Forum Dyskusyjne :: Partnerstwo w Europie, zyski dla regionu

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » Partnerstwo w Europie, zyski dla regionu

Partnerstwo w Europie, zyski dla regionu
Autor Wiadomość

pagul 

Wysłany: 2007-12-03, 20:57   Partnerstwo w Europie, zyski dla regionu

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych,

sprawa przedstawia się następująco: chcę poznać Wasze opinie na temat idei partnerstwa w Europie (nie w UE!) a także jakie, Waszym zdaniem, może mieć z niej korzyści region, w którym mieszkacie. Wiecie, polityka, kultura, rozwój, ogólnie- życie. Jakie macie zapatrywania na przyszłość? Czy wizja "lepszego bytu" w Polsce jest w stanie zatrzymać młodych? Co zrobić, by Polskę przestali nazywać "Third World Country" ?

UWAGA!
Szczególnie interesują mnie Wasze opinie odnośnie zysków i nowych możliwości dla regionu. Pamiętajcie jednak, że to niesie ze sobą również problemy (np. sprawa dofinansowania) i o nich też wspomnijcie. Mile widziana również informacja województwo/miasto, z którego piszecie, by można się było zorientować, jakie mniej-więcej zdanie mają mieszkańcy danego okręgu.

Adam's 

Wysłany: 2007-12-03, 21:00   

pagul napisał/a:
na temat idei partnerstwa w Europie (nie w UE!)

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem.... To z kim my się mamy partnerować ? My chyba partnerów zza Unii nie mamy.
Jeśli nie choroba dziedziczna
Żadna broń biologiczno - chemiczna
Jeśli żadne bomby, żadne prądy, niezawisłe sądy ...

*Tofman 
absztyfikant!

Wysłany: 2007-12-03, 21:09   

Europa nie UE hmm..

niejstem ekspertem ale na szczeblu lkalnym mozna tu wskazac wspolprce miast partenrskich - chocby moje miasto ma w europie kilka mist partnerskich

zazwyczaj wspolpraca sprowadza sie do wymiany kulturowej, gospodarczej, nawiazywania kontaktow biznesowych , wznajmnych inwestycji, oraz szerokiej wymiany i wspolpracy na plaszczyznie dydaktyczno/naukowej

takie wzjamne wymiany owocuja np wyjazdami studenckimi wposlnymi badaniami naukowcow , wymiana produktow regionalnych itd..

Adam's 

Wysłany: 2007-12-03, 21:11   

Mieszkam na dolnym slasku, kolo granicy z Niemcami i Czechami. Mam tam miasta partnerskie, ale to wszystko UE. Obawiam się, że UE nawet zabrania nam za bardzo "ziomalować" się z panstwami spoza niej. Takze nasze regiony z tego korzysci za wielkich nie posiadaja.
Jeśli nie choroba dziedziczna
Żadna broń biologiczno - chemiczna
Jeśli żadne bomby, żadne prądy, niezawisłe sądy ...

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-12-03, 21:32   

Cytat:
Obawiam się, że UE nawet zabrania nam za bardzo "ziomalować" się z panstwami spoza niej.

tego bym nie powiedziała, bo np UE współpracuje z Rosją na poziomie bodajże gazu czy ropy.
Po prostu UE obejmuje znaczną część krajów europejskich i teraz trudno osądzić, czyz tymi innymi krajami nie chcemy współpracować czy po prostu tak wyszło.

W sumie nie orientuje się za bardzo, które miasta są partnerskie dla Wrocławia, ale patrzac po "zaprzyjaźnionych" szkołach, to jednak zdecydowana większość jest z UE. Wyjątkiem jest teraz "wymiana" "dyplomatołków" z Izraelem.

*faris 

Wysłany: 2007-12-03, 21:46   

Rdzawa napisał/a:
patrzac po "zaprzyjaźnionych" szkołach, to jednak zdecydowana większość jest z UE. Wyjątkiem jest teraz "wymiana" "dyplomatołków" z Izraelem

nie tylko, moja szkoła współpracuje oprócz z Niemcami również z Ukrainą i Białorusią, więc akurat tutaj przeważa nie UE. Po prostu to zależy od potrzeb/zainteresowań ?
Mumiiiiinki!

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-12-03, 22:09   

Cytat:
nie tylko, moja szkoła współpracuje oprócz z Niemcami również z Ukrainą i Białorusią, więc akurat tutaj przeważa nie UE. Po prostu to zależy od potrzeb/zainteresowań ?

ok, moje szkoły to niemcy, holandia, dania, włochy i chyba coś jeszcze. To pewnie zależy też od położenia, bo tym co mieszkają na wschodzie łatwej o kontakt z krajami wschodnimi, a tym na zachodzie z zachodnimi. Przynajmniej tak mi się wydaje, że na to patrzą szkoły...

tedwa 

Wysłany: 2008-02-06, 18:13   

Witamy w Unii Europejskiej, chciałoby się powiedzieć. Afrykańskie bydło schodzi ze statków z wirusem hiv, muzułmanie obrażają sie na każdy głos krytyki i kombinują jak tu wypierdolić coś w kosmos, pedryle chcą brać śluby i wychowywać cudze dzieci, a brudny żyd płacze żeby oddać mu kamienicę, którą jego przodkowie ukradli komuś tam w okresie międzywojennym.

ViniCator 

Wysłany: 2008-02-06, 19:09   

tedwa napisał/a:
Witamy w Unii Europejskiej, chciałoby się powiedzieć. Afrykańskie bydło schodzi ze statków z wirusem hiv, muzułmanie obrażają sie na każdy głos krytyki i kombinują jak tu wypierdolić coś w kosmos, pedryle chcą brać śluby i wychowywać cudze dzieci, a brudny żyd płacze żeby oddać mu kamienicę, którą jego przodkowie ukradli komuś tam w okresie międzywojennym.

A pan tedwa by najchętniej wszystkich pozabijał, ma również zapewne pretensje, że oddycha, ma co zreć, że nie jest sparalizowany itd. a najwięcej pretensji ma chyba o to, że ma mało w majtkach :rotfl:

tedwa 

Wysłany: 2008-02-07, 09:21   

ViniCator napisał/a:
tedwa napisał/a:

A pan tedwa by najchętniej wszystkich pozabijał, ma również zapewne pretensje, że oddycha, ma co zreć, że nie jest sparalizowany itd. a najwięcej pretensji ma chyba o to, że ma mało w majtkach :rotfl:

Wobec braku argumentów zasypujesz mnie takimi szczeniackimi tekstami??
HAHAHHAHAHA
I czemu musisz od razu zwierzać się z swych kompleksów? Mnie to nie obchodzi:D

ViniCator 

Wysłany: 2008-02-07, 13:36   

tedwa napisał/a:
Wobec braku argumentów zasypujesz mnie takimi szczeniackimi tekstami??

>_<
:rotfl: kontrargumenty są dostoswane do Twoich biednych i krzykliwych smętów towarzyszu :rotfl:

tedwa napisał/a:
HAHAHHAHAHA

Demoniczny śmiech? :rotfl: zal.. :rotfl:

tedwa napisał/a:
I czemu musisz od razu zwierzać się z swych kompleksów? Mnie to nie obchodzi:D

Towarzyszu - masz ewidentnie za mało dioptri w szkłach, że dopatrześ się tam mojej autokrytyki xD - zresztą szkoda na Ciebie klawierki xD Widziałeś już dedykacje piosenki dla Ciebie? ^^

tedwa 

Wysłany: 2008-02-11, 09:26   

Nie jestem żadnym towarzyszem. W niczym Ci nie towarzyszę. Więc nie pisz tak.
Nie noszę okularów...
I po co schodzisz z tematu?!
Zawsze znajdą się krzykacze co zamiast normalnie pogadać całą dyskusję obracają w koncert życzeń. P.S. Skoro szkoda to po co piszesz do mnie??

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2008-02-14, 02:49   

tedwa napisał/a:

Nie zauważyłem afrykańskiego bydła w Polsce jakoś za bardzo a od kilku lat w UE jesteśmy.
Zresztą mniemam ,że chodzi Ci o ludzi (na przyszłość polecałbym wyrażać się jednak normalnie - nie chciałbyś chyba ,aby ktoś Ciebie nazwał bydłem) to po pierwsze wirusa HIV roznoszą zarówno biali ,czarni jak i przedstawiciele wszystkich innych ras, a po drugie zgadnij skąd się wziął pierwszy czarnoskóry osobnik w Europie. Kto go przywiózł?
Można by napisać - chcieliśmy ,to mamy.
Ilu do tej pory muzułmanie dokonali w Europie?
Co do homoseksualistów to branie ślubów przez nich nie byłoby niczym nienormalnym, legalizowanie związku za zgoda obu stron, co ułatwiłoby znacznie życie - co w tym złego?
Co do wychowania dzieci ,to wrzucałem w temacie o homoseksualistach kiedyś taki inteligentny tekst (nie wiem czy nie będzie dla Ciebie za bardzo inteligentny - poszukaj ,przeczytaj, pomyśl). Osobiście jestem na nie. Zresztą za pewne 90% homoseksualistów jest rownież na 'nie' ,a reszta dzieci i tak wychowuje (takie to trudne jest mieć dziecko, nie płodząc go?).
Czemu Żyd miałby być brudny? Przyznam ,że byłem na spotkaniu z Bronisławem Geremkiem kiedyś i nie śmierdziało od niego ,a i nie zauważyłem by ludzie stronili publicznie czy krzywili się stojąc obok Bartoszewskiego chociażby. Więc chyba brudni nie są.
Co do odzyskiwania ziem utraconych to jest temat rzeka i wszystko zależy od okoliczności. Dlatego tutaj każdą ze spraw rozpatruje prokuratura i niezawisły są.
O co chodzi zatem?

tedwa 

Wysłany: 2008-02-14, 16:52   

dipe napisał/a:
zarówno biali

Chyba pedały, ćpuny albo koledzy simona mola :)

dipe napisał/a:

Nie zauważyłem afrykańskiego bydła w Polsce jakoś za bardzo a od kilku lat w UE jesteśmy.

No właśnie.. dopiero od kilku lat i mam nadzieję, że już niedługo... Czemu UK wpłaca do unijnej kasy najmniej a wyciąga najwięcej??
A w ogóle dzięki takim politykom jak Bartoszewski czy Geremek dbamy o interesy Izraela a nie Polski...

dipe napisał/a:
poszukaj ,przeczytaj, pomyśl)

"Mój Izrael" Bartoszewskiego nie zamierzam czytać...
A szukać (ciekawe czego?....jak walisz takie "inteligentne" teksty to życzę Ci powodzenia w Twojej głupocie) też nie ma po co bo myślący człowiek od razu widzi w czyim interesie działają tacy politycy "dbający" o dobro Polski...("i mający z narodem polskim wiele wspólnego") Nie wspomnę już o pomysłach tych zwierząt....na podkradanie dzieci normalnych ludzi.

dipe napisał/a:
zgadnij skąd się wziął pierwszy czarnoskóry osobnik w Europie. Kto go przywiózł?

Ewolucja hehehehe... małpy zamiast zostać na drzewach przyjeżdżają do Europy bo chociaż mieli u siebie lepsze warunki do rozwoju to u nas powstała cywilizacja a ich tępe mózgi nie potrafiły nic lepszego wykombinować tylko dzidę na gazele, której do tej pory używają...no chyba że od ruskich kupią jakiegoś kałacha... hehehehehe

Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie odpowiem... pytaj. :)
Ostatnio zmieniony przez tedwa 2008-02-14, 17:02, w całości zmieniany 2 razy  

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-02-14, 17:02   

tedwa napisał/a:

No właśnie.. dopiero od kilku lat i mam nadzieję, że już niedługo... Czemu UK wpłaca do unijnej kasy najmniej a wyciąga najwięcej??
A w ogóle dzięki takim politykom jak Bartoszewski czy Geremek dbamy o interesy Izraela a nie Polski...
NO tak... bo my baaaaardzo dbamy o polityke Izrealea...

A to o UE, jest po prostu niedorzeczne xD
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

tedwa 

Wysłany: 2008-02-14, 17:06   

Zważywszy na to, że polityka Izraela ostatnio staje się także polityką UE...
Ostatnio zmieniony przez tedwa 2008-02-14, 17:06, w całości zmieniany 1 raz  

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-02-14, 17:24   

tedwa napisał/a:
Zważywszy na to, że polityka Izraela ostatnio staje się także polityką UE...
Polska to nie to samo co UE, UE to nie to samo co Polska

i też jakoś specjalnie nie zauważyłam owego przestawienia politycznego UE
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2008-02-14, 20:21   

tedwa napisał/a:
Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie odpowiem... pytaj.

Ja nie mam już wątpliwości. Wszystko ładnie mi wyjaśniłeś. Dobrze ,że się pojawiłeś na forum ,bo tak to bym żył dalej w niewiedzy.

PS.A jak tam koledzy z MW czy ONR'u?

tedwa 

Wysłany: 2008-02-15, 11:18   

dipe napisał/a:
Ja nie mam już wątpliwości. Wszystko ładnie mi wyjaśniłeś. Dobrze ,że się pojawiłeś na forum ,bo tak to bym żył dalej w niewiedzy.

PS.A jak tam koledzy z MW czy ONR'u?

Heh... MW?? Kompromitacja...ONR?? Nie moje idee... Widać kto dużo czyta (chyba wyborczej) i dużo myśli... Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia bo robisz z siebie tylko większego kretyna...

Cytat:
Polska to nie to samo co UE, UE to nie to samo co Polska

i też jakoś specjalnie nie zauważyłam owego przestawienia politycznego UE

Masz rację... nawet po wejściu do strefy schengen nie straciliśmy swojej suwerenności, funkcjonariusze publiczni w UE jeszcze bardziej wykazują się podczas kontroli Polaków aniżeli "mieszkańców UE" :)
Ostatnio zmieniony przez tedwa 2008-02-15, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  

kp1304 

Wysłany: 2008-03-09, 09:25   

zabrac pieniadze politykom i dac biednym , niepełnosprawnym , chorym i potrzebujacym ludziom !!! :hurra: :hurra: :hurra:

Odpowiedz do tematu