Forum Dyskusyjne :: Autonomia Ślaska

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Świat polityki » Autonomia Ślaska

Autonomia Ślaska
Autor Wiadomość

Penelopa 

Wysłany: 2007-09-27, 11:19   Autonomia Ślaska

No właśnie. Ciekawi mnie co myślicie na ten temat? Uważacie, że dążenia co poniektórych ślązakow do uznania Ślaska jako jednostki autonomicznej są słuszne czy może wręcz przeciwnie?

No i stąd też pytanie do osób z forum, które zamieszkają śląsk . Chciałybyście autonomii?

*Apple 

Wysłany: 2007-09-27, 13:21   

Hmmm, z jednej strony chciałabym żeby tak było, ponieważ Warszawa nas zdziera ze skóry biorąc kasę na swoje przedsięwzięcia i potem nam resztki zostają. Pamiętam, jak nam brali kasę na inne sanatoria, bo niby śląsk ma za dużo, ale bez przesady, skoro to nasze pieniądze przez nas uczciwie zarobione, to dlaczego mamy innych finansować? Z drugiej strony znowu jeżeli nasi radni w tym sejmiku śląskim nie mogą sobie poradzić z Warszawą, to jak sobie poradzą z całym województwem...? Zresztą ja bardzo Polskę lubię i nie chcę się odrywać od niej, bo śląsk ma jakiś tam konszachty z Niemcami i jeszcze mogłoby do czego dojść, a tak to przynajmniej stoi za nami cały kraj.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-09-27, 15:52   

Cytat:
Ciekawi mnie co myślicie na ten temat? Uważacie, że dążenia co poniektórych ślązakow do uznania Ślaska jako jednostki autonomicznej są słuszne czy może wręcz przeciwnie?

jestem przeciwna, bo jeśli śląsk się oderwie, to potem inne województwa czy np Kaszubi też będą chcieli swoją autonomię i tak nastąpi koniec Polski, bo jeśli oni mogli to czemu my nie?! rozbicie dzielnicowe już raz było...

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-09-27, 23:55   

Te dążenia Ślązaków są troche przesadzone, Śląsk zawsze był zależny, czy to od Polski, Czy to od Niemiec, czy to od Austrii. Sami nie poradzą sobie :)

apadak 

Wysłany: 2007-10-06, 17:40   

Jestem Slazakiem ale tylko w kontekscie geograficznym. Szanuje i rozumiem tych Slazakow rdzennych, kulturowych ale jestem przeciwko autonomii bo nie widze zadnych racjonalnych argumentow by tak mialo sie stac.
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992

Skinheads1488 

Wysłany: 2007-12-06, 11:39   

dokladnie, nigdy nie mozna sie na to zgodzic

tedwa 

Wysłany: 2008-02-05, 10:31   

Najlepiej niech każda część kraju ogłosi autonomię i znów sąsiedzi się Polską podzielą, to właśnie przez takich zdrajców Polska zawsze dostawała po dupie. :(

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-04, 23:09   

O żesz w morde,dlaczego dopeiro teraz znajduje ten temat :)

Igloo napisał/a:
Te dążenia Ślązaków są troche przesadzone, Śląsk zawsze był zależny, czy to od Polski, Czy to od Niemiec, czy to od Austrii. Sami nie poradzą sobie

Uhuhu widze z historią Śląska stoisz na bakier :) Śląsk był najdłużej pod panowaniem CZESKIM,później Niemieckim a dopiero na trzecim miejscu we władaniu Polaków.Co więcej podczas dwudziestolecia miedzywojennego funkcjonował na prawach autonomi co po 2 wojnie światowej zostało BEZPRAWNIE zagrabione.

Penelopa napisał/a:
Chciałybyście autonomii?

Z Całego serca.

Apple napisał/a:
a tak to przynajmniej stoi za nami cały kraj.

Ten kraj nas dyskryminuje na każdym kroku.Zresztą Śląsk nie jest Niemiecki czy Polski :) Śląsk jest Śląski ! My poprostu nie mamy tutaj w więkoszości kompelsu polaków wobec niemców (idealnie je widać na forach internetowych czy np. przed niedawym EURO) :) "Niymcy godajom ze my som poloki,poloki godajom że my som niemcy a my som Ślonzoki i powiym wom wiencej że przedwszystkim to my som ludzie"

Rdzawa napisał/a:
jestem przeciwna, bo jeśli śląsk się oderwie

A kto mówi o oderwaniu sie od polski ? Wymagamy decentralizacji :) Śląsk ma być częscią polski na prawach autonomii.

apadak napisał/a:
bo nie widze zadnych racjonalnych argumentow by tak mialo sie stac.

To wymień racjonalnie argumenty aby tak miało sie nie stać ? Ja Ci moge wymienić-inny Język(nie gware !), kompletnie inną mentalność,inne architekture czy nawet inne powietrze :D Nie wspominając o HISTORII i przywiązaniu regionalnym. Gdyby komunizm nie zalał nas gorolami po drugiej wojnie światowej to by sprawy sie potoczyły całkiem inaczej.Teraz u władzy nie ma ślonzaków(no może oprócz Kutza)

tedwa napisał/a:
to właśnie przez takich zdrajców Polska zawsze dostawała po dupie.

Ojej jak mi przykro :rozpacz: Nie nazywaj kogoś zdrajcom gdy ma inne poglądy niż ty.

Ja jeszcze nie wiem zbytnio na ten temat z racji mojego wieku ale wiem że całym sercem będe kochał moją małą ojczyzne.Tutaj ludzie naprawde kochają ten smród i syf.Ciesze sie że zaczeto ostatnio o tym coraz częściej mówić...

Mój najdłuższy post na forum :krzeslem: Pozdrawiam :)

WOLNY ŚLONSK

cichy 

Wysłany: 2008-08-05, 13:26   

Ja mieszkam na ślask cieszyńskim i uważam się za POLAKA
Nie można powiedziec też że śląsk jest historycznym terenem czeech ponieważ o śląsk w latach 985-990 toczyły się wojny w skutek tego Śląsk został przyłączony do państwa Polan, później Śląsk wielokrotnie był atakowany przez Czechów ale czeski stał się dopiero w 1348 kiedy to Kazimierz Wielki zrzekł się w Namysłowie praw do Śląska na rzecz Czech
Ręce mam po to by zbudować życie na tym

I wiesz co mnie boli że w głowach się pierdoli
Zakłócony pokój ludziom dobrej woli
Ostatnio zmieniony przez cichy 2008-08-05, 13:31, w całości zmieniany 1 raz  

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-05, 22:09   

cichy napisał/a:
Ja mieszkam na ślask cieszyńskim i uważam się za POLAKA

Każdy ma prawo do swoich poglądów :) Tylko że Górny Śląsk to całkiem inna bajka.

WOLNY ŚLONSK

Dewolaqe 

Wysłany: 2008-08-06, 16:35   

Autonomia Śląska? No co wy, drugie Kosowo robicie? hehe;)

Magda93 

Wysłany: 2008-08-06, 16:39   

Moja kolezanka ze Śląska też chce tego bo ''chce mieć spokój z Kaczorami i w ogole'' jak to mowila :P
Ostatnio zmieniony przez Magda93 2008-08-06, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  

Dewolaqe 

Wysłany: 2008-08-06, 16:42   

Magda93 napisał/a:
chce mieć spokój z Kaczorami i w ogole

Niech na Kubę się wyprowadzi, albo do Korei, spokój murowany :hyhy:

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-06, 19:17   

Dewolaqe napisał/a:
Autonomia Śląska? No co wy, drugie Kosowo robicie? hehe;)

Byłem na tym meczu :)

WOLNY ŚLONSK

Dewolaqe 

Wysłany: 2008-08-06, 20:28   

Dżem napisał/a:
Byłem na tym meczu

hehe. "Dziś Kosowo, jutro Śląsk" i wszystko jasne;) A który to kolega bo nie widzę? ;)
Ostatnio zmieniony przez Dewolaqe 2008-08-06, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-06, 21:05   

Dewolaqe napisał/a:
A który to kolega bo nie widzę?

Znajdź Wally'ego :) Mam zdjęcie w albumie na forum to możesz sobie mnie poszukać wśród niebieskich.Życze powodzenia ;)

WOLNY ŚLONSK

Dewolaqe 

Wysłany: 2008-08-06, 21:23   

Dżem napisał/a:
Mam zdjęcie w albumie na forum to możesz sobie mnie poszukać wśród niebieskich

Oblukałam zdjęcie i wydaję mi się, że kolega stoi po prawo przy tym słynnym napisie w niebieskiej bluzie podchodzącej pod średni fiolet;) haha. Tak na serio to w ch*** tych niebieskich;)

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-06, 21:35   

Sam nie wiem gdzie stałem :D Ale na gdzieś w rejonach środka zdjęcia :) Dobra wracajmy do tematu- licze na ciekawą dyskusje forumowicze.

WOLNY ŚLONSK

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-08-06, 22:06   

Polski nie stać na decentralizację, a Śląska raczej nie stać na autonomię.

Historia jest skomplikowana, a podział Europy po wojnach był co prawda dyktowany, ale chyba najlepszy z możliwych.
Dżem napisał/a:
Co więcej podczas dwudziestolecia międzywojennego funkcjonował na prawach autonomii co po 2 wojnie światowej zostało BEZPRAWNIE zagrabione.
Autonomia? A to pierwsze słyszę. Za to słyszałam, że w okresie międzywojennym przeprowadzano plebiscyty wśród ludności (nie tylko Śląska), aby ustalić przebieg granic i stąd Śląsk w granicach Polski.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-08-06, 22:17   

20 marca 1921 rok: za Polską opowiedziało się 40,4 %, a za Niemcami 59,6% uprawnionych do głosowania. :) Zresztą Demokracja wiadomo jakimi prawami sie rządzi.

ps. Ślonsk niy je Niymiecki,niy je Polski Ślonsk je Ślonski !

WOLNY ŚLONSK

Odpowiedz do tematu