Forum Dyskusyjne :: Z³y Bóg

FAQ  Wyszukiwarka  U¿ytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona G³ówna » Ogólne » Wiara » Z³y Bóg

Z³y Bóg
Autor Wiadomo¶æ

Phobos 
=Minetu Team= ST

Do³±czy³: 15 Gru 2006
Sk±d: £obez

Wys³any: 2006-12-19, 15:48   Z³y Bóg

Biblijny Bóg to Bóg wojen, Bóg który lubuje siê w unicestwianiu narodów.
Czytaj±cy Bibliê, a dok³adnie ksiêge Jozuego mo¿na dostrzec niesamowite okrucieñstwo narodu Izraelskiego wobec podbijanych narodów i wszystko to z polecenia samego Boga.

Jakim Bogiem jest wiêc Bóg w którego wierzycie?

Ahmed 

Do³±czy³: 11 Lis 2006
Sk±d: ll

Wys³any: 2006-12-19, 15:52   

Jest jeden Bóg trzeba o tym pamietaæ :) a jak go przedstawia islam ?
A wiec jest mi³o¶ierny i lito¶ciwy,oraz ma w³adze nad z³em i dobrem.To tak w wielkim skrócie :)

Prince 
Bordeline

Do³±czy³: 08 Gru 2006
Sk±d: Kraków

Wys³any: 2006-12-19, 16:23   

No tak ,uderz w stó³ a no¿yce siê odezw±.

Ahmed 

Do³±czy³: 11 Lis 2006
Sk±d: ll

Wys³any: 2006-12-19, 16:27   

Prince napisa³/a:
No tak ,uderz w stó³ a no¿yce siê odezw±.

A czy ten temat dotyczy tylko chrzescjian ??

*faris 

Do³±czy³a: 26 Lis 2006
Sk±d: sercem z L.

Wys³any: 2006-12-19, 18:10   

no tak... zauwa¿my jeszcze, ¿e chrze¶cijanie "stosuj±" siê do NT... Bóg jest tutaj mi³o¶ci±, mi³osierdziem i dobroci±.
Wiec Phobos zanim co¶ napiszesz pomy¶l trochê
Mumiiiiinki!

X. 

Do³±czy³: 22 Lut 2006
Sk±d: z dupy

Wys³any: 2006-12-19, 18:21   

Cytat:
no tak... zauwa¿my jeszcze, ¿e chrze¶cijanie "stosuj±" siê do NT... Bóg jest tutaj mi³o¶ci±, mi³osierdziem i dobroci±.

stosuja tak jak w czasach Wypraw Krzyzowych :]

*faris 

Wys³any: 2006-12-19, 18:54   

dlatego napisa³am to w cudzys³owiu... nie mówmy o pseudochrze¶cijanach bo to jest zwyk³e bezczeszczenie... porozmawiajmy o chrze¶cijanach, je¶li ju¿...
Mumiiiiinki!

¦wieta 
obrazki s±

Do³±czy³a: 25 Gru 2005
Sk±d: poznañ

Wys³any: 2006-12-19, 18:55   

X. napisa³/a:
stosuja tak jak w czasach Wypraw Krzyzowych
i podaczas palenia kobiet na stosach
Phobos napisa³/a:
Jakim Bogiem jest wiêc Bóg w którego wierzycie?
nie uznaje slowa bóg, wole wierzyc ,ze istnieje istota wyzsza, potezniejsza ode mnie, ktorej nigdy nie bede w stanie zrozumiec swoim ludzkim umyslem. Istota ta stworzyla swiat,aczkolwiek nie ingeruje w zycie ludzi. Nie oczekuje modlitw ani uwielbienia i nie wysluchuje prosb.Ot, po prostu jest.Zabrzmi to brutalne,ale przestalam wierzyc,ze Istota Wyzsza mi pomaga,byc moze dzieki temu zaczynam wierzyc w swoje sily.
Who's playing tricks on me?"
Ostatnio zmieniony przez ¦wieta 2006-12-19, 19:04, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

X. 

Wys³any: 2006-12-19, 19:02   

Cytat:
nie mówmy o pseudochrze¶cijanach bo to jest zwyk³e bezczeszczenie... porozmawiajmy o chrze¶cijanach, je¶li ju¿...

podwazasz zdanie samych Papie¿y. nie³adnie.

*faris 

Wys³any: 2006-12-19, 19:12   

X. napisa³/a:
samych Papie¿y

bo to nie bogowie tylko ludzie, którzy te¿ siê myl±
Mumiiiiinki!

#deela 

Do³±czy³a: 18 Pa¼ 2005
Sk±d: z samej góry

Wys³any: 2006-12-20, 00:15   

faris napisa³/a:
ludzie, którzy te¿ siê myl±

papiez w sprawach wiary jest nieomylny

*faris 

Wys³any: 2006-12-20, 04:39   

deela napisa³/a:
papiez w sprawach wiary jest nieomylny

papie¿ stara siê byæ nieomylny
Mumiiiiinki!

#Mordred 
logiczny diabe³

Do³±czy³: 19 Lis 2005
Sk±d: ósme piêtro

Wys³any: 2006-12-20, 06:50   

no widzisz, nieprawda. I sobor watykanski (w 1870r.) przyjal dogmat o nieomylnosci papieza. i jak to sie ma do krucjaty dzieciecej, wymyslonej sobie przez Innocentego III (o ironio - ang. "innocent" znaczy "niewinny, bezgrzeszny")? dobra, nie badzmy drastyczni w oskarzeniach - jak to sie ma do ktorejkolwiek krucjaty? owszem, to bylo wczesniej, ale to i tak o czyms swiadczy.

Prince 
Bordeline

Do³±czy³: 08 Gru 2006
Sk±d: Kraków

Wys³any: 2006-12-20, 10:40   

"Dogmat,to nic innego ni¿ wyra¼ny zakaz my¶lenia."Ale chyba nie o ca³y dorobek intelektualny ko¶cio³a chodzi³o w temacie?

*faris 

Wys³any: 2006-12-20, 17:23   

Prince napisa³/a:
"Dogmat,to nic innego ni¿ wyra¼ny zakaz my¶lenia."

dogmaty uznajesz albo nie, ale czy kto¶ broni Ci my¶leæ ?
Mumiiiiinki!

Dzidka:D 

Do³±czy³a: 29 Lis 2006
Sk±d: nie stad skad ty

Wys³any: 2006-12-20, 20:11   

Mordred napisa³/a:
no widzisz, nieprawda. I sobor watykanski (w 1870r.) przyjal dogmat o nieomylnosci papieza. i jak to sie ma do krucjaty dzieciecej, wymyslonej sobie przez Innocentego III (o ironio - ang. "innocent" znaczy "niewinny, bezgrzeszny")? dobra, nie badzmy drastyczni w oskarzeniach - jak to sie ma do ktorejkolwiek krucjaty? owszem, to bylo wczesniej, ale to i tak o czyms swiadczy.

papiez jest wybierany przez Boga za posrednictwem kardyna³ów... nie znam dokladnie historii Innocentego III, ale domyslam sie (slyszac to i tamto o innych papiezach), ze nie zostal on wybrany z mysla o kosciele, badz tez zostal wybrany w ogole "bez mysli"... nie wiem moze bylo jakies przekupstwo, nie amma pojecia, ale dalsze ejgo czyny, ktore opisujesz swiadcza o tym, ze to czlowiek jego wybral, a nie Bog...

Greg

Do³±czy³: 26 Gru 2006

Wys³any: 2006-12-26, 21:48   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Malteizm

Dzidka => a wiêc dlaczego Bóg do takiego wyboru dopu¶ci³? :>

#luba 
puella pulchara

Do³±czy³a: 22 Gru 2006
Sk±d: zza 7 gór, 9 rzek

Wys³any: 2006-12-26, 22:48   Re: Z³y Bóg

Phobos napisa³/a:
jakim Bogiem jest wiêc Bóg w którego wierzycie?

To jest ten sam Bóg, co w Starym Testamencie... Nie wiem czy masz racjê nazywaj±c go okrutnym... To ludzie byli ( i s± ) okrutni... Bóg niigdy nie kaza³ zabijaæ...on kaza³ unicestwiaæ pogañstwo, ale nie mordowaæ ludzi.... Bóg w ST by³ Bogiem bardzo sprawiedliwym, nie zapominaj, ¿e kar± za grzech (niezale¿nie czy jest on lekki, ciê¿ki, g³ówny, czy jak tam go siê nazwie) zawsze jest ¶mieræ... Bóg nienawidzi grzech i têpi go... Stare Przymierze mia³o jasne zasady GRZECH = ¶MIERæ

Ale Nowe Przymierze zawarte przez Jazusa da³o nam zbawienie i odpuszczenie wszystkich grzechów... Bóg pragnie byæ z nami bliski i kochaæ nas bo jest Bogiem pe³nym ³aski i mi³o¶ci.... I czasem wie, ¿e jako dobry ujciec musi skarciæ swoje dzieci, je¶li czyni± ¼le....

tak mnie przynajmniej uczono....
"Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."

Nabokov Rozpacz

X. 

Wys³any: 2007-01-02, 23:37   

Cytat:
To jest ten sam Bóg, co w Starym Testamencie... Nie wiem czy masz racjê nazywaj±c go okrutnym... To ludzie byli ( i s± ) okrutni... Bóg niigdy nie kaza³ zabijaæ...on kaza³ unicestwiaæ pogañstwo, ale nie mordowaæ ludzi....

haha. dobre sobie. zaczynamy

Ksiega Powtorzonego Prawa:
"Gdy wyostrzê miecz mój b³yszcz±cy i s±d podejmie rêka moja, wywrê zemstê na wrogach moich, i odp³acê tym, którzy mnie nienawidz±; krwi± upojê strza³y moje, a miecz mój naje siê miêsa, krwi± poleg³ych i pojmanych z nieczesanych g³ów wrogów." [boskie wyznanie]

Ksiega Ezechiela:
"...wytnê ciê z ludzi i wytracê ciê z ziem, i zetrê: a poznasz, ¿em ja Pan!... zniosê z niej cz³owieka i bydlê... I uczyniê pomstê mojê... I uczyni± w Edom wed³ug gniewu mego i zapalczywo¶ci mojej... Córki... mieczem pobite bêd±, a poznaj±, ¿em ja Pan!... mieczem siec bêdzie... I puszczê nañ mór i krew na ulice jego, i bêd± padaæ zabici w po¶rzodku jego mieczem woko³o: a poznaj±, ¿em ja Pan!... przywiodê na ciê miecz i wybijê z ciebie cz³owieka i bydlê... Obrócê ciê w krew, krew ma ciê ¶cigaæ... wygubiê na niej wszystko, co siê tam rusza. Pagórki twoje pokryjê trupami, na twych wy¿ynach, na twych dolinach, we wszystkich parowach padaæ bêd± pobici mieczem., itd." [s³owa Boga]

jeszcze o domniemanej zasadzie nastawiania drugiego policzka:
"Pan powiedzia³ do Moj¿esza: ... powiesz Izraelitom: ... Ktokolwiek blu¼ni imieniu Pana, bêdzie ukarany ¶mierci±. Ca³a spo³eczno¶æ ukamienuje go. Zarówno tubylec, jak i przybysz bêdzie ukarany ¶mierci± za blu¼nierstwo przeciwko Imieniu. Ktokolwiek zabije cz³owieka, bêdzie ukarany ¶mierci±... Z³amanie za z³amanie, oko za oko, z±b za z±b. W jaki sposób kto¶ okaleczy³ bli¼niego, w taki sposób bêdzie okaleczony... Jednakowo bêdziecie s±dziæ i przybyszów, i tubylców, bo Ja jestem Pan, Bóg wasz!"

;]

Gamal 

Do³±czy³: 02 Sty 2007
Sk±d: Festung Breslau

Wys³any: 2007-01-03, 00:10   

luba napisa³/a:
Bóg nienawidzi grzech i têpi go

Naprawdê?
Im to powiedz. (Wra¿liwi nie klikaæ).

Czy kto¶ kto maj±c mo¿liwo¶æ nie powstrzymuje z³a jest dobry?

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
pozycjonowanieprojekty domówProjekty domów • Znajdziesz tu ¶mieszne Opisy GGForum

Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.