Akooo
Wysłany: 2008-03-09, 10:46 Komunizm
Witam. Pragnę poznać wasze opinie na temat ustroju jakim jest komunizm. Ja osobiście uważam że to najgorszy z ustrojów jaki kiedykolwiek powstał ma on także na swoim koncie najwięcej ofiar ok 100mln bezbronnych ludzi. W Chinach podczas rządów Mao Zedonga umarło z głodu ok 70 mln chińczyków obecnie w komunistycznych Chinach wykonuje się ok 90% światowych egzekucji rocznie.Komunizm przykuwał uwagę do zwalczania kościoła katolickiego lub innych religi.
Obecne państwa komunistyczne to:
-Chiny
-Wietnam
-Korea północna
-Laos
-Kuba
Według mnie najwięksi komunistyczni mordercy to : Józef Stalin,Mao Zedong,Pol Pot,Włodzimierz Lenin,Kim ir Sen , Kim Jong Il.
Obecnie istnieje wiele organizacji lewicowych które pod pretekstem walki z biedotą chcą dojść do władzy. W krajach w których panował komunizm lub panuje doprowadził on do katastrofy ekonomicznej inwestując tylko w siły zbrojne a obywatelom zapewniał jedynie niezbędne minimum. Wystarczy spojrzeć na RFN i byłe NRD lub Obie Koree aby wyciągnąć wnioski że jedyną drogą do osiągnięcia dobrobytu przes społeczeństwo jest kapitalizm i ustrój prawicowy.
Przecież komunizm to ustrój utopijny, więc gdzie Ty na świecie masz kraje ,w których on w pełni obowiązuje?
Gdzieniegdzie masz jakieś wypaczone elementy w mniejszej lub większej ilości socjalizmu i tyle.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Wulf
Wysłany: 2008-03-12, 00:52
Co to jest ustrój prawicowy ? xD
Kapitalizm, dziki i nieograniczany jest równie dobry jak "realny socjalizm" (czyli to co nazywasz komunizmem).
Przypomnij mi bo nie pamietam kiedy w RFN (względnie w niemczech) panował komunizm oO ?
Co do Chin to tam chyba można mówić już tylko o komunistycznej nomenklaturze, bo w tym kraju gospodarka nie bardzo ma sie do tychże idei, masz tam przykład dzikiego kapitalizmu który nieboi sie wykorzystywać dzieci.
Akooo
Wysłany: 2008-03-12, 06:19
Nie chodziło mi że w RFN-ie panował komunizm tylko o to że komunistyczny NRD a prawicowy RFN dzieliła przepaść cywilizacyjna. A co do Chin to powinieneś wiedzieć że oprucz przejścia na wolny rynek nic się tam nie zmieniło chyba jeszcze tylko to że są śilniejsze i bogatrze a prawa człowieka są tam nagminnie łamane i prześladowani są cheześcianie. Dla mnie to komunizm jest dziki i zakłamany zamiast pójść z duchem czasu to państwa komunistyczne zakładają jakieś kołchozy i obwieszają czerwonymi flagami co dla mnie kojarzy się z krwia niewinnych ludzi
Komunizm to największa od setek tysięcy lat zaraza, gorsza od dżumy, HIV czy też innej, śmiertelnie niebezpiecznej choroby. To przez komunizm nasz kraj wygląda tak, jakby był z 50 lat za całą, zachodnią Europą. Komuniści zniszczyli ten kraj doszczętnie. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to naprawdę zalecam wizytę u psychologa lub lekturę książek z historii. Jestem zdania, że nie wolno przedkładać ponad to co niby "było w komunizmie dobre" nad to co "było złe". Ludzie, którzy uważają iż komunizm miał jakieś plusy musiały mieć jakiś udział w tym systemie lub system ten przeżarł im ich biedne mózgi. Jak śpiewał Big Cyc - "kwas jest żrący i wypali, nawet bardzo tęgi mózg...". To straszne jak bardzo niektórych ludzi komunizm otumanił, żeby nie powiedzieć - ogłupił. Nie wiem jak ludzie mogą iść do urny i oddać głos na takie SLD czy też inne, za przeproszeniem, lewackie (z komunistycznym tudzież PRLowskim rodowodem) gówno. Ludzie lewicy to zwykli zbrodniarze i zdrajcy Polski i jej narodu. To oni bili za darmo, wydzielali ludziom żywność, nie zezwalali na wolność słowa - przykłady można podawać w nieskończoność. Wystarczy spytać rodziców lub starsze rodzeństwo jak to było przed 89tym. Jak to było, że za mówienie prawdy można było iść siedzieć na długie lata. Jak to było, że żołnierze walczący za Naszą wolność i sprzeciwiający się komunizmowi, odsiadywali długoletnie wyroki lub skazywani byli na śmierć... To straszne co się wtedy działo. Ja, cieszę się, że nie muszę żyć w tych czasach... Mam jednak jedno, takie skromne życzenie - aby Jaruzelski z Kiszczakiem zostali uznani za zdrajców Polski, pozbawieni wszelkich praw i osadzeni w więzieniu lub najlepiej - wydaleni z kraju, pozbawieni obywatelstwa bez możliwości powrotu. Ci dwaj bandyci śmieją się teraz z Nas wszystkich. Patrzcie, mówią - tyle Wam złego zrobiliśmy a Wy nawet nie potraficie nas skazać... Niech się cieszą, że w Polsce nie było tak, jak w Rumuni... Ba, powinni Bogu (którego tępili niszcząc kościoły, itd.) dziękować, że rozwścieczeni Polacy nie nabili ich śmierdzących zadów na pale z dużą ilością drzazg i z ostrymi jak brzytwa końcami...
nasz kraj wygląda tak, jakby był z 50 lat za całą, zachodnią Europą.
Co nie do końca jest wadą. Można by było podawać multum przykładów na to ,że wszechtolerancyjna zachodnia Europa 'płynie ku gorszemu' w przeciwieństwie do Polski.
Ale to tak poza tematem.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Wysłany: 2008-06-03, 13:11
W żadnym kraju świata, nikt i nigdy nie wprowadził komunizmu. Nikt i nigdy. To wszystko co widzimy lub widzieliśmy, to mniej lub bardziej spaczone formy socjalizmu. Ot taka mała dygresja.
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki
Oczywiście Cudak, masz absolutną rację. Nikt, nigdzie nie wprowadził w życie prawdziwego komunizmu ponieważ...jest to niemożliwe z uwagi na to iż ten jest systemem utopijnym. To, co było w Polsce i innych krajach Układu Warszawskiego a dziś na Kubie, Korei Północnej i w Wietnamie nie miało prawa nazywać się per "komunizm" bo niewiele z nim miała lub ma wspólnego.
Przecież komunizm to ustrój utopijny, więc gdzie Ty na świecie masz kraje ,w których on w pełni obowiązuje?
Gdzieniegdzie masz jakieś wypaczone elementy w mniejszej lub większej ilości socjalizmu i tyle.
Właśnie, w założeniu komunizm to chyba najlepszy możliwy ustruj polityczny, tyle że chyba niemożliwy do wprowadzenia w rzeczywistości.
daimos napisał/a:
Komuniści zniszczyli ten kraj doszczętnie.
a kapitaliści przejęli pałeczkę kiedy doszli do władzy.
daimos napisał/a:
Ludzie, którzy uważają iż komunizm miał jakieś plusy musiały mieć jakiś udział w tym systemie lub system ten przeżarł im ich biedne mózgi.
Prawda jest taka, że mimo wszystko niektórym ludziom żyło się lepiej, dezrobocia nie było wogóle, zanim komuniści objęli rządy nie było emerytur czy rent, jest ich zasługa. Tak samo jak w wypadku kapitalizmu, komuniści sami sobie kieszenie nabijali, ale to już nie wina ustroju tylko ludzi przy władzy, a fakt faktem władza miała wtedy i chośby na Kubie ciągle ma olbrzymią władzę.
Mylisz się co do komunizmu. Jak wyżej komunizm to usrtój utopijny czyli społeczęństwo musiało by być idealne zeby go wprowadzic. Na całym świecie są karykatury komunizmu i podstawowe jego założenia nie zostały zrealizowane. Komunizm nie jest najlepszym ustrojem. Najlepszym ustrojem jest anarchia. Nie ma władzy nie ma policji ani wojska. Jednak on jest jeszcze mnie realny do wprowadzenia niż komunizm. Nie tylko komunizm przykuwał uwagę do zwalczania kościoła inne ustroje również. Zresztą jeżeli ludzie wierzą to nikt im nie może zabronić modlić się. Takie jest moje zdanie.
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
tyle że chyba niemożliwy do wprowadzenia w rzeczywistości.
Żaden ustruj ani partia nie jest w pełni dobra, bo rządzą nią ludzie którzy z regóły nie są ideałami, w przypadku anarchi byłoby tak samo, niektórzy potrafiliby żyć w zgodzie z innymi, szczęśliwi brakiem podatków, ale inni staraliby się zabrać dla siebie jak najwięcej wszystkiego zatruwając życie pozostałym.
Wysłany: 2008-06-16, 15:45
dipe napisał/a:
Dokładnie.
Komunizm to utopia, której ludzie nie są w stanie zrealizować. Gdyby byli w stanie, pewnie byłby to najlepszy i najsprawiedliwszy ustrój. Ale to nigdy nie nastąpi.
[ Dodano: 2008-06-16, 15:51 ]
Polecam przeczytać "Manifest Komunistyczny" Marksa i Engelsa.
Widać tam wyraźnie, że ideom marksistowskim przyświecają szczytne cele. Problem w tym, że ludzie nie są w stanie zrealizować tych idei. Nawet najlepsze pomysły niszczą...
co do naszej pozornej demokracji i krwiożerczego kapitalizmu wolę się nie wypowiadać. Ale przyznam, że dla nas obywateli lepsze jest to niż pseudokomunizm, jakiego doświadczyły i doświadczają miliony, ba! Miliardy.
_________________ [podpis niezgodny z regulaminem forum]
Ostatnio zmieniony przez Medard 2008-06-16, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
Ale przyznam, że dla nas obywateli lepsze jest to niż pseudokomunizm, jakiego doświadczyły i doświadczają miliony
Zgadzam się, dla bardzo dużej większości ludzi teraźniejsze czasy są lepsze lub nawet o wiele lepsze od czasów Rzecz Pospolitej Ludowej, ale jednak mimo wszystko niektórzty mają gorzej, ci najbiedniejsi, bez dachu nad głową itd, nawet nasz pseudokomunizm nie dopuszczał do takich sytuacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.