Wys³any: 2007-01-07, 17:36
Witam. Jestem nowy na tym forum, ale czytaj±c ten temat mam wrazenie ze osoby siê tutaj znajduj±ce zupe³nie nie biora pod uwage tego ¿e s± na tym ¶wiecie osoby maj±ce inne zdanie na temat Boga ni¿ One... A takujecie osobê która ledwo co napisze i nazywacie niedouczona i ¶mieszn±. Ale popatrzcie na siebie... spróbujcie zrozumiec punkt widzenia innych osób.
Wchodz±c na to forum spodziewa³em siê zrozumienia i uszanowania odmiennego zdania, ale czytaj±c takie s³owa jak
faris napisa³/a:
Tova napisa³/a:
Ja nie mam zamiaru i wierzyæ
to nie wierz, ale nie pisz o rzeczach o których nie masz bladego pojêcia i nie wytykaj b³êdów bo przy tym robisz sama jeszcze wiêcej
'nam' proponujesz skoñczyæ wywody na temat Twojego niedouczenia, to mo¿e skoñcz swoje wywody ?
BRAWO !
faris napisa³/a:
pewnie dla Ciebie za trudne do pojêcia Tova
jestescie wszyscy po studiach teologicznych czy jak?? Atakujecie kogos kto ma zupe³nie inne zdanie ni¿ wy. Ja popieram Tove, ma Ona swoje poglady i je broni, wy atakujecie. To jest chore
_________________ Na Twoje Cia³o £zy Kapi± Mi Spod Powiek Prze³ykam S³odycz Dzik± Któr± Niesie Moment
Witam. Jestem nowy na tym forum, ale czytaj±c ten temat mam wrazenie ze osoby siê tutaj znajduj±ce zupe³nie nie biora pod uwage tego ¿e s± na tym ¶wiecie osoby maj±ce inne zdanie na temat Boga ni¿ One... A takujecie osobê która ledwo co napisze i nazywacie niedouczona i ¶mieszn±. Ale popatrzcie na siebie... spróbujcie zrozumiec punkt widzenia innych osób.
Witam. Jestem stary na tym forum, ale czytajac twojego posta mam wrazenie, ze jestes jej koleg± z klasy i starasz siê jej pomóc. Po pierwsze - popelnia bledy merytoryczne, po drugie - pisze o pewnosci, a w kwestiach wiary pewno¶ci jako takiej nigdy nie bylo, nie ma i nie bêdzie. Popatrzylem na siebie. Nie jest najlepiej, ale czepiac sie nie musisz.
i nie, nie skreslamy ludzi z innym zdaniem. po prostu kazde stanowisko trzeba jakos porzadnie poprzec argumentami. Ja takowych nie widzê. [moglbym napisac podobnie jak kolezanka Tova "UDOWODNIJ!!!!!!!", ale to juz okrucienstwo byloby]
btw - Tova to z ludzi lodu?
_________________ "tu gdzie mnie nie ma ¶wiat umiera
i o lito¶æ blaga ka¿de drzewo kamieñ ksi±¿ka rym"
Wys³any: 2007-01-07, 21:17
Mordred napisa³/a:
Jestem stary na tym forum, ale czytajac twojego posta mam wrazenie, ze jestes jej koleg± z klasy i starasz siê jej pomóc.
musze Cie zasmucic ale dziewczyny nie znam, z klasy raczej tez nie jestesmy (popatrz na nasz wiek) ale przegladajac tematy poprostu ten mnie troszke zastanowi³. Ale czemu nie starcie siê jej napisac jakie bledy pope³nia a nie wytykacie jej niedouczenie ??
Mordred napisa³/a:
Nie jest najlepiej, ale czepiac sie nie musisz
nie czepiam siê, ale poprostu poda³em Twój post jako przyk³ad
_________________ Na Twoje Cia³o £zy Kapi± Mi Spod Powiek Prze³ykam S³odycz Dzik± Któr± Niesie Moment
zasmucasz mnie wielce, jednakze gdybys przesunal zacny suwak swego IE, zauwazylbys zapewne cos poza ostatnimi postami, wczesniej uwaga dziewczêciu zwrócona zosta³a a i b³êdy popelnione napiêtnowane odpowiednio, jednak¿e ty nie widzisz tego, albowiem oczy twe slepe sa na to i , zaprawde powiadam, widzisz jedynie to, co widziec pragniesz by splugawic imie me niecnymi zarzutami, ktorych brzydze sie, jakem sir Mordred Deschain ze ¦wiata Po¶redniego!
_________________ "tu gdzie mnie nie ma ¶wiat umiera
i o lito¶æ blaga ka¿de drzewo kamieñ ksi±¿ka rym"
Do³±czy³a: 27 Gru 2006 Posty: 72 Sk±d: od mamy i taty
Wys³any: 2007-01-13, 15:34
z³y Bóg? dla mnie co¶ takiedo nie istnieje. s± ¼li ludzie którzy pope³niaj± z³e uczynki, s± fanatycy którzy pope³nione grzechy t³umacz± s³u¿bie Bogu. tak, w starym testamencie leje sie du¿o krwi, ale niech kto¶ mi poda cytat w którym Bóg namawia do zabijania innych.
_________________ Bóg stworzy³ cz³owieka, bo rozczarowa³ siê ma³p±. Z dalszych eksperymentów zrezygnowa³...
hmmm... tak wogole, zeby nie namieszac i zebycie zle nie zrozumieli, to Biblia jest bardzo symboliczna. nie nalezy jej tak dos³ownie odbierac. chociazby Adam i Ewa-to by³a jaka¶ tam ludzkosæ, a nie dwie osoby. tak sie nazywali Ci co zgrzeszylli. tak naprawde Biblia jest bardzo cie¿k± Ksieg± trzeba umniec ja intepretowac... ale niesie ze soba sama prawde. a z³o nie jest od Boga tylko od ludzi, dlatego ze dostali wolna wole. musieli wybrac, mogli wybrac.... i to my caly czas rozpowszechniamy zlo... poprzez nasze grzechy, k³amstwa, kradzieze, lenistwo, wkoncu zabujsta, poprzez na³ogi zabijanie samego siebie... czy dos³ownie ¶mierc drugiego czlowieka...
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Wiêc b³ogos³awiony by³bym, gdyby kto¶ mi powiedzia³, ¿e Lataj±cy Potwór Spagetti naprawdê istnieje, i uwierzy³bym w to, pomimo ¿e nigdy nie widzia³em go na oczy? ;]
http://pl.wikipedia.org/w...otwór_Spaghetti
Wed³ug mnie nie ma ró¿nicy miêdzy wiar± w chrze¶cijañskiego Boga, a wiar± w tego Potwora Spagetti - mogê siê opieraæ jedynie na tym, co twierdz± inni ludzie, a wcale nie mam na to ochoty.
Ostatnio zmieniony przez Prymas 2007-01-13, 23:21, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
I znowu opierasz siê tylko na tym, co jest napisane. Przecie¿ równie dobrze mog³o nie byæ tam wyrazu "parodia", jak to jest w przypadku choæby Biblii. Ludzie mog± sobie pisaæ co im siê ¿ywnie podoba.
ch³opcze, nie tylko "koledzy" Jezusa go widzieli po zmartwychwstaniu
to kto jeszcze? zastepy aniolow? miliony ludzi?
lol, moje dzieje zawsze tez mozna spisac w ksiazce watpliwego pochodzenia, i ze widzialo to wiele ludzi tez. ehhhh.
Wydaje mi siê, ¿e nasza wiara jest nam jakby narzucana. Mama jak jeste¶ ma³y nie pyta Cie o zdanie tylko ka¿e chodziæ do ko¶cio³a. Powinni¶my od pocz±tku mieæ wybór. A tak na marginesie moja kole¿anka jest polonistk± i na studiach musia³a opracowaæ ca³y stary testament i z tego co mi mówi³a s± tam same dziwne rzeczy. No i stosunek ko¶cio³a-jeden wielki zarobek. Polecam "Kod Leonarda Da Vinci" jest tam pare ciekawych rzeczy. Np Bóg mia³ cechy ludzkie, no i o TYCH XII przykazaniach. Mi³ej lektury.
_________________ "Jedyn± m± nadziej± jeste¶ Ty, rzeko ¿ycia, co zrobiæ mam, gdzie Twoje ¼ród³o, powiedz mi..." /RR/
Kawasaki, rodzice powinni pokazaæ dziecku czym jest wiara, przygotowaæ go do wiary przez kolejne sakramenty.
Potem, gdy doro¶niesz wybór nale¿y do Ciebie. Masz rozum i woln± wolê. Z tym ¿e najczê¶ciej woli jest du¿o(woli jako mo¿liwo¶ci wybory) a niestety rozumu bardzo, bardzo ma³o.
Powiedz kto zna pisma tak chrze¶cijanskie jak i inne, kto to czyta a raczej studiuje/
Tylko po g³ebokim poznaniu, analizie mo¿na powiedzieæ ¿e wierzê czy te¿ nie, lub tes SPOSÓB okazywania mojej wiary jast mi najbardziej bliski. Twój wybór, wolna wola!!!!
Piszesz ¿e kole¿anka na studiach mia³a opracowaæ Stary Testament. Opracowanie Starego Testamentu to dzie³o niewykonalne i nilt na nikoga takiego zadania na³o¿yæ nie móg³.
Wiêc albo ona nie wie co mówi, albo Ty nie wiesz co piszesz!!!
Piszesz ze Bóg mia³ cechy ludzkie, TAK Pan Jezus jest Bogiem i cz³owiekiem!!!!!
Radzê raczej pytaj a nie wypowiadaj siê w sprawach których nieznasz. Pozdrawiam
No moze cos przekrêci³em, ale z tym starym testamentem to prawda, bo nawet moja polonistka nam opowiada³a. Ja mówie o Bogu a nie o Jezusie. Przeciez Bóg jest duchem, a Jezus jego synem. Przeczytaj "Kod..." Pozdrowienia
_________________ "Jedyn± m± nadziej± jeste¶ Ty, rzeko ¿ycia, co zrobiæ mam, gdzie Twoje ¼ród³o, powiedz mi..." /RR/
kOD.. czyta³em, ot taki sobie krymina³ek, nieco przebarwiony.
Takie ksi±¿ki pisze siê pod publikê aby je sprzedaæ w du¿ym nak³adzie.
Je¿eli mówisz Bóg, to chrze¶cijanie mówi±, a raczej my¶³a o trzech osobach. To jest w³a¶nie jedna z najwiêkszych tajemnic wiary.
Sw. Augustyn powiedzia³ kiedy¶ " pierwej morze przelejesz ³y¿k± z jednego miejsca na drugie ni¿ zrozumiesz istotê Trójcy Swiêtej"
Bóg to wiara, trzeba wierzyæ. Je¿eli cos potrafimy udowodniæ to ju¿ nie wiara a NAUKA.
Bóg to wiara, trzeba wierzyæ. Je¿eli cos potrafimy udowodniæ to ju¿ nie wiara a NAUKA.
dokladnie... nasza wiara ma sie unosic podan rozum, ponad to co mozna dotknac, zobaczyc... "B³ogoslawieni Ci co nie widzieli, a uwierzyli..."
i ja osobiscie uwazam ze Bóg jest dobry... a tam pisales ze od poczatku powinismy miec wybor... a przeciez dziecko ktore ma zaledwie kilka lat nie wie jeszcze co jest dla niego dobre... dlatego to rodzice pokazuja mu jakas droge... a jak juz jestes w tym wieku to sam decydujesz o tym w co chcesz wierzyc... JESTES WOLNY!! a granica wolnosci jest milosc... ¦w. Pawe³ powiedzial "wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzysc..."
a Kod, to owszem fajny film, ale to jest kicz... to jest napisane po to by zrobic ludziom (o slabej wierze) wode z mozgu... ja obejrzalam to tylko jak "film"
nie ktorych rzeczy nie mozna brac sobie do serca, to moja rada... jesli wierzysz to trzymaj sie wsojej wiary, a nie zachowuj sie falszywie wobec Boga... jesli nie wierzysz to daj sobie spokoj i nie probouj na sile innym udawadniac ze nie ma Go... to moje zdanie... a ja juz gdzies kiedys pisalam: KLÊKAM PRZED WOLNO¦ÆIA CZ£OWIEKA
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.