Izraelski, prestiżowy dziennik „Haarec” opublikował komiks na temat Holokaustu. Pochodzący z Polski Żydzi mówią wyraźnie, iż ta publikacja ma wydźwięk antypolski.
Generalna Gubernia, rok 1944r. Trzy żydowskie dziewczynki uciekają przez las. Jedna z nich przewraca się a koleżanki komentuje to słowami – „Jest wystarczająco brudna, by wyglądać na Polkę”. Udaje im się wsiąść do pociągu, którym jadą Polacy na roboty do Rzeszy. Z opisu wagonu powstaje obraz rodem z piekła. Obrzmiałe, zarośnięte twarze, obdartych mężczyzn. Tłuste, ordynarne kobiety. Lejąca się strumieniami wódka. Bohaterki szybko zostają zdemaskowane. Jeden z Polaków mówi – „Popatrz Władek, jaki brzydki nos! Założę się, że to nie Anna i Maria, tylko Rachela i Estera”. „Na następnej stacji oddamy je Niemcom i dostaniemy jeszcze wódki "– wtóruje mu drugi. Jakimś niemal „cudem” udaje się dziewczynkom dojechać do najbliższej stacji.
„Tam spotykają dobrego Niemca, który daje jednej z nich kostki cukru i ostrzega, by nie wracały do pociągu”, ratując im w ten sposób życie, gdyż pociąg został zbombardowany.
To najnowsze szkalowanie, wręcz opluwanie historii.
Więcej na ten temat i wypowiedzi redaktora naczelnego, ambasadora Polski w Izraelu - na www.owp.com.pl
*Apple
Wysłany: 2007-05-17, 13:18
Dziwne. I trochę niesprawiedliwe. Jak oni mogli Niemców pokazać w lepszym świetle od nas?! A przecież to Niemcy stworzyli obozy koncentracyjne i zwłaszcza Żydzi i polacy tam ginęli, Nimecy też, lecz nie tak masowo.
Przecież naród żydwoski to mądry ród, dlaczego więc takie coś wymyślili?
Na przekór sobie?
Wzajemne relacje Izrael-Polska w kontekscie społecznym są bardzo złożone i pogmatwane. Owy komiks jest przejawem pewnej antypolskości w Izraelu, oczywiscie marginalnej jeśli chodzi o publicystykę, ale ogólnie nadal jeszcze funkcjonują złe stereotypu w społeczeństwie Izraelskim, zwłaszcza wśród młodych Żydów. Nie sprzyja integracji obecny klimat polityczny w Polsce, mozna by tu wspomniec o współrządzącej antysemickiej LPR Gierycha, która otwarcie jest krytykowana ze strony Izraelskiej, jak i pewnej akceptacji RM przez Kaczyńskich, a antysemityzm ze strony rozgłośni Rydzyka jest od dawna znany wśród Żydów. Kolejną sprawą jest klimat wycieczek młodzieży Izraelskiej do (juz całe szczęcie nie - "Polskich obozów zagłady") byłych nazistowskich obozów zagłady, otóz zobaczeniem kawała bolesnej historii czesto jest jednynym obrazem z wizyty w Polsce, stąd mimo znajomości historycznej często rysuje się mylący obraz o cięmieżcach w roli Polaków (oprócz oczywiscie Niemców) a i inne czynniki podcycają je, jak chocby wrażliwy temat tabu, o tym że pewien antysemityzm w Polsce istneje. Również w moim rodzinnym mieście na Kazimerzu (ostoja semityzmu w Krakowie) dochodziło stosunkowo niedawno do przykrych incydentów z tą "złą" młodzieżą izraelską, która dopuszczała się aktów wandalizmu jaki i przemocy, co spowodowało pewną niechęć słuzb ochrony oraz częsci mieszkańców do Izraelitów. Koło zamyka sie i zaczyna zataczac się na nowo, a wzajemne złe realcje obu narodów (oczywiście tylk ona tle kulturowym i społecznym) mogą sie pogorszyć i przelac na innych, czego pierwsze dowody mozna dostrzec w powyższym artykule.
W cale się nie dziwie Żydom, że przedstawiają nasz kraj źle, a jak Polacy przedstawiają naród Żydowski!?
Najpierw sam bądź bez winy, a potem dopiero nauczaj innych!
_________________ Visca el Barça y Visca el Catalonya
*faris
Wysłany: 2007-05-17, 16:34
rasheed napisał/a:
Najpierw sam bądź bez winy, a potem dopiero nauczaj innych!
Zaczęło się to jednak od tego, iż to Polska była winna niedoli narodu zydowskiego...
Poza tym wydaje mi się, że te artykuły są ciut przereklamowane. W Polsce żyje pełno Żydów, na codzień też się z nimi spotykamy i jakoś nie widzę, żeby specjalnie nas obrażali, obwiniali itd.
No i jak się jedzie do Izraela to również nie spotyka się też z jakąś ich wrogością.
To jak wszędzie - wiadomo, zę zdarzają się wyjątki i w jednym narodzie i drugim. I nicn a to nie poradzimy.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Gdyby było ich kilka milionów wtedy możnaby było twierdzić ,że jest ich w Polsce pełno ,jak napisałaś. Żydzi stanowią jakieś 0,5-0,7% ludnośni naszego kraju. Wszędzie spotykasz ,widzisz Żydów?
Ps.Tak czepiam się.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Ta odpowiedź jest kompletnie jest bez sensu i nie na temat, jak juz chcesz cos napisać to odnies się do głównego tematu, a nie rób sub-dyskusji. Dipe stwierdził fakt, a Ty próbujesz teoretyzować nie wiadomo o czym.
*faris
Wysłany: 2007-05-17, 20:18
dipe napisał/a:
Wszędzie spotykasz ,widzisz Żydów?
A wiesz, że często. Dlatego napisałam, że jest ich pełno.
Nie wiem jak dokładnie jest z tym rozgraniczeniem, ale oprócz Żydów, są też ci polscy Żydzi <oni są zliczani jako jedność ?> Zresztą nieważne.
ViniCator napisał/a:
Dipe stwierdził fakt, a Ty próbujesz teoretyzować nie wiadomo o czym.
No właśnie ViniCator, jak chcesz podyskutować to odnieś się do głównego tematu, a nie rób za prowadzącego dyskusję, i kieruj kto kiedy co jak i na co ma odpowiedzieć.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Gdzie widzisz tych Żydów?
Mijając na ulicy z wypisanym na czole słowem "Jude", czy może wśród znanych postaci życia publicznego? Ja wśród tych drugich mogę wskazać może kilka ,które ma pochodzenie żydowskie.
No chyba ,że kierujesz się stroną polonica onegdaj podawaną jako argument w dyskusji przez jednego z uzytkowników.
Co do tematu (żeby nie zarzucono mi rozmywania) to mnie ten komiks nie razi, mieści się w szeroko pojętej wolności słowa.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
*faris
Wysłany: 2007-05-17, 20:30
dipe napisał/a:
Gdzie widzisz tych Żydów?
Na ulicy chociażby, wśród rodziny chociażby, wśród znajomych chociażby.
dipe napisał/a:
czy może wśród znanych postaci życia publicznego?
Też mogę, ale jaki to ma sens ?
dipe napisał/a:
Co do tematu (żeby nie zarzucono mi rozmywania) to mnie ten komiks nie razi, mieści się w szeroko pojętej wolności słowa.
No bo mimo wszystko to jest komiks... Co do zawartości jego - pewnie by się i zdarzyło tak, bo taka prawda jest. Jedni pomagają inni nie. I trochę zbyt czepialskie to jest.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Taki ,że albo Ty masz skłonności do przesadzania ,albo ja jestem slepym, bo dookoła mnie jakoś zbyt wielu Żydów nie dostrzegam.
Ale dobra niech sobie temat dalej leci.
No właśnie ViniCator, jak chcesz podyskutować to odnieś się do głównego tematu, a nie rób za prowadzącego dyskusję, i kieruj kto kiedy co jak i na co ma odpowiedzieć.
Nie zauwazyłaś ze juz się odniosłem przed Tobą? A ze zwróciłem uwagę za bezsens w Twoich słowach - to uraziłem dumę? I nie wmawiaj mi forumowego totalitaryzmu bo sama sobie go uroiłaś, - więc nie pisz bzdetów ze dyktuję "kto kiedy co jak i na co ma odpowiedzieć"
dipe napisał/a:
Mnie akurat razi, bo jest zbyt bezpośredni, nie kwalifikuje się pod satyrę, oczywście wolność słowa to dar demokracji - nie wolno bezpośrednio znieważac kogoś, ale można grac słowem, bardziej subtelnie lub też nie. Pewne zarty i satyryczne odniesienia jednak mimo ich racji bytu nie powinny się pojawiać, jak chocby niegdysiejsze karykatyury Allacha - oczywiście ze jest prawo do ich zamieszczenia, ale to jest pewnego rodzaju nietakt, który może podżegać do sporów. Ten tekst/komiks jednak z racji podobnych przezyć dwóch narodów, jest absolutnie surrealistyczny i nie na miejscu (oczywscie moim zdaniem) gdyz moze potęgować/propagować antypolskość w Izraelu jaki i antysemityzm w Polsce.
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-05-18, 20:57
dipe napisał/a:
to mnie ten komiks nie razi, mieści się w szeroko pojętej wolności słowa.
Zgadzam się. Nie ma co się obrażać na komiks. Bo problem nie lezy w komiksach tylko w jaki sposób pokazuje się Polaków młodzieży izraelskiej przyjeżdzającej do nas.
ViniCator napisał/a:
hocby niegdysiejsze karykatyury Allacha - oczywiście ze jest prawo do ich zamieszczenia, ale to jest pewnego rodzaju nietakt
To zupełnie co innego. Bo pokazywanie oblicza Allacha to świętokradztwo a nie nietakt.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
to mnie ten komiks nie razi, mieści się w szeroko pojętej wolności słowa.
Zgadzam się. Nie ma co się obrażać na komiks. Bo problem nie lezy w komiksach tylko w jaki sposób pokazuje się Polaków młodzieży izraelskiej przyjeżdzającej do nas.
Ty czy dipe się nie obrażacie bo macie dystans do nawet tak ostrej satryry, ale są populiści/antysemici w Polsce którzy żywią się takimi rzeczami, podżegając do wrogości - choćby Toruńska rozgłośnia. Chodzi tu o to zeby uniknąć podobnych publikacji, bo choc jeden czy drugi nie bedzie sie nią przejmował (vide Ty), ale juz trzeci czy czwarty nie, i właśnie pewni nieprzychylni ludzie zaczną napędzac atmosferę która moze sie rozplenić wśród mas. A co do:
"Bo problem nie lezy w komiksach tylko w jaki sposób pokazuje się Polaków młodzieży izraelskiej przyjeżdzającej do nas."
Musisz wiedzieć, że nie ma żadnego skryptu na poprawane przedstawienie polskości, Izraelici nie mają podanego przez kogoś złego wizeruneku polaków na tacy, po prostu sami są wstanie dostrzec na miejscu (i dostrzegają) objawy wrogości, choc muszę zaznaczyć ze uogulniłem, ale jednak w tej materii jednak nie powinno byc takich "detali"
Wróżbiarka napisał/a:
ViniCator napisał/a:
hocby niegdysiejsze karykatyury Allacha - oczywiście ze jest prawo do ich zamieszczenia, ale to jest pewnego rodzaju nietakt
To zupełnie co innego. Bo pokazywanie oblicza Allacha to świętokradztwo a nie nietakt.
Punk widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dla większości przedstawicielu Public Relations (oczwiście po fakcie) był to satyryczny nietakt, ale już dla Ajatollachów - jak najbardziej świętokradztwo
Wysłany: 2007-05-19, 12:09
ViniCator napisał/a:
ale już dla Ajatollachów - jak najbardziej świętokradztwo
Muzułumanie mają zabronione odwzorowywania wizerunku Allacha. Więc narysowanie go w jakikolwiek sposób jest dla nich oburzające bez względu na kontekst.
[ Dodano: 2007-05-19, 13:12 ]
ViniCator napisał/a:
Izraelici nie mają podanego przez kogoś złego wizeruneku polaków na tacy, po prostu sami są wstanie dostrzec na miejscu (i dostrzegają) objawy wrogości, choc muszę zaznaczyć ze uogulniłem, ale jednak w tej materii jednak nie powinno byc takich "detali"
I tu się myślisz. Mają ulotki które są rozdawane przed wyjazdem do Polski między innymi o treści " uważajcie będziecie otoczeni przez antysemitów" itp. Sa prowadzani po miejscach kaźni skąd wynosza głębokie przeświadczenie iżs niemcy mordowali wespół zespół z Polakami ich dziadków. Mogłabym napisac jeszcze kilka przykładów ale te moim zdaniem wystarczą.
Ostatnio zmieniony przez Wróżbiarka 2007-05-19, 12:23, w całości zmieniany 2 razy
ale już dla Ajatollachów - jak najbardziej świętokradztwo
Muzułumanie mają zabronione odwzorowywania wizerunku Allacha. Więc narysowanie go w jakikolwiek sposób jest dla nich oburzające bez względu na kontekst.
No oczwiście, wiem o tym ^^ dodam jeszcze nawet, że w kulturze arabskiej przepisy religijne zabraniały przedstawiania wizerunków jakichkolwiek istot żywych (prócz sztuki świeckiej) a co dopiero jakieś karykatury Allaha - ale to tak na marginesie...
Wróżbiarka napisał/a:
ViniCator napisał/a:
Izraelici nie mają podanego przez kogoś złego wizeruneku polaków na tacy, po prostu sami są wstanie dostrzec na miejscu (i dostrzegają) objawy wrogości, choc muszę zaznaczyć ze uogulniłem, ale jednak w tej materii jednak nie powinno byc takich "detali"
I tu się myślisz. Mają ulotki które są rozdawane przed wyjazdem do Polski między innymi o treści " uważajcie będziecie otoczeni przez antysemitów" itp. Sa prowadzani po miejscach kaźni skąd wynosza głębokie przeświadczenie iżs niemcy mordowali wespół zespół z Polakami ich dziadków. Mogłabym napisac jeszcze kilka przykładów ale te moim zdaniem wystarczą.
Nie rozumiem? Gdzie się mylę? Ale zresztą, jak myślisz skąd sie to bierze, że dostają takie ulotki i mają takie mniemanie? (ja równiez czytałem ten felienton ^^ ) wszystko jest wystosowane własnie od tego wrazliwego tematu, że antysemityzm występuje w jakiejś mierze w Polsce, i napędza antypolskość w Izraelu (i inne czynniki które pisałem wcześniej, których nie bede powtarzał), i nie można podstawic im jakiegoś gotowca wierunku z naszej strony, po prostu altypolskość w Izraelu (słuszna czy tez niesłuszna) ma swoje korzenie w pewnym antysemityźmie w Polsce
Wysłany: 2007-05-19, 19:50
ViniCator napisał/a:
(ja równiez czytałem ten felienton ^^ )
Gwoli ścisłości to był reportaż.
Więc problemem nie jest sam komiks.
ViniCator napisał/a:
altypolskość w Izraelu
To nie tylko chodzi o Polskę ale o wszystkie kraje. Izrael buduje oblicze jedynego bezpiecznego kraju dla Żydów. Wszędzie po za nim są zagrożeni.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.