Niewiele wiesz o prawdziwym Ślonzaku.Poznaj najpierw jakiegoś a później pisz na forum. Inna mentalność itd. Nic poza dowodem i rządu nei mają tego samego.
apadak napisał/a:
potwierdzal tylko to ze pewna grupa ludzi chce byc w tym kraju wyzej od innych i nie ma do tego zadnych podstaw
Pieprzenie,może wy sie tego boicie że wtedy pieniedzą nie bedą sie gubić w Warszawie ?
apadak napisał/a:
dawno dawno temu obok plmion Polan i Wislan mieszkali sobie Slonsaki ?
Heh a o Ślężanach nie słyszałeś ?
apadak napisał/a:
nie mozna miec poglady czy jest jakas narodowosc bo na to musza byc fakty..
Podaj mi przykłady faktów,które muszą być spełnione...
apadak napisał/a:
o biedni dlatego ze ktos mysli stereotypowo to sie nalezy autonomiia.. to moze nich blondynki tez zarzadaja autonomii bo wiele osob mowi ze sa glupie
W sumie masz racje,ale to nie jest żaden argument
apadak napisał/a:
szans na to nie ma bo nikt sie na to nie zgodzi..
A dlaczego ? Tak hanysów lubicie ?
apadak napisał/a:
na samym Slasku jakby zrobic glosowanie to jestescie zmiazdzeni
A co ankieterem jesteś ? Teraz robi sie coraz więcej akcji reklamujących Śląsk,i wierz mi że młodzież (przynajmniej w moim mieście) chciałaby autonomii.Wiem może nie wiedzą co to jest,ale tutaj sie kocha Śląsk,to wystarczy.
apadak napisał/a:
szans na to nie ma
Owszem,są znikome,ale marzyć zawsze można. Jak już pisałem ja nie jestem polakiem,nie jestem niemcem tylko jestem Ślązakiem w pierwszej kolejności. Tak jak tysiące ludzi tutaj.
Jeszcze raz powtórze ! AUTONOMIA NIE JEST RÓWNOZNACZNA Z ODŁĄCZENIEM SIE OD POLSKI,więc nierozumiem twojego gadania o narodzie itd. Nie ma takiego narodu jak Katalonia a oni mają autonomie,nie ma takiego naradu jak Kosova a POLSKA poparła ich autonomie itd.
Dżem napisał/a:
http://www.rp.pl/artykul/138481.html Bardzo ciekawy artykuł Polecam wszystkim którzy chcą sie czegoś dowiedzieć
Zapewne nie przeczytałeś,więc jeszcze raz polecam.Obiektywny artykuł o tym problemie.
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Niewiele wiesz o prawdziwym Ślonzaku.Poznaj najpierw jakiegoś a później pisz na forum. Inna mentalność itd. Nic poza dowodem i rządu nei mają tego samego.
to prosze prawdziwy Slonzaku wytlumacz mi to .. rozna mentalnosc w roznych czesciach kraju to rzecz naturalna
pozatym z tego co wiem to ludzie mieszkajacy na Slasku to POLACY
no chyba ze ktos ma jakies powiadzania z sasiadami
Cytat:
Pieprzenie,może wy sie tego boicie że wtedy pieniedzą nie bedą sie gubić w Warszawie ?
takim argumentem to kazdy region moze sobie chciec autonomii.. moze wogole zlikwidowac Panstwo Polskie ?
Cytat:
Heh a o Ślężanach nie słyszałeś ?
heh no popatrz i co z tych wszytskich plemion powstalo ?? Panstwo Polskie i Polacy
Cytat:
Podaj mi przykłady faktów,które muszą być spełnione...
Naród to zbiorowość o określonym pochodzeniu etnicznym, to wspólnota o podłożu gospodarczym, politycznym, społecznym, kulturowym i przede wszystkim historycznym i to w kontekscie historii siegajacej czasow pojawiania sie pierwszych zorganizowanych grup ludzi na danym terytorium
Narod Polski jest narodem ktory przez wieki od samego poczatku przechodzil te liczne procesy.. a regionalnosc to odrebnosc ale nie etniczna.. to odrebnosc wynikajaca z odmiennej kultury jaka wyodrebnija sie danym zakatku geograficznym danego kraju
gdyby na terenie Polski istniaj jakis narod inny niz Polacy (nie mowia o mniejszosciach nardowych) ktory osiedlil sie kiedys w toku dziejow (albo od zawsze byl) i mieszkal rownolegle z Polkami, ktory by mial swoja swiadomsc, kulture i historie mozna by mowic o autonomii ale takiego czegos nie ma
Slonzacy to wynik burzliwych dziejow i zamieszan historycznych ktore mialy miesjce na tych terenach glownie czeste przynaleznosci do roznych panstw
Jesli Slonzak to narod inny niz Polak, Niemiec, Czech itd. to mi to udowodnij bo jakos tego nie widze
Slonzacy to tylko grupa regionalna jak Kaszubi itd. .. zadnych przeslanek do autonomii nie ma
Cytat:
W sumie masz racje,ale to nie jest żaden argument
zadnego sensownego argumentu za autonomia to ja nie uslyszalem od Ciebie.. no chyba ze "bo Ty tak czujesz" uwazasz za argument
Cytat:
A dlaczego ? Tak hanysów lubicie ?
wiekszosc mieszkancow Slaska uwaza sie za Polakow i chca mieszkac w Polsce a nie w jakies urojonej autonomii
Cytat:
A co ankieterem jesteś ? Teraz robi sie coraz więcej akcji reklamujących Śląsk,i wierz mi że młodzież (przynajmniej w moim mieście) chciałaby autonomii.Wiem może nie wiedzą co to jest,ale tutaj sie kocha Śląsk,to wystarczy.
wszytsko ladne co mowisz i to popieram ale to wszytsko podchodzi pod regionalnosc nie autonomie
chyba nie sadzisz ze autonomia jest mozliwa bez referendum ?
heh zreszta to i tak jest fikcja polityczna bo zadan rzad sie na to nie zgodzi i slusznie.. zreszta nie lezy to tez w interesach UE
Cytat:
Owszem,są znikome,ale marzyć zawsze można. Jak już pisałem ja nie jestem polakiem,nie jestem niemcem tylko jestem Ślązakiem w pierwszej kolejności. Tak jak tysiące ludzi tutaj
z tysiacami to raczej przesadzasz.. jak pisalem wczesniej macie raczej za duze mniemanie o sobie, narodu Slonskiego nie ma i przykre ze ktos sie nie czuje Polakiem mieszkajac w Polsce, poslugujac sie polskim jezykiem i zyjacym w polskiej kulturze
Cytat:
Jeszcze raz powtórze ! AUTONOMIA NIE JEST RÓWNOZNACZNA Z ODŁĄCZENIEM SIE OD POLSKI,więc nierozumiem twojego gadania o narodzie itd. Nie ma takiego narodu jak Katalonia a oni mają autonomie,nie ma takiego naradu jak Kosova a POLSKA poparła ich autonomie itd.
bo na ta autonomie nie ma zadnych sesnowych przeslanek proste...
w Katalonii zyja Baskowie ktorzy sa narodem wiec tam autonomia jest uzasadniona..
co do Kosova to byla to niestety sprawa polityczna i jak sie okazuje bledna
artykol przeczytalem i nie wnosi on zupelnie nic.. argumentow zero
to ze sobie powstaja jakies ruchy kazdy wie ale jakie maja argumenty ?? zadne ??
mowia co najwyzej o problemach regionu ale probelmy sa wszedzie w kraju .. mozna mowic o inicjatywach slaskich i rozwoju slaska jak najbardzej ale twoj polityczno - narodowy jakim bylaby autonomia nie ma zadnego uzasadnienia ...
pozatym jak jest narod Slaski czemu autonomiia ?? czemu od razu nie chciec swojego panstwa ??
zal mi takich ludzi.. ktorzy stracili swoja wlasna tozsamosc narodowa i tworza sobie nowa.. sztuczna
_________________ "Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992
pozatym z tego co wiem to ludzie mieszkajacy na Slasku to POLACY
Patrz a gdyby niemców nie przesiedlono po wojnie ze zachodniej cześći polski to by też byli Polakami.
apadak napisał/a:
Jesli Slonzak to narod inny niz Polak, Niemiec, Czech itd. to mi to udowodnij bo jakos tego nie widze
Tak inny. Bo jest to mieszanka każdej z tych trzech kultur. Gdy wymieszasz kolor czarny i bialy to powstanie szary
apadak napisał/a:
chyba nie sadzisz ze autonomia jest mozliwa bez referendum ?
Głupi nie jestem.Ciekaw bym byl wyników,po wojnie jestem pewien że wiekszość by sie opowiedziała za,ale teraz po napływie goroli za pracą wyniki mogłoby być różne.
apadak napisał/a:
heh zreszta to i tak jest fikcja polityczna bo zadan rzad sie na to nie zgodzi i slusznie.. zreszta nie lezy to tez w interesach UE
Może sie powtarzam ale patrz RZĄD polski i UE zaakceptowało autonomie Kosova chociaż historycznie,prawnie itd jest ono Serbskie.
apadak napisał/a:
z tysiacami to raczej przesadzasz..
Nie sądze,wystarczy posłuchać młodych ludzi na śląskich stadionach.Sa ich tysiące ?
A pewnie wiekszość popierających tą idee nie chodzi na mecze.
apadak napisał/a:
jak pisalem wczesniej macie raczej za duze mniemanie o sobie, narodu Slonskiego nie ma i przykre ze ktos sie nie czuje Polakiem mieszkajac w Polsce, poslugujac sie polskim jezykiem i zyjacym w polskiej kulturze
Posługuje sie językiem polskim bo tak mnie uczą w szkole i jest to mój język urzędow. Mi jest przykro że ludzie nie potrafią zrozumieć że ja jestem Ślązakiem.
apadak napisał/a:
w Katalonii zyja Baskowie ktorzy sa narodem wiec tam autonomia jest uzasadniona..
No to chyba ci sie coś pomyliło Baskowie nie mają nic wspólnego z Katalonią.Zamieszkują inne rejony Hiszpanii.Katalonia to całkiem inna bajka- właśnie ja chce by tak wyglądały relacje Śląsk-Polska.
apadak napisał/a:
pozatym jak jest narod Slaski czemu autonomiia ?? czemu od razu nie chciec swojego panstwa ??
Bo nikt nie chce rewolucji.Zresztą pomysł odłączenia sie od Polski nie uzyskał by wiekszości poparcia ( też bym sie na to nie zgodził).Autonomia mi zupełnie wystarczy.
apadak napisał/a:
zadnego sensownego argumentu za autonomia to ja nie uslyszalem od Ciebie.. no chyba ze "bo Ty tak czujesz" uwazasz za argument
I tak żadne z nas nie zmieni zdania na ten temat
apadak napisał/a:
takim argumentem to kazdy region moze sobie chciec autonomii..
Nie każdy region jest jednym z najbogatszych w kraju. Po wojnie Śląsk zarabiał połowe kasy Polski.
apadak napisał/a:
heh no popatrz i co z tych wszytskich plemion powstalo ?? Panstwo Polskie i Polacy
Jeśli już mówimy o historii to sprawdz ile lat śląsk był pod panowaniem "Panstwa Polskiego" Już pisałem,ludzie na całym świecie są ofiarami sztucznych granic.
apadak napisał/a:
Slonzacy to tylko grupa regionalna jak Kaszubi itd. .. zadnych przeslanek do autonomii nie ma
Popatrz a całkiem niedawno nadano mojemu regionowi autonomie Ciekawe jak to zrobili ? Nie ma co gdybać,ale historia mogła sie potoczyć całkiem inaczej. Śląsk był problemem dla całego świata po wojnie bo niewiadomo było co z nim zrobić. Był za niemiecki dla polski i za polski dla niemiec. Wielu wysoko postawionych ludzi (m.in. ówczesny premier UK) było przeciwnych podłączenia Śląska w granice polski. Ślązacy z ogółu są spokojni i tacy troche "dupowaci" bo mieli naprawde okazje wtedy upomnieć sie o to co im sie prawnie należało.
J. Ligoń
Patrz a gdyby niemców nie przesiedlono po wojnie ze zachodniej cześći polski to by też byli Polakami.
Niemiec mieszkajacy w polsce to mniejszosc narodowa bo Panstwo Niemieckie istnieje.. Nardow Niemiecki istnieje
Cytat:
Bo jest to mieszanka każdej z tych trzech kultur. Gdy wymieszasz kolor czarny i bialy to powstanie szary
czyli dla Ciebie metys to tez narod ?? wymieszanie kultur czy ras nie tworzy nowego narodu.. w tym momencie juz sam ladnie obaliles "narodowosc slaska"
Cytat:
Głupi nie jestem.Ciekaw bym byl wyników,po wojnie jestem pewien że wiekszość by sie opowiedziała za,ale teraz po napływie goroli za pracą wyniki mogłoby być różne
po ktorej wojnie ?
tak przyjeznych jest duzo z roznych czesci Polski ale Polacy na Slasku mieszkali od zawsze.. wylonczajac okresy gdzie przechodzil on z rak do rak i wszytsko sie pomieszalo i zagmatwalo
Cytat:
Może sie powtarzam ale patrz RZĄD polski i UE zaakceptowało autonomie Kosova chociaż historycznie,prawnie itd jest ono Serbskie.
to byla sprawa polityczna i miedzy narodowa.. i byl to BLAD .. jak wielki blad widac to teraz.. kazdy kto ma ciagoty separatystyczne bedzei teraz sie powolywal na Kosovo
Cytat:
Nie sądze,wystarczy posłuchać młodych ludzi na śląskich stadionach. Sa ich tysiące ?
A pewnie wiekszość popierających tą idee nie chodzi na mecze.
kibolskie bezmozgowia ktorymi kieruje nie tylko lokalny partiotyzm a wrecz plemienny i druyznowy to raczej dobry przyklad nie jest
zreszta niech ci bedzie moze jest pare tysiecy.. ale przy kilkumilionowej aglomeracji slaskiej to wciaz malutko
Cytat:
Posługuje sie językiem polskim bo tak mnie uczą w szkole i jest to mój język urzędow. Mi jest przykro że ludzie nie potrafią zrozumieć że ja jestem Ślązakiem.
nigdy nie bylo czegos takiego jak urzedowy Slaski i nie uczono takiego w szkole bo nie bylo takiego panstwa ani narodu.. a tak wogole jezyk slaski to zlepek niemieckiego, polskiego i kto wie czego jescze.. kolejny przyklad ze to tylko sztuczny twor
Cytat:
No to chyba ci sie coś pomyliło Baskowie nie mają nic wspólnego z Katalonią.Zamieszkują inne rejony Hiszpanii.Katalonia to całkiem inna bajka- właśnie ja chce by tak wyglądały relacje Śląsk-Polska.
moze masz raacje.. chodzilo mo o to ze Baskowie maja prawo do dazenia do autonomii bo jest to logiczne
Katalonia.. wynika to glownie z historii
Cytat:
I tak żadne z nas nie zmieni zdania na ten temat
co nie zmienia faktu ze argumentow wciaz nie przybywa
Cytat:
Nie każdy region jest jednym z najbogatszych w kraju. Po wojnie Śląsk zarabiał połowe kasy Polski.
od kiedy to poziom bogactwa decyduje o autonomii co to ma do rzeczy ?
Cytat:
Był za niemiecki dla polski i za polski dla niemiec
dlatego owczesna autonomia wtedy byla wynikim sytacji politycznej i nic wiecej podobnie jak z miastem Gdansk jak byl wolny.. teraz nalezy do Polski i mieszka tam Polacy jak byc powinno
RATM 1992
_________________ Spójrz, gdybyś miał jedna jednyna szanse
By ziścić wszystko o czym kiedykolwiek marzyłeś Jeden moment
Złapał byś go czy po prostu pozwolił mu się wyślizgnąć...???
dlatego owczesna autonomia wtedy byla wynikim sytacji politycznej i nic wiecej podobnie jak z miastem Gdansk jak byl wolny.. teraz nalezy do Polski i mieszka tam Polacy jak byc powinno
Wolne Miasto Gdańsk a Autonomia Śląska to były dwie zupełnie różne rzeczy. Gdańsk był pod zarządem Ligi Narodów bo Polska i Niemcy nie mogły się dogadać czyje to miasto jest. Śląsk był okręgiem autonomicznym w II RP ponieważ ta autonomia trzymała go przy Polsce i była dla samych Ślązaków bardziej opłacalna niż połączenie się z Niemcami.
_________________ "It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
Niemiec mieszkajacy w polsce to mniejszosc narodowa bo Panstwo Niemieckie istnieje.. Nardow Niemiecki istnieje
Co ty piszesz,chodzi mi o to że oni także ulegli albo by sie wyprowadzili sami ( tak jak zrobiła to rzesza Ślązaków) albo by ulegli spolszczeniu tak jak nowe pokolenia Ślązaków. Wiem,mój przykład troche dziwny,ale nie czytaj moich zdań jak chcesz i zby dosłownie.
apadak napisał/a:
czyli dla Ciebie metys to tez narod ?? wymieszanie kultur czy ras nie tworzy nowego narodu.. w tym momencie juz sam ladnie obaliles "narodowosc slaska"
Kolejny raz mnie smucisz Podaj mi definicje Narodowośći. Według mnie to sie ma w sercu. A zresztą wiele jest narodów (nie proś o przykłady) które są mieszaninami innych nacji...
apadak napisał/a:
tak przyjeznych jest duzo z roznych czesci Polski ale Polacy na Slasku mieszkali od zawsze.. wylonczajac okresy gdzie przechodzil on z rak do rak i wszytsko sie pomieszalo i zagmatwalo
No jasne,a jak np. Ziemie Polske przechodziły we władanie czeskie (to tylko przykład) to ludzie sie budzili z czeskim hymnem na ustach na tych terenach... Ten zwrot "od zawsze" też jest śmieszny-tak samo tutaj od zawsze mieszkali Czesi i Niemcy.
apadak napisał/a:
to byla sprawa polityczna i miedzy narodowa.. i byl to BLAD .. jak wielki blad widac to teraz.. kazdy kto ma ciagoty separatystyczne bedzei teraz sie powolywal na Kosovo
Ja mam w dupie gry polityczne. Dajcie sie dalej manipulować patriotyzmem,a Ci ważniejsi będą sobie dzielić świat. Kosovo to skandal na skale światową poparty przez wszystkich "Sprawiedliwych".
apadak napisał/a:
kibolskie bezmozgowia ktorymi kieruje nie tylko lokalny partiotyzm a wrecz plemienny i druyznowy to raczej dobry przyklad nie jest
Ty za to pokazujesz swój mózg uogólniając wszystkich kibiców
apadak napisał/a:
zreszta niech ci bedzie moze jest pare tysiecy.. ale przy kilkumilionowej aglomeracji slaskiej to wciaz malutko
A te pare tys sam liczyłeś czy ktoś Ci pomagał ? Kilkadziesiąt kibiców wykrzukuje takie hasła na stadionie. (bo tym że np przychodzi 14 nie ma sie co sugerować,gdyż skład sie tasuje). A teraz nawet nie jetem w stanie wymyślić ilości osób z takimi samymi poglądami nie interesujących sie sportem.Sam jak mówiłem spotykam sie na każdym kroku ze Ślonskością wśród ludzi.
apadak napisał/a:
nigdy nie bylo czegos takiego jak urzedowy Slaski i nie uczono takiego w szkole bo nie bylo takiego panstwa ani narodu..
Co ty znów pierdolisz ? Gdzie ja napisałem o urzędowym Śląskim ? A teraz mam proste pytanie,a jak była tu autonomia to jak mogło nie być narodowości Ślonskiej ?
apadak napisał/a:
a tak wogole jezyk slaski to zlepek niemieckiego, polskiego i kto wie czego jescze.. kolejny przyklad ze to tylko sztuczny twor
Zlepek który dał swój język Tak samo moge napisać że polski jest podobny do Czeskiego czy innego języka.
apadak napisał/a:
Katalonia.. wynika to glownie z historii
Buhahahaha A przecież historie Katalonia miała podobną co Ślonsk.Język Kataloński tjest bardziej podobny do hiszpańskiego niż ślonski do polskiego. Więc czemu oni mają autonomie chociaż według Ciebie nie spełniają norm "bycia narodem" ? Kosovo też załuguje mniej na autonomie niż Ślonsk
apadak napisał/a:
co nie zmienia faktu ze argumentow wciaz nie przybywa
Zależy od punktu widzenia.
apadak napisał/a:
od kiedy to poziom bogactwa decyduje o autonomii co to ma do rzeczy
To to ma do rzeczy że rząd polski zawłaszczył sobie Śląsk bo za coś musiał odbudować zniszczoną Warszawe(chodzi mi oglnie o kra,bo znów przeczytasz zbyt dosłownie). Po drugie region ten mógłby sie utrzymywać sam z siebie i przy dobrej polityce stać sie naprawde bogaty.
apadak napisał/a:
Jakiej sytuacji politycznej ? Co ty gadasz ? Co ma to wspólnego z historią wolnego Gdańska ? Polacy tu mieszkają,bo przyjechali sobie do lepszych "regionów".
boryn_1908 napisał/a:
No cóż widać kibic antypolskiego Ruchu Chorzów...
Oberschlesien tak???
Kibic owszem. A antypolski nie jestem,więc skończ pierdolić.
A ten artykuł to po częśći racja,bo skoro PIS i reszta tak ochoczo lizali dupe Amerykancom w sprawie kosova to powinni mieć zasady a nie najgłośniej szczekać na "nie" dla Osetii.
I tym miłym postem kończe rozmowe w tym temacie. I tak więcej nic ciekawego nie napiszecie,kazdy ma swoje racje. Mam nadzieje że jakiś OOBIEKTYWNY forumowicz zastanowi sie nad tą całą polemiką i przemyśli to i owo. Forum jest pełne fanatycznych patriotów czy ultra religyjnych osób
Pozdrawiam osoby tak dzielnie dyskutujące ze mną...
Aha i tak na pożegnanie
WOLNY ŚLONSK
J. Ligoń
Co ty piszesz,chodzi mi o to że oni także ulegli albo by sie wyprowadzili sami ( tak jak zrobiła to rzesza Ślązaków) albo by ulegli spolszczeniu tak jak nowe pokolenia Ślązaków. Wiem,mój przykład troche dziwny,ale nie czytaj moich zdań jak chcesz i zby dosłownie.
jak Polak moze ulegac spolsczaniu ?
Cytat:
Kolejny raz mnie smucisz Podaj mi definicje Narodowośći. Według mnie to sie ma w sercu. A zresztą wiele jest narodów (nie proś o przykłady) które są mieszaninami innych nacji...
wybacz ale bzdura.. jak Czech nagle w sercu zapragnie byc Mongolem to znaczy ze sie nim staje ??
co do definicje narodowosci juz pisalem co uwazam za narod a co nie
mieszanini innych nacji?? nie znam.. nie slyszalem.. nie prosze o przyklad skoro nie chcesz bo pewnie sam nie wiesz
Cytat:
Ten zwrot "od zawsze" też jest śmieszny-tak samo tutaj od zawsze mieszkali Czesi i Niemcy.
.. i jakos nie ubzdurali sobie ze sa jakimis mitycznymi Slazakami
Cytat:
Ty za to pokazujesz swój mózg uogólniając wszystkich kibiców
czytanie ze zrozumieniem.. uzylem slowa "kibol"
Cytat:
A teraz mam proste pytanie,a jak była tu autonomia to jak mogło nie być narodowości Ślonskiej ?
czytanie ze zrozumieniem.. dlaczego byla autonomia juz zostalo napisane
nie narodowosci Slonskiej czy zadnej innej oprocz tych ktore rdzennie tu zamieszkiwaly nie bylo
Cytat:
Zlepek który dał swój język Tak samo moge napisać że polski jest podobny do Czeskiego czy innego języka
podobny se moze byc ale nie jest zadnym zlepkiem ale tworem wytworzonym przez dzieje przez NAROD POLSKI
Cytat:
Buhahahaha A przecież historie Katalonia miała podobną co Ślonsk
nie kojarze zeby istnialo panstwo Slask toczace wojne z Polska
Cytat:
Kosovo też załuguje mniej na autonomie niż Ślonsk
a gdzie ja ci sie zgadzam z autonomia Kosova ?
Slonsk nie zasluguje wogole o czym pisalem
Cytat:
To to ma do rzeczy że rząd polski zawłaszczył sobie Śląsk bo za coś musiał odbudować zniszczoną Warszawe(chodzi mi oglnie o kra,bo znów przeczytasz zbyt dosłownie). Po drugie region ten mógłby sie utrzymywać sam z siebie i przy dobrej polityce stać sie naprawde bogaty.
Jak mogl zawlaszczyc cos co bylo wczesniej jego ?
co z tego ze region moze sie sam utrzymac ?? Bawaria pewnie tez.. jakos autonomi nie chca i slyszalem zeby Bawarczcy glosili ze nie sa Niemacmi
Cytat:
Jakiej sytuacji politycznej ? Co ty gadasz ? Co ma to wspólnego z historią wolnego Gdańska ? Polacy tu mieszkają,bo przyjechali sobie do lepszych "regionów".
jak nie znasz historii to juz nie moja wina..
Polacy przyjechali sobie a wczesniej mieszkala tu narodowosc Slonska tak ? dobre sobie...
A antypolski nie jestem,więc skończ pierdolić.
Cytat:
tak bo projekt autonomii czy separacji nie jest przeciwko Polsce
Cytat:
forum jest pełne fanatycznych patriotów czy ultra religyjnych osób
jak i demagogow, ignorantow i majacych zbyt wysokie mniemanie o sobie
Cytat:
WOLNY ŚLONSK
snic mozesz
RATM 1992
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.