Niewiadomo Chodziło o bogactwo naturalne tego regionu bardziej
Wiadomo - gdyby był dostatecznie silny, to bogactwo byłoby już tylko śląskie.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Gdyby Polska była wystarczająca silna to nie doszło by do jej rozbiorów.
TO jednak inna historia, bo przecież wyciąłeś z tego kilkanaście wieków niepodległości. I to nie byle jakiej.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Tak najelpiej od razu wrocic do rodzbicia dzielnicowego
_________________ "Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992
RATM 1992
Trzeba umieć marzyć, w końcu, jak pisał Nietzsche, metafizyka bierze się ze snów ludzkości Oczywiście nie wykluczam eksperymentów politycznych, ale żeby jakiś zrobić, najpierw trzeba go wymyślić
Hitler i Stalin tez mieli marzenia... i eksperymenty polityczne
RATM 1992
Należy eksperymentować problem jednak tego, że eksperymenty polityczne czasem są obarczone błędami wynikającymi z uwarunkowań kulturowych. Społeczność amiszów jest możliwa, gdy ludzie nie mają kontaktu ze światem zewnętrznym. Świat amiszów czasem wymaga lat by nowe pokolenia mogły w nim się narodzić ;P
Ja mieszkam na Śląsku Opolskim i nie chcę żadnej autonomii!! Opamiętajcie się. Ślązacy zawsze będą kojarzeni z Niemcami, bo mieszkają na terenach gdzie mieszka mniejszośc niemiecka i ich język czerpie z niemieckiego (np. hendik). Zresztą wielu ludzi władających śląskim ma rodzinę w Niemczech. Dżem widzę straszny patriota lokalny i we wcześniejszych postach przekonywał, że Śląsk to Śląsk i nie ma co mówić, że jest polski albo niemiecki, ale dla człowieka, który w tej całej kulturze nie uczestniczy, a ją obserwuje, widać wyraźne powiązania germańskie. A autonomia jest niepotrzebna zupełnie. Za 50 lat skurczy się Ślązactwo, bo już się kurczy. Młodzież woli używać polskiego języka niż śląskiego dialektu, bo to jest oficjalny język i można się nim dogadać z 38 milionami ludzi w Polsce, a po Śląsku ze znacznie mniejszą grupą. Młode ucywilizowane pokolenie chce się poddać globalizacji, a nie skakać w cudacznych regionalnych kieckach w zespołach, spiewać "Ciernisto Różo". Jedno z drugim się trochę gryzie jednak kulturowo. Zresztą globalizacja to przenikanie się, a że kultura Śląska w porównaniu do kultury zachodniej Europy, która jest modna, nic nie znaczy, więc Ślązacy przejmują europejską, ale sami swojej kultury nie "rozsiewają". Ale kluski śląskie pyszna rzecz! Nie mam nic przeciwko tej kulturze, ale Ślązak to niemiecki Polak albo polski Niemiec i Ślązacy mają poczucie odrębności, ale nie aż jako naród. Nie na tyle, żeby chcieć autonomii.
_________________ "For where thy treasure is, there is thy heart also" - The Gospel according to St Matthew
Ja mieszkam na Śląsku Opolskim i nie chcę żadnej autonomii!!
Górny Śląsk to inna bajka.
chmarcoch napisał/a:
Opamiętajcie się. Ślązacy zawsze będą kojarzeni z Niemcami, bo mieszkają na terenach gdzie mieszka mniejszośc niemiecka i ich język czerpie z niemieckiego (np. hendik).
Tak samo język polski jest podobny do Czeskiego czy Słowackiego.Poprostu lata pod panowaniem Niemiec czy Czech dały tak barwny język.
chmarcoch napisał/a:
Zresztą wielu ludzi władających śląskim ma rodzinę w Niemczech.
Tak to prawda.Bo wielu,wielu ludzi wyjeżdzało sta za komuny. A wiadomo że potem brat ściąga brata itd
chmarcoch napisał/a:
Dżem widzę straszny patriota lokalny
Masz racje
chmarcoch napisał/a:
że Śląsk to Śląsk i nie ma co mówić, że jest polski albo niemiecki, ale dla człowieka, który w tej całej kulturze nie uczestniczy, a ją obserwuje, widać wyraźne powiązania germańskie.
Bo Śląsk to Śląsk Wymień mi powiązania germańskie ? Zresztą ma tez wiele powiązań polskich (cześciowo z przymusu,ale te omińmy)
chmarcoch napisał/a:
. Za 50 lat skurczy się Ślązactwo, bo już się kurczy.
No nie wiem.Ja widze postęp.Dzieci posługując sie gwarą Śląską czują dume. Jeśli sie juz kurczy to jest to spowodowane napływem "cudzoziemców"
chmarcoch napisał/a:
Młodzież woli używać polskiego języka niż śląskiego dialektu, bo to jest oficjalny język i można się nim dogadać z 38 milionami ludzi w Polsce, a po Śląsku ze znacznie mniejszą grupą
A żes dał argument Logiczne że młody będzie gadał i po Śląsku i po Polsku w zależności od sytuacji. To tak jakby powiedzieć że młodzież woli używać angielskiego niż polskiego bo można sie dogadać z całym światem.
chmarcoch napisał/a:
Młode ucywilizowane pokolenie chce się poddać globalizacji
I ja także ale nie pisz że jeśli ktoś jest przeciwny temu to jest na poziomie małpy.
chmarcoch napisał/a:
a nie skakać w cudacznych regionalnych kieckach w zespołach, spiewać "Ciernisto Różo".
Chyba mylisz pojęcia. Śląsk może być nowoczesnie nastawiony.Poczytaj o Katalonii i czy oni tam skaczą w kieckach.
chmarcoch napisał/a:
Jedno z drugim się trochę gryzie jednak kulturowo. Zresztą globalizacja to przenikanie się, a że kultura Śląska w porównaniu do kultury zachodniej Europy, która jest modna, nic nie znaczy, więc Ślązacy przejmują europejską, ale sami swojej kultury nie "rozsiewają".
O jeju niezrozumiałem Nie zawsze to co jest modne jest dobre. Kultura Ślązka znaczy i to wiele... A Rozsiewana jest,bo gdyby tak nie było to byś o niej nie usłyszał. Zresztą zachód popatł Kosovo czym dał dowód swojej "globalizacji"
chmarcoch napisał/a:
ale Ślązak to niemiecki Polak albo polski Niemiec i Ślązacy mają poczucie odrębności, ale nie aż jako naród. Nie na tyle, żeby chcieć autonomii.
Ślązok to Ślązok. Ja nigdy sie tego nie wyrzekne i zawsze gdy sie mnie spytają o narodowość to w pierwszej kolejnośći odpowiem że "Jeżech Ślonzokiym" . Odrębność jest tak znacząca,że nie wiem co jeszcze musiało by być czy sie stać abyśmy mogli chcieć autonomii.Zresztą autonomia nie jest jednoznaczna z odłączeniem sie od Polski
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Fajnie wytłumaczyłeś swoje zdanie. Szanuję. Ale mimo wszystko zostanę przy swoim zdaniu, że nie popieram autonomii, bo nikt nie uciska Ślązaków i im nie broni odrębności, a nadanie oficjalnej autonomii mogłoby pociągnąc sznureczek katastrofalnych dla Polski wydarzeń.
_________________ "For where thy treasure is, there is thy heart also" - The Gospel according to St Matthew
Ślązok to Ślązok. Ja nigdy sie tego nie wyrzekne i zawsze gdy sie mnie spytają o narodowość to w pierwszej kolejnośći odpowiem że "Jeżech Ślonzokiym"
Tak tylko ze chyba nie rozumiemy slowa "narodowosc" .. bo takiej narodowosci jak slaska NIE MA
to tak jakby Kaszub czy Goral okrzylneli nagle ze chca autonomi
chore
mieszkam w Gliwicach... na Slasku.. w Polsce .. Slask nalezy do Polski jak kazdy inny region tak bylo jest i musi zostac
autonomia to pomysl po prostu absurdalby.. ci ludzie ktorzy o tym mowia maja chyba za duze mniemanie o sobie jak nazywaja sie narodem
RATM 1992
bo nikt nie uciska Ślązaków i im nie broni odrębności
Polemizowałbym. Może to jest takie Śląskie przeświadczenie,ale wiekszość sądzi inaczej.
apadak napisał/a:
bo takiej narodowosci jak slaska NIE MA
W moim sercu jest. Chciałbym poznać definicje słowa "Narodowość" bo ludzie są tak naprawde ofiarami sztucznych granic.
apadak napisał/a:
Slask nalezy do Polski
Idealnie to napisałes "NALEŻY" właśnie o to chodzi. Katalonia też NALEŻY do hiszpanii,z tą różnicą że oni mają autonomie.
apadak napisał/a:
to tak jakby Kaszub czy Goral okrzylneli nagle ze chca autonomi
Oni tego nie robią. Tylko z tą różnicą że język Kaszubski i mniejszośc kaszubska jest zaakceptowana przez rząd polski w przeciwienstwie do śląskiego. Zresztą to także jest całkiem inna bajka-ja ze względu na wiek edukuje sie dopiero w tym kierunku,wiec nie chce tutaj sie wymądrzać. Śląsk był szykanowany przez Polske po wojnie z powodu tego że był bardziej niemiecki niż inne regiony-to jest niezaprzeczalny fakt,wystarczy poczytać troche historii.
J. Ligoń
W moim sercu jest. Chciałbym poznać definicje słowa "Narodowość" bo ludzie są tak naprawde ofiarami sztucznych granic
w sercu mozesz byc nawet komista
tez sobie wezme 10 kumpli stwierdzimy ze w sercu jestemy jakis narod i chcemy autonimii.. smieszne
.. narod to przede wszytkim etnicznosc, wiezy krwi.. takiego narodu jak Slazacy nigdy nie bylo.. na omawianych ternach mogli byc Niemcy, Polacy czy Czesi ale czegos takiego jak Slazak nie ma.. to jest co najwyzej okreslenie regionalonisci jak Kaszub.. S
Baskowie tutaj wlasnie bajka jest zupelnie inna bo to zupelnie inny narod od hiszpanow, nie maja ze soba oprocz geografi za wiele wspolnego.. tak jak Palestynczycy w Izraelu.. chyba jest roznica co ?
Cytat:
Oni tego nie robią. Tylko z tą różnicą że język Kaszubski i mniejszośc kaszubska jest zaakceptowana przez rząd polski w przeciwienstwie do śląskiego. Zresztą to także jest całkiem inna bajka-ja ze względu na wiek edukuje sie dopiero w tym kierunku,wiec nie chce tutaj sie wymądrzać. Śląsk był szykanowany przez Polske po wojnie z powodu tego że był bardziej niemiecki niż inne regiony-to jest niezaprzeczalny fakt,wystarczy poczytać troche historii.
nie znam dokladnie stanu faktycznego ale slyszalem wypowiedz fachowca ktory jasno dal do zrozumienia ze Slask jest pod wzgledem regionalnym tak samo traktowany jak inne w kraju.. Slask jest gnebiony?? bo nie chca mu dac autonomi?? .. i dobrze bo nie ma zadnych merytorycznych przeslanek ku temu
Cytat:
Polemizowałbym. Może to jest takie Śląskie przeświadczenie,ale wiekszość sądzi inaczej.
kto ci broni odrebnosci?? i jak?? ba zabraniaja ci uznania "narodu Slaskiego" jak taki nie istnieje ??
RATM 1992
nie maja ze soba oprocz geografi za wiele wspolnego.. tak jak Palestynczycy w Izraelu.. chyba jest roznica co ?
Owszem jest różnica,ale tak samo moge spytać co prawdziwy Ślonzak ma wspólnego z prawdziwym Polakiem ?
apadak napisał/a:
tez sobie wezme 10 kumpli stwierdzimy ze w sercu jestemy jakis narod i chcemy autonimii.. smieszne
Gdybyś znalazł sie w takiej sytuacji to bys nie pisał że to jest śmieszne.Zresztą w tej sytuacji do 10 dodaj co najmniej kilka zer
apadak napisał/a:
wypowiedz fachowca
Fachowiec z Warszawy ? Posłuchaj wypowiedzi fachowca Kutza Taki sławny reżyser.
apadak napisał/a:
ale czegos takiego jak Slazak nie ma
Ja rozumiem że mamy odrębne poglądy,ale mógłbyś sie wypowiadać z szacunkiem. Przymykam oko na prowokacyjne pisanie dotyczące "Nardou Śląskiego",ale nie pisz że Ślązak to coś
Zresztą czy ktoś mówi o narodzie Katalonii ? Tak do informacji twej Baskowie z Katalonią nie mają wiele wspólnego Nikt nie mówi o narodzie Śląskim,tylko o AUTONOMII
apadak napisał/a:
kto ci broni odrebnosci?? i jak?? ba zabraniaja ci uznania "narodu Slaskiego" jak taki nie istnieje ??
Wystarczy poczytać wypowiedzi zwykłych ludzie gdziekolwiek na temat Ślązaków. Nazywanie nas volskdojczami itp. Ludzie tu są uczuleni na małe pstryczki w nos które inne osoby nawet nie zauważają...
Tak na koniec dyskusji dodam że to trzeba czuć. Gdy sie tego nie czuje,to ma sie całkiem inne zdanie na ten temat. Pozdrawiam
J. Ligoń
Owszem jest różnica,ale tak samo moge spytać co prawdziwy Ślonzak ma wspólnego z prawdziwym Polakiem ?
heh to wytlumacz mi co to jest prawdziwy Slazak i dlaczego nie ma nic wspolnego z Polakiem ?
Cytat:
Gdybyś znalazł sie w takiej sytuacji to bys nie pisał że to jest śmieszne.Zresztą w tej sytuacji do 10 dodaj co najmniej kilka zer
tak znikoma grupa na Slasku ktora ma zbyt duze mniemanie o sobie
Cytat:
Fachowiec z Warszawy ? Posłuchaj wypowiedzi fachowca Kutza Taki sławny reżyser
to wlasnie byla polemika Kutza z owym fachowcem.. Kutz nic sensownego i merytorycznego nie mowil.. potwierdzal tylko to ze pewna grupa ludzi chce byc w tym kraju wyzej od innych i nie ma do tego zadnych podstaw
Cytat:
Ja rozumiem że mamy odrębne poglądy,ale mógłbyś sie wypowiadać z szacunkiem. Przymykam oko na prowokacyjne pisanie dotyczące "Nardou Śląskiego",ale nie pisz że Ślązak to coś
to nie jest kwestia pogladow tylko faktow... takiej narodowosci nie ma.. nie mozna miec poglady czy jest jakas narodowosc bo na to musza byc fakty.. jak takie sa to mi podaj czekam.. podaj mi historie i etniczne uwarunkowania narodu Slonskiego... dawno dawno temu obok plmion Polan i Wislan mieszkali sobie Slonsaki ?
Cytat:
Zresztą czy ktoś mówi o narodzie Katalonii ? Tak do informacji twej Baskowie z Katalonią nie mają wiele wspólnego Nikt nie mówi o narodzie Śląskim,tylko o AUTONOMII
o Katalonii zaczoles Ty.. a autonomii moze sie domagac tylko bardzo liczna mniejszosc narodowa bo inaczej to niby jakim prawem ?
Cytat:
Wystarczy poczytać wypowiedzi zwykłych ludzie gdziekolwiek na temat Ślązaków. Nazywanie nas volskdojczami itp. Ludzie tu są uczuleni na małe pstryczki w nos które inne osoby nawet nie zauważają...
o biedni dlatego ze ktos mysli stereotypowo to sie nalezy autonomiia.. to moze nich blondynki tez zarzadaja autonomii bo wiele osob mowi ze sa glupie
Cytat:
Tak na koniec dyskusji dodam że to trzeba czuć. Gdy sie tego nie czuje,to ma sie całkiem inne zdanie na ten temat. Pozdrawiam
nikt nie nie zabrania mec odczuc.. mozesz nawet czuc ze jestes prorokiem masz do tego prawo...
zadania autonomii sa urwane z ksiezyca i pozbawione jakichkolwiek podstaw.. szans na to nie ma bo nikt sie na to nie zgodzi.. na samym Slasku jakby zrobic glosowanie to jestescie zmiazdzeni
RATM 1992
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.