Wysłany: 2008-08-05, 13:59
Dżem napisał/a:
No dobra,a nie pomyśleliście o tym że ten cały "zwykły obywatel" po otrzymaniu broni także może sie stać bandytom ?
A nie pomyślałeś o tym że ten zwykły obywatel nie potrzebuje broni aby stac się bandytom??
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Wysłany: 2008-08-05, 21:55
Ja jestem apsolutnie na nie! Może i spadła by przestępczość, ale przybyło by niewinnych ofiar. Jakiś głupek kupi broń i się o byle co wkurzy i strzeli do dzieciaka albo jakiegos bezdomnego psa.
Zresztą i bez tej legalizacji kto chce mieć koniecznie broń będzie ją miał;)
Jak bym chciał broń teraz,co bym musiał zrobić żeby ją zdobyć ? Odechcialo by mi sie przezten czas i myśl o ryzyku z tym związanym odstrzelić komuś łeb.A jak jest pod ręką a człowiek to mimo wszystko impulsywne zwiezrze
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Wysłany: 2008-08-05, 22:33
Oj proszee... Już kilka lat temu udowoniono, ze zwierzeta to nie ''instynktowne maszyny'', zreszta jak ma się w domu to niepotrzebne są badania i dowody.... niecierpie takich porównań jakie m.i. Ty napisałeś. Wybacz, ale jestem wrażliwa na ten temat
Ostatnio zmieniony przez Magda93 2008-08-05, 22:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-08-05, 23:08
Z bronią jest tak jak z narkotykami kto chce je miec ten je ma i nawet najsurowsze prawo tego nie zmieni.
Zwykły obywatel jak zostanie napadnięty na ulicy najpierw myśli czy jak walnie bantyte to ten moze go do sądu podac za naruszenie nietykalności cielesnej?? Niestey mamy CHORE prawo które ogranicza możliwości ochrony, nie mówie o tym aby broń była ogólnie dostępna, ale o tym aby ułatwic dostęp do niej.
_________________ Po to mam oczy żeby nie iść jak lunatyk
Usta żeby zawsze bronić prawdy
Stopy żeby zostawiać ślady
Ręce mam po to by zbudować życie na tym
I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Niestey mamy CHORE prawo które ogranicza możliwości ochrony
No właśnie, chore... Granica między obroną, a atakiem jest niewielka. Według prawa to najlepiej nic nie robić, stać i się gapić. Bo żeby móc podjąć obronę konieczną to zamach musi być bezprawny, bezpośredni i rzeczywisty. No sory, ale jak ktoś mnie napadnie to nie mam zamiaru się zastanawiać czy te trzy warunki są spełnione
Ja jestem zdecydowanie przeciw. Wystarczy mi, ze wracając w nocy do domu boję się, że ktoś mnie zadźga nożem dla 5 złotych. Chociaż z drugiej strony. Powszechny dostęp do broni przetrzebił by chyba znacznie populacje homo dresus.
_________________ "It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
Jestem całkowicie i zdecydowanie przeciwny.
Legalna jest broń sportowa, (karabinki i pistolety pneumatryczne do 17J mocy)
i to wystarcza żeby wszędzie było widać martwe ptaki, nie mówiąc już o pilnowaniu żeby piesek na drogę nie wybiegł bo może ze śrutem w tyłku wrócić.
Dla wielu jest to zabawka, jakiś czas temu słychać było, że jakiś dziadek wkurzony hałasem strzelał przez okno z wiatrówki do bawiących się dzieci.
Są paralizatory, pistolety gazowe, pałki elektryczne i choćby takie witrówki dla osób które się boją.
Nie sądzę że gdy każdy będzie sobie mógł zabić złoczyńcę bądzie bezpieczniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.