*Apple
Wysłany: 2007-02-03, 22:32 Niemcy i ten ich szowinizm
Dlaczego oni nas nie lubią? Przecież tyle juz traktatów pokojowych obu stron było zawartych! A oni ciągle swoje.
Czy oni mają to wrodzone,że tak nas, Polaków, nie cierpią?
No i przez nich my tez ich nie lubimy. Nigdy nie nastąpi zgoda!
Przecież my się staramy jakos polepszyc te stosunki, a oni zawsze muszą je zepsuć. Uważają się za nadludzi, a nas za podrzędną rasę! Na pewno dalej w głębi duszy tęsknią za Hitlerem i jego rządami! Ach, jak oni mnie irytują!
nie można uogólniać. ja np wszystkie wymiany wspominam bardzo mile. i nie wyczułam nigdy jakiejś obojętności, czy traktowania jako 'niższą klasę społeczną'
_________________ Taniec jest jak powietrze.. Zacznijmy oddychać ;-)
*faris
Wysłany: 2007-02-03, 22:36
Łojezu.
Apple napisał/a:
Uważają się za nadludzi, a nas za podrzędną rasę! Na pewno dalej w głębi duszy tęsknią za Hitlerem i jego rządami! Ach, jak oni mnie irytują!
Czy to jakaś prowokacja czy serio tak myślisz ?
Nie wydaje mi się, żeby tak było.
Chyba jedynym problemem jest to, że Polska stoi sobie na szlaku handlowym do Rosji i nie chce zmienić pewnego stanowiska i nie akceptuje warunków jakie są jej stawiane. (Pomimo całej UE), zresztą nie wiem. Niemcy jak Niemcy, dobrze tam płacą i mogę jechać do pracy, ot co!
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Przecież my się staramy jakos polepszyc te stosunki, a oni zawsze muszą je zepsuć.
twierdzisz,ze kaczory staraja sie polepszyc stosunkiO_o. Na jakim Ty swiecie zyjesz.
Apple napisał/a:
Uważają się za nadludzi, a nas za podrzędną rasę
na tle rozwoju gospodarczego,ekonomicznego i spoelcznego bilnas jest taki,iz maja parwo tak sadzic <przemawia pracownik socjalny>
Apple napisał/a:
Na pewno dalej w głębi duszy tęsknią za Hitlerem i jego rządami
ekhm
Apple napisał/a:
Ach, jak oni mnie irytują!
dobra, w Twoim imieniu zgwalce jakiegos niemca.
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
no wiesz moze wredni sa co jest np poznac po mistrzostwach co robia we finale i innych sprawach tez da sie to zauwazyc ale zeby odrazu ich obwiniac ze tesknia za hitlerem << to była oficjalna wersaja mojej odp a teraz nieoficjalna ja ich poprostu niecierpie za sam jezyk wyglad i zachowanie!!
teraz nieoficjalna ja ich poprostu niecierpie za sam jezyk wyglad i zachowanie!!
dobra, zgwalce niemca jeszcze w twoim imieniu
Sorry za OT Mokra
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
Wysłany: 2007-02-04, 00:27
faris napisał/a:
Niemcy jak Niemcy, dobrze tam płacą i mogę jechać do pracy, ot co!
Rzal.neo.pl
Między naszymi narodami nigdy nie będzie idealnych stosunków(Chciałbym się mylić). Tak samo jak między np. Serbami a Chorwatami. Względy historyczne robią swoje, a obecna władza tylko sie kompromituje i dolewa oliwy do ognia, przedstawiając Niemcy jako odrodzony wehrmaht który trzeba tępić bo oni chcą zniszczyć państwo Polskie -.- . Z drugiej jednak strony Niemcy nie są gorsi. Wystarczy wspomnieć o artykule z jakiejś gazety w którym wprost nazywają naszych piłkarzy ręcznych prostakami albo o tej całej zadymie z biletami i finałem. Staram się być w stosunku do tego narodu obojętny ale nieszczególnie mi to idzie bo ich po prostu nie trawie. Co do pracy w Niemczech to jakoś nie mógłbym zapieprzać na zmywaku ze świadomością że smieją się ze mnie w twarz i mają mnie za chama i prostaka.
Jest jeszcze zgoła odmienna postawa. To ślepe uwielbienie Niemców za to że są z zachodu są bogatsi są lepiej ubrani itp. .Pamiętam jak kiedyś we Włoszech na wakacjach w Naszym hotelu mieszkała grupa Niemiecka. Przyjechaliśmy do tego hotelu gdzieś około 14 godziny, a nie minęła jeszcze 19(!!!) A już dwie typiary (kurewki takie) śliniły się za tymi Niemcami jak pieski ;-/ Taka postawa przeraża mnie nie wiedzieć czemu jeszcze gorzej niż ślepa nienawiść do nich...
Świętoszka napisał/a:
iz maja parwo tak sadzic
Ch**a mają a nie prawo. Tak samo mógłbym uznać że na tle rozwoju np. siatkówki w tym kraju, to bilans jest taki iz mam prawo uważać ich za śmieci.
Podsumowywując: Chciałbym się do nich przekonać ale nie mogę. Oni mają nas rzeczywiście za coś gorszego. Wystarczy przypomnieć taki kawał:
-Dlaczego Robert Kubica jeździ tak szybko?
-Bo biegnie za nim Villeneuve i krzyczy coś o Polskich złodziejach samochodów.
A tak z innej beczki to dodam że bardzo podoba misię ich hymn narodowy ;-)
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki Nie zawsze trzeba wsłuchiwać się w głos europejskich stolic, tańczyć pod muzykę z Berlina - Vytautas Landsbergis
[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]
*faris
Wysłany: 2007-02-04, 10:07
Cudak napisał/a:
Co do pracy w Niemczech to jakoś nie mógłbym zapieprzać na zmywaku ze świadomością że smieją się ze mnie w twarz i mają mnie za chama i prostaka.
Cudak napisał/a:
Rzal.neo.pl
Ale praca w Niemczech to nie tylko zapieprzanie na zmywaku. Praca jest równie dobrze dla pielęgniarek, opiekunek, itp. Wolę zapieprzać w Niemczech w TESCO wykładając towary i żeby się ze mnie śmiali niż w Polsce, przynajmniej jest lepsza płaca. Co prawda - to i tak ich minimalna stawka, ale dla nas to dużo. A mi pieniądze są potrzebne^^ Jak każdemu zresztą...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2007-02-04, 12:34
co to znaczy "oni"? "oni" podobnie jak podobnie jak "kazdy" i "wszyscy" nie znaczy nic nie uogolniaj tylko powiedz z iloma niemcami mialas w zyciu do czynienia?
ja mialam sporo i nie widze wiekszej niecheci niz od polakow, nie w sumie polacy sa bardziej chamscy i gnojkowaci a z niemcami niegdy nie mialam problemu zeby sie dogadac mlodziez jest prawie taka sama jak my u nich panuje tylko troche inny model wychowania
moje liceum bylo w komitywie z niemieckim liceum we frankfurnie n/o jesli ktos chcial mogl po drugiej klasie zdac odpowiednie testy na znajomosc jezyka i przeniesc sie do drugiej klasy liceum niemieckiego i tam kontynuowac nauke jeszcze przez trzy lata i zdawac niemiecka mature to wielka szansa bo wtedy droga na niemieckie uczelnie stala otworem....
do czego zmierza... nawet ci ktorzy nie przenosili sie czyli ja np odwiedzali co jakis czas niemieckie liceum robilismy rozne zawody chodzilismy na ich lekcje pomagalismy w organizacji roznych imprez (np zabawa dla dzieci z domow dziecka) oczywiscie wspolpracowalismy w grupach polsko-niemieckich i bylo naprawde fajnie niemcy a tacy jak my u nich tylko mlodziez ma w domach wiecej luzu nie tak jak u nas
oj swoje sie z niemcami w bursie wypilo
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
Panuje taki stereotyp. Ale to prawda, że wiekszość niemców uważa, że my polacy jesteśmy zakłamani. Oni uczą się troche 'innej' historii od naszej, w której to my jesteśmy Ci zli. Ale uważa tak starsze pokoleni. Te młodsze już jakoś nie zwraca na to większej uwagi.
_________________ Skarb to nie tylko złoto czy srebro!!
'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''
*Apple
Wysłany: 2007-02-04, 16:00
deela napisał/a:
tylko powiedz z iloma niemcami mialas w zyciu do czynienia?
Miałam i to z niejednym ;/ Ale bardziej chodzi mi o państwo niemieckie, nie o samych obywateli. O politykę!
Apple za bardzo uogólniasz. Wiadomo jest jeszcze jakas zagorzała grupa "antypolska". Ale nie sądze, ze jest to aż tak wielki problem. My chyba też za nimi nie przepadamy.
Chociaż ta słynna reklama Media Markt była troszke nie miła, ale bądz co bądz śmieszna no i lekko prawdziwa.
Ich stosunek podczas mistrzostw Pilki recznej tez nie był wporządku.
_________________ All good things come to an end...
;]
idąc za ciosem obcokrajowiec oglądający polski dziennik mógłby śmiało wysnuć tezę że najwiecej bliźniaków jest w Polsce - i tak rodzi sie stereotyp. potem idzie w świat i w USA juz wszyscy wiedzą że najczęściej Polacy w kinie zajadają ogórki kiszone.
Polityka i stereotypy to najgorsze połączenie. Ona właśnie jak i biznes rządzi sie własnymi prawami i nie przekłada sie na sympatie narodowe. Ten stereotyp jest stary i strasznie nudny, karmią sie nim ludzie ulegli i bez własnego zdania - a to juz przykre w świetle tego że co 3ci Polak to analfabeta dochodzi to iż co drugi daje sie wodzić za nos.
Cudak napisał/a:
mam prawo uważać ich za śmieci.
masz też prawo przypiąć sobie wąsik, zaczesać włosy na bok i krzyczeć w domu nazistowskie hasła - jednak manifestacji tego podporządkowany jest odpowiedni paragraf a w świetle społeczeństwa dezaprobata na linczu skończywszy - pamietajmy ze wszystko ma swoje granice, nawet wolność słowa.
słyszałam, że niemcy ładnie podsumowali polaków mówiąc o nich "musimu pokonać tych polskich chamów"... <chodzi mi tu o piłkę ręczną>
uraziło Cie to? myślisz żę nasi na nich tak nie mówili?
Apple napisał/a:
Miałam i to z niejednym ;/ Ale bardziej chodzi mi o państwo niemieckie, nie o samych obywateli. O politykę!
a co z ich polityki wynika żę sądzisz iż darzą naród polski nienawiścią?
Apple napisał/a:
Uważają się za nadludzi, a nas za podrzędną rasę!
hajjj hitla
Apple napisał/a:
Na pewno dalej w głębi duszy tęsknią za Hitlerem i jego rządami! Ach, jak oni mnie irytują!
wooojny *_* państwo zrójnowane wewnętrznie *_* miodzio *_* kto by nie chciał takiego żywota *_*
do autorki tematu : skąd sugerujesz taką postawę niemcow w stosunku do polakow? powtarzasz to co kazdy idiota powie? po za tym co do stosunku miemcow do polakow to zapewne niemcy 'nie maja ani sojusznikow ani wrogow maja tylko interesy'
tak jak i kazde panstwo w dzisiejszych czasach : )
_________________ Nie wierz nigdy nie w tych co ciągle udają i ciągle uśmiechają się nie
Wierz nigdy nie w to niebo które zawsze niebieskie jest
*Apple
Wysłany: 2007-02-06, 13:57
a_a napisał/a:
skąd sugerujesz taką postawę niemcow w stosunku do polakow?
To nie jest żadne sugerowanie! To czysta prawda! Spójrz na jakim świecie żyjesz!
Piłka ręczna doskonale obrazuje cały ten szowinizm, a nie tylko ona. Jest strasznie dużo takich przykładów i nie mówcie mi,że Niemcy nas lubią
Sama jestem w połowie Niemką, ale papierową na szczęście. Uff...!
I to nie jest żaden stereotyp,że Polacy z Niemcami się nie lubią.
To naga prawda!
Większość Polaków ma poprostu wrodzony kompleks niższości wobec Niemców Większość sie zatrzymała 70 lat temu.Ja tam mam bardzo,bardzo dobre stosunki z pewną Niemką która przyjeżdza tu na wakacje.
A więc:
DOJCZLAN DOJCZLAND IBER ALES
Sory za odkopywanie staroci,ale mi sie nudzi.
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-06, 13:08
Dżem napisał/a:
Większość Polaków ma poprostu wrodzony kompleks niższości wobec Niemców
to my mamy kompleks wobec nich czy oni wobec nas?? pomyśl w jaki sposób Polak jest przedstawiany w RFN chodźby na przykładzie gupiej reklamy MM, stosunek prasy niemieckiej do naszych sportowców itp. to oni mają manie wielkości
Dżem napisał/a:
Ja tam mam bardzo,bardzo dobre stosunki z pewną Niemką która przyjeżdza tu na wakacje.
A czy to nie jest tak zwana polska niemka?? tzw. jej rodzice przez przypadek nie pochodzą z Polski??
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Wysłany: 2008-08-06, 14:22
Ja nie znam Niemca żadnego, jedynie jak byłam na Majorce było dużo Niemców, ale jakoś nic takiego nie robili, abym poczuła się gorsza, wprawdzie wobec mnie nic nie robili Ja tam sie nie wypowiadam czy lubie jakiś naród czy nie. Prędzej czy jego polityka mnie irytuje. Bo np. polityki Chin nie lubie, albo kilku tradycji hiszpanskich itd...
Reklama była dla mnie przezabawna Właśnie o to chodzi że oni sobie z nas żartują a my wtedy jesteśmy wielce obrażeni,bo jak oni mają czelność sie odzywać po tym co zrobili.
Matka tej niemki jest polką,czyli masz racje Ale nie widze powodów dla którego nie miałbym lubieć Niemców.
A co sie tyczy fałszowania niemieckiej historii przez tamtejsze szkoły to jest w ogóle bujda na kółkach.Oni już w wieku 15 lat doskonale wiedzą kto to był Hitler i reszta.Co mnie bardziej dziwi mam też kumpli z Niemiec i dla nich niedopomyslenia byłoby namalowanie swastyki,w polsce ludzie sobą je malują do jaj.Gdy mój kumpel w obecności dojczlanda narysował znak wermachtu to mój niemiecki przyjaciel o mało co nie dostał zawału ;D Zresztą Polacy też głośno nie mówią o niektórych wydarzeniach historycznych.
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.