Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: Legalizacja broni
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » Legalizacja broni

Legalizacja broni
Autor Wiadomość

Rzeznik 

Wysłany: 2008-04-04, 18:08   Legalizacja broni

Co myslicie? Uwazam ze tragiczne beda skutki wprowadzenia tegoz...

scyzyk 

Wysłany: 2008-04-04, 21:13   

Legalizacja Broni=Początek Naszego Końca...

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2008-04-05, 00:47   

Wg mnie obecny system pozwolenia na broń nie jest zły. Gdyby każdy z ludzi mógł korzystać z broni palnej, skutki tego posunięcia byłyby opłakane. Za dużo "świrów" chodzi po ziemi żeby coś takiego wprowadzić. Jeżeli mowa tu o prawnym posiadaniu broni. Bo broń tak ogólnie łatwo zdobyć. Sama parę miesięcy taka zdobyłam, decyzja spowodowana wydarzeniami ostatnich miesięcy (w następnym tyg. będę się się starać o pozwolenie). I mam nadzieje, że ona nigdy nie będzie wykorzystawana.

Tabris88 
Papa

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-05, 05:59   !

Nareszcie będę mógł legalnie podniecać się publicznie moim srebrnym Coltem albo dwoma.

Wątpie żeby wyglądało to tak jak w hUeShA gdzie, aby nabyć pistolet trzeba namęczyć się zdrowo, a w najbliższym X-Marcie można kupić LKM na stoisku z młotkami i gwoździami.

Wciąż będą testy psychologiczne i przynajmniej będziemy do siebie strzelać z broni małokaliborwej, a nie rosyjskich wynalazków Kalasznikova.

Go, go, Gun Ho Gun! :krzeslem:
Ostatnio zmieniony przez Tabris88 2008-04-05, 06:00, w całości zmieniany 1 raz  

Bartolini 

Wysłany: 2008-04-25, 14:31   

jeżeli wprowadzą broń bez pozwolenia to będzie trzeba uciekać... na świecie i tak jest za dużo pojeb...w, co by chodzili i dla zaabawy strzelali... już i tak wystarczająco się słyszy, że strzelają z wiatrówek do ludzi oraz dzieci:/

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-04-25, 18:25   

A czemu nie? Broń bardzo łatwo zdobyć, czy samo pozwolenie mam ograniczać typowych "świrów" szukających wrażeń i strzelania gdzie/na kogo podanie? Wątpię.
Oczywiście jestem temu przeciwna, obecny system może nie jest doskonały ale legalizacja broni nie jest dobrym pomysłem w obecnych czasach.

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2008-04-25, 21:37   

Metaxa napisał/a:
czemu nie? Broń bardzo łatwo zdobyć, czy samo pozwolenie mam ograniczać typowych "świrów" szukających wrażeń i strzelania gdzie/na kogo podanie? Wątpię.
Oczywiście jestem temu przeciwna, obecny system może nie jest doskonały ale legalizacja broni nie jest dobrym pomysłem w obecnych czasach.

Broń nie jest tak łatwo "zdobyć"jak opowiadają to często chłopcy przechwalając się często jakimiś podrasowanymi atrapami albo przerobionymi gazówkami które raczej urwą im rękę przy próbie wystrzału ostrą amunicją niż zranią kogoś innego . Czasy kupowania AK47 od ruskich na bazarze skończyły sie jakieś 15 lat temu . Do kraju dociera broń czeskiej produkcji a że jest to bardzo ceniona na świecie to cena jest bardzo ale to bardzo wysoka i nie stać na nią byle osiedlowego burka ( najczęściej kupi sobie kilkuletnie "bemwu" z niemcowni niż pistolet) . Jest jeszcze rynek kolekcjonerski i z uwagi na to że nie jest przychylnie traktowany przez prawo nie dopuszcza do siebie osób spoza, a jeśli to dostają albo złom albo coś co prędzej wypluje kule niż ja wystrzeli . Chłopcy często sie przechwalają czymś tam ale należy to podzielić przez 10 przynajmniej . Z tym LKM w sklepie z gwoździami w stanach to tez przesada. W stanach na broń automatyczną ( nie półautomatyczną ) trzeba mieć specjalną licencje . Ale nie ma co pisać o stanach bo tam to inna kultura jak i prawo i masę dziwnych sytuacji ze obchodzeniem prawa produkcją i handlem. Nie zagraża nam "legalizacja"tzn liberalizacja w podejściu do tematu przez prawo i jedyne zagrożenie to Ukraina w której silne lobby producentów chce przeforsować łatwiejszy dostęp do broni dla zwykłego obywatela. Przepisy jakie mają tam obowiązywać u nas brzmią kuriozalnie i jest sie czego obawiać. Za to w kraju od czasu do czasu jest podnoszona ta kwestia najczęściej przed wyborami i zawsze po wyborach nie ma tematu ;) I cale szczęście .
Ostatnio zmieniony przez Prince 2008-04-25, 21:45, w całości zmieniany 1 raz  

*Apple 

Wysłany: 2008-04-28, 20:41   

Rzeznik napisał/a:
Co myslicie? Uwazam ze tragiczne beda skutki wprowadzenia tegoz...

Też uważam, że byłoby to straszne. Po prostu nie chciałabym drugiej Ameryki, gdzie tylko jedne krzywe spojrzenie i już cię kropną w jakiejś starej, niebezpiecznej dzielnicy. Poza tym to paradoks, jak ktos myśli, ze ma broń to jest bezpieczny.

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2008-04-28, 20:49   

Prince napisał/a:
najczęściej kupi sobie kilkuletnie "bemwu" z niemcowni niż pistolet
narażasz się książę ;>
Apple napisał/a:
Poza tym to paradoks, jak ktos myśli, ze ma broń to jest bezpieczny.
to prawda, chociaż.. jak jadę pociągiem o późnej porze, to jednak lepiej się czuję z gazem łzawiącym.

co do legalizacji, na pewno nie będzie tak jak np. z fajkami, że idziesz do sklepu, kupujesz magnata czy coś tam xD i jestem panem i władcą ulicy.
Na bank trzeba będzie mieć licencję. W mojej Astrze [xD] jest sklep z bronią palną, gdzie chyba jeszcze nigdy kupca nie widziałam :rotfl:

Chociaż co do tej licencji.. tak sobie myślę, że narkotyki też nie są legalne, a jakoś po klubach szwędają się alfonsy i inne, które to gówno sprzedają. więc z bronią pewnie jest podobnie.

Aleeee ogólnie jestem na nie. kategorycznie. tak samo jak z narkotykami

niet, niet, niet.

cichy 

Wysłany: 2008-05-31, 19:16   

w Polsce mamy pod tym względem zbyt rygorystyczne prawo. Naprawde myślicie że tak surowe ograniczenie w dostępie do broni uchroni was przed uzbrojonymi bandytami?? Oni chyba nie byliby tak głupi aby używac broni z legalnego pochodzenia z tego faktu iż każda broń legalnie kupiona jest zarejestrowana i nie byłoby problemu ze znalezieniem właściciela, a tak pozatym prawdziwi przestępcy nie mają problemów z kupnem broni a podrzędni użwywają gazówek, wiatrówek czy nawet atrap asg i prawda jest taka, że nie rozpoznacie czy to ostra broń czy nie więc co dają nam teraz te ograniczenia??
Oczywiście nie mowie że broń powinna byc ogólnie dostępna.
obecnie koszty utrzymania broni sa nastepujace:
- do ochrony osobistej 500 zł
- do celów sportowych 800 zł
- do celów kolekcjonerskich 1000 zł
- do celów pamiątkowych 400 zł
- do celów szkoleniowych 1000 zł /stawka odpłatności za egzamin związany z ubieganiem się o wydanie pozwolenia na broń w celach szkoleniowych dla nauczycieli realizujących z szkołach lub szkołach wyższych zajęcia z przysposobienia obronnego wynosi 100 zł/
- do innych celów 600 zł.
+ koszty otrzymania orzeczeń lekarskich
+ najtrudniejsze udowodnienie że potrzebujesz tego pozwolenia i miec skończone 21 lat
o ile się nie myle co 6 miesięcy trzeba odnawiac
Ręce mam po to by zbudować życie na tym

I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli

Medard 

Wysłany: 2008-05-31, 19:22   

Jeżeli nie chcemy mieć tutaj "dzikiego zachodu" jak w USA to nie możemy do tego dopuścić.

nola1982 

Wysłany: 2008-06-23, 22:08   

:krzeslem: nie wiem skad te pomysly z legalizacja broni, uwazam, ze bron i pieniadze sa powodem odwiecznych walk i problemow...nie, nie i nie........a malo to czubkow wsrod nas? nawet o tym nie wiemy...a potem sa przyklady, ze studenci zastrzelaja swoich profesorow...koszmar......

voncuver 

Wysłany: 2008-06-23, 22:30   

nie no broń to nie jeszcze powrzechnie dostępna stanowcze nie chyba że zalegalizować broń itp ale cała amunicję zniszczyć:P ale ja mówię stanowcze nie!!

cichy 

Wysłany: 2008-06-23, 22:38   

jezeli ktoś chce miec broń to ją prędzej czy później zdobędzie i wykorzysta, a biedny obywatel zostanie zastrzelony ponieważ nie otrzymał pozwolenia na broń i mamy paradoks:D, prawda jest taka, że broń, kastety, noże powyżej 35 cm, pałki teleskopowy i policyjne (nie te gumowe tylko z metalowym wkładem) wszystko to jest nie legalne a i tak jakoś przestępcy nie mają problemów ze zdobyciem tego.
Ręce mam po to by zbudować życie na tym

I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli

voncuver 

Wysłany: 2008-06-23, 22:43   

nom fakt przecierz legalnie mozesz sobie kupić pistolet gazowy czy jakoś tak to się nazywa ale też legalnie możesz sobie kupić brzytwe która jest na tyle miła że jest cholernie ostra i mała oraz legalna i jeśli wiesz jak nia zadać cios to gówno cię obchodzi czy koleś ma noz kastet czy coś innego oprócz broni palnej

ale robiac bilans zysków i strat to lepiej nie legalizować broni bo będzie wieksz masakra niż jest w tej chwili

smash334 

Wysłany: 2008-06-24, 09:40   

Uważam że kupno broni powinno być zalegalizowane, ponieważ wszyscy bandyci i tak kupują ją na czarnym rynku, a zwykły obywatel nie może jej legalnie kupić dla obrony własnej.

voncuver 

Wysłany: 2008-06-24, 10:27   

smash334, tak tylko że to jest część prawdy gdyż w tej chwili trzeba mieć dojscia zeby kupić broń i ni każdy jest w stanie ja kupic bandyci mordercy złodzieje i tak ja kupią czy jest legalna czy nie a jak się zalegalizuje broń to pospolici wandale typu głupi dres będą w stanie kupić owa broń albo ja ukraść od porządnego obywatela i to jest niebezpieczne wieksze prawdopodobieństwo że zosatniemy napadnieci

poza tym po co obywatelowi broń do obrony koniecznej?? przecierz w poslkim prawie jeśli zostaniemy napadnięci i urzyjemy do obrony koniecznej broni i zabijemy kolesia to idziemy siedziec jako straszak może posłużyć atrapa bandyta sie nie zorientuje

poza tym zwykły obywatel nawet po przeszkoleniu w sytuacji dla niego strasznej kryzysowej zacznie uzywać broni tzn.powiedzmy idzie sobie obywatel przez park nocą i jakiś wyrostek dajmy na to dresiarz podchodzi do niego a zwykły obywatel przestraszy sie go spanikuje i wyciągnie broń broń wystrzeli dres upadnie a chciał się tylko zapytać o ogień

franko 

Wysłany: 2008-07-31, 23:16   

Zgadzam się ze zdaniem cichego. Bandyta zawsze zdobędzie broń - nie będzie go interesowało to, że dostanie rok więcej odsiadki za nielegalne posiadanie broni. Problem w tym, że uczciwi ludzie nie mogą się bronić. Do wszystkich, którzy powołują się na przykłady amerykańskie - proszę poczytać więcej danych statystycznych, które wskazują na choćby fakt zmniejszenia liczby rozbojów po zalegalizowaniu posiadania broni w poszczególnych stanach. Na szczęście niedawno Sąd Najwyższy USA orzekł, że 2. poprawka zapewnia obywatelom całkowite prawo posiadania broni, a nie tylko - jak niektórzy uważają - była historycznie podyktowana koniecznością obywatelskiej milicji.

DominikM 

Wysłany: 2008-08-01, 14:52   

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem ułatwiania dostępu do broni w Polsce. Oczywiście bandyci broń w ten czy inny sposób zdobędą. Ja obawiałbym się zagrożenia jakie mogą stanowić zwykli chuligani posiadający broń czy inni nieodpowiedzialni ludzie, którzy nigdy jej mieć nie powinni.

Co do USA to tam przecież istnieje kulturowe przyzwolenie na posiadanie broni, Amerykanie są oswojeni z tym faktem od początku istnienia swojego państwa, dla nich to coś naturalnego.

Dewolaqe 

Wysłany: 2008-08-04, 13:58   

Dojdzie wtedy do tego, że ludzie będą biegali z CKMami, a policja z pistoletami na wode;p

Odpowiedz do tematu