mam nadzieję, że o tych niedzielnych katolikach i księżach to nie do mnie... bo jestem niewierzący
I nie bój się, czytuję dużo książek, odwiedziaem również Izrael.
No i rzuć kilka argumentów, zamiast "krzyczeć" i pisać "to bzdura, to bezsens, nie znacie się".
Aha to pomyłka.Choć nie tylko do ciebie kierowałem swoje słowa.
Zaś co do twoich podróży do Izraela to chyba odwiedziłeś coś więcej niż kramy z pamiątkami??.A co do książek to gratuluję twojego oczytania.
A ponadto dlaczego mam rzucać argumentami??.Stwierdziłem co stwierdziłem i tyle.
Argumenty też zresztą były.Choćby te dotyczące Kosowa.I te o islamizacji Europy.Czy to nie bzdura?.Piszesz takie rzeczy nie zastanawiając się chyba dlaczego Chrześcijanie odchodzą od wiary.
Mnie islamizacja nie dziwi w sumie. Kiedyś było średniowiecze były czasy triumfu wiary katolickiej, teraz mamy zmianę, a co będzie kiedyś, kto tam wie.
Mnie islamizacja nie dziwi w sumie. Kiedyś było średniowiecze były czasy triumfu wiary katolickiej, teraz mamy zmianę, a co będzie kiedyś, kto tam wie.
Są niestety ludzie którzy tworzą ten mit o islamizacji....
mi z islamizacja europy predziej kojarzy sie okres w sredniowieczu po upadku grenady
niewielu zdajae sobie sprawe z tego ze w owych czasach hiszpania ( jej czesc) bujnie rozwijala sie pod panowaniem muzulmanow lubujacych sie w naukach scislych
po tym jak wpadli tam europejscy sredniowieczni rycerze i wycieli w pien spolecnzoasc owego panstwa wypedziajac ocalaych z rzezi przejeli ogromna ilosc pism i manuskryptow
pod wplywemtego nastapil w europie silny rozwoj roznegorodzaju nauk
matematyki ( do dzis poslugujemy sie liczba arabskimi a wczesniej matematyka byla raczej w powijakach, liczby wciaz byly zapiswane znakami rzymskimi co uniemozliwialo skoplikowane obliczenia )
chemi - kora w uwczesnych czasach zwana byla al-chemia ( przedrostek 'al' pochodzi wlansie od arabow )
biologia i wiele innych nauk , ogromna czesc pism zostala wywiezona do anglii i francji dzie skrybowie tlumaczyli je na inne jezyki
wiec skoro wtedy eropie zetkniecie z callkiem inna cywilizacja przynioslo tyle dobrego dlaczego teraz mialo by byc inaczej ...?
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2008-04-23, 16:50, w całości zmieniany 7 razy
mi z islamizacja europy predziej kojarzy sie okres w sredniowieczu po upadku grenady
niewielu zdajae sobie sprawe z tego ze w owych czasach hiszpania ( jej czesc) bujnie rozwijala sie pod panowaniem muzulmanow lubujacych sie w naukach scislych
po tym jak wpadli tam europejscy sredniowieczni rycerze i wycieli w pien spolecnzoasc owego panstwa wypedziajac ocalaych z rzezi przejeli ogromna ilosc pism i manuskryptow
pod wplywemtego nastapil w europie silny rozwoj roznegorodzaju nauk
matematyki ( do dzis poslugujemy sie liczba arabskimi a wczesniej matematyka byla raczej w powijakach, liczby wciaz byly zapiswane znakami rzymskimi co uniemozliwialo skoplikowane obliczenia )
chemi - kora w uwczesnych czasach zwana byla al-chemia ( przedrostek 'al' pochodzi wlansie od arabow )
biologia i wiele innych nauk , ogromna czesc pism zostala wywiezona do anglii i francji dzie skrybowie tlumaczyli je na inne jezyki
wiec skoro wtedy eropie zetkniecie z callkiem inna cywilizacja przynioslo tyle dobrego dlaczego teraz mialo by byc inaczej ...?
Ano, łyk historii nikomu nie zaszkodzi. Kto dobrze zna historię ten wie, że rozwój Europy nie ma tylko korzeni czysto katolickich Ja tam jestem zdania, że wszystkie wiary i wyznania są w stanie żyć w komensalizmie, dał nam przykład Jan Paweł II, kwestia - móc to chcieć.
Ano, łyk historii nikomu nie zaszkodzi. Kto dobrze zna historię ten wie, że rozwój Europy nie ma tylko korzeni czysto katolickich Ja tam jestem zdania, że wszystkie wiary i wyznania są w stanie żyć w komensalizmie, dał nam przykład Jan Paweł II, kwestia - móc to chcieć.
Z tego co wiem były spotkania z jakimiś teologami i zresztą sam był chyba z wizytą w szkołach religijnych w Maroku czy w innym kraju.
Ja chciałabym skomentować ten kawałek waszych wypowiedzi o tzw. ,,dziczy islamskiej". To przecież kompletna głupota. Poszukajcie idioci czegoś np. o Dubaju. To kraj Półwyspu Arabskiego tak bogaty, rozbudowany i nowoczesny, że wam się nawet nigdy o czymś taki nie śniło. A włada nim szejk Muhammad bin Rashid Al Maktoum. Muzułumanin, wyznawca Islamu tak jak większość mieszkańców. I czy to komuś przeszkadza to, że ma dwie żony kiedy rządzi razem z ojcem lepiej niż nasz cały rząd razem wzięty?!
Muzułumanie to nie sami terroryści!!! I nie są też zwierzętami, żeby narzekać na to że mają dużo potomstwa!!!
Chodziło mi o to, aby udowodnić, że muzułumanie to nie dzikusy!
Rezerwy ropy naftowej w Dubaju stanowią mniej niż 1/20 zasobów Abu Zabi. Wpływy z wydobycia ropy stanowią niewielką część dochodów emiratu. Żródło: wikipedia.
A religia ma spore znaczenie! Chciałam udowodnić, że muzułumanie mający jak szejk dwie żony nie są gorsi od Europejskich biznasmenów! Większość zdecydowana muzułumanów jest przeciw wojnom i rozwija sie. Weźmy np. Emiraty Arabskie. To bardzo bogate i rozwinięte państwa. A co do terroryzmu i świętej wojny, w takim Dubaju obok siebie żyją wyznawcy wszystkich religii. W asymilacji!!! Nie prowadzą wojen. Nie osądzajmy wszystkich za sprawą mniejszości. To głupie i niedojrzałe!
Popieram! Ja chętnie wyjechałabym do Emiratów Arabskich, ożeniła bym się z jakimś przystojnym muzułumaninem i nie miała bym z tym żadnych problemów. W przeciwieństwie do pewnych ludzi, którzy nie tolerują swoich ,,zwykłych" sąsiadów, a co do piero ,,obcych"!
Rezerwy ropy naftowej w Dubaju stanowią mniej niż 1/20 zasobów Abu Zabi. Wpływy z wydobycia ropy stanowią niewielką część dochodów emiratu. Żródło: wikipedia.
Cytat:
Dubai's economy was built on the back of the oil industry, revenues from oil and natural gas currently account for less than 6% of the emirate's revenues
Żródło: wikipedia
moze i teraz Dubaj zyje z czego innego (np turystyki itd.. ) ale z powyzszej infromacji z WIKIPEDI wynika jasno jak powstalo
p.s. zreszta mentalnosc tych ludzi jest taka ze nienaleza niestty do zbyt pracowitych...
czy znamy jakis wybitnych ludzi nauki czy wynalazcow ..? czy jest jakas arabska uczelnia ktora mogla by rownac sie z Yale, Harwardem czy inna znana uczlenia...?
Owszem kiedys arabowie byli wielkim narodem ale ale do dzis inne nacje pzreskoczyly arabow poztsawiajac ich dzies w tyle
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2008-07-23, 20:25, w całości zmieniany 2 razy
Arabia Saudyjska to nie emiraty, ale mówisz prawdę. Przyznaję. Ale czy utożsamiasz się z pojęciem islamu, które prezentuje igloo? Przecież to stek bzdur! Zgadzam się z nim w kilku kwestiach, które są nie zaprzeczalne. Jak np. to że mają więcej potomstwa, ale to że są dzikusami to prawdziwa głupota.
Wysłany: 2008-08-04, 15:33
Proponuje spojrzenie z trochę innej strony.
Po pierwsze nie można utożsamiać islamu z terroryzmem, nie każdy muzłumanin jest członkiem Al Kaidy.
Po drugie w samym państwach muzłumańskich istnieją różne koncepcje islamu min. Fundamentalistyczne czy modernistyczne.
Należy zwrócić uwagę na biedę wielu muzłumanów, brak podstawowego wykształcenia. Te czynniki powodują, podatność ich na terrorystyczne hasł. Edukacja i kompleksowy rozwój państw islamskich moim zdaniem przyczynią się do poprawy sytuacji.
A z terroryzmem trzeba walczyć niezależnie od narodowości czy religii.
_________________ glosujmy.org - demokracja nie jest dla ludzi obojętnych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.