w ten sposób mo¿emy w nieskoñczonosæ, a¿ do zamkniêcia tematu
ja nie chce zrezygnowaæ ze swoich racji
ty nie zrezygnujesz ze swoich
tak Bóg by³ surowy
tak, ludzie wy¿ynali siê po prostu w ST w imie Boga
ale Nowe Przymierze zosta³o zawarte i Bóg chce byæ dla nas bliski i dobry
i nie zaprzecza sam sobie, powiedzmy, ¿e nowelizuje umowê miêdzy Nim a lud¼mi
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2007-01-06, 15:38, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
*faris
Do³±czy³a: 26 Lis 2006 Posty: 2149 Sk±d: sercem z L.
Wys³any: 2007-01-06, 15:45
Prymas napisa³/a:
A mo¿e X.'owi chodzi³o o to, ¿e ¯ydu napisa³ "ko¶ció³" od ma³ej litery? Chyba ka¿dy wie, ¿e pisz±c od ma³ej mamy na my¶li budynek
no ok, zd±¿y³am siê zorientowaæ, chocia¿ jak Ty ci±gle twierdzisz, ja nic nie rozumiem, ale do cholery co ma z wiar± wspólnego wiara w budynek ?
X. napisa³/a:
co tez pani teolog powie? kurde, nie mailem pojecia o tym!
a¿ dziw, przecie¿ wszystko i o wszystkim Ty zawsze wiesz najlepiej
a dupa z tym, ¿e Bóg nawo³ywa³ do bitwy i zabijania niewiernych. czy jednak naprawdê tu chodzi o odebranie ¿ycia ? ja uwa¿am, ¿e nie
co do wypraw krzy¿owych - wymys³ ludzi, chcieli zrobiæ co¶ w imieniu czego¶, b³ad, b³±d, b³±d... rzecz± ludzk± jest pope³niaæ b³êdy. nie zabija siê w czyim¶ imieniu
a dupa z tym, ¿e Bóg nawo³ywa³ do bitwy i zabijania niewiernych. czy jednak naprawdê tu chodzi o odebranie ¿ycia ? ja uwa¿am, ¿e nie
lool. naprawde u was umiejetnosc czytania stoi na az tak niskim poziomie? czy te slowa:
Cytat:
bêdzie ukarany ¶mierci±.
razy 3, jeszcze o kamieniowaniu i jeszcze cos. i chcesz powiedziec ze to nie jest nawolywanie do zabijania? czy ty nie widzisz, ze te twoje twierdzenia sa po prostu smieszne?
luba, ile razy to samo mozna mowic. czyli bog robil zle, ze sie zmienil. tak w ogole. bog? wszewiedzacy? zmienic?
Cytat:
a¿ dziw, przecie¿ wszystko i o wszystkim Ty zawsze wiesz najlepiej
no jakos tak wychodzi, ze wiem najlepiej. przykro mi.
a mnie nie... i tak troche bardzo wierzysz w swoj± nieomylnosæ...
ten twój fetysz szwankuje chyba... nic ju¿ do ciebie nie dociera
_________________ "Jakkolwiek bym siê nie stara³, nie potrafiê ju¿ znale¼æ siê z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choæby rozsi±¶æ siê wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporz±dek; meble poprzestawiano, ¿arówka siê przepali³a, strzêpy przesz³o¶ci walaj± siê po pod³odze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2007-01-06, 15:59, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
ten twój fetysz szwankuje chyba... nic ju¿ do ciebie nie dociera
kurde, naprawde przykre jest, ze jakies 90% osob nie rozumie tego opisu. przeczytaj definicje fetyszu, i przeczytaj to zdanie powoli i dokladnie. moze zrozumiesz, powodzenia!
eot dzieciaki.
Cytat:
tu nie chodzi o to ¿e mózg szwankuje ci jako fetysz, tylko o to ¿e mózg, który jest twoim fetyszem, ci szwankuje
trzeba bylo tak od razu,
powtarzam eot :x
Ostatnio zmieniony przez X. 2007-01-06, 16:07, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
kurde, naprawde przykre jest, ze jakies 90% osob nie rozumie tego opisu. przeczytaj definicje fetyszu, i przeczytaj to zdanie powoli i dokladnie. moze zrozumiesz, powodzenia!
tu nie chodzi o to ¿e mózg szwankuje ci jako fetysz, tylko o to ¿e mózg, który jest twoim fetyszem, ci szwankuje
dobrze, ¿e przynajmniej ty na tym forum jeste¶ doros³y
Nabokov Rozpacz
*faris
Wys³any: 2007-01-06, 16:41
X. napisa³/a:
lool. naprawde u was umiejetnosc czytania stoi na az tak niskim poziomie? czy te slowa: Cytat:
bêdzie ukarany ¶mierci±.
razy 3, jeszcze o kamieniowaniu i jeszcze cos. i chcesz powiedziec ze to nie jest nawolywanie do zabijania? czy ty nie widzisz, ze te twoje twierdzenia sa po prostu smieszne
umiejêtno¶æ czytania to nie wszystko, jest jeszcze tego interpretacja, uczyli tego w podstawówce, bywa³e¶ tam czasem chocia¿by ?
X. napisa³/a:
no jakos tak wychodzi, ze wiem najlepiej. przykro mi.
wybacz, ale jak dla mnie to Ty siê uwa¿asz za boga dla wszystkch, wszechwiedz±cego egoistê, który my¶li ¿e wie wszystko o wszystkich i nigdy siê nie myli - nie cierpiê takich ludzi, bo z nimi nie ma sensu rozmawiaæ, nawet nie ma sensu wymieniaæ pogl±dów, bo jedyne co potafi± to zaprzeczyæ i powiedzieæ ¿e oni wiedz± lepiej
umiejêtno¶æ czytania to nie wszystko, jest jeszcze tego interpretacja, uczyli tego w podstawówce, bywa³e¶ tam czasem chocia¿by ?
nie o, nie moge. wiec prosze, jak mozna interpretowac slowa? TRZYKROTNE powtorzenie BEDZIE UKARANY ¦MIERCI¡ plus UKAMIENIOWANIE i OKALECZENIE. jak to masz interpretowac? czyli co ty przez to rozumiesz? to jest nawoloywanie do milosci do blizniego? PRZECIEZ TO SA OCZYWISTE SLOWA a jesli tego nei mzoesz pojac, to jest to zwykla ksenofobia poznawcza i desperackie patrzenie tylko w jedna stronie, nie zwazanie na rzeczy oczywiste.
ja nie wierze, dla mnie to czysta bajka... nic ciekawego, a jesli istnieje to kosciol dla wlasnego uzytku pozmienia³ fakty, w ktorym momencie w Bibli jest napisane ze istnieje czysciec czy celibat ?? Biablia zawiera wiele niescislosci i pomy³ek.
_________________ "Kocha siê za nic. Nie istnieje ¿aden powód do mi³o¶ci"- Paulo Coelho
Tak sobie siedzê i siê zastanawiam, co robi pozosta³e 6 cudów ¶wiata..?
kosciol dla wlasnego uzytku pozmienia³ fakty, w ktorym momencie w Bibli jest napisane ze istnieje czysciec czy celibat ?? Biablia zawiera wiele niescislosci i pomy³ek.
tak, a np jakie pomy³ki??
co do ko¶cio³a to masz racjê, nie ma celibatu, czy¶æca i paru innych rzeczy, ale masz chyba nieco ograniczyny horyzont, skoro widzisz tylko ko¶ció³ katolicki, bo ptzeciez jest wiele ko¶cio³ów chrze¶cijañskich, gdzie akurat te elementy siê nie pojawiaj±
W tej chwili ja pisze o kosciele Katolickim nie wiem czy zauwarzylas ;] Pomy³ki? Wiesz ze Jezus przepowiedzial ze kiedy Judasz go zdradzi 3 razy kogut zapieje, ale w tych czasach nie by³o kogótow w Jerozolimie i wiele innych ktorych w tej chwili nie wymienie
_________________ "Kocha siê za nic. Nie istnieje ¿aden powód do mi³o¶ci"- Paulo Coelho
*faris
Wys³any: 2007-01-06, 21:41
X. napisa³/a:
TRZYKROTNE powtorzenie BEDZIE UKARANY ¦MIERCI¡ plus UKAMIENIOWANIE i OKALECZENIE. jak to masz interpretowac?
nie wiem dlaczego dla Ciebie ¶mieræ oznacza koniec ¿ycia, ¶mieræ to po prostu zakoñczenie JEDNEGO ¿ycia, ukamienowanie psychiki i okaleczenia postawy (psychicznej) Tobie by siê takie co¶ przyda³o.
bóg nie nawo³uje do mordowania, to zrobili ludzie tacy jak Ty interpretuj±c to jak chcesz, a nie tak jak jest... nawet ksiê¿a to w kosciele mówi±, ale Ty wiesz lepiej od nich, bo¶ wszystkowiedz±cy
Tova napisa³/a:
a jesli istnieje to kosciol dla wlasnego uzytku pozmienia³ fakty, w ktorym momencie w Bibli jest napisane ze istnieje czysciec czy celibat ?? Biablia zawiera wiele niescislosci i pomy³ek.
dla srakiego a nie w³asnego...
jakby kto¶ nie wiedzia³ czy¶ciec jest na ziemi, no ale to za trudne do pojêcia dla niektórych
Biblia jest najstarsz± ksiêg± jaka mo¿e byæ... przez tyle lat j± t³umaczono i w ogóle... wiadomo ¿e mog± byæ b³êdy i nie¶cis³o¶ci, ale to normalne, bo mimo wszystko jêzyk 2000 lat temu bardzo ró¿ni³ siê od tera¼niejszego, ale to pewnie dla Ciebie za trudne do pojêcia Tova
Pomy³ki? Wiesz ze Jezus przepowiedzial ze kiedy Judasz go zdradzi 3 razy kogut zapieje,
co¶ Ci siê pomyli³o... to nie Judasz mia³ zdradziæ Jezusa, kiedy trzykrotnie zpieje kur, tylko Pawe³... ale nvm
to faktycznie powa¿ny argument...zw³aszcz, ¿e w Biblii stwierdzono jednoznacznie ¿e to ma piaæ KOGUT...
i jednak jestem mo¿e troche dociekliwa i poprosze o wiêcej pomy³ek..
z góry dziêkujê
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2007-01-06, 23:11, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
kurde, przeciez czytanie to nie wszystko, liczy sie interpretacja. to wcale nie mial byc kogut. wszystko bierzecie doslownie, TO NIE MIA£ BYÆ KOGUT, a wy interpretujecie te slowa jak chcecie.
tak mowi biblia, a wy udajcie madrzejszych.
z pozdrowieniami dla faris.
*faris
Wys³any: 2007-01-07, 11:09
Tova napisa³/a:
Wiesz ze Jezus przepowiedzial ze kiedy Judasz go zdradzi 3 razy kogut zapieje
o lol... w Twojej wypowiedzi s± jeszcze wiêksze b³êdy... to nie mia³o byæ wtedy kiedy Judasz go zdradzi, tylko zanim Piotr siê Jezusa trzy razy wyprze kogut zapieje 2 razy...
[ Dodano: 2007-01-07, 11:15 ]
Kogut – samiec kury domowej, a tak¿e wiêkszo¶ci innych grzebi±cych (kuraków)
Oko³o 1000 p.n.e. kury hodowano ju¿ w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie,
mi siê wydaje ¿e z Egiptu do Izraela wcale nie jest tak daleko... Pza tym je¶li kury pochodz± z Azji, a przez Palestynê, Izrael itp przbiega³ szlag hadnlowy prowadz±cy do Egiptu, to sk±d CA£KOWITA pewno¶æ, ¿e tam tych kogutów nie by³o ?? A nó¿ komu¶ jeden kurak uciek³ i ju¿ by³ kogucik...
Ostatnio zmieniony przez faris 2007-01-07, 11:16, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
dla srakiego a nie w³asnego...
jakby kto¶ nie wiedzia³ czy¶ciec jest na ziemi, no ale to za trudne do pojêcia dla niektórych
Po 1 nie kaz mi wierzyc i uznawac czegos co nie zgadza siê z moim w³asnym swiatopogladem ! UDOWODNIJ mi ze czysciec jest na ziemi...:/
Bóg - TAK
Ko¶ció³ - NIE
Ja nie mam zamiaru i wierzyæ w Boga który zabija miliony istot tylko dlatego ¿eby ukaraæ ich za niepos³uszeñstwo, to najkrwawsza ksiêga w histrori lud¼ko¶ci i nie mam zamiaru jej nawet braæ pod uwage jako cos pisane pod wp³ywem ducha ¶wiêtego je¶li wam to nie psauje to mozecie skonczyc swoje wywody na temat mojego niedouczenie itd ;]
*faris
Wys³any: 2007-01-07, 15:43
Tova napisa³/a:
Po 1 nie kaz mi wierzyc i uznawac czegos co nie zgadza siê z moim w³asnym swiatopogladem !
oh ah, gdzie ja Ci w co¶ ka¿ê wierzyæ ? narzucam Ci co¶ ? piszê ¿eby¶ zaczê³a nagle we wszystko wierzyæ ?
Tova napisa³/a:
UDOWODNIJ mi ze czysciec jest na ziemi...:/
a poczytaj sobie dziewczynko te wylepan± regu³kê co to czy¶ciec... nie rozumiem do koñca wszystkich, niektórzy pisz± ¿e nie ma czego¶ po prostu bia³ego i czarnego, bo sa odcienie szaro¶c, tak samo jest z niebem i pieke³em... a po ¶rodku jest czy¶ciec
Tova napisa³/a:
Ja nie mam zamiaru i wierzyæ
to nie wierz, ale nie pisz o rzeczach o których nie masz bladego pojêcia i nie wytykaj b³êdów bo przy tym robisz sama jeszcze wiêcej
'nam' proponujesz skoñczyæ wywody na temat Twojego niedouczenia, to mo¿e skoñcz swoje wywody ?
po pierwsze i najwazniejsze - pisanie w tematach zwiazanych z wiara wyrazów typu "udowodnij" jest najprostszym sposobem by narazic sie na ogolna smiesznosc.
Tova napisa³/a:
Po 1 nie kaz mi wierzyc i uznawac czegos co nie zgadza siê z moim w³asnym swiatopogladem !
alez skad ten bunt, tak na przyklad czyni wiekszosc rodzicow, ktorych dzieci nie chca wierzyc w Boga albo maja nieco inne spojrzenie na wiare. <pozdrawiam Tenar>
Cytat:
Bóg - TAK
Ko¶ció³ - NIE
tak tak, kolejne ostatnio bardzo modne stwierdzenie wsrod mlodziezy. potem zwykle nastepuje pytanie "dlaczego, moje drogie dziecko?". odpowiedz - "bo to zlodzieje". potem znowu "dlaczego?". potem juz bywa tylko smiesznie.
no i z tym Judaszem to zaszala³a¶
w ogole zabawne jest podejscie typu "w biblii jest mnostwo bledow", przynajmniej dla mnie. ludzie, ktorym zasady kosciola sa, powiedzmy, nie na reke, biora pismo swiete do reki po to, zeby doszukac sie miliarda bledow, niescislosci i tym podobnych, no i - jakzeby inaczej - znajduja je, bo pomylki sa, byly i beda zawsze [Dan Brown, facet na pewno o wiedzy dalece bardziej rozwinietej niz wiedza apostolow popelnil mnostwo bledow w swoim "Kodzie...", ale mimo wszystko zrobil kariere, bo podwazyl slusznosc teorii Kosciola. smiejmy sie moze zatem z niego? ha, po co, on juz swoje zarobil]. a nie tym ma byc Biblia, ma owszem wartosc historyczna, uswiadamia nam wiele nie tylko o milosci ale i o tamtych czasach, ale jednak upieralbym sie, ze glownym jej przeslaniem jest wlasnie ta milosc, zbawienie i to, jak powinnismy zyc. tak, mozna pismo swiete czytac doslownie, doszukiwac sie faktow i istotnych informacji, ja to jednak robie po to, zeby ogarnac to jako caloksztalt, wyniesc jakies ewentualne wnioski. jesli oczywiscie kogos to bawi, to niech doszukuje sie bledow popelnionych przy spisywaniu ksiegi przez ludzi zapewne niedouczonych i niewyksztalconych, good luck, have fun.
chyba troche nakrecilem, wiec prosze nie czepiac sie slowek ;-] .
_________________ "tu gdzie mnie nie ma ¶wiat umiera
i o lito¶æ blaga ka¿de drzewo kamieñ ksi±¿ka rym"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.