"kod Leonarda" ??!! bzdury nie z tej ziemi. kawasaki, przeczytales jedna ksiazke i majac tyle dowodow podwa¿asz Prawdy objawione cz³owiekowi?? to ¿a³osne...
kod Leonarda" ??!! bzdury nie z tej ziemi. kawasaki, przeczytales jedna ksiazke i majac tyle dowodow podwa¿asz Prawdy objawione cz³owiekowi?? to ¿a³osne...
Owszem bzdury. Ta ksi±¿ka to 10% prawdy + 90% dopisanych do niej ca³kowicie fa³szywych rozszerzeñ i wariacji na temat ko¶cio³a.
Akurat co wielokrotie zaznaczam jestem ateist±, ale czyta³em trochê o historii KK, o ró¿nych odrzuconych ewangeliach, w±tpliwo¶ciach, templariuszach etc. Pan Brown jak widaæ te¿ trochê przeczyta³, ale poprzeinacza³ to wszystko tak, ¿e wysz³y bzdury.
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekszta³ci³ siê w antybolszewizm i poprzez trockizm doszed³ do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2007-02-12, 15:35
Gamal napisa³/a:
Owszem bzdury. Ta ksi±¿ka to 10% prawdy + 90% dopisanych do niej ca³kowicie fa³szywych rozszerzeñ i wariacji na temat ko¶cio³a.
Akurat co wielokrotie zaznaczam jestem ateist±, ale czyta³em trochê o historii KK, o ró¿nych odrzuconych ewangeliach, w±tpliwo¶ciach, templariuszach etc. Pan Brown jak widaæ te¿ trochê przeczyta³, ale poprzeinacza³ to wszystko tak, ¿e wysz³y bzdury.
Pan Brown po prostu napisa³ ksi±¿kê, która ma siê dobrze sprzedawaæ i zrobiæ fortunê
To chyba normalne ?
Wampirzyca napisa³/a:
Czyta³am, ¿adne bzdury
Poza tym nie wiedzia³am, ¿e kto¶ mo¿e uznaæ t± ksi±¿kê za podstawowe ¼ród³o wiedzy... Historycy ju¿ zatwierdzili, ¿e to ksi±¿ka historyczna i nale¿y jej w 100% wierzyæ ? o_O
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
Poza tym nie wiedzia³am, ¿e kto¶ mo¿e uznaæ t± ksi±¿kê za podstawowe ¼ród³o wiedzy
Co to to nie ale bzdur± te¿ bym tego nie nazwa³ . Zgrabnie nawet poprzeplatane .Na pewno nie jestem mi³o¶nikiem literatury Browna ale do poci±gu mo¿e byæ .
_________________ "Za b³êdy pozorów normalno¶ci wracam do domu ob³êdu"
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2007-02-13, 12:03
Prince napisa³/a:
Co to to nie ale bzdur± te¿ bym tego nie nazwa³
jak dla mnie to ksi±¿ka fabularna, do poczytania, chocia¿ nie lubiê tego typu literatury, uwa¿am, ¿e za bardzo przekoloryzowana i pewien sposób obra¿a nie tyle co sam± religiê ale fakty... do tej pory nie mogê poj±æ sk±d autor wynalaz³ pomys³ ¿e Jezus mia³ romans z Mari± Magdalen±
jak dla mnie ksi±¿ka do poci±gu o tematyce religijnej mo¿e byæ, ale nie Brown, chocia¿ Cyfrowa Twierdza mi siê podoba³a
_________________ Muminki Ciê ¶ledz±...
zabij±...
i zjedz±!
Mumiiiiinki!
Hmmm... Jakby wam to przekazaæ...
ku**a MAÆ. Kod Leonarda Da Vinci TO POWIE¦Æ. POWIE¦Æ. Nie ¼ród³o historyczne. Pisa³ j± pisarz. Pisarze pisz± bajki, które maj± SIÊ SPRZEDAWAÆ. Nie powo³ujcie siê na BAJKÊ. Dod. Z czego wnosisz ¿e Jezus mia³ ¿onê? Jest 2x ewangelii! Niektóre mówi± ¿e mia³, inne ¿e nie. Wierzycie? Tak, wiêc wiecie ¿e Duch ¶w. czuwa nad tym aby przekazywano nam w Ko¶ciele w³a¶ciw± wiedze. Nie? To po co siê wypowiadacie?
Biblijny Bóg to Bóg wojen, Bóg który lubuje siê w unicestwianiu narodów.
Czytaj±cy Bibliê, a dok³adnie ksiêge Jozuego mo¿na dostrzec niesamowite okrucieñstwo narodu Izraelskiego wobec podbijanych narodów i wszystko to z polecenia samego Boga.
Jakim Bogiem jest wiêc Bóg w którego wierzycie?
Dobrze przeczytaj...
Czy to Bóg jest okrutny?
A mo¿e to ludzie byli okrutni, a Bóg tylko wymierza³ im karê?
Czy to nic, ¿e kananejczycy, których Bóg kaza³ wytracaæ, palili nawet ¿ywcem na ofiarê swoim bóstwom, niemowlêta?
Czy to nic, ¿e by³y tam popularne orgie seksualne (nawet ze zwierzetami)?
Mo¿na by siê przyczepiæ nawet do potopu, w którym Bóg wytraci³ niegodziwych.
Ale przed potopem, jak by³o?
Biblia mówi co¶ takiego:
Rodzaju 6:5,11,12
(5) A Jehowa widzia³, ¿e ogromna jest niegodziwo¶æ cz³owieka na ziemi i ¿e ka¿da sk³onno¶æ my¶li jego serca przez ca³y czas jest wy³±cznie z³a.
(11) A w oczach prawdziwego Boga ziemia uleg³a zrujnowaniu i ziemia zosta³a nape³niona przemoc±.
(12) Bóg wiêc widzia³ ziemiê i oto by³a zrujnowana, gdy¿ wszelkie cia³o zrujnowa³o sw± drogê na ziemi.
Podobnie by³o w¶ród narodów, które mieszka³y w Ziemi Obiecanej. (Kap³añska 18:2-25, Powtórzonego Prawa 18:9-12)
Zreszt± Izraelitów te¿ Bóg nie oszczêdza³, gdy wkrad³a siê do nich niegodziwo¶æ.
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2007-04-30, 14:28, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Wydaje mi siê, ¿e nasza wiara jest nam jakby narzucana. Mama jak jeste¶ ma³y nie pyta Cie o zdanie tylko ka¿e chodziæ do ko¶cio³a.
dokladnie....
Nie do koñca.
Rodzice maj± prawo wszczepiaæ dzieciom to, co uwa¿aj± za s³uszne.
Czy to religie, czy sposób wychowania.
Dopiero w doros³ym ¿yciu dziecko mo¿e decydowaæ, jak± drog± pójdzie.
Czêsto jest jednak tak, ¿e to w³a¶nie wtedy rodzice stosuj± ró¿ne ¶rodki represji: wyno¶ mi siê z domu, nie chcê ciê znaæ itp.
Nie do koñca.
Czêsto jest jednak tak, ¿e to w³a¶nie wtedy rodzice stosuj± ró¿ne ¶rodki represji: wyno¶ mi siê z domu, nie chcê ciê znaæ itp.
Represji b±d¼ indoktrynacji. Jakie¿ zdanie mo¿e mieæ dziecko, któremu za m³odu "wyprno mózg". Czy decyzja jak± podejmie bêdzie jego decyzj± czy decyzj± jego rodziców, którzy odpowiednio nim manipuluj±c doprowadzaj± dziecko d stanu w którym to my¶li, ¿e samo podejmuje decyzjê, chocia¿ w rzeczywisto¶ci podejmuj± j± za niego jego rodzice.
_________________ Szykuj broñ w czasie pokoju, wojna zawsze zaskakuje-Mateusz Cz.
Uwa¿asz, ¿e po kilkunastu (czy nawet wiêcej) latach takiego prania mózgu dziecko bêdzie jeszcze mia³o w³asne pogl±dy?
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekszta³ci³ siê w antybolszewizm i poprzez trockizm doszed³ do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Jakie¿ zdanie mo¿e mieæ dziecko, któremu za m³odu "wyprno mózg".
No to podaj na to receptê.
Kto ma uczyæ dzieci i w jaki sposób?
A mo¿e powinno uczyæ siê samo?
A mo¿e rodzice nie powinni nic do dziecka mówiæ, tylko je¶æ dawaæ?
A mo¿e do szko³y nie powinni posy³aæ?
Jak rodzice nie "wypior±" mózgu, to w szkole na pewno to zrobi±.
To mo¿e lepiej do d¿ungli wys³aæ... niech od goryli siê uczy.
A mo¿e po urodzeniu do smietnika wyrzuciæ, bo jak rodzice wychowaæ dziecka nie mog± twoim zdaniem, to co to bedzie pó¼niej za ¿ycie ono mia³o.
O czym ty wogóle mówisz.
Gadasz, jakby tobie kto¶ mózg wypra³.
[ Dodano: 2007-05-10, 03:10 ]
Gamal napisa³/a:
Uwa¿asz, ¿e po kilkunastu (czy nawet wiêcej) latach takiego prania mózgu dziecko bêdzie jeszcze mia³o w³asne pogl±dy?
A jak rodzice nie wychowaj±, to kto to zrobi? Ulica?
Mo¿e od razu dziecko zamkn±æ w szczelnym pomieszczeniu i tylko przez okienko je¶æ dawaæ?
No... mo¿e telewizor mu wstawiæ.
Ten na pewno dziecku mózgu nie wypierze.
A jak rodzice nie wychowaj±, to kto to zrobi? Ulica?
Mo¿e od razu dziecko zamkn±æ w szczelnym pomieszczeniu i tylko przez okienko je¶æ dawaæ?
No... mo¿e telewizor mu wstawiæ.
Ten na pewno dziecku mózgu nie wypierze.
Rodzice powinni uczyæ dziecka ró¿nych pogl±dów. Powinni mu powiedzieæ o ró¿nych religiach etc. i pozwoliæ wybraæ w³asn± dorgê opart± o rzetelne informacje. Straszenie 5 latka tym, ¿e jak nie bêdzie siê modliæ to pójdzie do piek³a jest zwyk³ym praniem mózgu i powinno byæ karalne. Nale¿y dziecku wyt³umaczyæ co to s± religie, ¿e nikt w sposób naukowy nie udowodni³ istnienia boga etc. Wtedy dziecko uzbrojone w wiedzê samo dokona najlepszeo wyboru
No to podaj na to receptê.
Kto ma uczyæ dzieci i w jaki sposób?
A mo¿e powinno uczyæ siê samo?
A mo¿e rodzice nie powinni nic do dziecka mówiæ, tylko je¶æ dawaæ?
A mo¿e do szko³y nie powinni posy³aæ?
Jak rodzice nie "wypior±" mózgu, to w szkole na pewno to zrobi±.
To mo¿e lepiej do d¿ungli wys³aæ... niech od goryli siê uczy.
A mo¿e po urodzeniu do smietnika wyrzuciæ, bo jak rodzice wychowaæ dziecka nie mog± twoim zdaniem, to co to bedzie pó¼niej za ¿ycie ono mia³o.
O czym ty wogóle mówisz.
Gadasz, jakby tobie kto¶ mózg wypra³.
Nie popadaj w skrajno¶æ i nie podawaj ma³o rozs±dnych przyk³adów. Wychowywaniem jest nauczenie dziecka i pokazanie mu dróg. Indoktrynacja zaczyna siê wtedy, gdy dziecko ma wpajane racje przez rodziców. Przyk³adem nauki mo¿e byæ np. opowiedzenie dziecku o Bogu. Indoktrynacja zaczyna siê wtedy, gdy oprócz tego, ¿e mówimy dziecku o Bogu zabieramy go na ka¿de mo¿liwe spotkanie religijne i "grozimy" mu co siê stanie, gdy od tego Boga odejdzie. To ju¿ jest dla mnie takie religijne HitlerJugent, które indoktrynuje dziecko, a nie tak jak szko³a-uczy i wyrabia tylko powierzchowne zdanie na dany temat. A wiêc zastanów siê o czym Ty mówisz i proszê-nie naci±gaj.
_________________ Szykuj broñ w czasie pokoju, wojna zawsze zaskakuje-Mateusz Cz.
Straszenie 5 latka tym, ¿e jak nie bêdzie siê modliæ to pójdzie do piek³a jest zwyk³ym praniem mózgu i powinno byæ karalne
No z tym, to akurat siê zgadzam
[ Dodano: 2007-05-13, 01:50 ]
Szalony Odys napisa³/a:
Indoktrynacja zaczyna siê wtedy, gdy oprócz tego, ¿e mówimy dziecku o Bogu zabieramy go na ka¿de mo¿liwe spotkanie religijne i "grozimy" mu co siê stanie, gdy od tego Boga odejdzie.
I tylko w tym tkwi szkopu³, ¿e ka¿da religia tak robi. Czy¿ nie straszy siê ludzi "Je¿eli odejdziesz od nas (mówi± o Bogu w tym miejscu, gdy¿ uwa¿aj±, ¿e s± nieomylni i oni znaj± prawdziwego Boga) to nie dost±pisz ¿ycia wiecznego/pójdziesz do piek³a/ tip. "
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.