Biblijny Bóg to Bóg wojen, Bóg który lubuje siê w unicestwianiu narodów.
Czytaj±cy Bibliê, a dok³adnie ksiêge Jozuego mo¿na dostrzec niesamowite okrucieñstwo narodu Izraelskiego wobec podbijanych narodów i wszystko to z polecenia samego Boga.
Jest jeden Bóg trzeba o tym pamietaæ a jak go przedstawia islam ?
A wiec jest mi³o¶ierny i lito¶ciwy,oraz ma w³adze nad z³em i dobrem.To tak w wielkim skrócie
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2006-12-19, 18:10
no tak... zauwa¿my jeszcze, ¿e chrze¶cijanie "stosuj±" siê do NT... Bóg jest tutaj mi³o¶ci±, mi³osierdziem i dobroci±.
Wiec Phobos zanim co¶ napiszesz pomy¶l trochê
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
no tak... zauwa¿my jeszcze, ¿e chrze¶cijanie "stosuj±" siê do NT... Bóg jest tutaj mi³o¶ci±, mi³osierdziem i dobroci±.
stosuja tak jak w czasach Wypraw Krzyzowych
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2006-12-19, 18:54
dlatego napisa³am to w cudzys³owiu... nie mówmy o pseudochrze¶cijanach bo to jest zwyk³e bezczeszczenie... porozmawiajmy o chrze¶cijanach, je¶li ju¿...
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
nie uznaje slowa bóg, wole wierzyc ,ze istnieje istota wyzsza, potezniejsza ode mnie, ktorej nigdy nie bede w stanie zrozumiec swoim ludzkim umyslem. Istota ta stworzyla swiat,aczkolwiek nie ingeruje w zycie ludzi. Nie oczekuje modlitw ani uwielbienia i nie wysluchuje prosb.Ot, po prostu jest.Zabrzmi to brutalne,ale przestalam wierzyc,ze Istota Wyzsza mi pomaga,byc moze dzieki temu zaczynam wierzyc w swoje sily.
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
Ostatnio zmieniony przez ¦wieta 2006-12-19, 19:04, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
no widzisz, nieprawda. I sobor watykanski (w 1870r.) przyjal dogmat o nieomylnosci papieza. i jak to sie ma do krucjaty dzieciecej, wymyslonej sobie przez Innocentego III (o ironio - ang. "innocent" znaczy "niewinny, bezgrzeszny")? dobra, nie badzmy drastyczni w oskarzeniach - jak to sie ma do ktorejkolwiek krucjaty? owszem, to bylo wczesniej, ale to i tak o czyms swiadczy.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma ¶wiat umiera
i o lito¶æ blaga ka¿de drzewo kamieñ ksi±¿ka rym"
Do³±czy³a: 29 Lis 2006 Posty: 79 Sk±d: nie stad skad ty
Wys³any: 2006-12-20, 20:11
Mordred napisa³/a:
no widzisz, nieprawda. I sobor watykanski (w 1870r.) przyjal dogmat o nieomylnosci papieza. i jak to sie ma do krucjaty dzieciecej, wymyslonej sobie przez Innocentego III (o ironio - ang. "innocent" znaczy "niewinny, bezgrzeszny")? dobra, nie badzmy drastyczni w oskarzeniach - jak to sie ma do ktorejkolwiek krucjaty? owszem, to bylo wczesniej, ale to i tak o czyms swiadczy.
papiez jest wybierany przez Boga za posrednictwem kardyna³ów... nie znam dokladnie historii Innocentego III, ale domyslam sie (slyszac to i tamto o innych papiezach), ze nie zostal on wybrany z mysla o kosciele, badz tez zostal wybrany w ogole "bez mysli"... nie wiem moze bylo jakies przekupstwo, nie amma pojecia, ale dalsze ejgo czyny, ktore opisujesz swiadcza o tym, ze to czlowiek jego wybral, a nie Bog...
To jest ten sam Bóg, co w Starym Testamencie... Nie wiem czy masz racjê nazywaj±c go okrutnym... To ludzie byli ( i s± ) okrutni... Bóg niigdy nie kaza³ zabijaæ...on kaza³ unicestwiaæ pogañstwo, ale nie mordowaæ ludzi.... Bóg w ST by³ Bogiem bardzo sprawiedliwym, nie zapominaj, ¿e kar± za grzech (niezale¿nie czy jest on lekki, ciê¿ki, g³ówny, czy jak tam go siê nazwie) zawsze jest ¶mieræ... Bóg nienawidzi grzech i têpi go... Stare Przymierze mia³o jasne zasady GRZECH = ¶MIERæ
Ale Nowe Przymierze zawarte przez Jazusa da³o nam zbawienie i odpuszczenie wszystkich grzechów... Bóg pragnie byæ z nami bliski i kochaæ nas bo jest Bogiem pe³nym ³aski i mi³o¶ci.... I czasem wie, ¿e jako dobry ujciec musi skarciæ swoje dzieci, je¶li czyni± ¼le....
tak mnie przynajmniej uczono....
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
To jest ten sam Bóg, co w Starym Testamencie... Nie wiem czy masz racjê nazywaj±c go okrutnym... To ludzie byli ( i s± ) okrutni... Bóg niigdy nie kaza³ zabijaæ...on kaza³ unicestwiaæ pogañstwo, ale nie mordowaæ ludzi....
haha. dobre sobie. zaczynamy
Ksiega Powtorzonego Prawa:
"Gdy wyostrzê miecz mój b³yszcz±cy i s±d podejmie rêka moja, wywrê zemstê na wrogach moich, i odp³acê tym, którzy mnie nienawidz±; krwi± upojê strza³y moje, a miecz mój naje siê miêsa, krwi± poleg³ych i pojmanych z nieczesanych g³ów wrogów." [boskie wyznanie]
Ksiega Ezechiela:
"...wytnê ciê z ludzi i wytracê ciê z ziem, i zetrê: a poznasz, ¿em ja Pan!... zniosê z niej cz³owieka i bydlê... I uczyniê pomstê mojê... I uczyni± w Edom wed³ug gniewu mego i zapalczywo¶ci mojej... Córki... mieczem pobite bêd±, a poznaj±, ¿em ja Pan!... mieczem siec bêdzie... I puszczê nañ mór i krew na ulice jego, i bêd± padaæ zabici w po¶rzodku jego mieczem woko³o: a poznaj±, ¿em ja Pan!... przywiodê na ciê miecz i wybijê z ciebie cz³owieka i bydlê... Obrócê ciê w krew, krew ma ciê ¶cigaæ... wygubiê na niej wszystko, co siê tam rusza. Pagórki twoje pokryjê trupami, na twych wy¿ynach, na twych dolinach, we wszystkich parowach padaæ bêd± pobici mieczem., itd." [s³owa Boga]
jeszcze o domniemanej zasadzie nastawiania drugiego policzka:
"Pan powiedzia³ do Moj¿esza: ... powiesz Izraelitom: ... Ktokolwiek blu¼ni imieniu Pana, bêdzie ukarany ¶mierci±. Ca³a spo³eczno¶æ ukamienuje go. Zarówno tubylec, jak i przybysz bêdzie ukarany ¶mierci± za blu¼nierstwo przeciwko Imieniu. Ktokolwiek zabije cz³owieka, bêdzie ukarany ¶mierci±... Z³amanie za z³amanie, oko za oko, z±b za z±b. W jaki sposób kto¶ okaleczy³ bli¼niego, w taki sposób bêdzie okaleczony... Jednakowo bêdziecie s±dziæ i przybyszów, i tubylców, bo Ja jestem Pan, Bóg wasz!"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.