Możliwy czy nie (sojusz) nie miał przyszłości.
Wystarczy wspomnieć Dziwną Wojnę i nastawienie Brytyjczyków czy Francuzów do jakichkolwiek działań zbrojnych.
Wschód zawsze miał swoje mroźne zimy i pozostał bardzo długo niezdobyty, a nawet jeżeli to na krótki czas.
hAmerykanie zaważyli na wszystkim ze swoją "ułańską" fantazją.
Sam sobie zaprzeczasz. Przecież nieaktywność Francuzów była spowodowana właśnie oczekiwaniem na hitlerowski atak na Wschód. Niemcy w trakcie kampanii wrześniowej nie miały żadnych szans, gdyby nastapiła brytyjsko-francuska ofensywa na zachodzie, ponieważ na Polskę, w celu jak najszybszego i najefektywniejszego zwycięstwa, rzucono najlepsze siły.
Dokładnie tak myślę. Po pierwsze, źródłem pierwszych nieporozumień wśród kierownictwa Wehrmachtu był sam czas rozpoczynania wojny. W przeciwieństwie do Hitlera, znający się na rzeczy jego generałowie (którzy przecież nie mogli przewidzieć bierności Zachodu) szacowali gotowość Niemiec od wojny na rok 1942. Po drugie, kampania wrześniowa ujawniła wiele braków w dowodzeniu i logistyce, czego przykładem może być nieprzewidywalnie duża i nieadekwatna liczba straconych czołgów i pojazdów opancerzonych. Po trzecie, spowodowało to zniechęcenie kół wojskowych do zbyt gwałtownej i agresywnej polityki Hitlera (co później zaskutkuje spiskiem Stauffenberga). Więc z całą pewnością mogę stwierdzić: Tak, Niemcy w roku 1939 NIE BYŁY przygotowane do wojny na dwa fronty. Jeśli ja Cię nie przekonuję, to samo pisze Heinz Guderian w swoich powojennych pamiętnikach, to samo zeznał marszałek von Blomberg podczas procesu norymberskiego, i wielu innych.
Igloo, ale gdzie ja napisałem, że Niemcy były gotowe do wygrania wojny z całym światem?
Mówię tylko, że stało się jak stało. Owszem masz rację, ale nadal nie rozwiązaliśmy kwetsii Aliantów, a Ty już przechodzisz do spisków na życie Hitlera.
Wysłany: 2008-04-20, 21:53
Igloo ty widocznie inaczej postrzegasz historie niz ja
ja uwazam ze Niemcy planowaly eksterminacje Zydow a akcja T4 byla przygotowaniem. Mowisz ze polowa Zydow ktorzy zgineli to Polacy. Racja ale oni przeciez w wiekszosci szli do gazu i nie pracowali chyba ze w jakichs fabrykach niemieckich (vide Listra Shindlera)
Kampania wrzesniowa byla dopiero rozgrzewka i uwazam ze gdyby Francja i Wielka Brytania wkroczyly do Polski historia wygladalby zupelnie inaczej.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
daeone, przecież ludzie z uratowani przez Oskara Schindlera to nieco ponad tysiąc - kropla w morzu śmierci, więc to żaden wyznacznik. Podałem Ci źródła historycznych badań, które potwierdzają cel akcji T4, a Ty nadal swoje. Przedstaw może jakieś źródła, pozycje itp.
Tabris, przecież o spisku napisałem pół zdania a resztę właśnie o sprawie aliantów.
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2008-04-20, 23:46, w całości zmieniany 1 raz
Widzę tylko, że ktoś sobie tak dopisał, zresztą, po pierwsze, chodzi tu raczej o faktografię (czyli, że po prostu ta akcja wydarzyła się wcześniej), poza tym, o ile do większości tekstów tego artykułu są źródła (http://pl.wikipedia.org/wiki/Holocaust#cite_note-1), to do akcji T4 - nie ma.
Wysłany: 2008-04-21, 12:07
raczej watpie zeby nikt bez zadnych zrodel napisal taki dosc obszerny i bogaty w szczegoly artykul spojrz na linki zewnetrzne i literarure http://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_T4
przeczytaj tez fragment pt "Znaczenie akcji T4"
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ostatnio zmieniony przez daeone 2008-04-21, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
Po trzecie, spowodowało to zniechęcenie kół wojskowych do zbyt gwałtownej i agresywnej polityki Hitlera (co później zaskutkuje spiskiem Stauffenberga).
Do tego momentu jest więcej niż pół zdania.
Zreasztą nie ma się co czepiać, wróćmy do Aliantów!
Ja temat już od dawna uważam za wyczerpany z Twojej strony.
Masz przeciwnika, który wie wciąż więcej, z kolei Ty wiesz więcej od niego.
I mnie, który faktów nie zna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.