Tak sie już ustaliło Tak jak kiedyś językiem przewodnim była łacina tak teraz jest Angielski,ewentualnie francuski bądź niemiecki itp. Zresztą język Polski w porównaniu z Angielskim czy niemieckim jest cholernie trudny
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-07, 13:39
JA jeayka niemeickiego niecierpie. Jest dla mnie strasznie nudny i trudny i głupio brzmi a niektóre słowa są długie cholera wie po co za przeproszeniem Wolałabym juz Hiszpanski miec obowiązkowy!
Jest dla mnie strasznie nudny i trudny i głupio brzmi a niektóre słowa są długie cholera wie po co za przeproszeniem
<nono> Niemcy myślą tak samo o naszym języku;) polski jest trudniejszy niż niemiecki;) Ja ucze się niemca od ładnych paru lat i nawet wybrałam go jako język na maturze i nie narzekam na wynik;) Mi się tam podoba
Wysłany: 2008-08-07, 18:02
Dżem napisał/a:
Bede monotonny ale nie ma sie co oszukiwać pod względem rozwoju do Germanców nam "troszeczke" brakuje.
podaj mi przykład czego pod względem rozwoju nam brakuje do Germanów??
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
pod względem rozwoju do Germanców nam "troszeczke" brakuje.
czyli ze jeżeli jakieś państwo jest lepiej rozwinięte niż inne państwo to znaczy ze ma prawo do tego żeby bezpodstawnie śmiać się z tego "gorszego" państwa?
podaj mi przykład czego pod względem rozwoju nam brakuje do Germanów??
Pierwszy lepszy- Stadionów
ooo napisał/a:
czyli ze jeżeli jakieś państwo jest lepiej rozwinięte niż inne państwo to znaczy ze ma prawo do tego żeby bezpodstawnie śmiać się z tego "gorszego" państwa?
Oni sie nie śmieją z nas dlatego.Zresztą gdyby polacy zamiast obrażać sie wielce odpowiedzieli tym samym,problem by sie rozwiązał.A nawet jeśli to od początku świata "silniejesi" sie śmieją ze słabszych
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-07, 19:11
Dżem napisał/a:
A nawet jeśli to od początku świata "silniejesi" sie śmieją ze słabszych
a słabszy ma na to pozwalac i siedziec po cichu?? a moze ma jednak prawo zwrócic uwage na to że penych rzeczy się nie robi ;p
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
wiem, ze nie z tego, wiem. Ale kiedy była mowa o reklamie MM, to Ty, jako argument za tym, że Niemcy mogą sobie bezpodstawnie zartować z Polaków podałeś właśnie ten, że oni są lepiej rozwinięci. A dla mnie to żaden argument.
Dżem napisał/a:
Zresztą gdyby polacy zamiast obrażać sie wielce odpowiedzieli tym samym,problem by sie rozwiązał
I naprawdę uważasz że gdybyśmy my się tak śmiali z Niemców w reklamach i pokazywali o nich bujdy na resorach (tak jak polak=złodziej) to oni by się śmiali z tego razem z nami? A poza tym, po co się znizać do ich poziomu?
dobra, niech Ci będzie, argumentowałeś a potem wspomniałeś o rozwoju, automatycznie uznałam to również za argument, bo inaczej po co by to miało tam być... ale niech będzie, że to tylko tak sobie wstawione stwierdzenie.
Dżem napisał/a:
To po co sie zniżać do humoru ?
zniżać się do humoru? eghhm... dobra, nic nie napiszę, bo się znow okaże że coś źle zrozumiałam...
Dodam tylko, że każdego śmieszy co innego... jednych bawi śmianie się z innych narodów, kultur, religii itd., mnie nie bardzo, dla mnie żarty, które mogą kogoś obrazić/urazić w jakikolwiek sposób są żałosne, tak jak reklama MM
Ostatnio zmieniony przez ooo 2008-08-07, 20:05, w całości zmieniany 1 raz
No widzisz, Ty się nie czujesz urażony, ale wielu się poczuło, bo mało kto interpretuje tą reklamę tak jak Ty, być może to jest zartowanie ze stereotypow, ale również utwierdzanie Niemców w tym, że ten stereotyp jest prawdziwy, mogą się z tego śmiać, ale po takiej reklamie raczej nie będą z uśmiechem na twarzy zaprzeczac ze Polak wcale nie jest złodziej...
Z czego się śmieje? oj z wielu rzeczy... najczęściej z siebie samej... aha, i jeszcze co innego jest kiedy to Polacy śmieją się z Polaków, bo to moze być zabawne, kiedy Niemcy śmieją się z Niemców, ale kiedy już jest mieszanka to zazwyczaj (podkreślam; zazwyczaj) jest to żałosne. Poza tym można śmiać się z kogoś, nie urażając go w żaden sposób, kiedy ma się pewność że ta osoba uzna to za żart, sama tak czasem robię, często ludzie tka robią w stosunku do mnie-i to jest zabawne, kiedy się wie jak dana osoba/grupa osób na żart zareaguje, kiedy się wie, ze nikogo w zaden sposób się nie uraża, i uwierz mi że jest bardzo wiele takich śmiesznych rzeczy, niekoniecznie obrażających kogoś
Więc dlaczego Polacy nie mieliby uznać tego stereotypu za żart ?
kiedy ktoś się z ciebie śmieje, czasem można, śmiać się razem z nim, ale czasem żart może urazić, jeśli się przesadzi, wtedy juz nie jest do śmiechu. Dla niektórych Polaków (np. Ciebie) to nie było przesadzone, więc śmiejesz się razem z Niemcami, ale dla wielu innych to była przesada, wręcz wredota ze strony Niemców, więc po prostu ich to uraziło, bo oni złodziejami nie są...
Dżem napisał/a:
Z tego co wiem nikt tak nie sądzi a jeśli nawet to wypada tym Niemcom współczuć,ewentualnie śmiać sie z ich ograniczenia
właśnie o to chodzi, ze ludzie wierzą w te stereotypy, wielu ludzi, a takie reklamy ich w tym tylko utwierdzają...
Ostatnio zmieniony przez ooo 2008-08-07, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
wręcz wredota ze strony Niemców, więc po prostu ich to uraziło, bo oni złodziejami nie są...
Ja też nie jestem Po raz setny podam przykład : "A czy każda blond to idiotka ?"
ooo napisał/a:
właśnie o to chodzi, ze ludzie wierzą w te stereotypy, wielu ludzi, a takie reklamy ich w tym tylko utwierdzają...
Mnie nie interesuje zdanie tak ograniczonych ludzi... Zresztą coś mi sie nie chce wierzyć by normalny człowiek wierzył jeszcze w mit stereotypów.
Mam pytanie,tylko odpowiedźcie szczerze:Jakie macie podejście do Białorusinów ?
J. Ligoń
Zresztą coś mi sie nie chce wierzyć by normalny człowiek wierzył jeszcze w mit stereotypów.
a ile na tym świecie nienormalnych ludzi... spotkałam się z tym, ze ludzie w to wierzą, więc zdania nie zmienię
Cytat:
Mam pytanie,tylko odpowiedźcie szczerze:Jakie macie podejście do Białorusinów ?
Nie znam ich zbytnio, z żadnym nie miałam do czynienia, nie słyszałam z ich strony o jakimś wrogim nastawieniu do nas, więc są mi raczej obojętni-naród jak naród
ale to jest już chyba offtop bo temat jest o Niemcach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.