Forum Dyskusyjne :: Bartoszewski

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » Bartoszewski

Bartoszewski
Autor Wiadomość

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-14, 11:24   Bartoszewski

Prof. Władysław Bartoszewski odebrał na krakowskim Kazimierzu Statuetkę Felka 2007, przyznawaną co roku przez Fundację Judaica "za wybitne dokonania na rzecz zachowania i przybliżania dziedzictwa Żydów polskich".
Kapituła nagrody przyznała statuetkę prof. Bartoszewskiemu w uznaniu jego "wybitnych dokonań na rzecz dialogu polsko-żydowskiego, za przybliżanie dziedzictwa Żydów polskich oraz za przesłanie 'że warto być przyzwoitym'".

Uroczystość wręczenia statuetki połączona była z promocją uzupełnionego, trzeciego wydania książki "Ten jest z ojczyzny mojej. Polacy z pomocą Żydom 1939-1945", pod redakcją prof. Władysława Bartoszewskiego i Zofii Lewinównej. Podczas spotkania Bartoszewski opowiadał o książce, okolicznościach i problemach związanych z jej wydaniem oraz o swoich kontaktach z Żydami.

Książka dokumentuje pomoc udzielaną w latach okupacji przez społeczeństwo polskie prześladowanym przez hitlerowców Żydom. Składa się z przeszło 200 autentycznych relacji i wspomnień, głównie pisanych przez Żydów, uzupełnionych około 100 dokumentami.

Uczestnicy spotkania pytali prof. Bartoszewskiego m.in. o "polski antysemityzm" i ocenę relacji między Polakami a Żydami. Bartoszewski powiedział, że pod względem stosunku do Żydów polskie społeczeństwo przeszło i przechodzi nadal "rewolucyjne przeobrażenia świadomości".

Pamiętam uniwersytety polskie przed wojną, pamiętam getto ławkowe, pamiętam awantury (...). W tej chwili uniwersytety w Polsce, w ogóle wyższe szkoły, są twierdzami otwartości. Kraków to obserwuje bardzo dobrze, bo kto na festiwale żydowskie w tej dzielnicy wali? Młodzież akademicka. A przed wojną były twierdzami ONR-u i innych grup, były sceną wydarzeń bardzo bolesnych, łącznie z rękoczynami - powiedział prof. Bartoszewski.

Według Bartoszewskiego, dużo większy antysemityzm panuje w wielu innych krajach Europy. Antysemityzm w Polsce jest u dołu europejskiej tabeli - dodał profesor.

Ustanowiona przez Fundację Judaica w Krakowie statuetka jest przyznawana od 2004 r. Statuetka upamiętnia Rafaela F. Scharfa, urodzonego w 1914 roku na krakowskim Kazimierzu absolwenta prawa UJ, wieloletniego dziennikarza krakowskiego "Nowego Dziennika". Scharf większość życia spędził w Londynie, dokąd wyjechał w 1938 roku. Znany z zaangażowania w idee budowania mostów pomiędzy Żydami i Polakami, przez ostatnie 14 lat swojego życia współtworzył Fundację Judaica - Centrum Kultury Żydowskiej na krakowskim Kazimierzu. Zmarł w Londynie w 2003 r.

Prof. Władysław Bartoszewski - (ur.1922 r.) polityk, działacz społeczny, historyk, dziennikarz, pisarz - podczas II wojny był więźniem Auschwitz, żołnierzem AK, działaczem Polskiego Państwa Podziemnego, podczas okupacji działał w Radzie Pomocy Żydom "Żegota". Po 1998 r. był dwukrotnie ministrem spraw zagranicznych. Jest kawalerem Orderu Orła Białego oraz honorowym obywatelem Izraela.

wp.pl

niech do tego Iraela ten "profesor" maturzysta sie wyniesie, to jest antyPolak

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-14, 12:24   

To jest największy (żywy) polski autorytet jeśli chodzi o politykę i historię.

a ty, w porównaniu z nim, jesteś nikim i nie tobie go osądzać. zwlaszcza, ze jestes na tyle glupi, zeby calosc skopiowanego tekstu interpretowac jako sympatyzowanie z Żydami godne kary. Bartoszewski jest cholernie inteligentny, znany i powazany w Polsce i nie tylko. a ty? jestes tylko krótko ostrzyżonym idiotą zapluwającym z gniewu klawiaturę podczas czytania artykułu o tym, ze ktos pomagal ludziom wartym wiecej niz ty.

[ Dodano: 2007-12-14, 12:25 ]
jeszcze dodam tylko jedno - masz wypaczona definicje polskosci i Polaka.

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-14, 12:30   

Mordred napisał/a:
To jest największy (żywy) polski autorytet jeśli chodzi o politykę i historię.

a ty, w porównaniu z nim, jesteś nikim i nie tobie go osądzać. zwlaszcza, ze jestes na tyle glupi, zeby calosc skopiowanego tekstu interpretowac jako sympatyzowanie z Żydami godne kary. Bartoszewski jest cholernie inteligentny, znany i powazany w Polsce i nie tylko. a ty? jestes tylko krótko ostrzyżonym idiotą zapluwającym z gniewu klawiaturę podczas czytania artykułu o tym, ze ktos pomagal ludziom wartym wiecej niz ty.

[ Dodano: 2007-12-14, 12:25 ]
jeszcze dodam tylko jedno - masz wypaczona definicje polskosci i Polaka.

Autoryten ten pierdo**ny żyd?! ktory poiera rzad platformy, jakbum mogl bez skrupulow bym go do pieca wrzucil

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-14, 12:42   

To nie jest Żyd, ignorancie, to po pierwsze. I jak chcesz oceniac jego dorobek intelektualny, to nie opieraj sie na jednej pracy, ktorej zreszta i tak nie przeczytasz, przeczytales tylko notke prasowa i juz sie podnieciles zanadto.

Po drugie - rządy PO zostały zaaprobowane przez większość głosujących Polaków, więc życzę powodzenia w paleniu ich wszystkich.

Po trzecie - wiesz, czemu ciebie nikt nie chce spalic? bo nikt nawet nie wie, ze istniejesz. a robisz taki halas, ze ktos moglby pomyslec, ze ty niby jestes kims waznym. tak naprawde nigdy nawet sie do tego czlowieka na 100 metrów nie zblizysz, wiec fikaj sobie dalej na forum internetowym, jak ma ci ulzyc.

Awanturnik 

Wysłany: 2007-12-14, 15:11   

Skinhead wiesz czym się rożnimy?
Ze jeśli mi się ktos nie podoba to od razu na niego bluźnie...
Prof.Bartoszewski poparł PO, i raczej nie byłem z tego powodu happy, ale zeby zaraz wyżywać od Zydów?Uspokój się, bo jednak kultura na forum obowiązuje...W końcu Pan Bartoszewski jest autorytetem jeśli chodzi o politykę zagraniczną zwłaszcza przed 89...
Wogóle nie rozumiem po co powstał temat...pomógł dostał order/odznaczenie/cokolwiek i w czym problem?

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-14, 17:03   

Mordred napisał/a:
To nie jest Żyd, ignorancie, to po pierwsze. I jak chcesz oceniac jego dorobek intelektualny, to nie opieraj sie na jednej pracy, ktorej zreszta i tak nie przeczytasz, przeczytales tylko notke prasowa i juz sie podnieciles zanadto.

Po drugie - rządy PO zostały zaaprobowane przez większość głosujących Polaków, więc życzę powodzenia w paleniu ich wszystkich.

Po trzecie - wiesz, czemu ciebie nikt nie chce spalic? bo nikt nawet nie wie, ze istniejesz. a robisz taki halas, ze ktos moglby pomyslec, ze ty niby jestes kims waznym. tak naprawde nigdy nawet sie do tego czlowieka na 100 metrów nie zblizysz, wiec fikaj sobie dalej na forum internetowym, jak ma ci ulzyc.

dwie sprawy o propagowanie faszyzmu, tyelefon na podsluchu abw mysle ze az tak maly nie jestem

tomaszrr 

Wysłany: 2007-12-14, 20:35   

Ja tam osobiście szanuję Prof. Bartoszewskiego, jakikolwiek by on nie był, sporo dla nas zrobił!

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-15, 11:33   

mozesz udowodnic czym sie zasluzyl dla Polski?

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-15, 11:38   

Jak przeczytasz swoj pierwszy post w tym temacie, to moze sam na to wpadniesz.

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-15, 11:43   

ty mowisz o ratowaniu zydow?! preciez to zbrodnia jest nie czyn chwalebny!

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-15, 11:58   

Nie chce mi sie tlumaczyc ci kolejny raz, ze Zydzi to tacy sami ludzie jak ty. Zreszta - zbrodnia to pojecie wzgledne.

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-15, 12:03   

żydzi to podludzie,tak samo jak kolorowi, czy zdrajcy bialej rasy

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2007-12-15, 13:15   

Po co go jeszcze trzymacie na forum?
Zaraz mi pewnie napisze ,że jest wolność poglądów ,ale jest spora różnica pomiędzy papką w mózgu a poglądami. Poza tym najwyższym aktem prawotwórczym w naszym kraju jest konstytucja RP z roku 1997 ,którą wypowiedzi tego pana ewidentnie łamią.
Co do prof. Bartoszewskiego to troszkę szkoda ,że zaangażował się ostatnio w politykę (bez znaczenia kogo poparł), bo w ostatnich czasach polityka to zbyt duże ścierwo ,by takie osoby się jeszcze w nie mieszały.
Ktoś napisał ,że Władysław Bartoszewski jest Żydem ,ktoś inny ,że nim nie jest ,a ja jakoś nie mogłem znaleźc informacji na temat rodziny tego pana. Jeśli ktoś takie informacje odszuka ,niech napisze.
Oczywiście swoje zasługi zarówno dla Polski jak i Żydów Bartoszewski ma. Podważanie tego jest chyba troszkę nie na miejscu (a przynajmniej robienie tego w takim stylu ,w jakim było to w tym temacie uskutecznianie).

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-15, 13:19   

mwsz banie chlopaku, bartoszewski niech wyjedzie do izraela wtedy nic do niego nie bede mial, to jest zwykly zydzior

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2007-12-15, 13:23   

Urodził się w Warszawie ,całe życie mieszka w Polsce ,czemu karzesz mu wyjeżdżać w wieku 76 lat do Izraela?

"Każesz" dipe ;-) . C.

O żesz Ty.Co za błąd. Było dobrze a zmieniłem. Pzdr. ;]

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-15, 13:26   

czytaj pierwszy post

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-15, 13:29   

dipe ma racje, ten czlowiek mieszka tu kilka razy dluzej niz ty i ma do tego wieksze prawo, jesli juz chcesz o czyms takim rozmawiac. jak dla mnie ciebie powinno sie wyslac do izraela i nauczyc mowic w tamtejszym jezyku 'spale was wszystkich, jebane czarnuchy'. nie dalbym ci wiecej jak kwadrans zycia.

X. 

Wysłany: 2007-12-15, 13:31   

Cytat:
dwie sprawy o propagowanie faszyzmu, tyelefon na podsluchu abw mysle ze az tak maly nie jestem

więc jesteś taki wielki, to co robisz na forum młodzieżowym (ogólnotematycznym)? Ilu wielkich skinheadów siedzi na takich forach i chwali sie swoimi osiagnieciami? Bo mi sie wydaje ze tylko Ty, nie wydaje Ci sie to dziwne? Nie jest to zachowanie dziecinne, szczeniackie i żałosne? Ciekawe co twoja skinheadowska brać by na to powiedziała :p Oj dziecko, dziecko.

poza tym nie odpowiedziałeś mi jeszcze, czy masz jakieś źródło nienawisci, które moglbys uzasadnic?

TakaJedna 

Wysłany: 2007-12-26, 21:06   

Cenię profesora Bartoszewkiego za jego wypowiedzi, zachowanie i ogólnie działalnośc. Jest naprawdę dobrym człowiekiem, znającym sie na polityce, który wiele razy cierpiał wyszydzenia ze strony PISu. Zupełnie nie rpzeszkadza mi to, że jest Żydem, bo nie narodowośc jest ważna a to co ma w głowie. Skinshead, jeśli uważasz, że Żydzi to podludzie, to chyba nie jest wszystko w porządku.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-12-26, 21:08   

TakaJedna napisał/a:
Zupełnie nie rpzeszkadza mi to, że jest Żydem

a jest?

Odpowiedz do tematu