Forum Dyskusyjne :: Dysputa o Hitlerze

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » Dysputa o Hitlerze

Dysputa o Hitlerze
Autor Wiadomość

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-20, 20:15   !

Możliwy czy nie (sojusz) nie miał przyszłości.
Wystarczy wspomnieć Dziwną Wojnę i nastawienie Brytyjczyków czy Francuzów do jakichkolwiek działań zbrojnych.

Wschód zawsze miał swoje mroźne zimy i pozostał bardzo długo niezdobyty, a nawet jeżeli to na krótki czas.

hAmerykanie zaważyli na wszystkim ze swoją "ułańską" fantazją.

Psychopata? Uwielbieniec Narodu?! Czemu nie!

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-04-20, 20:43   

Sam sobie zaprzeczasz. Przecież nieaktywność Francuzów była spowodowana właśnie oczekiwaniem na hitlerowski atak na Wschód. Niemcy w trakcie kampanii wrześniowej nie miały żadnych szans, gdyby nastapiła brytyjsko-francuska ofensywa na zachodzie, ponieważ na Polskę, w celu jak najszybszego i najefektywniejszego zwycięstwa, rzucono najlepsze siły.

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-20, 20:45   !

I myślisz, że te doborowe siły nie rozpieprzyłyby zbierających kwiatki Angoli i Żabojadów?
Bha. Nie strasz.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-04-20, 20:54   

Dokładnie tak myślę. Po pierwsze, źródłem pierwszych nieporozumień wśród kierownictwa Wehrmachtu był sam czas rozpoczynania wojny. W przeciwieństwie do Hitlera, znający się na rzeczy jego generałowie (którzy przecież nie mogli przewidzieć bierności Zachodu) szacowali gotowość Niemiec od wojny na rok 1942. Po drugie, kampania wrześniowa ujawniła wiele braków w dowodzeniu i logistyce, czego przykładem może być nieprzewidywalnie duża i nieadekwatna liczba straconych czołgów i pojazdów opancerzonych. Po trzecie, spowodowało to zniechęcenie kół wojskowych do zbyt gwałtownej i agresywnej polityki Hitlera (co później zaskutkuje spiskiem Stauffenberga). Więc z całą pewnością mogę stwierdzić: Tak, Niemcy w roku 1939 NIE BYŁY przygotowane do wojny na dwa fronty. Jeśli ja Cię nie przekonuję, to samo pisze Heinz Guderian w swoich powojennych pamiętnikach, to samo zeznał marszałek von Blomberg podczas procesu norymberskiego, i wielu innych.

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-20, 21:25   !

Igloo, ale gdzie ja napisałem, że Niemcy były gotowe do wygrania wojny z całym światem?

Mówię tylko, że stało się jak stało. Owszem masz rację, ale nadal nie rozwiązaliśmy kwetsii Aliantów, a Ty już przechodzisz do spisków na życie Hitlera.

Slow down mon. :piwo:

daeone 

Wysłany: 2008-04-20, 21:53   

Igloo ty widocznie inaczej postrzegasz historie niz ja

ja uwazam ze Niemcy planowaly eksterminacje Zydow a akcja T4 byla przygotowaniem. Mowisz ze polowa Zydow ktorzy zgineli to Polacy. Racja ale oni przeciez w wiekszosci szli do gazu i nie pracowali chyba ze w jakichs fabrykach niemieckich (vide Listra Shindlera)

Kampania wrzesniowa byla dopiero rozgrzewka i uwazam ze gdyby Francja i Wielka Brytania wkroczyly do Polski historia wygladalby zupelnie inaczej.

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-20, 21:58   !

"Historia osądzi kto miał rację w tym sporze!" :zabawa:

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-04-20, 23:44   

daeone, przecież ludzie z uratowani przez Oskara Schindlera to nieco ponad tysiąc - kropla w morzu śmierci, więc to żaden wyznacznik. Podałem Ci źródła historycznych badań, które potwierdzają cel akcji T4, a Ty nadal swoje. Przedstaw może jakieś źródła, pozycje itp.

Tabris, przecież o spisku napisałem pół zdania :P a resztę właśnie o sprawie aliantów.
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2008-04-20, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-20, 23:47   !

Kłóciłbym się, ale to już nie dzisiaj.

Edit: Nie zmieniaj tak drastycznie postów, bo namieszasz mi w głowie.
Ostatnio zmieniony przez Tabris88 2008-04-20, 23:47, w całości zmieniany 1 raz  

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-04-20, 23:48   

Spoko, poczekam ;)

daeone 

Wysłany: 2008-04-21, 09:06   

Liste Shindlera przedstwilem jako przyklad ze Zydzi pracowali w niemieckich fabrykach

nie kloce sie o celu akcji T4 bo to bylo wyniszczenie osob psychicznie chorych ale w tej akcji dodatkowo opracowano metody masowych mordow

chcesz zrodla? Wystarczy wpisac na wikipedii slowo holocaust i tam masz dosc ladnie opisane

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-04-21, 11:58   

Widzę tylko, że ktoś sobie tak dopisał, zresztą, po pierwsze, chodzi tu raczej o faktografię (czyli, że po prostu ta akcja wydarzyła się wcześniej), poza tym, o ile do większości tekstów tego artykułu są źródła (http://pl.wikipedia.org/wiki/Holocaust#cite_note-1), to do akcji T4 - nie ma.

daeone 

Wysłany: 2008-04-21, 12:07   

raczej watpie zeby nikt bez zadnych zrodel napisal taki dosc obszerny i bogaty w szczegoly artykul spojrz na linki zewnetrzne i literarure http://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_T4

przeczytaj tez fragment pt "Znaczenie akcji T4"
Ostatnio zmieniony przez daeone 2008-04-21, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-21, 13:59   !

Po trzecie, spowodowało to zniechęcenie kół wojskowych do zbyt gwałtownej i agresywnej polityki Hitlera (co później zaskutkuje spiskiem Stauffenberga).

Do tego momentu jest więcej niż pół zdania.

Zreasztą nie ma się co czepiać, wróćmy do Aliantów!

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-04-22, 01:18   

Hehe widzę, że wyczerpałem temat, skoro dostaję w odpowiedzi na swoje posty obliczenia ile procent zdania stanowi część o spisku :hurra:

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-04-22, 02:13   !

Ja temat już od dawna uważam za wyczerpany z Twojej strony.
Masz przeciwnika, który wie wciąż więcej, z kolei Ty wiesz więcej od niego.
I mnie, który faktów nie zna.

We won! :offtopic:

Odpowiedz do tematu