jak dla mnie zdecydowanie dali im za mało czasu, gong odmierzał go niemiłosiernie.
Myślę, że Kwaśniewski "wygrał". Lepiej się przygotował, dawał lepsze argumenty; Kaczyński natomiast albo pitolił to co zawsze, albo się ośmieszał (np. sprawę Kaczmarka skomentował "To świadczy o tym, że mamy uczciwy rząd"). No, ale co się spodziewać po konfrontacji takiego chama jakim jest Kaczyński z Kwaśniewskim, człowiekiem światowym i wykształconym, który rządził Polską przez 10 lat.
A ja chociaż obu nie cierpię muszę rzec, że wygrał Kaczyński. Dlatego, że zachował spokój. Kwaśniewski nie wytrzymał i w końcówce zaczął przedrzeźniać, co praktycznie osądziło o jego przegranej. Po prostu nie pokazał klasy polityka, zresztą co ja tu wygaduję! Oni w ogóle nie mają klasy, ale mniejsza o to.
Kaczyński był bardziej opanowany (zdradzał go jedynie ten uśmiech cynika) i po prostu lepiej się wywiązywał z zadanych mu pytań.
Ogólnie to żadnego z nich nie lubię i mam nadzieję, że Kwaśniewski wróci na te swoje uczelnie, a era bliźniaków się zakończy i rządzić będzie 35 latek, nieznany, taki który odświeży Polskę i wszyscy będziemy zadowoleni. Acha, jeszcze tak na marginesie, Kwaśniewski u mnie sobie nagrał z tą polityką zagraniczną, wielce patriota!
_________________ "Should I stay or should I go?"
*faris
Wysłany: 2007-10-02, 15:36
Po pierwsze moim zdaniem głupotą jest stworzenie kampani : PREZYDENT VS PREMIER.
Były prezydent i obecny prezydent - to byłoby coś.
No cóż, Kaczyński po raz pierwszy mógł zaskoczyć pozytywnie. Wbrew temu co się większość spodziewała zachował się całkiem ok - żadnych strasznych wybuchów, argumenty nawet nawet, i ten dowcip... Sama go o to nie podejrzewałam.
Igloo napisał/a:
Kwaśniewskim, człowiekiem światowym i wykształconym, który rządził Polską przez 10 lat.
OMG, Kwaśniewski światowy, to może i jest... w chlaniu wódy.
Wykształcony ? Gdzie ? W którym miejscu ?
Rządził ? E... sprawował urząd, a nie rządził.
Powiem tyle, że Kwaśniewski gadał to samo 10 lat temu co i teraz. Hasła mu się nie zmieniły, chociaż świat, w tym i Polska ruszyli do przodu. Ale jak widać niektórzy tego nie rozumieją. Myślałam, że jest bardziej inteligentny, ale przeliczyłam się.
Ta debata uświadomiła mi, że polski naród jest bardziej zacofany niż mi się wydawało. "zagłosuję na kwacha, bo on taki doświadczony, i oh ah, jaki przystojny" OMG.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Oczywiście, że jest człowiekiem światowym. Przypomnę Ci, że to Kwaśniewski, nie Kaczyński, prowadzi wykłady na uniwersyteteach nie tylko ukraińskich, ale także amerykańskich. Jest członkiem ekipy, która wprowadziła Polskę do NATO i Unii Europejskiej. Na debacie to on pokazał argumenty, a Kaczyński rzucał kompletnie pustymi słowami. I wiecie, co mi się wydaje? Że lepszy jest Kwasniewski, który mimo dwóch wybryków alkoholowych (do których sięzresztą przyznał) dokonał w Polsce gigantycznych zmian i otworzył nasz kraj na ZACHÓD - niż Kaczyński, który: spieprzył relacje z sąsiadami, zawalił politykę zagraniczną, doprowadził do kryzysu rządu i wielu innych spraw. A dlaczego Kwaśniewski był lepszy w polityce? Ponieważ miał z politykami, jako osoba znająca perfekcyjnie angielski, niemiecki i rosyjski, kontakt OSOBISTY i prezencję, czego nie można w najmniejszym stopniu powiedzieć o obecnym premierze lub prezydencie. To on miał takich wybitnych ministrów spraw zagranicznych jak Cimoszewicz albo BARTOSZEWSKI - jeden z najwybitniejszych a na pewno najmądrzejszych Polaków. A kogo mamy teraZ? Fotygę.
Apple mówisz, że Kwaśniewski nie wytrzymał. Myślę, że każdy w miarę normalny człowiek nie wytrzymałby, gdyby zobaczył to, co zobaczyli widzowie oglądający debatę. Kwaśniewski wymienia ministrów rządu Kaczyńskiego, którzy byli skorumpowani, byłego szefa policji mianowanego przez Kaczyńskiego, który był skorumpowany, prezesa PZU mianowanego przez Kaczyńskiego, który był skorumpowany, urzędnika ministerstwa sportu, który rozprowadzał narkotyki - a Kaczyński kwituje to stwierdzeniem: "To świadczy, że mamy uczciwy rząd". A prawda jest taka, że głęboko idący populizm PiS przyczynił siętylko do wewnętrznych podziałów i osłabienia Polski, jej pozycji nie tylko w Europie, ale i w oczach Polaków. Bo przeciwnicy Kwaśniewskiego (który nota bene wygrał proces lustracyjny!) mogą go i jego ludzi z byłego SLD nazywać postkumunistami, ale to właśnie Ci "POSTKOMUNIŚCI" sprawili, że Polska należy dzisiaj do demokratycznej Europy, a nie totalitarnej Rosji.
faris, w jednym tylko sięz Tobą częściowo zgodzę - w twierdzeniu, żę Polski naród jest głęboko zacofany, co obajwia się ślepą wiarą w kłamstwa PiS, czy też ślepą nienawiścia (zapewne przekazywaną pokoleniowo) do ludzi z SLD.
(ps. nie głosuję ani na LiD, ani na PiS, gwoli ścisłości)
Wysłany: 2007-10-02, 22:45
Moim skromnym zdaniem lepszy był jednak pan premier Kaczyński. Tak jak wcześniej powiedział Apple zachował on spokój oraz rozmawiał z Kwaśniewskim w sposób dystyngowany.
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale teraz widzę, że tego typu debaty są potrzebne, ponieważ ukazują jasno i konkretnie polityków i ich poglądy, a w niektórych sytuacjach (nawet jeśli "grają") stresowych dla nich mogą popełnić jakąś gafę i pokazać swoje prawdziwe stanowiska w pewnych sprawach.
_________________ W życiu piękne są tylko chwile. . .
Po pierwsze moim zdaniem głupotą jest stworzenie kampani : PREZYDENT VS PREMIER.
Były prezydent i obecny prezydent - to byłoby coś.
oj Faris Faris.. jak bedzie kampania prezydencka moze do tego dojdzie narazie zmierzyli sie 2 liderzy parti politycznych
szef PIS ( premier) i szef LID ( byly prezydent) ale to jakie zajmuja obecnie lub zajmowali funkce niema wikeszego znaczenia moze tylko poza tym ze jdeden drugiemu moze costam wypomniec na zas a bo ja to robielem tak a ty tak itd...
pozatym zakladajac calkiem teoretycznie ze wybory wygral by LID miazdzaaca liczba glosow to niewykuczone ze nastepym premierem RP zostal by kwasniewski
( to czysto teoretyczny scenariusz i rzekl bym raczej nieprawdopodobny )
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-10-02, 22:54, w całości zmieniany 3 razy
*faris
Wysłany: 2007-10-03, 16:43
Igloo napisał/a:
co obajwia się ślepą wiarą w kłamstwa PiS
Trudno mi w to wierzyć, bo 99% moich znajomych głosuje na PO/LiD - w tych znajomych uwzględniam także dorosłych itd. I nie są to osoby, które by w skrytości ducha głosowały na co innego.
Po prostu większość nie idzie na wybory i wychodzi jak wychodzi.
Ja bym sobie zagłosowała na PiS, gdyby nie to, że w dniu wyborów zabraknie mi miesiąca do pełnoletności
Tofman napisał/a:
oj Faris Faris.. jak bedzie kampania prezydencka moze do tego dojdzie narazie zmierzyli sie 2 liderzy parti politycznych
szef PIS ( premier) i szef LID ( byly prezydent) ale to jakie zajmuja obecnie lub zajmowali funkce niema wikeszego znaczenia moze tylko poza tym ze jdeden drugiemu moze costam wypomniec na zas a bo ja to robielem tak a ty tak itd...
Chodziło mi raczej o to, że Kwaśniewski przez 10 lat był prezydentem. robił co innego niż "szef partii" tak jak to robi Kaczyński. Więc... mimo wszystko mają trochę inne zadania. Wolałabym, żeby była to debata 'prezydencka' albo jak już szef rządu to np. były szef rządu vs. obecny.
Tofman napisał/a:
pozatym zakladajac calkiem teoretycznie ze wybory wygral by LID miazdzaaca liczba glosow to niewykuczone ze nastepym premierem RP zostal by kwasniewski
Nierealne.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
A poza tym to, co mówi Tofman jest bardzo realne, Kwaśniewski po Borowskim to dla mnie dnajlepszy kandydat LiD na premeira.
*faris
Wysłany: 2007-10-03, 21:27
LiD w ogóle się nie nadaje do polityki, nie lubię PO, ale wybierając pomiędzy LiDem a PO to wybrałabym PO, z racji tego, że polityka liberalna, szczególnie w gospodarce, zła nie jest, a LiD w ogóle gospodarką nie umie się zajmować.
No i nie masz się z czego cieszyć, następnych wyborów już nie opuszczę
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
skoro LiD się nie nadaje do polityki to jacy ludzie wprowadzili nas do NATO i do Unii?
*faris
Wysłany: 2007-10-04, 15:44
Unia to jedno wielkie gówno, kiedyś upadnie. Nie ma się za bardzo z czego cieszyć, a jedyny plus to to, że można wyjeżdżać bez wiz i na dowodzie za granicę.
A do NATO prawie wszyscy wchodzą, prędzej czy później.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Unia to gówno?! może powinniśmy jeszcze nie odrzucać komuny i trzymać przy życiu Układ Warszawski? Zamiast wchodzić do Unii i NATO? na takiego coś niestety nie mam argumentów, a zalet Unii jest tyle, że aż szkoda pisać.
show dla publiki... frazesy i propaganda ta sama konkretow jak zawsze zero
jedynie co mi sie w tej debacie podobalo to tekst "pani pije do mnie"
_________________ "Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992
Wysłany: 2007-10-05, 13:18
szopka, Kwasniewski owszem pokazal sie jak dla mnei z lepszej strony, nie mowie o tym co mowil, ale o stylu. Ma klase, moze nie zawsze nie swieci ale ja ma. Jest obyty, natomiast Kaczynski tak jak powiedzial Kwach zrobil sobie z debaty show.
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
kp1304
Wysłany: 2008-03-08, 20:18
nie mam pojecia , zaden z nich nie powinien wygrac !!!
C4asteR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.