radia zet dzwonił w tej sprawie do kancelarii premiera...tam nikt nie wiedział ile pieniędzy pójdzie na samo muzeum i co w tym muzeum będzie...;/
ehhh ludziska gadacie na ten PiS i gadacie ze jaki on zły i niedobry!! trzeba bylo glosowac na PO a nie teraz jeczec!! mamy Polske taka jaka jest na wlasne zyczenie niestety
ehhh ludziska gadacie na ten PiS i gadacie ze jaki on zły i niedobry!! trzeba bylo glosowac na PO a nie teraz jeczec!! mamy Polske taka jaka jest na wlasne zyczenie niestety
glosowalam na PO
And I have no privacy
Takie rzeczy możesz pisać moherowym beretom, a nie nam.
Śmiem jednak wątpić.
Zbytnia propaganda telewizji doprowadziła właśnie do takiego rozumowania niektórych osób.
Myślę ,że nawet nie 5% głosów oddanych na Prawo i Sprawiedliwość stanowiły głosy właśnie tak zwanych "moherowych beretów".
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Dobrze, przyjmuję to do wiadomości bez żadnego gadania.
I tak nie wiem, co tu robię, bo polityka to nie mój temat - po prostu mi się wymsknęło. ;]
Nieładnie wypowiadać się na temat czegoś, o czym nie ma się pojęcia, więc zaraz przywalę sobie w twarz. ;]
Ostatnio zmieniony przez Prymas 2006-03-13, 21:59, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze, przyjmuję to do wiadomości bez żadnego gadania.
I tak nie wiem, co tu robię, bo polityka to nie mój temat - po prostu mi się wymsknęło. ;]
Nie ładnie wypowiadać się na temat czegoś, o czym nie ma się pojęcia, więc zaraz przywalę sobie w twarz. ;]
Bez przesady wszakze każdy ma prawo wyrazic swoją opinie na dany temat. Po to jest właśnie forum by wymieniac poglądy, wiadomości ,własne zdania i dyskutowac na ich temat.
Pozdrawiam Betonie.
Bez przesady wszakze każdy ma prawo wyrazic swoją opinie na dany temat.
Owszem, ale aby taki osobnik nie wyszedł na głupca, to musi mieć o temacie rozmowy jakieś pojęcie, jakieś argumenty, którymi mógłby podtrzymywać niczym filarem swoje zdanie.
dipe napisał/a:
Po to jest właśnie forum by wymieniac poglądy, wiadomości ,własne zdania i dyskutowac na ich temat.
Nie lubię wychodzić na głupszego niż jestem, więc wolę się wcześniej wycofać z honorem. ;]
dipe napisał/a:
Pozdrawiam Betonie.
Eee, jaki znów "Betonie"? Jestem oschły i bez uczuć, czy co? A może z sercem kamiennym niczym beton? Niezbyt zrozumiałem aluzję...
Ostatnio zmieniony przez Prymas 2006-03-13, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie lubię wychodzić na głupszego niż jestem, więc wolę się wcześniej wycofać z honorem. ;]
Myślę ,że Twoja samoocena jest zbyt niska.
Prymas napisał/a:
Eee, jaki znów "Betonie"? Jestem oschły i bez uczuć, czy co? A może z sercem kamiennym niczym beton? Niezbyt zrozumiałem aluzję...
A więc już wiem ,ze nie jesteś kibicem Lechii Gdańsk. Inaczej bys wiedział o co chodzi.
Prymas napisał/a:
Owszem, ale aby taki osobnik nie wyszedł na głupca, to musi mieć o temacie rozmowy jakieś pojęcie, jakieś argumenty, którymi mógłby postrzymyewać niczym filarem swoje zdanie.
Nie zawsze trzeba sie opierac na jakiś konkretnych danych. Do wielu wniosków można dojśc drogą dedukcji, poza tym przydatna jest wiedza historyczna i tyle. Naprawdę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.